Læsetid: 4 min.

Kunst og nødhjælp går hånd i hånd

Når kunstnere indgår samarbejde med humanitære organisationer profilerer de både hjælpearbejdet og sig selv. Men det fungerer – så længe det giver mening for dem, der skal bidrage og ikke overskygger sagen, siger eksperter
Når kunstnere indgår samarbejde med humanitære organisationer profilerer de både hjælpearbejdet og sig selv. Men det fungerer – så længe det giver mening for dem, der skal bidrage og ikke overskygger sagen, siger eksperter
25. oktober 2012

Det startede tilbage i 80’erne med Live Aid koncerter og »Giv en hånd til Afrika«. I dag blomstrer kreativiteten og samspillet mellem kunstnere og nødhjælpsorganisationer som aldrig før.

Man støtter Røde Kors, hvis man køber LOC’s seneste album. 25 kendte danskere har ladet sig interviewe til en portrætbog, hvis overskud går til Red Barnet. Mellemfolkeligt Samvirke udgiver en familiekalender med historier og digte af 12 kunstnere. Og Amnesty International har sammen med keramikeren Elizabeth Laursen fremstillet en række vaser til fordel for kunstnergruppen Pussy Riots. Og hele denne uge samler TV 2 sammen kendte danskere ind til Kræftens Bekæmpelse.

Nye målgrupper

I Dansk Røde Kors har generalsekretær Anders Ladekarl svært ved at få armene ned ovenpå samarbejdet med LOC.

»Det åbner døren til nogle helt andre målgrupper, end vi er vant til, og det er bestemt noget, vi vil gøre mere ud af,« siger han.

Imens svinder LOC’s image som libertiner i samme tempo, som hans nye album bliver downloadet, og han kan i stedet skrive filantrop på visitkortet. Salget har indtil videre bidraget med 480.100 kr. direkte i kassen til Røde Kors.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Overgaard Bjerre

Jeg har selv et par gange givet overskuddet af et salget af et maleri til nødhjælparbejde. Men jeg synes, at det hele er lidt for pænt når Tv og de store nødhjælpsorganisationer promoverer sig selv sammen med de kendteste af landets kunstnerne. Alt sammen er så satans politisk korrekt og godt. Personligt synes jeg det i sin tid var underligt, da man ikke lavede nogen tv-indsamling til Myanmar, da det for nogle år siden blev ramt af en voldsdom naturkatastrofe. De ramte, fattige mennesker, kunne jo ikke gøre for, at landet ikke var omfattet af de vestlige regeringers sympati. De sultede tørstede og døde og mistede hjem og slægtninge, som andre steder i verden, hvor der er brugt for hjælp.
En anden ting er, at man så ukritisk tror på hjælpe-organisationernes effektivitet og godhed. De har jo også dem selv og deres image at pleje og arbejdet gøres ikke af frivillige hele vejen igennem. Desuden er der mange politiske kanaler som pengene forsvinder i ude i 'marken'. En problematik, som man nødig taler om. Endvidere fremstiller man altid Danmark som et land med meget rige mennesker i forhold til de lande man støtter. I disse lande bor der også mange rige mennesker netop på grund af støtten.
Jeg er ikke i mod denne form for katastrofe- og nødhjælps støtte, men synes godt at man burde se mere på perspektiverne og de sociale forhold i de lande man hjælper.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror at tendensen er udtryk for, at folk søger aflad for den dårlige samvittighed i forhold til 00-ernes syndefulde fråds og voldsomme overforbrug, egoisme og nedsættelse af u-landsbistanden, samt de frygtelige krige, vi påførte tredjeverdens lande.

Hej Jens.

Jeg har tidligere været hverver for en velgørende organisation. Jeg kan berolige dig med at 9 ud af 10 jeg talte med - groft skønnet - stillede sig særdeles skeptisk overfor velgørende organisationernes effektivitet og godhed.

Mvh.

Asbjørn