Nyhed
Læsetid: 2 min.

En kongelig affære

Komedien om den svenske konge fortsætter med nøgen popsangerinde i birolle som pizzabakke
Kultur
8. oktober 2012

Først fik det britiske kongehus nedlagt fogedforbud mod visning af billedet af Kate Middletons bare bryster. Nu har det svenske hof fået nok af mediernes voksenmobning og truer med sagsanlæg.

Dette har fået den kulørte svenske sangerinde og tidligere model Camilla Henemark til at overveje at følge i kongens fodspor, hvis han gør alvor af truslerne om et søgsmål. De figurerer nemlig begge i en ny satiremontage lavet af den svenske kunstner Elisabeth Ohlson Wallin bragt i det socialdemokratiske tidsskrift Tiden. Her spiser kong Carl XVI Gustaf af Sverige pizza sammen med sine strammundede, jakkesætklædte venner. Og de spiser af en nøgen Camilla Henemark, som i Sverige blandt andet er kendt for en påstået årelang affære med den skandalemagnetiske konge.

Det lader dog ikke til, at Camilla Henemark er krænket over at være en nøgen pizzabakke. Nej, hun er snarere krænket over, at den svenske konge føler sig krænket over at spise pizza af hendes nøgne krop. Til den svenske avis Expressen, siger hun:

»Kommer retten frem til, at det er krænkende for nogle af disse herrer at figurere på samme billede som mig, håber jeg, at retten også anerkender min ret til at opfatte krænkelsen som gensidig.«

Til de svenske medier siger hun, at hun vil sagsøge kunstneren, hvis kongen eller kongehuset gør det. Man kunne mistænke hende for at være såret over kongens undsigelse af hende. Hun fortsætter sin elegi:

»Hvis det kan opfattes som krænkende at spise pizza serveret på en nøgen kvinde, burde det også opfattes som krænkende at ligge dér som en godbid midt iblandt de gamle gubber.«

Der synes at være en noget omvendt logik i Henemarks forståelse af udbytningsforholdet mellem kong Gustaf og hende selv. Måske trykker skoene hende lidt i rollen som hofnar?

Til Expressen forklarer Henemark i et debatindlæg, at hun vil se, om hun har samme værdi som konger og politikere i retlig henseende, hvilket hun tidligere har fået konstateret ikke er tilfældet. I starten af 90’erne fik blandt andre politikeren Mona Sahlin medhold i et sagsanlæg om falske pornobilleder af kendte, og selv om Henemark også blev krænket, fik hun ikke medhold, da hun tidligere havde poseret nøgen i anden sammenhæng og derfor ikke kunne krænkes. Ja, man må vælge sine kampe (og klæder) med omhu.

Camilla Henemark er en kvinde med selvironien i behold, hvilket det svenske tv-folk fik glæde af senest i august, hvor hun deltog i den svenske udgave af Fangerne på fortet. Her sagde en medspiller i programmet, at hun skulle »kæmpe for folk og fædreland«, og kækt svarede Camilla Henemark:

»Pligtopfyldende svensk, som man er, føler man sig som kongelig hofleverandør kaldet til at skulle levere.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her