Klumme
Læsetid: 3 min.

Det ordinære kongehus

Kate Middletons bryster er blevet et problem for det britiske kongehus – men ikke på den måde, de royale selv lader til at tro. Det er retssagen, ikke brystsagen, som truer deres status
Kultur
27. september 2012

Det er ikke tit, man har en faglig begrundelse for at kigge på nøgne bryster i arbejdstiden; sjældnere sidder disse bryster på en hertuginde af det britiske kongehus; og sjældnere endnu er de så tabubelagte, at man umuligt kan gøre andet end bare overgive sig til sin egen forbudspirrede nysgerrighed og stirre.

Jeg skal være den første til at gribe i egen barm og indrømme, at jeg også har googlet ’Kate Middleton’ og ’bare bryster’ og endda længe inden, jeg fandt på at skrive om dem – eller om ’sagen’, skulle jeg snarere sige. For i den forgangne uge blev de grynede billeder af den brystblottede hertuginde vitterlig en sag, hele den europæiske pressestand måtte forholde sig til – på hver sin måde: Mest rendyrket og ærligt skete det i ugeblade som Se & Hør og franske Closer, som udelukkende bragte de formentlig ulovlige billeder med det formål at underholde deres læsere; mere fordækt i pænere aviser à la Politiken, der snagede videre i sagen under dække af en principiel presseetisk debat; og mest hyklerisk i klummer som denne, der har måttet ty til abstrakte metakommentarer for at retfærdiggøre et længselsfuldt dyk ned i en kulørt kendisverden.

Sjældent er et billede af et par bryster faldet så mange for brystet. Vrede royalister har kaldt sagen »vulgær« og ytret deres opbakning til den forulempede Kate Middleton på blogs og hjemmesider. De har reageret med empati, fordi de ikke selv ville bryde sig om at få deres egne eller deres kærestes bryster tværet ud i offentligheden.

Men det er ikke derfor, det britiske kongehus har reageret. Deres reaktion skyldes en frygt for, at de kompromitterende paparazzoskud skal undergrave institutionens autoritet. Det går ikke, at hertugindens herligheder tværes ud i offentligheden, for i vores del af verden viser pæne piger ikke bryster. Det er lig med lavkultur og forbeholdt underklassereservater som Amager Strandpark, hvor blonderede babes med tatoverede røvgevirer kan udstille deres kulturelle underskud under den bagende sol. At man historisk har set anderledes på nøgenhed – og at man i visse ikke-vestlige kulturer stadig gør det – kunne Kate Middleton forvisse sig om, da hun midt i forrige uge, mens hendes eget blottede frontparti stadig tog forsider i pressen, besøgte Salomon-øerne sammen med prins William. Hér fik hun, i hvad der må have føltes som en udsyret antropologisk kommentar til hele miseren, overbragt blomsterkranse af lokale kvinder iført intet andet end små lændeklæder og store smil.

Dén går selvsagt ikke på slottet. »De kongelige skal være lidt ophøjede, for hvis de bare var som os, kunne vi lige så godt have en præsident,« lyder et typisk forsvar for kongehusenes særstatus i de europæiske demokratier. Som befolkninger er vi villige til at acceptere, at de royale nyder visse økonomiske og sociale privilegier, hvis de til gengæld er villige til at levere det teaterstykke, vi betaler dem for at opføre. Deres opgave, og hele eksistensberettigelse, er at fremstå ophøjede og eleverede, og derfor kan de også med rette frygte enhver sag, som truer med at profanisere dem og trække dem ned i almindeligheden. Det gør brystsagen ikke. Men det gør retssagen. Når Kim Henningsen fra Se & Hør udgiver et 16-siders særtillæg med Kate Middletons attributter insisterer han på, at de royale stadig besidder en særlig position i samfundet. At de er så fine, at deres nøgenhed i sig selv er en sensation. At de er så distancerede og tilknappede, at det at komme ind under huden på dem ikke bare er et journalistisk scoop, det er værd at gå til yderligheder for at dokumentere, men også til ulovligheder. Det britiske kongehus sender paradoksalt nok det stik modsatte signal. Ved at trække sladderbladene i retten siger de: Vi er ikke specielle, vi er almindelige borgere lige som alle andre, og vi bør behandles derefter uden forskel og uden særregler. Den virkelige profanisering er ikke den, de royale er blevet udsat for. Det er den, de har udsat sig selv for. Når billederne af den afklædte hertuginde engang er glemt, vil det være denne nøgne sandhed, som står tilbage: Se & Hør gjorde Kate Middleton speciel. Kongehuset gjorde hende ordinær.

 

 

 

Rasmus Bo Sørensen er kulturskribent

Ugens personlige klummer: Mandag: DerudefraTirsdag: KampzonerOnsdag: I medierne Torsdag: I kulturen Fredag: 10’erneLørdag: Borgen

Ugens personlige klummer: Mandag: Derudefra Tirsdag: Kampzoner Onsdag: I medierne Torsdag: I kulturen Fredag: 10’erne Lørdag: Borge

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det ikke led i oplysningsprojeket, at demokratiske borgere - ikke mere undersåtter - bliver bekendt med, hvilke dievorter en eventuelt kommende ikke-demokratisk valgt royal regent vil blive fodret fra - aberne i Zoo overlader jo heller ikke ret meget til fantasien ...

randi christiansen

Se&Hor er bare megaklamme

Bæver med to hoveder opdaget ... ok, måske lidt usædvanligt, lidt nyhedsagtigt ..
Kvinde med to bryster opdaget .... naaaaj...det er der intet i.

Jens Overgaard Bjerre

Har hun strutpatter eller hvad? Frem med billederne, ikke al det snak!

En ting er at gå på stranden uden overdel - der ved man , at man måske bliver fotograferet.

Det er noget helt andet at en kvinde sidder helt privat i sin egen afskærmede have , og en fotograf sniger sig til at tage billeder " over hækken".

Om fotografen er en professionel paparazzi eller en pervers lurer eller naboens pubetretsplagede søn er tindrede ligegyldigt - privatlivet skal respekteres - også af Se og Hør og andre blade..

Det er ikke et udslag af ny-royalisme at være forarget - forargelsen ville være lige så stor , hvis det var Angela Merkel, Helle Thorning Smith eller andre kvindelige "top-folk", der var ofre.

Hun har bryster, hun udskiller affaldsstoffer gennem urin, afførrring, sved osv.... Hun er et menneske, hun vil leve og dø.... Det vil begge dronning Margrethe'r, Helle T, Lars fra Græsted også....kom nu videre!

Klaus Brusgaard

Den eneste funktion de mennesker har er at lade sig beskue - og det får de i den grad betaling for. De har selv ladet sig prostituere. Så hører det vel med at der bliver taget fotos - det har de der betaler for hele showet selvsagt al ret til.

randi christiansen

Klaus Brusgaard - Du mener, at når nu alle de klamme lurertyper ikke kan komme fysisk i seng med Kate og co, så har de i hvertfald ret til at være med på en kigger ? Når de nu af den ene eller anden grund kun kan finde ud af at leve livet som bænkevarmere, skal de have lov til et erstatningsliv gennem intim visuel deltagelse i offentlige personers liv ?

Jeg væmmes og må spørge : Hvor primitivt skal det offentlige liv have lov til at blive ?

More explicit photos

Nu også uden bikini-bund - også i Se og Hoer (i følge The Independent)

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/danish-magazine-prints-mo...