Baggrund
Læsetid: 5 min.

Tre for 100 kr. bliver aldrig bæredygtigt

Modebranchen er blandt de mest forurenende industrier i verden. Men nu skal der gøres noget ved det blakkede ry, lyder budskabet fra folkene bag den danske modeuge. Tendensen er global, men der bliver talt mere om bæredygtighed, end der reelt bliver handlet, vurderer lektor og centerleder ved Kunstakademiets Designskole
Kultur
8. august 2012
Det er en illusion at tro, at det billigste tøj i f.eks. Vero Moda og H&M kan produceres bæredygtigt.

Det er en illusion at tro, at det billigste tøj i f.eks. Vero Moda og H&M kan produceres bæredygtigt.

Alfred Abad

Tag en af de almindelige bomulds-T-shirts, der ligger i et hvert klædeskab. Før den havnede på hylden, har den været på en lang og forurenende rejse. Det starter på marken, hvor den som bomuldsplante suger miljøskadelige pesticider til sig og tusind liter vand. Så tager den på jordomrejse for først at blive spundet og senere indfarvet med giftige kemikalier, inden den bliver syet til T-shirts, der med lastbiler, skibe, tog og fly transporteres ud til forhandlere verden over, og når den endelig når frem til forbrugeren og ligger dér i klædeskabet, begynder hele det lange efterliv med miljøbelastende vaskemaskiner og tørretumblinger.

Kort sagt: En T-shirt er et rigtigt miljøsvin. Faktisk er tekstilindustrien den næstmest forurenende branche i verden – ifølge ugebrevet Mandag Morgen kun overgået af olie- og gasindustrien.

Men de senere år har en spirende bæredygtig bevidsthed sneget sig ind i modebranchen, og den grønne tendens er også nået til Danmark.

Når den københavnske modeuge i dag åbner, vil modeller indtage catwalken klædt i bæredygtigt modetøj fra både danske og andre nordiske designere.

»Under modeugen vil vi i langt højere grad se mode, hvor der er tænkt over bomuldsplukkernes arbejdsforhold og brugen af kemikalier. Trenden omkring ansvarlighed bevæger sig ind i de ypperste designs,« fortæller Jonas Eder-Hansen, udviklingsdirektør i Danish Fashion Institute.

Han varetager Danish Fashion Institutes nationale CSR-arbejde og er ansvarlig for det såkaldte NICE-projekt (Nordic Initiative Clean and Ethical), der har som mål at øge kendskabet til ansvarlige og bæredygtige arbejdsmetoder inden for modeindustrien.

Med udgangspunkt i FN’s Global Compact principper har projekt NICE formuleret 16 retningslinjer for, hvordan mode- og tekstilindustrien bør forholde sig til blandt andet kemikalier og pesticider i tekstilproduktionen. Retningslinjerne er beskrevet i NICE Code of Conduct and Manual for Fashion and Textile Industri, som blev præsenteret ved Fashion Summit tidligere på året.

»Vi sætter fokus på, hvordan vi fra Danmarks side kan uddanne modevirksomheder, så de efterspørger større ansvarlighed i leverandørkæden. Det handler om at komme helt ud i produktionsleddet – måske helt ud på bomuldsmarken – for at sikre, at der er ordentlige forhold for arbejderne. Det er vigtigt, at de danske virksomheder tænker på, hvor deres råmaterialer kommer fra,« fortæller Jonas Eder-Hansen.

Ikke effektivt nok

Modegiganter som Nike og H&M er gået sammen med 60 andre modeproducenter i det store globale initiativ Sustainable Apparel Coalition, hvor formålet er at arbejde med bæredygtig og ansvarlig mode. Genbrugte materialer fra Nikes kondisko er blevet til sportsbaner og legepladser, mens H&M har lanceret en kollektion syet af økologisk bomuld.

Initiativerne er sådan set gode nok, mener man hos Greenpeace Danmark, som i kampagner har sat fokus på den forurenende tekstilindustri. Dog mener Greenpeace Danmarks kemimedarbejder, Erik Albertsen, at projekter som Sustainable Apparel Coalition og NICE, der bygger på frivillighed, ikke er effektive nok.

»Modebranchen kan godt se, at de er nødt til at gøre et eller andet. Ofte er det første, der bliver gjort i en industri, at rette op på et image uden at gøre så meget i virkeligheden,« siger han og fortsætter:

»Et projekt som NICE er absolut positivt og bedre end ingenting, men jeg kan ikke se, at de kommer langt nok ud med den strategi, de har. De taler til de sædvanlige 15 procent af befolkningen og industrien, som spiser økologisk og i forvejen gerne vil gøre de rigtige ting. Jeg tror ikke, at de får bredden med,« vurderer Erik Albertsen.

Han mener, det er nødvendigt at sætte ind med konkret EU-regulering på området, så forbrugeren og industrien ikke har et frit valg.

»Det er ikke rimeligt, at man selv kan vælge, om man vil forurene. Jeg synes i hvert fald, det er mere rimeligt at sige, at der er nogle stoffer, som skal forbydes.«

Modefænomen

Også centerleder og lektor ved Kunstakademiets Designskole, Julie Sommerlund, mener, hensigtserklæringerne bag NICE er mere imponerende end de konkrete resultater.

»Det er stort som noget, man taler om, men det er ikke helt så stort som noget, man gør,« vurderer hun.

»Lige nu er det i hvert fald ikke praksis, der ligger forrest. Meget af det tøj, vi alle sammen går og køber, kan man næsten regne ud ikke kan være bæredygtigt. Hvis du køber tre T-shirts til 100 kroner, så er de ikke i orden.«

Julie Sommerlund peger på endnu et problem i bestræbelserne på at farve modebranchen grøn. Mode er af natur en flygtig størrelse, og i modebranchen forholder man sig derfor sjældent til mere end seks måneder ad gangen. Men når man taler om bæredygtighed, bliver man nødt til at se på det langsigtede perspektiv, hvis det for alvor skal gøre en forskel.

»Mode handler hele tiden om det nye, så hvis det er super hipt at købe tøj, som er bæredygtigt i år, så er det måske ikke så spændende næste år. Det er selvfølgelig ikke nødvendigvis det samme, som at man holder op med at arbejde med bæredygtighed, for man kan sagtens se ting, der starter som trends, bundfælde sig og ende med at blive noget mere stabilt,« siger Julie Sommerlund.

H&M har ambitioner om, at alt bomuld skal komme fra bæredygtige kilder inden 2020, men i dag er det kun cirka otte procent af H&M’s tøj, der bliver produceret af økologisk bomuld.

»For de store firmaer handler det om at holde prisen nede. Eksempelvis har H&M og Vero Moda nok ikke et forbrugersegment, der gider at betale 50 kroner mere for bæredygtigt tøj. Derfor er udfordringen, at man skal have lagt hele produktionen om, så bæredygtigt tøj ikke er en nicheproduktion,« siger Julie Sommerlund.

Hun påpeger, at de grønne tanker også indeholder et element af branding, men betragter det som positivt i sig selv, at man overhovedet taler om tekstilindustriens forurenende produktion.

Jonas Eder-Hansen fra Danish Fashion Institute er bevidst om, at modeproducenter kan udnytte de bæredygtige tankegange og udelukkende tænke i branding og imagepleje.

»Der vil altid være nogen, der får et image ud af det, men det vil jo være at skyde sig selv i foden, for det bliver opdaget og er ikke holdbart på længere sigt,« siger han og ser en fordel i, at det netop er modebranchen, som tager miljøproblematikken op.

»Modebranchen har tradition for at kunne ændre på forbrugernes opførsel igennem imagemæssige kampagner, så hvis der er nogen brancher, der kan ændre adfærd hos forbrugerne, så er det da netop modebranchen,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis nu kunderne, "os", kunne lade være med at købe 117 tingester, men kun det vi ret beset har brug for ...

randi christiansen

så ville modebranchen gå konkurs

en omlægning til bæredygtighed er nødvendig - også i modebranchen

så find lige ud af hvordan I kreative hoveder, og hvis I mangler gode ideer, er jeg leveringsdygtig

@ randi christiansen

Nej, så ville en del af modebranchen gå konkurs ... og det ville en god ting (min mening) !

Uanset hvor 'grønvasket' en trøje må være, så vil det aldrig nogensinde med rimelighed kunne kaldes bæredygtigt at købe mere end man har brug for, Randi!

Det er et faktum at der bliver solgt langt mere tøj end der reelt er brug for. Det kan end ikke forbedrede og mindre forurenende produktionsmetoder ikke retfærdiggøre.
Store dele af modebranchen er nødt til at gå konkurs - det bliver aldrig bæredygtigt med et fortsat overforbrug.

Nu bliver det meste af det tøj der bliver smidt ud jo solgt videre i Afrika (ja, solgt, det bliver ikke givet væk, det er big-business) og det bedste af det faktisk solgt i butikker i danmark.

Så det bliver da genbrugt. De tre t-shirts for 100 kr bliver måske i deres livstid båret af 5-6 personer over 10 år (ex. mor giver til datter, giver videre til niece giver videre til UFF som sælger til en afrikaner som giver videre til søn osv.) for til sidst at ende som pudseklud eller lavet om til håndtaske eller tæppe (de er gode til at genbruge i afrika).

" inden den bliver syet til T-shirts, der med lastbiler, skibe, tog og fly transporteres ud til forhandlere verden over, "

Tja, det gør langt de fleste af de produkter og madvarer vi køber. Så ikke noget nyt her.

"lange efterliv med miljøbelastende vaskemaskiner og tørretumblinger."

Jo men hvad er alternativet? Vaske i hånden? Jeg vil vædde med at håndvask faktisk forbruger mere vand+sæbe end en moderne vaskemaskine.

Tørretumbler? Ja det bruger strøm, men vi kan jo bare beslutte at producere vores strøm på en bæredygtig måde så er dette ikke et problem i sig selv. Det er ikke alle der kan hænge tøj til tørre ude i haven (og selv når vi har muligheden så regner det halvdelen af tiden!)

Vibeke Nielsen

Jeg så engang Line Barfod fra Enhedslisten smide fem stykker børnetøj for en 100 kroneseddel op på båndet i Kvickly på Nørrebrogade. Vi gør det allesammen. Også med det tøj, der aldrig ville blive præsenteret på modeugen. Når samme forretning sælger ud af kludende cirka 2 gange om året, står indvandrerkvinder, som ellers aldrig handler i "lækre" supermarkeder som Kvickly over kasserne med tøjstykker for en 5'er eller en 10'er. Og de er tømt på en time.

Fordi vi ikke har råd og fordi kapitalisterne har gjort det umuligt for os at handle bæredygtigt. Jeg er enig med Albertsen. Forbyd lortet. Og husk så lige tekstilfabriks-arbejderne og bomuldsbønderne, som i nogle tilfælde nærmest bogstavelig talt er i familie med de kvinder, som står over kasserne med klude i Kvickly. Det bør heller ikke være lovligt at smadre folks liv med dårligt arbejde. Heller ikke selv om de klude, der kommer ud af virksomheden er moderigtigt for det ene segment - eller billige for det andet segment.

Man må kunne finde måder at producere det nødvendige tøj på, som hverken forurener eller ødelægger liv og som samtidig er til at betale for almindeligt dødelige.

Brian Pietersen

Lars Poulsen
jeg bruger aldrig en tørretumbler, jeg hænger det op og lader det tørre af sig selv, det er klart bedst for mit tøj og billigere pga mindre slidtage på tøj og centrifuge og strøm.

man kan ha et lille halvtag......

Lise Lotte Rahbek

En ting som generer mig er, at jeg ikke kan vide, om de t-shirts som koster 3-for250, eller den ene t-shirt som i sig selv koster 400,- kr er værre eller bedre for miljøet end de 3-for100,
eller om pengene bare havner i en designers lommer eller i distributionsledet.

Det er urimeligt at forlange at individuelle, almindelige forbrugere skal sætte sig ind i detail-leddene og efterforske hvor deres varer kommer fra.og hvor meget de har forurenet undervejs.
det er der vel for hulan ikke ret mange mennesker som har tid eller mulighed for.

Hvis branchen/lovgivning laver en generel mærkeordning eller laver et importforbud mod de mest svinende varer, så vil jeg da hilse det velkomment og måske får jeg råd til 1-3 stykker tøj om året af den slags. Det er ok

Menn jeg nægter at have dårlig samvittighed over ikke at følge alle mine forbrugsvarer fra natur til hylde. Det magte jeg simpelthen ikke.

Bjørn Pedersen

Det bør jo egentlig slet ikke være muligt at købe så meget tøj til en 100kr seddel. Ikke bare pga. "bæredygtighed" eller hvad vi vil kalde det, men pga. de tekstilarbejdere der faktisk har lavet tøjet får så lidt af de penge.

Det vil dog ikke nyttet noget kun at sætte prisen op i DK. Det vil kræve internationale standarder for bæredygtighed, og konsekvent støtte til fagforeninger og bevægelser i de udnyttede lande.

@Brian Pedersen:

"jeg bruger aldrig en tørretumbler, jeg hænger det op og lader det tørre af sig selv, det er klart bedst for mit tøj og billigere pga mindre slidtage på tøj og centrifuge og strøm.

man kan ha et lille halvtag……
"
Der er masser af lejligheder der end ikke har en minimal balkon. Nogle ting kan godt tørre indendørs (sweatere osv.) mens andre ting f.eks. denim-bukser vil være dagevis om at tørre indendørs. Desuden kan man ikke engang hænge det op i gården (hvis der overhovedet er en gård) for så bliver det bare stjålet.
Ydermere, kan meget tøj ikke tåle direkte sollys når det tørrer, og det kan nemt blive stift.

Prøv så også at gange op med en familie på fem i en mindre lejlighed....

Er I klar hvor dyrt bæredygtigt tøj er - her er et øko-jakkesæt:

http://www.b.dk/mode/minister-jubler-over-oeko-jakkesaet

"Et bæredygtig jakkesæt fra David Andersen koster fra 5.000 kr. Det er fremstillet i økologisk uld, foret med økologisk bomuld og syet med økologisk tråd. Lynlås og knapper er ikke bæredygtige. Sættet er syet i Danmark."

Håndsyet, vil jeg tro....

ps: kan nogen ikke sige til ministeren at han skal have en anden skjorte på - den lyseblå skjorte passer ikke helt til det mørke jakkesæt...

---

Og ja, jeg gør da det samme....køber 3 par sokker får 100 kr. eller 6 par for 100 kr.

---

Problemet med vestligt tøj som via UFF mv. ender i Afrika er at dette billige vestlige tøj faktisk udkonkurrerer den afrikanske tekstil-industri...

Martin Kristensen

Der bliver aldrig gjort noget ved det..

Hvis det skal ske så er det ikke den vestlige forbruger der skal skifte holdning men forbrugeren i Kina. Alle de ellers meget gode tiltag inden for bla. Økotex, SA8000 osv. bliver bare et dokument der kan erhverves i Kina hvis du har råd til det.

Disse certifikationer er en milliard industri og siger i den sidste ende ikke noget om produktet er økologisk eller de arbejdsforhold det er lavet under.

Det er en stor gang håndvask !

Martin Kristensen

Der bliver aldrig gjort noget ved det..

Hvis det skal ske så er det ikke den vestlige forbruger der skal skifte holdning men forbrugeren i Kina. Alle de ellers meget gode tiltag inden for bla. Økotex, SA8000 osv. bliver bare et dokument der kan erhverves i Kina hvis du har råd til det.

Disse certifikationer er en milliard industri og siger i den sidste ende ikke noget om produktet er økologisk eller de arbejdsforhold det er lavet under.

Det er en stor gang håndvask !

Mode er som begreb ikke bæredygtig. Så branchen må redefine begrebet således at forbrugerne først køber nyt når tøjet reelt er slidt ned. Ellers enig i at vi skal ændre vaner og købe kvalitet og deklarerede produkter

Søren Kristensen

Flot foto. Hornsleth kunne ikke have gjort det bedre.

@Ole Schultz:

Kapitalisme er som begreb ikke bæredygtig. Så folk må redefine begrebet således at forbrugerne først køber nyt når varen reelt er slidt ned. Ellers enig i at vi skal ændre vaner og købe kvalitet og deklarerede produkter

Jeg studere design og interessere mig for bæredygtighed... Så her kommer lige nogen facts...

Hver englænder smider i gennemsnit 8 kg tekstilvarer ud om året... der er ingen tal på hvor stor en del af det, som stadig er anvendelig som tøj, men om ikke andet så vil en meget stor procentdel være genanvendeligt som fiber...

Tøjindustrien i sig selv har et spild på 15-20% af de materialer de syr tøj af... fordi det er billiger at købe nye end at genanvende.

I en T-shirts livstid forurener den mest gennem vask hos forbrugeren. En Hollandsk undersøgelse viser at tøj i gennemsnit er 3 år og 5 måneder i en persons klædeskab, 44 dage på kroppen, at det bliver vasket efter at være båret i 2,4 - 3,1 dage... det typiske tøj stykke bliver vasket 20 gange i sin livstid...

Alt i alt er det altså forbrugeren og ikke mode branchen, der er den store synder... Jeg siger ikke, at modeindustrien ikke skal forbedre sig og tage en del af ansvaret, men der er meget forbrugeren selv kan gøre. Her er nogen nemme og hurtige måder til at blive en bedre mode forbruger:

- Vask ved lavere temperature.
- Vask med skånsomme vaskemidler.
- Vask sjældnere, hvis tøjet ikke er synligt beskidt kan man komme langt med en luftning.
- Lufttør dit tøj.

De første ting her forlægener levetiden på tøjet, da vask og tørretumbling er utroligt hårdt for tøjet.

- Genbrug tøj: både køb det, og indlever gammelt tøj.
- Køb mindre... moden ændre sig sjældent så hurtigt og radikalt, at man ikke kan style sig ud af det, med det tøj man allerede har.
- Køb lokalt produceret tøj, hvis man har pengene til det.
- Køb gerne økologisk, det er ikke bæredygtigt, men det er bedre for naturen.

Det bliver ikke modeindustrien der ændre sig, det bliver forbrugerne... så kom i gang!

randi christiansen

Mode er også en spændende kunstart - dog ingen undskyldning for ikke at være bæredygtig

Nick Mogensen

Det er sådan set ikke så svært. Vi skal nøjes med mindre.

Steffen Gliese

Selv har jeg ophobet store mængder tøj, jeg smider aldrig ud, før det er slidt - så jeg har 30 år gamle sweatshirts, skjorter og t-shirts, jeg stadig bruger. Bukser er det, der slides hurtigt, synes jeg.
Jeg køber gerne genbrug, f.eks. ejer jeg kun én originalt indkøbt habit. Det er også meget sjovere at købe tøj med historie fremfor udæskende nyt.

Slettet Profil

Jeg er for doven til at vaske tøj hele tiden og for nærig til at købe nyt; har altid genbrugt. Men jeg er så træt af at gå rundt i tøj, der er bygget til et standard-menneske; det passer aldrig helt. Måske jeg fremover sku' gå til en skrædder (forhåbentligt har de styr på deres stofs tilblivelse også) – Det er sikkert billiger end at udskifte sin gaderobe hele tiden (plus man slipper for at være en reklame-søjle).

Det kan være svært som forbruger at vide, hvad der er bæredygtigt. Selvfølgelig kan man undre sig, når man ser tre stykker tøj til 100 kr, men det kunne jo være, det var noget butikken solgte med tab for at komme af med det eller trække kunder til. Og en T-shirt til 500 kr er ikke nødvendigvis produceret på mere forsvarlig vis end én til 50. Ofte betaler man jo for brandet og ikke for skånsomme produktionsmetoder. Selvfølgelig kan man købe "økologisk" tøj, og det er da fint. Men mon ikke vi ofte også kommer til at betale lidt ekstra UD OVER de større produktionsomkostninger.

her er en virksomhed som viser hvor alt kommer fra og hvor det er produceret: http://www.honestby.com/