Nyhed
Læsetid: 2 min.

Piratpolitiker jager fildelere

Hykleri? Et fremtrædende medlem af det tyske piratparti går rettens vej for at forhindre ulovlig fildeling af sin seneste bog. 26-årige Julia Schramm er blevet massivt upopulær blandt sine partifæller, der beskylder hende for hykleri og arrogance
Fri download. Da 26-årige Julia Schramm for nylig udgav historien om sin kærlighedsaffære med cyberspace som både e-bog og i den mere traditionelle bogform, varede det ikke længere end et par museklik, før hendes partifæller havde kopieret og stillet værket til fri download på Schramms elskede internet. Nu er Schramm gået lovens vej i forsøget på at bremse distributionen af bogen.

Fri download. Da 26-årige Julia Schramm for nylig udgav historien om sin kærlighedsaffære med cyberspace som både e-bog og i den mere traditionelle bogform, varede det ikke længere end et par museklik, før hendes partifæller havde kopieret og stillet værket til fri download på Schramms elskede internet. Nu er Schramm gået lovens vej i forsøget på at bremse distributionen af bogen.

Marcus Brandt

Kultur
28. september 2012

BERLIN – Det ligner grangiveligt et gevaldigt selvmål af den tyske pirat-politiker Julia Schramm. Umiddelbart skulle man nemlig tro, at den højtprofilerede politiker og kendte tyske blogger, der har gjort en gennemgribende forandring af eksisterende copyright-lovgivning til sin politiske mærkesag, ville klappe i hænderne, når hendes egne værker distribueres gratis på internettet.

Men da 26-årige Julia Schramm for nylig udgav historien om sin kærlighedsaffære med cyberspace som både e-bog og i den mere traditionelle bogform, varede det ikke længere end et par museklik, før hendes partifæller havde kopieret og stillet værket med titlen Klik mig: Af en internet-fetichists bekendelser til fri download på Schramms elskede internet. Nu er Schramm til sine partifællers forargelse gået lovens vej i forsøget på at bremse distributionen af bogen. Ifølge netavisen Torrent Freak arbejder både Schramm og hendes forlægger, Knaus Verlag, en underafdeling af det store internationale forlag Random House, i øjeblikket ihærdigt på at fjerne ethvert spor af den ulovlige fil med bogen fra internettet.

Jagten på fildelerne er naturligvis ikke gået ubemærket hen blandt partiets græsrødder i Tyskland, hvor Julia Schramm er kendt som et af de mest fremtrædende og højtprofilerede pirater. Rettigheder til immaterielle produkter hører fortiden til, mener piraterne, der i stedet anbefaler, at ophavsretten i sin nuværende form erstattes af en mere tidssvarende lovgivning, der i videst muligt omfang tillader fildeling med ikkekommercielle formål.

’Dum’ og ’arrogant’

Schramm er strøget til tops i partiet ved at lange ud efter »content-mafiaen«, den uhellige alliance mellem rettighedshavere og jurister, hvis lobbyarbejde for en strengere ophavsret ifølge det tyske piratparti er både bagstræberisk og nyttesløs. Selv har Schramm hørt til en af partiets mest kompromisløse forkæmpere for et opgør med lovgivningens forældede forestillinger om internettet. I et interview med Der Spiegel fra 2011 vakte hun selv blandt partifæller ubehag med sin udtalelse om, at privatsfæren »hørte firserne til«. Ved andre lejligheder har den bramfri politiker omtalt intellektuel copyright som decideret »ulækker.«

Derfor vækker det naturligvis fortørnelse blandt Schramms idealistiske åndsfæller, når deres tidligere bannerfører som det første griber til den eksisterende lovgivning for at beskytte sine egne interesser. På twitter omtales Schramm, der på grund af sin flamboyante og selvsikre optræden i forvejen delte vandene i det tyske piratparti, af netaktivister som »dum« og »arrogant.« Andre går så vidt som til at kalde Schramm en »forlagsluder«, fordi hun har valgt at udgive og markedsføre bogen på traditionel vis. Internettet i al sin ublu skønhed, ville kynikere måske anføre.

Selv har Schramm indtil videre afvist alle journalister, der har bedt hende om en kommentar til affæren. Til ugemagasinet Der Spiegel fortalte Schramm ellers i første omgang om sin reaktion på de mange følelsesladede angreb på hendes, men kort efter interviewet bad hun journalisten om at stryge alle direkte citater. Åbenhed er åbenbart ikke altid en kernedyd blandt alle pirater og tilhængere af et frit internet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her