Læsetid: 4 min.

Danske kvinder klarer sig uden mænd

Konkurrencen om titlen som ’det stærke køn’ præger kønsdebatten. Det skal dog ikke være en kamp mellem kønnene, men derimod en mulighed for at definere manden og kvindens rolle på ny, mener to danske kvinder, som selv vil styre deres liv – med eller uden en mand
’Jeg gider ikke skændes. Jeg vil have en stille og rolig, harmonisk hverdag. Tid til at rejse, tid til at være mig selv og tid til mine veninder. Jeg har endnu ikke fundet det ideelle match til den hverdag, jeg søger,’ siger Signe Fjord.

’Jeg gider ikke skændes. Jeg vil have en stille og rolig, harmonisk hverdag. Tid til at rejse, tid til at være mig selv og tid til mine veninder. Jeg har endnu ikke fundet det ideelle match til den hverdag, jeg søger,’ siger Signe Fjord.

Tine Sletting

24. september 2012

De fremadstormende, moderne og veluddannede kvinder kan sagtens klare sig uden mænd. Det har været omdrejningspunktet i den amerikanske kønsdebat efter udgivelsen af bogen The End of Men.

I Danmark har debatten ligeledes åbnet for mange holdninger, og også Information har tidligere beskæftiget sig med den i både artikler og kronikker. I statistikkerne stiger antallet af enlige kvinder med og uden børn stadig, som det i øvrigt har gjort de seneste mange år. Det må være et billede på, at fortsat flere kvinder vælger at bo uden en mand.

Information har talt med to danske kvinder, Signe Fjord og Therese Heltberg, som er nogle af de kvinder, der i debatten bliver betragtet som selvstændige og handlekraftige – og er repræsentanter for opgøret med de traditionelle kønsroller.

Det er ikke fordi, de ikke vil have mænd i deres liv, og begge kvinder har kærester og elskere i perioder. De afskriver heller ikke ægteskabet som en mulighed, hvis den rigtige mand er der, og det hele en dag passer sammen, men deres liv er først og fremmest deres eget, og en kernefamilie er ikke det endelige mål.

Ingen kompromiser

»Jeg lever meget lykkeligt uden en mand.«

Signe Fjord siger det med en overbevisende tone i stemmen. Hun er 38 år og blev for seks måneder siden mor til en datter, som hun har fået med hjælp fra en donor. I øjeblikket er hun på barsel, men arbejder ellers som coach og er desuden forfatter til bogen Selvvalgt singlemor til donorbarn. For Signe Fjord er valget om at leve som single velovervejet og på ingen måde ensomt og ulykkeligt. Tværtimod.

»Jeg har aldrig været så glad i hele mit liv, som jeg er lige nu,« fortæller hun.

Det er seks år siden, Signe Fjord blev skilt fra sin eksmand, og siden har hun datet og haft kortere kæresteforhold. Men hun har ikke fundet en, som hun har haft lyst til at flytte sammen med, for hun vil ikke gå på kompromis med sine egne værdier.

»Jeg gider ikke skændes. Jeg vil have en stille og rolig, harmonisk hverdag. Tid til at rejse, tid til at være mig selv og tid til mine veninder. Jeg har endnu ikke fundet det ideelle match til den hverdag, jeg søger,« siger hun.

Signe Fjord er skeptisk over for den traditionelle tanke om ægteskab og kernefamilie og peger på skilsmissestatistikkerne som et bevis på, at det ikke nødvendigvis er den rigtige måde at leve på. I hvert fald ikke for alle.

»Det er først efter jeg blev 35, at jeg fandt ud af, at det er okay at være single og samtidig lykkelig. At være single er ikke min andenprioritet, for jeg går ikke og leder efter en mand,« slår hun fast.

Therese Heltberg er 36 år, uddannet sociolog, har en ph.d. og arbejder nu som specialkonsulent i Rigspolitiet. Hun bor i København og har en kæreste i Berlin, men ligesom Signe Fjord stræber hun ikke betingelsesløst efter et forhold til en mand.

»Jeg er nok prototypen på en af de kvinder, der selv har valgt sit liv. Det betyder ikke, at manden er overflødig eller mindre værd, for så ville det være en frygtelig fattig verden for mig,« siger Therese Heltberg.

»Det betyder bare, at jeg kan vælge mere frit og finde ud af, hvad der er rigtigt for mig.«

Nulsumsspil

Therese Heltberg er, som hun selv udtrykker det, træt af debatten om, hvilket køn der er stærkest.

»Debatten bliver et nulsumsspil. Hvorfor tænker man, at hvis det ene køn udvikler sig, så går det ud over det andet? Hvorfor ser man det ikke som en relation, der udvikler sig, uden at det er på bekostning af det ene eller det andet køn,« siger hun og fortsætter: »Det er jo lidt som at sige, at da vaskemaskinen blev opfundet, så blev kvinden overflødig. Sådan er det jo ikke. Der kom i stedet nye roller, nye muligheder og nye åbninger.«

Signe Fjord er enig: »Man får ikke de danske kvinder tilbage til kødgryderne, til at lade være at uddanne sig og ligge under for mandens beslutninger og økonomistyring. Der er sket en udvikling i ligestillingen, og ja, vi kvinder er blevet lidt stærkere. Men det er jo ikke det samme som, at nu skal vi tryne mændene,« siger hun.

Bange for mulighederne

Man bør ikke kredse om, hvem der vinder kønsdebatten, men derimod fokusere på, hvad vi vinder, mener Therese Heltberg.

»Det slår mig, at debatten er meget præget af, at man er bange for forandring. I stedet er det interessant, hvad det giver af muligheder, at begge køn bliver frisat. Hvis det ene køn bliver frisat, så bliver det andet køns rolle også løsere og kan defineres på ny.«

Forandringen i kønnenes roller kan måske vække en usikkerhed hos nogle mænd, som kan have svært ved at finde deres nye rolle, mener begge kvinder.

»Det kan måske pirke ved et atom af usikkerhed hos nogle mænd. Hvad nu? Hvad skal de nu leve op til? Paradoksalt nok har vi jo aldrig haft så mange muligheder, som vi har i dag, alligevel er vi bange for at tage dem på os, og det tror jeg også gælder mænd, der bliver bekymrede eller usikre over debatten,« siger Therese Heltberg og slutter: »Mændene skal da se det her som en mulighed!«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja SELVFØLGELIG kan vi klare os uden mænd, det er nu ikke en nyhed og gudskelov for det.

For at citere Elisabeth Friis (Matador): 'hvorfor skal kvinder være afhængige af mænd'?

Øh, hun gider ikke skændes? Og?

Det lyder som om de her kvinder ikke gider indgå i et forpligtende forhold eller ægteskab med dårlige sider og gode sider, herunder også de nødvendige diskussioner om dette eller hint, afklaringer af positioner ift. x,y, eller z.

Og man får altså ikke en stille rolig og harmonisk hverdag uden først at komme igennem en masse diskussioner (skænderier)...konflikter er en del af livet, også i et parfohold/ægteskab. HVordan man løser konflikterne er en anden sag...

Og hvem forlanger kvinderne tilbage til kødgryderne i dag? Og hvilke kvinder ligger under for mandens beslutninger i dag? I et vist segment af befolkningen er det snarere sådan at manden ligger under for kvindens beslutninger ift. hvordan hjemmet skal indrettes og børnene opdrages...

Ser det altså ikke som noget specielt stærkt at man ikke kan finde ud af at leve side om side med en partner og konstant indgå kompromier i fællesskab.

Det er jo bare et resultat af en øget egoisme, ikke nødvendigvis at et andet køn er blevet stærkt, tværtimod.

Det er da klart et svaghedstegn.

@Karsten Aaen: jeg tror ikke du har fulgt ordenligt med i kønsdebatten herinde og på de andre medier. Der er nemlig masser af mænd der i det moderne Danmark ønsker kvinderne tilbage til kødgryderne.

Nu føler jeg mig ikke særligt perfekt eller overskudsagtig og sådan på jernbaneskinner vild flot selvkørende, jeg tror altså at der er noget galt med den antagelse at langt de fleste kvinder hellere end gerne vil leve uden en mand..

Måske er det nærmest omvendt, at fordi kvinder oplever så megen stress,så orker de ikke en mand oveni, sådan hænger det i hvertfald mere sammen for mig, og det er jo svært at tale for andre kvinder ... Men hvis jeg kaster et blik rundt i mind omgivelser og ser på de enlige kvinder her i nabolaget så er det ikke kvinder der ikke egentligt gider mænd, men de er vel præget af at være hjemme når de har fri, og at tage sig enormt meget af at få resten af familien til at hænge sammen, altså børnene og egne forældre.

Som jeg umiddelbart tænker det, så er en mand sådan spontant tænkt (ikke en konkret person), så er det en yderligere belastning først og fremmest i mit liv, en der fylder voldsomt og som ikke giver nok omsorg tilbage, og bare tanken om at få mit privatliv forurenet af sportslørdag weekend efter weekend og at min ringe økonomi skulle aftvinges at medfinanciere et motorkøretøj og måske endda en af de dyre gir mig åndenød økonomisk og klaustrofobiske følelser, og så at skulle være oplagt til sex, når man ikke er det, det er sgu også et træls
tovtrækkeri ... Det var lidt lettere da man selv var ung og helt frisk og med masser af krudt og ikke havde de dårlige erfaringer og udpintheden psykisk med i bagagen

tn

Der er uden tvivl mænd der ønsker kvinderne tilbage til kødgryderne, ligesom der er kvinder der ønsker at tryne mændene. Men det er en lille minoritet.

Det øgede antal singler er måske et udtryk for en øget egoisme. Når kvinderne i artiklen siger at de vil ikke gå på kompromis lukker de jo også øjnene for at samarbejde og kompromis kan være med til at udvikle en som menneske, ligesom det at ens værdier bliver udfordret, kan være med til at udvide ens horisont og se verden på en anden måde. Et forhold, hvad enten det er med en partner, ven(inder), børn m.m. er give and take. Nogen gange bliver der sat ind på kontoen, andre gange trækkes fra.

Om singlerne så vælger at leve i cølibat, homoseksuelt, seriel monogami eller flere samtidige partnere er for mig uinteressant

Derimod ser jeg andre udfordringer i det stigende antal singler.

Hvis man vælger at være single fordi Jeg gider ikke skændes. Jeg vil have en stille og rolig, harmonisk hverdag. Tid til at rejse, tid til at være mig selv og tid til mine veninder. Jeg har endnu ikke fundet det ideelle match til den hverdag, jeg søger. Så er jeg bange for man bliver overrasket, når man får et barn.

Single-kvinder (og lesbiske) kan få børn på det offentliges regning. Hvis man går ind for ligestilling, skal mændene så ikke have samme muligheder for at få et barn med deres egne gener.

Det øgede antal "designerbørn" giver på sigt en mindre mangfoldighed og større indavl (misforstå mig ret).

Niels-Holger Nielsen

Hvis du som kvinde ikke vil hjem til kødgryderne, er der kun en vej frem: gift dig med en vegetar! Mand eller kvinde, det bestemmer du selv.

Tror I ikke at det starter allerede med at man blir lagt i sit eget soveværelse allerede ved fødslen ! Og resten af barndommen har man eget værelse og privatliv væk fra familien samt en totalt gennerations-opdelt livsstil også i fritids-aktiviteter...

Men igen så mener jeg også at mange kvinder mener at de skal yde mest rent menneskeligt på hjemmefronten og det ender de op med ikke at ville blive ved med at orke efter den første/de første par skilsmisser ... Der er simpelhen ubalance i regnskabet på hvad man giver og hvad man modtager ... I hvert fald subjektivt oplevet !
ELLERS er det jo svært at forstå hvorfor kvinder ikke er mere opsøgende i forhold til kærester/parforhold... Problemet kan måske også være for mange one-night-stands og oplevelsen af KUN at være sex-objekt .....
jeg tror meget kunne ændres ved at genindføre dating frem for sextrofæ-jagt i nattebranderter

Mange børn har jo heller igen pligter overhovedet ud over deres lektier, så barndommen forbereder ikke godt nok til at man som voksen skal være noget for andre ,hvis altså barndommen skulle forestille at være en øvelse i at blive god til det man skal være for hinanden som voksne ...!

Jeg gider ikke skændes. Jeg vil have en stille og rolig, harmonisk hverdag. Tid til at rejse, tid til at være mig selv og tid til mine veninder. Jeg har endnu ikke fundet det ideelle match til den hverdag, jeg søger,« siger hun.
Sigen Fjord taler som en pensionist uden ønske om spænding i livet. Hun lyder allerede træt. Godnat Signe og sov godt.

Måske hun allerede har haft rigeligt med spænding og ørkesløse skænderier om hvorfor hun skal lave al maden og vaske alt tøjet og vinduerne og gøre rent og såmænd også købe ind , og alt i alt ikke særligt bevidsthedsudviddende eller spændende skænderier/forhandlinger og måske mere i form af små evige hop på stedet eller som at knalde hovedet ind i væggen... Det kan sgu også blive for "spændende"....

Mascha. Enhver er ansvarlig for eget liv.

På mig lyder du sgu som en, der ikke er kvinde nok til at kæmpe for det, du inderst inde gerne vil.

Gu fanden er der op og nedture og ægtefæller som vil dyrke sex. Hvbad havde du regnet med ??

Roser på bordet hver dag og et liv ala sex in the city pigerne.

Livet og parforhold er benhårdt arbejde sammen med at opdrage børn.

Men det er jo et valg, man tager.

Men lad være med at komme med alle mulige dårlige undskyldninger.

Personeligt tror jeg rigtig mange kvinder vågner op som 35-40 årig og finder ud af, at det sgu er for sent og lidt mindre egoisme havde givet et andet liv. Et liv som nu er passe.

Men igen, det er et frit valg og ikke mindst dit valg

Mascha

Hvis det et det hun har oplevet, ja så burde hun måske få udvidet sin horisont hvad angår valg af partner. Det er nemlig langt fra alle mænd der er som du beskriver. Endvidere er der en del mænd der opgiver at hjælpe med disse opgaver pga. Konen/kærestens konstante irettesættelse. Så en smule selvindsigt ville nok heller ikke skade!

For når det kommer til stykket er Der ikke noget mere trættende end ens partners ævl og kævl og sure opstød om tøjet nu er vasket ved de rette grader etc. Sådan engang små sure opstød og stikken til sin partner, gør Intet godt, og det gælder både for mænd og kvinder. For hvor mange syntes reelt set det er sjovt at blive irettesat på daglig basis.

Dermed ikke sagt, at det ikke kan være møg irriterende at have en partner der blot slænger sig på sofaen. Men det nytter ikke at stikke til personen, det er langt bedre at snakke ud om tingene og få løst problemet. For måske skyldtes personen mangel på hjælp nogle dybere liggende problemer ude såvel som hjemme.

Men må nok ærligt sige at hun lyder på mig, som om hun vil have at hendes evt. Mand skal være en veltrænet hund, og hvor alt skal forgå på hendes premisser i forholdet. det holdet ikke, selv hvis hun fandt sig en partner der ikke ryger ind under den fodbold, sex og bilfanatiske mande kasse. Så skal et forhold gå begge veje, der skal altså være gensidig respekt og forståelse og man skal kunne deles om de opgaver der er og have lige indflydelse indenfor hjemmets fire vægge.

Så det er vist meget godt hun er single, hvilket hun og andre mænd/kvinder skal have al ret til. For et parforhold er krævende skal det være en for begge og så går det ikke at være en selvcentreret egoist.

.

At leve uden en mand er naturligvis tilladt for enhver – det er også det intellektuelt nemmeste, så skal man ikke tage stilling til alle dagligdagens kedelige problemer, som hører til dét at være menneske, dét som f.eks. at skulle lægge ryg til ”krænkelser” – hvilket ikke er et helt ukendt fænomen for de fleste levende menneskevæsener i et oplyst samfund …

Dét med fænomenet ”krænkelse” er i øvrigt på mange måder et interessant filosofisk problem …

Kants kategoriske imperativ vedrørende god borgerlig opførsel baserer sig på den grundlæggende præmis, at f.eks. køn og religioner ikke skal være med til at farve de etiske adfærdsnormer …

En anden formulering, der også stammer fra Kant har den essens, at man skal altid betragte den anden som et mål i sig selv og ikke kun et middel – og dette må siges at være helt i tråd med det modernes etiske intuition – men hvis intuition? - er den ikke f.eks. kønsafhængig? …

Men her vil en svoren kantianer i dagens kønsneutrale og mutikulturelle samfund hurtigt kunne pådrage sig adfærdsmæssige problemer og diverse beskyldninger, hvis en svoren tilhænger af Oplysningen til enhver tid skal opføre sig sådan, at grundlaget for hans eller hendes beslutninger også kan danne grundlag for en almengyldig lovgivning – uanset køn og religionsmæssigt tilhørsforhold …

Hvis nogen føler sig krænket på sit køns vegne eller i sin religion, svarer det logisk set til, at andre så skulle føle sig krænket på deres ”andet-køn” og ”ikke-religion” – hvilket naturligvis ville stride mod graden af deres ”oplysning” …

Denne, som regel selvetablerede, krænkelsesrettighed hører åbenbart til tidsånden, den kan man helt uventet med mellemrum også møde i diverse hjemlige debatter om f.eks. ligestilling og kønnenes kamp, etc. - dét fænomen, at nogen absolut primært skal føle sig krænkede …

Så frem for at komme med argumenter, hvilket naturligvis er intellektuelt mere anstrængende, anvendes denne taktik måske for at opnå fordele, man ellers ville have lidt sværere at indhente, eller bare noget, indtil videre uspecificeret og udefineret på det filosofiske plan, og på det psykologiske plan bare noget helt - underbevidst …

At ”forandringen” i kønnenes roller skulle vække en usikkerhed hos nogle mænd og gøre deres tilværelse sværere, som nogen åbenbart mener i nærværende studentikose afhandling, må være endnu en vittighed til den voksende samling – ”Dagens egoismetrip” …

Min mandlige intuition siger mig at der er noget Coachen Signe fortier...eller undlader at uddybe i denne fortælling...specielt det med prioriteringen skurer i mine øjne...lad mig bruge et maskulint billede på hvad det minder mig om...hvis mit hold var ved at rykke ud af superligaen...så ville min førsteprioritet hurtigt skifte fra tidligere succes kriterier...til fair play...

Og al den snak om mænds usikkerhed...hvor passer den ind...? Hvis jeg studerede psykologi ville jeg sikkert gætte på noget med projektion...

Men helt seriøst...Jeg ser ikke noget nyt i at en dame går hjemme og passer børn...tværtimod finder jeg det temmeligt old school...

Havde hun derimod en hunky fyr der var hjemmegående og som nussede om afkommet...kokkererede...dygtiggjorde sig i hønsestrik og løste gåderne om tantrisk mystik...samtidig med at hun skovlede mønter hjem til husholdningen...ja så ville det pludselig ligne noget...nyt...

Men det er synd for Signe...

jeg priser mig lykkelig for at jeg elsker at elske kvinder...også når de gør mig bedrøvet...tænk sig...jeg føler nærmest at det hører med til det at være et menneske...!

Jens Overgaard Bjerre

Artiklen glemmer de økonomiske fakta. Man kan få tilskud til kunstig befrugtning, børnetilskud og børnebidrag til barnet. Det sidste skulle faderen ellers betale. Det er da klart, at mange kvinder så vælger denne vej kunstig befrugtning.

Ved skilsmisse får kvinderne i næsten 100 procent af de sager, som går videre til i retten med spørgsmålet om forældremyndighed, tildelt denne. Det drejer sig om sager hvor børnene er under 12 år og kvinden ikke er misbruger, psykisk syg eller prostitueret. Heldigvis er der mange som finder ud af at dele forældremyndigheden, men også her tilfalder råderetten over børnetilskuds ordningerne kvinden. Hvis man ser Carina-økonomisk på det, kan det slet ikke betale sig, at være gift med en arbejdsløs mand.

Jeg kan godt forstå at kvinde vælger at blive kunstigt befrugtet. Problemet er hvis de får drengebørn, som i 10 -12 års alderen bør have et mandligt identifikationsobjekt for at kunne skabe en normal mental udvikling. Hvis denne ikke kan opnås, vil det blive et problem får barnets udvikling og forståelse af sig selv som mand. Som illustration overlades drengebørnene I nogle arabisk talende lande, per automatik til faren i 11-12 års alderen.

Fertilitetsordningen, er helt igennem en lovgivning, som favoriserer kvinder. Heteroseksuelle enlige mænd kan ikke adoptere børn. Det er kun i teorien, for i praksis er det vist kun sket i et enkelt tilfælde. De kan heller ikke få tilskud til at få dem fra en 'kvindelig udruger'.

Jeg er selv altid gået ind for ligeberettigelse, men på børneområdet hersker der total ulighed. Og jeg tvivler på, at mændene fra de lavere sociale statuslag, nogensinde får ligeberettigelse. På mange områder har 'overklasse-feminismen', ødelagt mere for familier og børn end den har gavnet.

Hun præsenterer ihvertfald dagsordenen noget mere metro-korrekt end Dovne Robert, men budskabet ligner forbavsende meget på bundlinjen.

Sjovt nok er der ingen der kommenterer på om det kunne være opdragelsen af vore børn til ekstrem individualitet med en meget lang barndom,hvor det barnet foretager sig,alene har mål i barnet selv og/eller som lektier,har mål i en fremtidig individualitet.

Hvorfor skulle en banmdom på sådan temmelig ensporet vis ikke ende ud i voksne med samme fokus også vedrørende levemåde i privatlivet?

og desuden er der jo masser af kompromisser i det at have egne børn,samt konflikter og praktiske arbejds-opgaver...

Men som enlig er der oftest ikke to herrer i samme hus,hvilket kan gøre meget,meget lettere.

Brian Pietersen

jeg kan også sagtens klare mig uden en kvinde.

hva nyt i er der at mennesker snart ik kan holde hinanden ud???

det undrer mig bare vi er blevet 7 milliarder, men af den årsag ønsker jeg så heller ikke at støtte kunstig befrugtning af madammerne.

så må madammerne adoptere.

Jeg tvivler nu også på at valget er så bevidst som en del synes at mene, snarere tror jeg der er tale om efterrationaliseringer og en forligen sig med de fordele udgangsresultatet så nu en gang trods alt har.

hvorfor tro at så markant en forandring som ca. 40% enlige blandt voksne,alene handler om det ene køns egoisme .....
mon ikke der er basis for at kigge lidt overordnet på samfundskonstruktionen også og de vilkår der gives familierne,noget har forandret sig.

Måske nok kvinder er blevet mere individuelt orienterede,men vel ikke mere end mænd altid har været det eller ?

er det ikke for let at tvære en så voldsom sociologisk forandring af familieformerne af på kun det ene køns karakteregenskaber ?

så som kvinder er bare ekstreme egoister,kunne det være at der var elementer hvor også manden bidrog med ubærlige belastninger,når de således opgives som en del af familien permanent ?

Eller er der blot tale om en tilbagevenden til en mere arkæisk livsmåde blandt primater, hvor afkommet primært er hos moderen i opvæksten,som hos chimpanser,orangutan og gorillaerne ?

Tænk måske ender det i at kvinder kan vende hjem fra arbejde og så står farmand klar med de hjemmebagte og et renskuret hjem og stråler af stolthed mens han så også lige klarer deltidsjobbet så han kan få råd til at holde sig fit og lækker så mor bliver ved at begære ham?
Måske han også går på aftenskole i hvordan man forfører sin hustru og holder liv i gnisten i dobbeltsengen, og får talt nogle ting igennem med egen shrink så hans problemer ikke skal stresse hustruen fine hoved og få hende til at vende blikket udad mod yngre og lækrere modeller ?

Flemming Nielsen

Som midaldrende singlemand efter skilmissen har jeg aldrig været lykkeligere.
Børnene er godt på vej, konen sat på 7. selvrealiseringsmode og mit forbrug på stand by, fordi jeg ikke orker at købe flere ligegyldige spidsmodeller af det ene eller andet.

Fred og ro og tid til en glemt fordybelse. Farvel til 3000 forskellige skønhedskemikalier i tuber, glas og krukker med politiks korrekte navne og svimlende prismærker.
Det glæder mig, at kvinder kan klare sig uden mænd; det bliver de for mit vekommende også nødt til, da jeg aldrig har været lykkeligere end nu og fremover kun vil lukke et par udvalgte skønheder, helst lidt yngre, ind i mine stuer og videre til særligt udvalgte positioner, hvis et gensidigt behov skulle opstå.
Sådan kan vi jo glæde os over, at vi hver især kan stå alene om tilværelsens materielle trivialiteter og kun komme tæt på, når vi er i drifternes vold.

Grethe Preisler

Den gode nyhed: Danske kvinder klarer sig uden mænd.

Den dårlige nyhed: Sædbanken Cyros leverer mod betaling klatten fra anonym sæddonor med arvelige defekter.

Ups!

Henrik Brøndum

Single-familien (med kun en foraeldre) har langt hoeere reproduktionsomkostniger end kernefamilien og stor-familien. Saa hvis der bliver relativt flere af dem, end i de lande Danmark konkurrerer med i udenrigshandelen, gaar det hurtigt ned af bakke.

Phd. i sociologi og ansat hos politiet er jo fint nok for en enkelt eller to, men der skal altsaa noget materiel produktion til at betale for disse uendelige rejser og cafebesoeg.

Jeg synes "leve uden mand" som et kvindepolitisk projekt, er et forkaelet faenomen, finansieret af velfaerdssten. Det rammer kun de daarligst stillede maend, de mere succesfulde er der god rift om.

Morten Kjeldgaard

Ida Meyer har fundet to kvinder, som lever alene, og som -- selvfølgelig! -- på den ene eller anden måde kan fortælle om hvad de synes er godt ved netop deres valg. I dette tilfælde lever de uden mænd. Find en hjemløs på gaden, og han vil ligeledes kunne fremdrage nogle ting ved sit liv han er glad for. Man ser for sig den fordummende overskrift i Information: "Danske mænd klarer sig uden tag over hovedet". De nyder friheden og den friske luft, fuglenes sang og spændingen ved hvad der mon sker i morgen.

Men spol nu 20 år frem og lad os se om Signe Fjords datter ønsker at genleve sin mors single-mor-med-barn-liv. Mon ikke det bli'r et vildt oprør.

Jeg ved ikke helt, hvordan hun vil undgå at skændes og have en stille og rolig hverdag, når hun er enemor til et lille barn. Dette handler jo netop om at tage konflikter og om at indgå kompromiser.

Jeg læste engang en stor undersøgelse der viste at kvinder, med børn, der levede sammen med en mand følte de havde meget mere arbejde at tage sig til i hjemmet end kvinder, med børn, der levede uden en mand. Det kan jeg godt følge dem lidt i.

Hvis mænd er så trætte og tænder helt af på at en kvinde brokker sig over opvasken der skal tages, så tag dog den opvask en gang imellem mænd, så slipper I for det brok.

Og de mænd der brokker sig over at kvinder kan insemineres og få børn uden mænd: måske er det fordi kvinder har biologien og anatomien og sådan er det bare. Vi har en livmoder og vi føder børnene. Det er en fordel ja, men til gengælg er det også os der skal føde og amme og tage de gener det har på kroppen og rent hormonelt.

Ja måske er der bare tale om naturlig sellektion :-) så det blir nok snart forbudt også ! Naturen har altid være uretfærdig over for de stakkels hanner ,der har skullet kæmpe for at komme til fadet, og har de ikke noget at byde ind med, ja så blir de simpelthed valgt fra, og hvis kvinden ikke ligne Sofia med lårene blir hun heller ikke opsporet,så skidevære med om hun har noget mellem ørerne... Sikke mange tabere rent sexuelt vi har i vores lille flok i DK, men det er nu synd hvis børnene ikke lærer at glæde sig over handyrene også, for hunnerne er der jo altid !

Også jeg med min mand. Og han har forstået at man faktisk en gang imellem godt kan vaske tøj , gøre rent og lave mad, for det hører med til at leve et voksent liv og så slipper han også for brok:)

Christina Balslev

Størst af alt er kærligheden, men flere og flere lever som singler - også blandt lesbiske skulle jeg hilse og sige. .... Som jeg ser det, er det ikke, kvinder, der vælger mændende fra, det er menesker i det moderne samfund, der "vælger" kærligheden fra - hvis man da ellers kan tale om et valg. Måske har de bare ikke den følelsesmæssige modenhed, der skal til for at kunne være i kærligheden, måske fordi de kom alt for tidligt i institution som børn og havde trætte forældre, der ikke havde overskud til at tage sig af deres følelsesmæssige behov efter en opslidende dag på arbejdet.
Men at flere lever som singler, ser jeg ikke ikke har noget med køn at gøre, som artiklen så forfærdeligt gerne vil lægge op til. Og at det skulle være et udtryk for styrke....? Måske, hvis man da ellers synes det er stærkt, at vælge det største og vigtigste i livet fra.
Heldigvis tyder mange af kommentarerne fra mændene på, at de ikke hopper på den der med, at det skulle være et udtryk for særlig styrke hos kvinderne, at leve som singel. Det forekommer mig patetisk således at forsøge at fremstille sin egen angst som et udtryk for styrke.

Hvis nogen skabte et dating bureau for modne mennesker uden sex, hvor modne enlige kunne mødes til diner blot for at hygge sig sammen med nogen på samme alder sådan cirka, så skulle der nu nok opstå en masse sød musik, ja og venskaber på tværs af kønnene..

jeg tror også der er basis for en forening af lej en handy-mand for alle de enlige kvinder, de skal bare være sikre på ikke at blive sex-overfaldet før de har lært homo Mekaniker af kende... Så vil de sikkert også blive budt på nogle gode middage hos de kære damer,

Men hvis de vil have 300kr i timen kan de godt glemme det på forhånd, for de penge har enlige hunner jo slet ikke.

ja de fleste har heller ingen penge at gå i byen for så de kan komme ud af møde den nye filejs !

Inger Sundsvald

Misundelse er en grim ting, men problemet er skam reelt nok for en del mænd, som bare ikke kan snuppe, at kvinder vælger at være alene, med eller uden børn, når de tilsyneladende ikke selv frit kan vælge.

Det er ikke en personlig fornærmelse at blive gjort opmærksom på de rette grader tøjet skal vaskes ved, eller for den sags skyld vejledning i hvordan man blander mørtel i det rette forhold (hvilket jeg lærte). Det er vildt opreklameret, at et parforhold skal indeholde jævnlige skænderier og konflikter, for at være et godt parforhold. Alt for mange konflikter og kompromiser er sgu for anstrengende.

Hvis kvinden prioriterer rejser, cafébesøg og veninder, så lyder det som om det er en personlig fornærmelse, at hun bruger sine penge som det passer hende, og som om pengene er hevet direkte op af mændenes tegnebog og velfærdsstaten, hvilket opfattet som nogenlunde det samme.

I disse debatter dukker der altid kommentarer op som forlanger ligestilling for mænd til inseminering, og jeg skal da heller ikke protestere.

Der kommer også altid personlige kommentarer om, at hvis kvinden ikke orker det med en partner, så må hun til at se på sit valg af partnere. Sjovt nok er det ikke den slags råd en glad og tilfreds singlemand får, hvis han har fravalgt parforhold, og da slet ikke en flere gange fraskilt mand, som lever fint i et 3. eller 4. parforhold – indtil videre i det mindste.

Engang var naturen, entydig og få valgmiligheder.
Nu er der lægevidenskab, egofeminister og multikulturer.
Frit valg på alle hylder. Alt er lige rigtigt.
Debat overflødig.

Marie

Du har ret i at kærne familien ikke er den sande vej for alle, jeg har f.eks. Besluttet mig for ikke at få et barn.

Så selvf. kan det bedste for nogle være det at være single.

Det jeg opponere imod er den totale mangel på respekt for modparten, som visse individer giver udtryk for herinde.

Jeg syntes på ingen måder det er acceptabelt at skrige som en stoder af sin mand blot fordi han ikke tager opvasken, ligesom det heller ikke er okay at manden forlanger Sex når konen/kæresten ikke har lyst. Det er simpelthen en komplet mangel for situations fornemmelse, samt mangel på at kunne indleve sig i andres mennesker. I stedet for at opføre sig som en flok guerillaer i et bur, burde man i sådanne situationer tale ud om tingene og sige hvad man ønsker, hvad man ønsker kunne forbedres etc. Det andet som nogle herinde åbenbart syntes er okay er direkte primitiv adfærd. Der kun kan skabe spændinger og negativ adfærd fra modparten.

Det er endvidere dybt bekymrende den form for dobbeltmoral nogle giver udtryk for.

Men tilbage til emnet, hvis kvinder har lyst til at være single, så syntes jeg det er helt fint, parforhold er ikke for alle eller den eneste korrekte måde at leve på. For nogle mennesker er singlelivet langt mere egnet i forhold til karrieren etc. Så derfor er det da glædeligt at også kvinder vælger dette. Jeg syntes dog ikke de skal have stats betalt befrugtning, da barnet ikke burde være en kvinderet, for så ender barnet som et objekt og et succes kriterie for kvinden uanset om hun er single eller ej. Jeg kan simpelthen ikke se det er i barnets tarv, at kvinden får dette blot fordi hun har lyst til dette og ser det som sin ret. Kunstig befrugtning er unaturlig like it or not, kan du ikke få børn på anden vis så burde man finde glæde på anden vis, alt andet er egoisme og middelalderligt.

@Mikkel Serup: De kvinder der får barn ved inseminiering er lige så gode mødrer for deres børn som dem der får det på naturlig vis i en kernefamilie. De kvinder ønsker et barn meget højt og det er det vigtigste for barnet, at det er ønsket og elsket.

Jeg kender en del kvinder der ville være skønne mødre og som ønsker sig et barn højere end noget andet. De har enten ikke fundet manden eller kun fundet mænd der ikke ville have børn. Selvfølgelig skal de kunne blive kunstigt befrugtede. Vi lever altså i 2012 nu. Det er vel heller ikke naturligt at få lavet plastikbabser, bleget tænder eller få sat hår på issen hvis man er en mand med tidligt hårtab osv. men det kan man altså.

Da den forrige regering gjorde det til brugerbetaling at blive insimineret faldt antallet hos klinikkerne drastisk, nu er det gratis og stiger igen.
Dette er kun godt da fødselstallet er ekstremt lavt i DK. Derfor er jeg helt uenig med dig.

Du kan også opleve et par (mand og kvinde) der brændene ønsker sig børn, men manden fx har dårlig sædkvalitet. De skal da også kunne benytte sig af kunstig befrugtning. Når man nu kan hjælpe så hvorfor ikke gøre det? Det er da bedøvende ligemeget at deres barn så ikke lige er kommet til verden ved 'naturlig' elskov i ægtesengen.

Inger

Det kommer så sandelig an på hvordan det bliver sagt, man kan sige det på en konstruktiv forsonende måde og på en aggressiv konfronterede måde. Alt for mange vælger det sidste.

Problemet som jeg ser det angående penge, er at visse kvinder, på den ene side gerne vil bestemme over egne, hvilket som sådan er fint nok. Men på den anden side ser mandens penge som fælles. Det er total dobbeltmoralsk, for Han er ikke en hæve automat. Vil man have selvbestemmelse over egne penge, kan man ikke forlange at modpartens er fælles. Dette gælder for i øvrigt begge køn.

Derudover er det vist på tide at kvinder betaler deres bid når man går ud. Vi lever i 2012. Der er dog stadig alt alt for mange der bliver ærke fornærmet hvis man insistere på at det er deres tur til at betale.

Inger Sundsvald

Debatten om inseminering er taget før, og det er en af de ting der provokerer mænd mest, især fordi de føler de selv betaler for kvinders fordel ved at kunne føde, også selvom de selv lever på overførselsindkomst i dette samfund, hvor det mest er kvinder der tager sig af børn og gamle i velfærdssamfundet.

Der er så meget der er unaturligt, og hver dag er der mennesker der bliver reddet p.g.a. den unaturlige lægevidenskab, fordi man kan. I dag er der også kvinder der får børn med eller uden en mand, fordi de kan.

Men det er åbenbart skrækkeligt provokerende for nogle mænd. Forstå det hvem der kan.

Mikkel Serup
Jeg kan slet ikke genkende det du skriver om ”alt for mange” eller om at blive ”ærke fornærmet”. Hvordan har du fået den viden?

Anne Bille

Selvf. Kan de være ligeså gode mødre/forældre. Det ændre bare ikke på at det er unaturligt ligesom et par kunstige bryster (noget jeg foriøvrigt ikke går ind for)

Jeg syntes blot det er bekymrende, at det stadigt er succes kriterie at få et barn. For Man kan sagten blive lykkelig og være en succes selv uden et barn. Jeg syntes også det lugter lidt af at man ikke kan acceptere hvordan menneskets krop fungere, samt acceptere det faktum at alle beslutninger medføre både noget negativt såvel som noget godt. Har man derfor fravalgt en partner og/eller sex ja så må man tage konsekvensen dvs. Finde sig i at være barnløs.

For som det er nu er vi alt alt for mange mennesker på kloden, alle vores kunstige tiltag har på ingen måder haft en positiv indvirkning på dette problem. Omend har det gjort ondt værre.

Ja Inger der er hver dag nogle der bliver redet!

Men hvad har lægevidenskaben haft af negative konsekvenser, svaret burde være åbenlyst!

Problemet er at vi har sat den vigtigste regulerings mekanisme ud af spil, hvilket har haft katastrofale konsekvenser for balancen på kloden.

Igen er mennesket fuldstændig forblændet af det fantastiske ting de har opnået. Og fuldstændig ignore konsekvenserne.,

Sider