Læsetid: 4 min.

Vis mig din Facebook-profil, og jeg skal sige dig, hvem du er

Det billede, vi tegner af os selv på nettets sociale tjenester som Facebook og Instagram, stemmer ganske godt overens med, hvem vi er i virkeligheden, viser forskning. Det er svært at pynte på sandheden – også på nettet, siger ekspert
Det billede, vi tegner af os selv på nettets sociale tjenester som Facebook og Instagram, stemmer ganske godt overens med, hvem vi er i virkeligheden, viser forskning. Det er svært at pynte på sandheden – også på nettet, siger ekspert
15. august 2012

Det kræver ikke mere end en Google-søgning at danne sig et billede af et andet menneske. Vi har alle en digital personlighed, som konstant er til stede, og som formes af det, vi gør, når vi er online. De billeder vi deler på Instagram, den musik vi hører på Spotify, og de sider vi klikker ’synes godt om’ på Facebook. Alt sammen bidrager til at danne et billede af os som personer.

»Hvis man tager et samlet blik på, hvordan folk fremstår online, og hvordan de ser ud i virkeligheden, så vil online-personligheden, forudsat man har et vist aktivitetsniveau, vise et retvisende billede af, hvem man er. I de digitale netværk, hvor vi ikke er anonyme som for eksempel Facebook og Linkedin, er det svært at pynte på sandheden,« siger foredragsholder og ekspert i sociale medier, Trine-Maria Kristensen, som netop er ved at færdiggøre en bog med arbejdstitlen Personlighed 2.0.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det var da det mest imbecile og generaliserende forskningsprojekt der er lavet omkring Facebook. Hvis nogen skulle være i tvivl, så er Facebook er det mest falske og selviscenesættende website der findes, og har intet med den virkelige verden at gøre, hvordan vi som mennesker tænker og agerer. Et menneskes adfærd på de sociale medier siger INTET om, hvordan man er i virkeligheden. De ansvarlige for dette projekt er godt nok naive.

Martin Haastrup

- Det ved jeg nu ikke, kære Lise-Lotte - måske snarere en and, der tror den kan gø... 8-)

Det vist det der med det såkaldte identitets-arbejde... 8-)

Niels P Sønderskov

Beklager - nu står min kommentar om at tie hvis man mangler ord lidt alene efter det første indlæg er slettet.

Henrik Brøndum har faktisk en Facebook-profil, men det er nok ikke den rigtige. Måske er du en af dem der foretrækker den business-agtige LinkedIn.

Andre er inde på noget af det samme, men hvorom alting er; jeg bliver altså lidt betænkelig ved folk som ikke dukker op ved en søgning på nettet.

Rapanden har altså kun en profil, og godt det samme: Facebook tillader kun en profil under det rigtige navn, så hvis man vil undgå sagsanlæg, må man hellere holde sig til det.

Victor er vist ikke den rette til at kalde andre imbecile...

John Vedsegaard

Hmm, hvad bruger man dog en facebook profil til, jeg har endnu ikke set en grund til at have sådan en.
Vil nogen i kontakt med mig, er det meget nemt at finde min e-mail.

Lise Lotte Rahbek

Niels P Sønderskov

Jo, een profil pr. navn og emailadresse, den er jeg med på.
Men når opstanden kommer, og/eller når overvågningen optrappes, kan det have indlysende ulemper at have et unikanavn som mit, så jeg har i al diskretion skabt et alternativ.
(jeg har afgjort læst for mange koldkrigsromaner)

Niels P Sønderskov

En herlig verden, hvor man kan oprette en profil på de sociale medier, man har lyst til eller dating, hvis det skulle være.
Hvis man befinder sig godt i RL-landsbyen kan man også fortsætte med at hygge sig dér, men tilegner sig næppe noget videre brugbart begreb om hvad man muligvis går glip af.
Om man befinder sig i den ene eller den anden lejr, er der i hvert fald ingen grund til at pege fingre eller se ned på de andre. Hvis man ikke kan se hvad en Facebook-profil kan bruges til og mener at et fænomen, som optager snart en sjettedel af verdens befolkning, ikke er et par artikler værd, skal man nok bare nøjes med at nyde sin RL-landsbyidyl.

Niklas Monrad

Gad vide hvor stor overensstemmelse der er, mellem det selvbillede mennesker ønsker at give udadtil ikraft af deres kommentarer i diverse medier, og så den person de er i virkeligheden? Man kunne få den mistanke, at der i dette forum, for eksempel, er en del som ønsker at skabe en politisk korrekt "persona", som ved nærmere granskning af deres daglige gøren og laden ikke rigtig holder vand. Men det er i og for sig ikke noget problem, for i de fleste af livets sammenhænge forsøger mennesker at fremvise en ideal-identitet de gerne vil forbindes med. Vi kender alle den socialt indignerede, som forsømmer sin familie medens han/hun "kæmper" for bedre levevilkår for børn i andre dele af verden, eller homofoben som er skabsbøsse, eller den xenofobe, som har gode venskaber med udlændinge, eller den som går ind for den stærke stat, men som beklager sig over det offentliges indblanding i sit personlige liv, eller den liberalistiske minimalstatsforkæmper, som nyder godt af de sociale goder. Og sådan kunne vi blive ved.

Brian Pietersen

Ekspert----Det der kan jo modbevises i det uendelige.

spørg du bare diverse på datingforummer og i chatverdenen hvor det i et væk handler om at score, og hvor mange mange forsøg der skal til før de får de ord til at passe med virkeligheden.