Læsetid: 3 min.

Kendisser kæmper for Obama

Berømtheder som Scarlett Johansson, Eva Longoria og Anna Wintour er kørt i stilling for at skabe opmærksomhed og rejse penge til Obamas valgkampagne. Støtten fra stjernerne risikerer imidlertid at give bagslag
8. september 2012

Lige nu kommer stribevis af celebrity-stjerner præsident Obama til undsætning i hans bestræbelse på at blive genvalgt. Eksempelvis holdt den kendte desperate housewife Eva Longoria torsdag på Demokraternes konvent i North Carolina en engageret tale. I sin tale sagde hun bl.a.:

»Den Eva Longoria, der vendte burgere på Wendy’s, hun havde brug for skattelettelser, men den Eva Longoria, der arbejder på filmsettet, hun har ikke.«

Sådan talte hun om sig selv i tredje person, hvorved hun iscenesatte sig selv som et menneske i to dele. Den første er en pige, der er vokset op under middelklasseforhold, og som de amerikanske tilhørere denne aften kan identificere sig med, mens den anden person er stjerneskuespilleren, som har penge nok og udlever den amerikanske drøm, men hvem tilhørerne nok har sværere ved at identificere sig med. Men det er egentlig også okay, fordi Eva Longoria ikke lægger skjul på, at hun er bedrebemidlet og har overskud til at støtte Obamas kampagne. Hun siger det højt og bruger den medfølgende sympati til at søge de demokratiske vælgeres gunst.

Afhængig af Hollywood

Med Mitt Romney og hans støtters dybe lommer er kampen om vælgernes stemmer i økonomisk uligevægt, og det har vist sig økonomisk berigende for Obama at advokere sin kampagne gennem berømtheders stemmer. Den svenske avis Aftonbladet skriver, at skuespilleren George Clooney i maj holdt en fest for at rejse penge til Obamas kampagne, hvor kuvertprisen var cirka 245.000 kroner, og med sig derfra fik Barack Obama en check på tæt ved 900 millioner kroner.

Stjernerne støtter Obamas kampagne ved at stille deres berømte selv til rådighed, og det har vist sig at være et effektivt middel i kampen om fundraising af kampagnemidler. Aftonbladet skriver videre, at Obama har besøgt Hollywood 25 gange inden for de seneste to år, og at han hver gang har haft en stor check med derfra.

Det amerikanske magasin The Hollywood Reporter skriver, at der paradoksalt nok lyder kritiske stemmer inde fra Hollywood, hvor der stilles spørgsmål ved, om det går for vidt, når Obamas kampagne bliver så stjernespækket, at det kan være svært for den almindelige amerikaner at identificere sig med den.

Her kan det blive nødvendigt med en cost-benefit-analyse for den siddende præsident, for mens et strejf af berømmelse og glamour kan berige Obama, kan for meget af den risikere at støde potentielle vælgere væk. Obama befinder sig dermed i et dilemma, hvor han er økonomisk afhængig af Hollywood-stjernernes støtte, mens han samtidig skal bevare sin status som et almindeligt, jordnært menneske.

Republikansk modkampagne

I et modsvar til Obamas brug af kendte personer i sin kampagne, har Republikanerne lagt videoen Meanwhile ud på YouTube for at synliggøre, at de mener, at Obama er gået for vidt i sin brug af kendte personer i sin kampagne.

Egentlig er det en video produceret til fordel for Obama, hvori chefredaktøren for amerikansk Vogue, Anna Wintour, reklamerer for en middag, der holdes for at skaffe penge til Obamas kampagne. Men ind over har Republikanerne lagt prognoser for, hvor meget arbejdsløsheden er steget for forskellige befolkningsgrupper under Obamas præsidentskab.

Her sættes det glamourøse, ubekymrede stjerneliv i stærk kontrast til den almindelige amerikaners virkelighed med økonomiske bekymringer og frygt for stigende arbejdsløshed.

Selv om kendte personer er populære og har vist sig som effektive politiske aktører, mener kritikere, at overdreven brug af kendiseffekten kan vise sig at rekylere for Obama, hvis ikke han magter at holde balancen på linen mellem glamour og realitet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu