Læsetid: 2 min.

’En parodi på en kvindefantasi’

’G.I. Joe’-skuespiller og stripper i ’Magic Mike’ Channing Tatum er årets mest sexede mand ifølge People Magazine. Det har ikke blot udløst debat om smag for mavemuskler og smilehuller, men en ideologisk diskussion om, hvilket mandeideal amerikanerne har – og har brug for – i 2012
22. november 2012

Årets mest sexede mand er, ifølge magtfulde People Magazine Channing Tatum: Hvid, heteroseksuel danser og skuespiller med trutmund og en bøffet krop synlig under en hvid undertrøje på magasinets seneste forside.

Tatum er kendt for sin rolle som den opdaterede tegneseriesoldat G.I. Joe (2009), som laber danser i Step Up (2006) og udstationeret kærestebrevsskriver i Dear John (2010). I år er han højprofileret i amnesi-romancen Elsk Mig Igen, politifarcen 21 Jump Street og Steven Soderberghs kødfyldte stripperfilm, Magic Mike, der trækker på Tatums egne tidligere erfaringer som meget fræk danser. Herremagasinet GQ har kåret ham til årets filmstjerne. For mange er han klodens mest sexede mand. Sitet Buzzfeed mener til gengæld, at Tatum ligner en »tommelfinger. En tommelfinger, der ikke er begavet med særlig personlig magnetisme. En roterende menneskelig kartoffel«. Og uenigheden er også blevet (køns)politisk.

Nyt seksualbegær

Sladdersitet Gawker Rich Juzwiak er tilfreds med valget: »Tatum var det oplagte valg som årets mest sexede mand, fordi han aktuelt faktisk er den mest sexede mand – med en lethed i sin maskulinitet, en krop, der er pakket som et overflødighedshorn af muskler, et ansigt, der er netop så langt fra perfekt, at det forbliver interessant,« skriver Juzwiak og konkluderer: »Sommetider, når man vifter med sit underliv i offentligheden, modtager man anerkendelse, som kommer til at definere ens karriere.«

For Amanda Hess fra Slate Magazine er Tatums sexethed derimod »karakterløs. Traditionel. Republikansk i et demokratisk år«. Det er utidssvarende at vælge et hvidt og heteroseksuelt sexidol i 2012, men det er ikke kun et spørgsmål om demografi, mener hun. »Årets mest sexede mand bør reflektere vores fremsynede forståelse af kvinders og bøssers seksualbegær. Tatum er den type fyr, som fyre, der ikke forstår sig på kvinder, tror, at kvinder vil have.«

Så People følger ikke med tiden. Både Sean Connery og Pierce Brosnan er tidligere blevet kåret af magasinet som mest sexede mand, men sigende nok er den nyeste Bond-stjerne, den mere komplekst kønnede, nærmest dullet-sexede Daniel Craig, blevet overset.

»I 2012 er vores forståelse af mandlig tiltrækningskraft vidtrækkende, dyb og kompleks,« mener Hess. Det synes hun ikke, at Tatums mandedans eller People’s fremstilling af ham er: »Tatum er også en skulptør som citerer Edgar Allen Poe, elsker at give hustruen massage og længes efter at etablere en familie,« skriver de i portrættet. »Dette er ikke en kvindes fantasi anno 2012. Det er en parodi, skriver Hess.

Alexandra Petri fra Washington Post kommer på sin satiriske blog ’ComPost’ med sit eget bud på, hvorfor Tatum blev valgt: People producerer republikanske idealer. Ifølge en »særlig udskrift« fra People’s bedømmelsesudvalg, er Mitt Romney således selve drivkraften bag afgørelsen. Efter en længere diskussion med Ann Romney, en assistent, en blæksprutte og en tilfældig kvinde, der har læst Fifty Shades Of Grey i en bus, kommer Mitt ifølge Petris satire på dette navn, som er svært at huske. »Tatum, ja! Fruerne elsker ham. De elsker hans symmetriske hoved,« siger Romney. Og så bliver det sådan.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor skulle amerikanerne have et mandeideal?
Er det pigernes sidste skrig, inden de får den ultimative afslutning på deres frihed?