Læsetid: 4 min.

Cubakrisen dag for dag: Sorte lørdag

Lørdag den 27. oktober 1962 er dagen, hvor en tredje verdenskrig er tættest på at bryde ud. Selv om Kennedy og Khrustsjov nærmer sig hinanden, sker der i løbet af Sorte Lørdag flere uventede episoder. Hver for sig kan de føre til atomart ragnarok
Præsident John F. Kennedy og hans bror og nærmeste rådgiver Robert F. Kennedy i Det Hvide Hus i Washington i oktober 1962. Lørdag d. 27. oktober blev det mest dramatiske døgn i konflikten, der kunne være endt med atomkrig.

Præsident John F. Kennedy og hans bror og nærmeste rådgiver Robert F. Kennedy i Det Hvide Hus i Washington i oktober 1962. Lørdag d. 27. oktober blev det mest dramatiske døgn i konflikten, der kunne være endt med atomkrig.

27. oktober 2012

27. oktober

Om formiddagen moskvatid lørdag den 27. oktober oplæser Radio Moskva et brev fra det sovjetiske kommunistpartis førstesekretær Khrustsjov til den amerikanske præsident Kennedy. Radiomediet er valgt for at sikre den hurtigst mulige måde at få kommunikeret budskabet tværs over Atlanten.

Det er Khrustjovs andet budskab til den amerikanske præsident, og tonen er mindre imødekommende end i det første brev. Russerne inddrager over for verdens offentlighed de amerikanske atombevæbnede Jupiter-raketter, der er stationeret på baser i Tyrkiet. Sovjetunionen vil kun fjerne sine raketter fra Cuba, hvis amerikanerne gør det samme fra Tyrkiet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu