Nyhed
Læsetid: 2 min.

Saltvandsindsprøjtning til dansk børne-tv

Dansk børne-tv har været af dalende kvalitet i mange år, mener Signe Lindkvist, der er tidligere kanalchef for Ramasjang. Nu har politikerne bevilget 72 millioner til DR’s produktion af fjernsyn for børn og unge. Signe Lindkvist håber, at børnefjernsyn er på vej ind i sin nye guldalder
Kultur
19. oktober 2012
Ælling var en fornyelse i børneprogrammet ’Bamse og Kylling’, som blev skabt i det, der kaldes børne-tv’s guldalder. Nu er håbet, at en indsprøjtning på 72 millioner kroner kan sparke gang i en ny udvikling.

Ælling var en fornyelse i børneprogrammet ’Bamse og Kylling’, som blev skabt i det, der kaldes børne-tv’s guldalder. Nu er håbet, at en indsprøjtning på 72 millioner kroner kan sparke gang i en ny udvikling.

Anna og Lotte, Bamse og Kylling, Poul og Nulle og Sonja fra Saxogade er børnefjernsyn fra en periode, man omtaler som børne-tv’ets guldalder. Og det kom ikke kun børnene til gode – fra 80’erne og mange år frem fostrede børnefjernsyn kulturpersonligheder som Bille August, Søren Kragh-Jacobsen, Gunnar Wille, Casper Christensen og Jesper Klein.

At dansk børnefjernsyn blev en stor succes skyldtes, at der lå et klart signal fra DR’s side om, at børnene skulle på dagsordenen, fortæller Christa Lykke Christensen, lektor og ph.d. i medievidenskab fra Københavns Universitet.

»Det var i børne-tv, man først så de nybrydende kvaliteter. De kom ikke frem i tv-underholdningsafdelingen eller oplysningsafdelingen. De nye kulturelle strømninger kom ofte fra B&U-afdelingen,« siger hun.

Og hvis man skal gøre sig forhåbninger om endnu en guldalder for dansk børne-tv, må man atter for alvor prioritere børnefjernsyn, mener Signe Lindkvist, som er tidligere børne-tv-vært på DR og programchef for Ramasjang. Hun mener, at kvaliteten i dansk børne-tv har været dalende det seneste par år, og derfor stiftede hun for cirka halvandet år siden Børnemedie Tænketanken sammen med producent Mariella Harpelund, der blandt andet står bag børneprogrammet Barda.

Børnemedie Tænketanken skal sætte fokus på vigtigheden af godt børnefjernsyn og sikre kvaliteten af børneprogrammerne.

Hun ser de 72 millioner kroner, der i medieforliget er øremærket til produktionen af tv for børn og unge, som et udtryk for, at politikerne har forstået, at godt børnefjernsyn ikke er noget, man skal tage for givet.

»Jeg tror, der er lys for enden af tunnelen. Jeg synes, børne-tv har haft det virkelig svært de seneste par år, men det er helt klart, at medieforliget og pengene vil komme til at gøre en forskel,« siger hun.

Manglende talentudvikling

At børnefjernsyn ikke er, som det har været, skyldes manglende talentudvikling og forandringer i mediemarkedet, mener Signe Lindkvist.

»Børne-tv i dag har fået meget mere konkurrence, samtidig med at man for nogle år siden valgte at flytte produktionen af børne-tv til Aarhus. Det gjorde, at man tabte de fleste kompetencer på gulvet, selvom de også er begyndt at lave godt tv derovre. Flytningen og den øgede konkurrence har betydet, at DR har været ude i modvind på to fronter.«

Christa Lykke Christensen mener også, at nedskæringer, omprioriteringer og en udflytningen til Aarhus har haft en betydning for dansk børne-tv.

»Der er sket mange ting, som gør, at det mere handler om at følge med fra dag til dag og få programfladen fyldt ud med programmer. Nu har man jo en hel kanal, der skal dækkes med programmer. I forhold til ‘i gamle dage’, hvor kreative medarbejdere kunne lave de programmer, som de synes var sjove og relevante, er der i dag tale om en anden programlægningsstrategi, hvor redaktionen lægger planen og herudfra udvælger de programmer, som skal sendes,« siger hun.

Millionbevillingen får Signe Lindkvist til at se lyst på fremtiden for børnefjernsyn. Hun siger, at det nu er op til DR at vise, hvad de duer til:

»Nu har DR fået en saltvandsindsprøjtning for de næste to år, og hvis ikke vi går ind i den nye guldalder nu, så er der nogle chefer, som skal kigge sig selv i spejlet, for nu har de alle muligheder for at gøre det rigtig godt,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her