Læsetid: 4 min.

DR er danskernes nye terapeut

Tv producerer coaching-programmer som aldrig før, og befolkningen har smidt den sidste rest af frygt for at medvirke. De senere år er også DR kommet med på bølgen, for coaching-programmer tilbyder seeren både identifikation og løsninger. Samtidig iscenesætter programmerne DR som en social instans, der tager over, hvor samfundet svigter
En fars forvandling. Peter Lykke Larsen fik gennem coaching for åben skærm hjalp til at håndtere forholdet til sin ekskone bedre. ’Det er nærmest sådan, at jeg sammenligner mit liv med før og efter konfliktmæglingen.  Nu er det blevet hverdag igen, men lige efter coachingen var det helt fantastisk,’ siger han.

En fars forvandling. Peter Lykke Larsen fik gennem coaching for åben skærm hjalp til at håndtere forholdet til sin ekskone bedre. ’Det er nærmest sådan, at jeg sammenligner mit liv med før og efter konfliktmæglingen. Nu er det blevet hverdag igen, men lige efter coachingen var det helt fantastisk,’ siger han.

Carsten Overbye

Kultur
1. november 2012

Overvægt, overforbrug og livskriser. Sendefladen fyldes oftere og oftere af programmer, der præsenterer seeren for en dansker med et problem. Et problem, som så løses med kyndig coaching fra en eller flere eksperter. Tidligere var det mest TV3-programmer som for eksempel Mission Job og Luksusfælden, men i dag er DR også hoppet med på vognen med programmer som eksempelvis Mit publikum og En Fars Forvandling.

For nylig var det elektrikeren Peter Lykke Larsen, der blev hjulpet i DR-programmet En Fars Forvandling. I programmet fortæller han om sit fastlåste forhold til ekskonen, og om konflikten omkring deres fælles børn. Derefter modtager Peter Lykke Larsen seks timers rådgivning fra to konfliktmæglere, som giver ham en række bud på, hvordan han kan ændre sin måde at kommunikere på. Rådgivningen hjælper Peter Lykke Larsen til at få løsnet op for den fastlåste situation, og ved programmets afslutning er han glad. Og det er han stadigvæk: »Det er nærmest sådan, at jeg sammenligner mit liv med før og efter konfliktmæglingen. Nu er det blevet hverdag igen, men lige efter coachingen var det helt fantastisk. Jeg har lært en masse om mig selv og om, hvordan man kommunikerer, så man undgår at optrappe en konflikt,« fortæller han en uge efter, at programmet blev vist på DR1.

Håbløs situation

Men hvad får en ganske almindelige middelklassedansker fra Brande til at blotlægge en så følsom konflikt i bedste sendetid?

»Min situation var fuldstændig håbløs, og jeg havde brug for at få fokus på min egen rolle. Jeg var klar over, at jeg håndterede noget forkert,« siger Peter Lykke Larsen, der forinden havde søgt både offentlig og privat hjælp. Men intet havde virket. Derfor reagerede han, da han så en annonce, hvor DR søgte deltagere til et program, der skulle sætte fokus på en af de mange skilsmisser, der ender i hårdknude.

Og det er grundlæggende godt tv at følge en person, mens han bliver hjulpet med et problem, forklarer Jens-Ole Winther, som er redaktionschef på En Fars Forvandling: »Ved at være fluen på væggen, mens de to coaches rådgiver Peter Lykke Larsen, bruger vi et fortællemæssigt greb, som giver seeren en direkte mulighed for at forstå, hvad der foregår. Det skaber høj identifikation at være direkte tilskuer til processen,« siger han.

Quick fix

Ifølge Jens-Ole Winther ligger programmer som En Fars Forvandling i fin tråd med udmeldinger fra DR’s nyhedschef, Ulrik Haagerup, der i flere år har argumenteret for behovet for at producere konstruktive nyheder.

»Det ligger i tiden, at DR skal lave indhold, der ikke kun viser problemer, men også inspirerer til forandring ved at anvise løsninger. Derfor tror jeg, man vil se flere af denne type programmer fremover,« siger Jens-Ole Winther.

Professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Anne Jerslev ser programmer som En Fars Forvandling som en del af de seneste mange års stime af selvhjælpsbøger- og hjemmesider.

»En Fars Forvandling er eksempel på de coaching-programmer, som vi kender rigtigt godt fra tv-fladen, hvor personer bliver rådgivet af eksperter omkring deres problemer,« siger Anne Jerslev, der kalder nutidens coaching-tv for quick fix-programmer: »Uanset om problemet er økonomi, skilsmisse eller andre familieproblemer, ender programmerne altid med en eller anden form for løsning. Man giver en person seks timers coaching, og så ser han fuldstændig anderledes ud i ansigtet.«

Samtidig er coaching-tv med til at iscenesætte den enkelte tv-kanal som en slags social instans, der hjælper individet, der hvor det offentlige system spiller fallit:

»Med coaching-programmer som En Fars Forvandling positionerer DR sig selv som en erstatning for et tilbud om hjælp fra det sociale system. På den måde kommer tv-stationen til at fungere som en guide til, hvordan man bliver borger i et post-velfærdssamfund, hvor man skal tage vare på sig selv,« siger Anne Jerslev.

Hun påpeger, at det i et program som En Fars Forvandling gentagne gange understreges, at det offentlige ikke har redskaber til at rådgive den enkelte efter en skilsmisse.

Neoliberal

I den optik ser Anne Jerslev de mange coaching-programmer som udtryk for en neoliberal tankegang: »Programmernes morale er, at man skal tage vare på sit eget liv og ikke skal regne med, at andre gør det. Staten hjælper ikke en – man må selv træde i karakter,« siger Anne Jerslev, der ligesom Jens-Ole Winther mener, at vi fremover vil se endnu flere programmer, der »hjælper med at gøre seerne til eksperter i deres eget liv«.

Modsat tidligere, hvor coachingprogrammerne mestendels omhandlede udsatte grupper og skæve eksistenser, oplever Jens-Ole Winther, at programmerne i stigende grad kredser om den danske middelklasses problemer. »Programmerne handler i dag i langt højere grad om almindelige mennesker, og det er blevet nemmere at få folk til at stille op. Det kan jo være fordi vi på DR er blevet bedre til at få fat i folk, men jeg tror også, det har noget med vores fælles tv-opdragelse at gøre. Vi har ikke længere den store frygt for at deltage i de her ting. Den brede befolkning er langt mindre berøringsangt end tidligere.«

Inden Peter Lykke Larsen tilmeldte sig En Fars Forvandling, overvejede han, om han med sin deltagelse ville blive stemplet som selviscenesættende af seerne og sin omgangskreds: »Men jeg tænkte, at der jo er masser af andre mennesker, der krænger sjælen ud foran et kamera i alle mulige tv-programmer. Det, at andre har gjort det, har betydet, at jeg selv har turdet være med. Og jeg har kun fået positive tilbagemeldinger på min deltagelse. Jeg tror, det er, fordi folk har kunnet se, at det var et hudløst ærligt program.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

eller 'gør-det-selv' SM rum, hvor middelklasse par kan komme tætter på hinanden ved at 'krydder' sex-livet lidt op i kælderen, som alligevel aldrig blev brugt efter oversvømmelsen.

DR har været danskernes terapeut siden dets fremkomst. Pseudoterapeut.
quote: Programmernes morale er, at man skal tage vare på sit eget liv og ikke skal regne med, at andre gør det'unquote.
En komplet misforsåelse:
De vågne liv, når man ikke er på arbejde leves foran TV. Ved at sætte sig foran TV tager man ikke vare på eget liv, man lader andre gøre det: grave have med Søren, lave mad med Price,cykle med Tour de France.
Livet er TV og det skal nok hjælpe dig med at leve det -døgnet rundt.

Lise Lotte Rahbek

Jeg har privatlivet for kært og for godt placeret på rygraden til at ville se eller deltage i den slags programmer.
Mine tæer krumme sig i kramper.

Ja markedet er stort, og desværre voksende, efterhånden som samfundet svigter mere og mere,vil vi se også se pogrammer hvordan "udsatte" bedst skralder mad? eller pogrammer til pasivisereing af handicappede, efterhånden som komunerene total svigter hjælpen til den og deres familier?

Mads Kjærgård

"hvordan “udsatte” bedst skralder mad?"

Ja det ville der squ være gode muligheder i. Hvem kan skaffe mest overdateret kødpålæg i løbet af 24 timer?

Maj-Britt Kent Hansen

Nu var programmet om Farens forvandling så forholdsvis diskret, at det ikke gik i detaljer, men derfor tænkte man da alligevel på, om man som ekskone ville have brudt sig om at komme på tv - på den måde.

Faren fik det så bedre. Godt for det. Men selve mæglings-/coaching-situationen var intetsigende. Så alt i alt beviste programmet ingenting.