BIG, COBE, JDS, NORD, PLOT, ADEPT, EFFEKT, Kollision, TRANSFORM, POLYFORM, WE, SLETH, JAJA.
Det lyder næsten som medicinske diagnoser, men bag bogstavkombinationerne gemmer sig en ny generation af danske tegnestuer, der repræsenterer et nybrud i arkitekturen. Med en enkelt undtagelse er de alle etableret i 00’erne. Bag dem står en række unge arkitekter, som tilfører ny energi, anskuer arkitekturen ud fra et bæredygtigt perspektiv og engagerer sig i projekter, der provokerer til bevægelse og social aktion.
Det fortæller Kristoffer Lindhardt Weiss, medredaktør af den nye bog Den ny bølge i dansk arkitektur og partner i virksomheden Wallner Weis.
»Der er sket en eksplosion. Der er en parathed til at gå i dialog med samfundet. De unge arkitekter er mere samfundsorienterede og mere debatterende. De overvejer bestandigt, hvad arkitektur kan levere tilbage til samfundet. Det er en ny tendens,« siger Kristoffer Lindhardt Weiss.
Han er det nærmeste, man kommer en selvudnævnt propagandaminister for den unge generation af arkitekter, som om nogen har turdet tage del i samfundsdebatten. Det skyldes især deres alder, påpeger han.
»De er stort set alle under 40. Op igennem deres opvækst i 70’erne og 80’erne har de alle fået tudet ørerne fulde af syreregn og hvaldød,« siger Kristoffer Lindhardt Weiss.
Det særlige ved de 10-12 unge tegnestuer, som er genstand for opmærksomheden, er, at de er blevet stillet over for alverdens natur- og miljøkatastrofer. De er blevet forholdt dilemmaer, som kræver en stillingtagen og en søgen efter gangbare argumenter. Netop disse kvaliteter besidder den nye generation, mener Kristoffer Lindhardt Weiss.
»Arkitekterne er tvunget til at kunne levere svar, og parathed ligger i denne generations dna. Det er en ny profil,« fortæller han og nævner Kløvermarken som eksempel: Da daværende overborgmester Ritt Bjerregaard (S) i 2005 ville opføre 5.000 billige boliger, kom tegnestuen BIG med et konkret forslag til at realisere planen. Det var uventet, at en tegnestue på den måde tog del i den politiske debat, og BIG har da også fået masser af hug for projektet.
»Denne generation af arkitekter går meget offensivt ind i diskussionerne, når der er brug for det. Arkitekter skal ikke blot være smagsdommere, men gå aktivt ind og bruge deres viden til at udvikle opbygningen af samfundet: Hvordan skal et hjem for resocialisering se ud? Hvordan skal vi opbygge et fængsel? En skole?« siger Kristoffer Lindhard Weiss.
Bygninger som sociale motorer
Jens Thomas Arnfred, der er medstifter af Tegnestuen Vandkunsten og tidligere professor ved Kunstakademiets Arkitektskole, er enig i, at den nye generation af arkitekter repræsenterer en ny stilart. De forstår at skabe bygninger, som fungerer som sociale motorer, der sætter folk i bevægelse. Bygninger, der får folk til at interagere. Som eksempelvis 8Tallets indre cykelsti, hvor man kan cykle hele vejen op til tiende etage. Eller Det Maritime Ungdomshus på Amager, som man kan gå op i og rundt om. På den måde bliver det offentlige trukket ind i bygningen. Men den nye generation er ikke bannerførere for én bestemt stil, understreger Jens Thomas Arnfred. Derimod er der stor variation i udtrykket, fordi projekterne er forsøgt tilpasset det enkelte sted og det enkelte koncept. Og det er positivt, mener han.
»De bedste, yngre arkitekter øver sig i at opstille alternativer til de reduktive markedsbestemte kræfter, der styrer vores længsler. Det gælder om at træne indignationen og sammenfatte nogle løsninger, der vil andet og mere end at opfylde byggeprogrammet. Det ved den yngre generation heldigvis godt, så jeg kan næsten ikke vente på, at de kommer til fadet,« siger Jens Thomas Arnfred.
Ligesom Kristoffer Lindhardt Weiss mener han, at de nye tegnestuer forsøger at imødekomme globaliseringen ved at tilpasse projekterne til det enkelte sted og det enkelte koncept. Det handler om at læse stedet og komme med nye ideer til bygherren. Og stilskiftet er opportunt.
»Jeg oplever kærkomne forsøg på at ’afpille hønen’ og gøre bygningskunsten mindre selvhævdende ’her kommmer jeg-agtig’. God arkitektur er en større fortælling, der omfatter ydmyghed og indlevelse i den menneskelige natur og i det landskab, den tager i besiddelse,« siger Jens Thomas Arnfred.
En international byggeplads
00’ernes arkitekter, som de populært kaldes, er dygtige mediebrugere, der forstår at brande sig selv i en international kontekst. De fleste er uddannet uden for Danmark, og mange af de unge tegnestuer har talrige opgaver i udlandet. Se blot på BIG, der er ved at udsmykke New Yorks skyline med kæmpebyggeriet W57 (byggeriets adresse ligger på Manhattans West 57th Street), som kommer til at koste en halv milliard dollar.
At de unge arkitekter forstår at lande projekter over hele verden, skyldes bl.a. en uforfærdet tilgang til arkitekturen, mener Carsten Thau, der er idéhistoriker og professor ved Kunstakademiet.
»De unge arkitekter tænker mere dristigt med hensyn til relationen mellem funktion og form på bygninger. Ældre dyder som helhed, ro, klarhed, orden, formmæssig homogenitet osv. forlades. De sætter, ofte med et artistisk overskud, forskellige funktioner som f.eks. et parkeringshus sammen med terrasserede parcelhuse (Bjerget i Ørestaden, red.) i en forbløffende opstabling. Der ganske vist lader hånt om de urbane muligheder i omgivelserne ved at være helt tillukket og indadvendt som Månebase Alpha i forhold til gadeplan. Men de unge danskere har lavet en række selvstændige byggerier, som berettiget vækker opsigt internationalt,« siger Carsten Thau.
Han mener imidlertid ikke, at generationen er særligt deltagende i samfundsdebatten, og han savner mere slidstærke byggeprojekter.
»Selv om vi har forladt håndværket kunne man udmærket på industriens vilkår lave noget, der både holder og virker stimulerende. Det er klart, at man næppe i dag kan stille krav om, at arkitektur skal præstere den høje håndværksmæssige finish, som man så i byggerier af f.eks. Kay Fisker eller Arne Jacobsen. Det ville være meget dyrt at lave,« siger Carsten Thau og tilføjer:
»Men man kan godt på industriens vilkår vise en evne til at demonstrere en høj materialebevidsthed.«
Det lyder meget fint det hele og jeg tvivler ikke på, at det er nogle dygtige arkitekter, som kan mere end deres abc. Men! Hvorfor bliver København så grimmere og grimmere på det arkitektoniske og æstetiske område? I gamle dage havde men stadsarkitekten til at regulere og stoppe grimheden. I dag overvældes vi med BR(blå/rød)legetøjs facader og Mcdonalds rædsler. Hvis bankerne kunne ville de sandsynligvis overtage endnu mere med deres stål- og glasfacader. Det er grimheden som vinder frem og ikke engang med en smule humor. Den Indre By er blevet et trafik- og visuelt rædsælsvækkende kaos. Og for at skabe P-plads har man gudhjælpe mig og andre mennesker i byen, fjernet den gamle el-forsyningsstation i nærheden af lærkegade. Revet den ned og lavet p-pladser. det var en arkitektonisk perle og man kom langvejs fra for at beundre den. Og København er fyldt med masser af tomme kontorer. Kunne man ikke fylde et af kontorerne med nogle nytænkende arkitekter og kunstnere, som ikke kun ser og tænker i penge og prestige?
Præster og arkitekter, de vil begge frelse din sjæl og have dine penge.
Julien de Smedts Holmenkollen var oprindelig planlagt til at koste 310 mio kr, men endte på 2,426 mia.
Politikerne er alt for svagt rustede til at kunne kontrollere den slags.
Ja den der tingest på billedet er sådan et sted hvor man rigtig kan sidde med venner og nyde lidt socialt samvær, den tilskynder det ligefrem.
Det kan da kun være folk med en ovenfra-og-nedefter indstilling der kan blive begejstrede over sådan noget
Arnfred . " Jeg oplever kærkomne forsøg på at ’afpille hønen’ og gøre bygningskunsten mindre selvhævdende ’her kommmer jeg-agtig’. God arkitektur er en større fortælling, der omfatter ydmyghed og indlevelse i den menneskelige natur og i det landskab, den tager i besiddelse,« siger Jens Thomas Arnfred."
Muligt at nogle enkelte avangardister skaber unike ting, vi kan kigge undrene og beundrene på.
Men vedr bredden, passer udsagnet simpelt hen ikke. Aldrig har vi kunnet konstatere så ringe indlevelse i og respekt for bymiljøet end nu.
Og aldrig har erhvervsbyggeriet været skåret over samme plagierende, kedelige læst.
Men, bevares ! Det kaldes stilart.
00-ernes arkitekter kendetegnes efter min mening ved, at deres byggerier var monumenter, der ikke indbefattede omverdenen. De henvendte sig til sig selv, de var ikke integrerede og delte ikke noget med nogen. De råbte: "Se mig", "se mig", og strålede spektakulært ud i verden. De var sig selv nok. De samlede sig om sig selv og vendte ryggen til byen. De tænkte ikke på samspil, indpasning, harmoni og fællesskab med omgivelserne. De tænkte på sig selv.
Er der noget i den beskrivelse, der der minder om andre ting fra 00-erne? Det tror jeg nok. Bare tag litteraturen. Kirsten Hammann har endda skrevet en bog, der hedder "Se på mig".
Artiklen har lidt af den positivisme og selvfremstilling, som Georg Metz kritiserer få fremragende i weekendens intermetzo:
http://www.information.dk/311042
I øvriigt vil jeg gerne minde om, at dette med at være socialt engagerede arkitekter, (hvad 00-ernes altså ikke var), ikke er noget nyt fænomen. Man behøver bare at tænke på en hvis Poul Henningsen.
Med hensyn til arkitekter.
Der har altid været personligheder af enhver type, fra de selvpromoverende til de mere ydmyge.
Og det er der selvfølgelig stadig.
Dette har intet med arkitektonisk kvalitet at gøre.
Overskriften " Arkitekturen skal være en social motor og ikke blot et æstetisk objekt, og arkitekter skal turde tage del i samfundsdebatten. Det har de nye danske tegnestuer forstået".
Mon dog. Formalismen lever i bedste velgående.
Jeg står undrene overfor en specialskole for børn i mit nabolag, som ligesågodt kunne være en bank.
Helt ude af trit med de eksisterende landsbymiljø.
Et 100% " æstetisk objekt ", udført af arkitekter totalt uden social indlevelse.
Bare navnene !!!
BIG, COBE, JDS, NORD, PLOT, ADEPT, EFFEKT, Kollision, TRANSFORM, POLYFORM, WE, SLETH, JAJA.
Er det arkitekter eller plastproducenter ?
Svarer helt til de egocentrerede formalister.
Hvad er der blevet af et ydmygt : Arkitektfirmaet Jensen og Hansen.