Note
Læsetid: 2 min.

Magten i dansk kunst – Top 100 anno 2012, nr. 30-20:

Kultur
30. november 2012

30. (28.) Nils Borch Jensen, en af verdens bedste kobbertrykkere med både værksted og galleri i Berlin. Desuden en fast del af Art Basel, hvor han også er blevet jurymedlem. Han samarbejder med nogle af verdens største og mest interessan-te kunstnere og får mere og mere at sige.

29. (27.) Tal R, kunstner, i stald hos nogle af verdens mest magt-fulde gallerister, bl.a. Contemporary Fine Arts i Berlin og Victoria Miro i London. Holder fanen højt med stadigt nye udstillinger, hvor salget er i top og antallet af gæster ligeså.

28. (33.) Gitte Ørskov, direktør, KUNSTEN, tidligere overinspektør på ARoS, fik med kunstsamlerudstillingen endelig omtale uden for regionen.

27. (23.) Hans Edvard Nørre-gaard-Nielsen, formand for Ny Carlsbergfondet, hvor han holder en række darlings i live, blandt andre ægteparret Peter Brandes og Maja Lisa Engelhardt, som ellers ikke ses på resten af samtidskunstscenen. HENN er kommet sig oven på sin sygdom.26. (25.) Marianne Torp, museumsinspektør på Statens Museum for Kunst, kuraterede blandt andet Danh Vo og FOS-udstillingerne.

25. (24.) Peter Lassen, mæcen og manden bag Montana, støtter kunsten gennem en række donationer.

24. (20.) Anni og Otto Johs. Detlefs, kunstsamlere og mæcener. Der har været lidt stille omkring dem på det seneste, men de betaler stadig store summer til landets museer. Blandt andet får Statens Museum for Kunst 44,5 millioner kroner til deres nye have, og i foråret 2012 fik Arken ni værker af Anselm Reyle.

23. (21.) Per Kirkeby, kunstner, er stadig en af landets bedst sælgende, selv om han på grund af blodpropper er blevet farveblind. Han slog alle sine rekorder i efteråret 2012, da et 160 x 160 cm maleri fra 1996 gik til over halvanden million kroner på Christies.

22. (47.) Rune Gade, formand for Statens Kunstråd og desuden forfatter til mange bøger om kunst.

21. (29.) Sergej Jensen, kunstner, stærkt repræsenteret i udlandet – blandt andet hos White Cube og Galerie NEU. Han er nok den mest hypede danske kunstner blandt kunstsamlere og den, der for tiden inspirerer flest unge kunstnere med sin diskrete stil. En af hans største samlere er i øvrigt kunstneren Mark Grotjahn.

20. (22.) Nils Stærk, gallerist, internationalt anerkendt, begyndte hos sin mor i Herning, var senere med til at starte fænomenet Islands Brygge op med Nicolai Wallner og ligger nu på Carlsberggrunden, hvor han virkelig er begyndt at udvikle sig efter en del stille år. Flere af hans kunstnere,som eksempelvis Breuning og Gardar, har udviklet sig med raketfart, og Tove Storch, som han har taget ind, har han formået at sælge til gode udenlandske museer. Han har desuden bevaret sin plads på Art Basel, selv om konkurrencen er hårdere og hårdere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her