Læsetid: 4 min.

Ingen livstegn fra syrisk dokumentarist

Den verdenskendte syriske filmmager Orwa Nyrabia – der har tætte forbindelser til filmmiljøet i Danmark – blev i forrige uge taget af det syriske sikkerhedspoliti. Ingen har hørt fra ham siden. Regimet i Syrien strammer grebet om kulturpersoner og intellektuelle
Den syriske filminstruktør Orwa Nyrabia (t.v.) og hans kone Diana El Jeiroudi, efter de ved filmfestivalen i Sarajevo den 14. juli i år fik  Catherine Cartlidge Foundation-prisen for deres dokumentariske arbejde med at sætte fokus p å syrernes svære betingelser under borgerkrigen. Orwa Nyrabia er ikke set eller har givet livstegn fra sig siden den 23. august, hvor han sidst blev set i lufthavnen i Damaskus med kurs mod Egypten. Han steg aldrig på flyet.

Den syriske filminstruktør Orwa Nyrabia (t.v.) og hans kone Diana El Jeiroudi, efter de ved filmfestivalen i Sarajevo den 14. juli i år fik Catherine Cartlidge Foundation-prisen for deres dokumentariske arbejde med at sætte fokus p å syrernes svære betingelser under borgerkrigen. Orwa Nyrabia er ikke set eller har givet livstegn fra sig siden den 23. august, hvor han sidst blev set i lufthavnen i Damaskus med kurs mod Egypten. Han steg aldrig på flyet.

Elvis Barukcic

3. september 2012

Torsdag den 23. august forsvandt den internationalt anerkendte filmproducent Orwa Nyrabia fra lufthavnen i Damaskus. Efter planen skulle han have været med et fly til Cairo klokken 17, men ifølge Egyptian Airlines boardede Nyrabia aldrig flyet. Efter al sandsynlighed er han blevet arresteret af de syriske myndigheder.

»Vi ved, at han formentligt er blevet taget i lufthavnen, men vi ved ikke, hvilken sikkerhedstjeneste, der har ham, hvor han er henne, hvor længe han skal sidde, eller hvad han er anklaget for,« siger H.C. Korsholm Nielsen, der kender Orwa Nyrabia og hans familie fra sin tid som direktør for Det Danske Institut i Damaskus.

Den 35-årige Nyrabia står bag det eneste uafhængige dokumentarfilmselskab i Syrien, Proaction Film, og driver sammen med sin kone dokumentarfilmfestivalen DOX BOX, der er den største af sin art i den arabisktalende verden. Han er ikke en del af det organiserede oprør, men har løbende forholdt sig intellektuelt til konflikten i Syrien og blandt andet på sit eget festivalsite efterlyst et større engagement fra Vesten:

Verdens tavshed over massakren

»Vi er oprørte, modløse og forpinte af den tavshed, verden udviser over for massakren på vort folk. Tavshed er selvtilstrækkelighed,« skriver han på den engelsksprogede version af DOX BOX’s hjemmeside.

Internationalt er Nyrabia et velkendt navn, og hans forsvinden har skabt overskrifter i udenlandske aviser lige fra New York Times til Die Zeit.

I sidste uge lagde The Sundance Festival en udtalelse fra Martin Scorsese op på festvalens facebookside, hvor den amerikanske filmmager opfordrer det samlede internationale filmmiljø til at »forblive årvågne og kaste lys over enhver uretfærdighed begået imod en af vores fælles kunstnerkolleger. Vi må fastholde presset for at sikre en øjeblikkelig løsladelse af Orwa Nyrabia,« skriver han.

Også i det danske filmmiljø, hvor Orwa Nyrabia har mange kontakter, er bekymringen for ham stor. Nyrabia er en nær ven af CPH: DOX-festivalen, som han har besøgt flere gange, senest i november 2011 i anledning af festivalens fokus på de arabiske revolutioner i serien Free Radicals.

»Vi er meget bekymrede,« siger festivaldirektør Tine Fischer, der modtog nyheden om Orwa Nyrabias forsvinden i sidste uge.

»Orwa har sammen med sin kone Diana været helt central i udviklingen af en fri dokumentarfilm i Mellemøsten, og derfor er det et meget stort tab, at han ikke fortsat kan være til stede dernede i øjeblikket,« siger hun.

Endnu én i rækken

Tue Steen Müller, der driver bloggen filmkommentaren.dk og i flere omgange har arbejdet som filmkonsulent på Orwa Nyrabias DOX BOX-festivaler i Damaskus, er også bekymret for sin gode ven og kollega.

Han fortæller, at han under Nyrabias seneste besøg i København spurgte Nyrabia, hvordan det kunne være, at regimet endnu ikke havde hevet fat i ham. »Jeg er åbenbart ikke interessant nok,« svarede instruktøren ved den lejlighed. Nu har regimet tilsyneladende ændret holdning.

»Men hvad de har tænkt sig at stille op med ham, ved vi ikke noget om,« siger Tue Steen Müller.

Arrestationen af den syriske filmmager er ikke noget enkeltstående tilfælde. De seneste måneder har regimet i Damaskus har skærpet kursen over for kulturpersoner og intellektuelle betragteligt. Tidligere i år blev en ung filminstruktør, Bassel Chehade, skudt og dræbt af regeringsstyrker i Homs, efter han havde opgivet sine studier i USA for at vende tilbage og dokumentere oprøret.

Også instruktøren Bassem Mohiedine blev for nylig dræbt, efter et sammenstød mellem oprørsmilitser og regeringsstyrker i en forstad til Damaskus, og billedhuggeren Wael Qastoum døde i forrige måned i et af den syriske hovedstads frygtede fængsler – ifølge Reuters som følge af længere tids tortur.

Dertil kommer de titusinder af civile syrere, som ifølge UNICEF de sidste 18 måneder er blevet tilbageholdt af regimet, og som ingen endnu kender skæbnen på – samt de mindst 17.000, som er blevet dræbt. Med i dén statistik hører nu også Orwa Nyrabia.

»Folk forsvinder uafbrudt i Syrien i øjeblikket. De går ned på gaden, og pludselig er de væk. Der er ingen retssikkerhed, og de pårørende får ingenting at vide. Regimets strategi er at holde de efterladte i total uvished,« siger H.C. Korsholm Nielsen, der mener arrestationen af Orwa Nyrabia er udtryk for »et syrisk styre, der føler sig stadig mere presset.«

I København er Tine Fischer opmærksom på, at totalitære regimer kigger med, når CPH: DOX og andre festivaler inviterer fremmede dokumentarister på besøg.

En mørkere fremtid

Mindre end 24 timer efter, at festivalen i 2010 fremviste den iranske journalist Ahmad Farahanis dokumentarfilm i Cinemateket i København, optrådte hans navn således på revolutionsgardens dødsliste i Iran.

»Vi har et stort ansvar, og det er vi bevidst om. Derfor inviterer vi for eksempel aldrig folk hertil uden først at have diskuteret de potentielle konsekvenser med både dem selv og forskellige relevante organisationer, som kender til forholdene i regionen,« lyder det fra festivaldirektøren, som understreger, at det hele tiden har været Orwa Nyrabias ønske, at der kommer mere opmærksomhed om konflikten i Syrien. Den femte udgave af Orwa Nyrabias DOX BOX-festival skulle have fundet sted i marts i år, men blev aflyst og i stedet flyttet til en række andre filmfestivaler rundt om i verden – herunder til CPH: DOX, der arrangerede en spontan, gratis filmaften på etårsdagen for opstanden i Syrien den 15. marts.

Om baggrunden for dén beslutning, skrev Orwa Nyrabia på festivalens hjemmeside:

»Vi ønsker, at verden, gennem vores teknisk beskedne film, skal se vores folk. Verden skal se, hvordan fattigdom, undertrykkelse og isolation ikke afholder mennesker fra at være bemærkelsesværdigt modige, stædige og værdige.«

I The New Yorker supplerede den Pulitzer-prisvindende forfatter Lawrence Wright i sidste uge:

»Syrien vil have en fremtid efter den katastrofale borgerkrig, men den vil være langt mørkere uden kreative, uafhængige stemmer som Orwa Nyrabia.«

 

 

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu