Baggrund
Læsetid: 6 min.

En provokerende rar mand

I bogen ’Aktivistministeren’, som er på gaden i dag, tegnes et billede af kulturminister Uffe Elbæk som en ekstremt lydhør mand. Men i en politisk kultur, der lever af konfrontation og konflikt, kan lydhørhed for nogen virke som et svaghedstegn. For andre er det simpelthen en rød klud
Uffe Elbæks venlige og kompromissøgende væsen er noget af det, der virkelig kan provokere folk.

Uffe Elbæks venlige og kompromissøgende væsen er noget af det, der virkelig kan provokere folk.

Jakob Dall

Kultur
2. november 2012

Uffe har udnævnt mig til sin særlige rådgiver,« siger Tommy Rosendahl med et lille grin.

Tommy Rosendahl er kulturminister Uffe Elbæks (R) chauffør. Det er en stående joke mellem de to. Men der er alligevel lidt om snakken:

»Han spørger mig til råds og får min ærlige mening, og det tror jeg, han sætter pris på, for jeg er ikke embedsmand eller kontorchef, jeg er egentlig bare Tommy, som er chauffør, men jeg har også noget livserfaring at give af,« siger han.

»Den måde, som Uffe er på mellemmenneskeligt, er helt fantastisk! Han har benene placeret solidt på jorden, og han behandler mennesker – alle mennesker – ordentligt,« fortæller Tommy Rosendahl.

Læser man Barbara Læssøe Stephensens bog Aktivistministeren, som udkom i onsdags, får man det samme indtryk: At Uffe Elbæk er en mand, der kerer sig meget om andre mennesker. Ja, nogle gange virker hans ordentlighed lidt komisk, som når han på et spisested græmmer sig over at have bedt om mere brød, når der faktisk lå noget på hans tallerken, eller når han vil gå føromtalte Tommy, som er på vej med ministerbilen, i møde, fordi det »da er det mindste, han kan gøre«.

Uffe Elbæk taler om at nedbryde skellet mellem »dem og os«. Han arbejder ud fra en overbevisning om, at alle har noget at byde ind med – uanset hvilken titel, uddannelse eller politisk overbevisning de har. Oppositionen, som i Danmark normalt støttes af knap halvdelen af befolkningen, skal også høres, siger han i bogen og sender et nik over mod Barack Obama på den anden side af Atlanten.

At invitere kritikken på kaffe

Men Uffe Elbæks venlige og kompromissøgende væsen er – paradoksalt nok – noget af det, der virkelig kan tirre folk. Til sidst i Aktivistministeren spørger Barbara Læssøe Stephensen ham: »Hvordan kan det være, at du provokerer sådan?« Det er et godt spørgsmål. For på trods af, at Uffe Elbæk lægger vægt på at lytte frem for at holde på sit, på trods af, at han foretrækker at ændre på ting ved hjælp af ros frem for kritik, og på trods af, at hans tilgang til ledelse er meget lidt autoritativ, kan han ikke sige sig fri for, at han ofte trigger noget i folk.

Uffe Elbæks eget lidt fåmælte svar på spørgsmålet er, at han godt kan se, at han provokerer, men at han ikke ved hvorfor. »Hvordan ser du det?,« spørger han sin samtalepartner. Dette spørgsmål er karakteristisk for Uffe Elbæk. Han vil forstå kritikken af ham. Han inviterer den på kaffe.

Som da Informations kulturredaktør, Peter Nielsen, for nylig skrev i en kritisk leder, at Uffe Elbæk dybest set foragter kulturen. Hvad er kulturministerens reaktion? At foreslå, at de kan mødes i et dobbeltinterview for at »gå på opdagelse i de to forskellige kultursyn«, som de abonnerer på.

Rune Gade, lektor og formand for Statens Kunstråd, har oplevelsen af, at Uffe Elbæk er en meget lyttende og åben minister:

»Han lægger kortene på bordet og spørger én, hvad ens holdning er – simpelthen med henblik på at samle viden. Han ønsker at få kvalificerede bud. Så er det jo desværre ikke sådan, at han altid følger ens bud, men han lytter altid interesseret, vil jeg sige til hans store fordel. Nogen har set det som en svaghed hos ham, at han ikke tager diktatoriske beslutninger, men jeg ser det egentlig som en styrke,« siger Rune Gade.

»Uffe er på samme måde som politiker, som han er som person,« fortæller kultur- og fritidsborgmester i København, Pia Allerslev (V).

»Han er lyttende og enormt talende på samme tid. Man har følelsen af, at man sidder over for en politiker, som rent faktisk er interesseret i at gøre det så godt som overhovedet muligt. Men han kan have lidt svært ved at skære igennem. Man går fra møder med ham med en god følelse af at være blevet taget alvorligt, men man kan også nogle gange tænke, at han måske burde have sagt nej til nogle af de forslag, man er kommet med,« siger hun.

Relationer

Uffe Elbæk og hans chauffør har fået sig et stamsted.

»Det hedder Café Storebælt, og det er en truckerrestaurant, hvor man kan få flæskesteg med brun sovs og kartofler,« fortæller Tommy Rosendahl. »Så når han er på Jyllands-tur, stikker vi næsen forbi. Og nu er Uffe så blevet gode venner med både ejeren og ejerens mor, som sidder i kørestol og gør rent på restauranten.«

Denne evne til at skabe kontakt med folk er karakteristisk for Uffe Elbæk. I Aktivistministeren fortæller han, at folk ofte kalder ham for en typisk netværker, fordi han kender gud og hvermand. Men Uffe Elbæk kan ikke lide ordet netværk. Han foretrækker at tale om relationer:

»Sagen er, at dem, jeg kender, det er nogen, jeg faktisk har lavet noget med.« Han stejler over for strategisk tænkning, men tror på, »at det er den ægte, personlige relation, der bærer ting igennem.«

Og det mærkes tydeligt ifølge Pia Allerslev:

»Når man sidder til møde på Uffes kontor, hvor der er masser af departementschefer til stede, er det stadig med følelsen af, at det bare er Uffe og mig, der sidder med lidt hjemmebag foran os og hygger os. Og jeg tror, det er ret utraditionelt for en minister at være så afslappet. Og så dét, at man lige starter mødet med at få en krammer af ministeren – det er selvfølgelig også dejligt,« siger hun.

Rune Gade kan nikke genkendende til, at Uffe Elbæk går anderledes til værks, end man er vant til, at politikere gør:

»Han kommer simpelthen ind og sætter sig ved bordet til et rådsmøde og spørger: Hvis I var kulturministre, hvad ville I så gøre? Man fornemmer klart, at han har en agenda, men han er samtidig interesseret i, hvad andre mener. Og det synes jeg sådan set er et sundt demokratisk udgangspunkt for en minister,« siger Rune Gade.

Men hvorfor virker Uffe Elbæk så så provokerende på nogen? Som han selv påpeger det i Aktivistministeren, blev han i løbet af et par uger i sommer anklaget for at være racist, homofob, kulturslagter og menneskerettighedsknægter. Rune Gade påpeger, at man skal lede meget længe, hvis man vil finde en kulturminister, der ikke har virket provokerende:

»Det er meget let at provokere på kulturområdet, fordi der sidder en masse mennesker med brændende holdninger, som er i pengenød. Så selvfølgelig er alle utilfredse med den til enhver tid siddende kulturminister – det er ligesom udgangspunktet,« siger Rune Gade, som dog godt kan finde nogle specifikke karaktertræk ved Uffe Elbæk, som kan være årsag til, at folk stejler:

»Dét, at han ikke sætter sig ned og siger: ’Det her er min plan, og den gennemfører jeg, koste hvad det vil’, kan godt virke provokerende på nogen. Jeg tror også, at det kan provokere, at han er en glad person, som fokuserer på positive. Det er ironisk, at man kan blive kritiseret for sin evne til at samarbejde. Jeg tror, det siger noget om, hvor forvirrede vi er over, hvad vi egentlig ønsker af vores politikere. På den ene side vil man meget gerne kunne påvirke politikerne til at gøre det, man selv ønsker, men på den anden side vil man jo meget nødig have, at de lytter til dem, man ikke mener det samme som,« siger Rune Gade.

Pia Allerslev har et andet bud på, hvorfor folk tager anstød af Uffe Elbæk:

»Det kan også skyldes, at han har turdet tage nogle kampe og gå all in for det, han tror på – det gør han ikke så meget som minister, synes jeg, men gjorde det i højere grad tidligere i sin aktivisttid. Det savner jeg i virkeligheden lidt nu – at han holdt lidt mere fast i sin indre aktivist,« siger Pia Allerslev og tilføjer:

»Men det kan selvfølgelig godt være, at man ikke kan det som minister ...«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Respekt for den rare mand.

Ja jeg forstår ganske enkelt ikke hvorfor den mand er udnævnt som kulturminister ??? ej heller efter denne artikel og denne bog som referes i artiklen.

Er det fordi han skal have mulighed for at slå tilbage mod de personer som åbenbart gjorde ham ondt i Århus? eller fordi han som ægte storby radikal ikke vil vide af det gamle lort....i byen...herunder bl.a. den gamle by...

steen ingvard nielsen

Det der er genialt ved Uffe Elbæk er, at folk der kritiserer ham, selv kommer til at se grimme ud.

Hemmeligheden er sandsynligvis, at han måske er en af de mest dialogsøgende, kommunikative og dermed den mest værdige til, at blive kaldt demokrat.

Det er noget hastigt efter et år at skrive mandens nekrolog. Han har 3 år endnu til at sætte fod på kulturen.

Jens Overgaard Bjerre

Man må sige, at han lyder som om han har fået en god opdragelse på højskolen derovre i Jyllandet. Det er dejligt at høre, at han stadig har træskoene på. Og, at han gider at bruge tid her i debatten, det må man række tommelfingeren i vejret for.
Spørgsmålet er så, hvordan han forvalter sig embede. Hvordan stiller han sig til institutionen Kulturstyrelsen? Hvad er hans forestilling og ideer om den folkelige kunst? Jeg husker med en vis stolthed hans forgænger, fra søsterpartiet Socialdemokraterne, Niels Matthiasen, som var en mand med visioner og mandsmod. Han realiserede sine drømme om et mere frit og selvbestemmelse liv og fritid. Blandt andet med oprettelsen af Ølejrerne. Det var en rar tid uden denne utrolige kontrol med kunsten og vores fritisinteresser. Så der bliver spændende at se, hvad der kommer fra den nuværende kulturministeren hånd. Det er jo ikke nok, at han er et rart og åbent menneske, men det er da en god åbning.

Uffe Elbæk and Chaos.

Wollen Sie den totalen Krieg?

steen ingvard nielsen

Advarsel!!!!!!

Ny form for snedig monopolvirksomhed.

Jeg ved at dette måske ikke lige er relevant men dog vigtigt alligevel. Det nye styresystem Windows 8, hold jeg langt væk fra det. Det kan give en lang række problemer i forhold til sikkerhedssoftware som firewall og antispyware osv. Programmet accepterer kun Microsoft software eller dem de samarbejder med. Du kan risikere at det software du har købt, ikke kan køre på de nye Windows 8. Din telefon kan ikke synkroniseres med computeren, hvis det ikke er en Windows phone . det er ikke det værste, jeg prøvede en funktion af, hvor man bliver opfordret til at, som der bliver sagt, få din computer til at køre mere effektivt. Den funktion sletter al din software, alt det, der ikke er Microsoft software. Advarsel det er et Windows 8 Pro program, som kan downloades fra Microsofts hjemmeside til 226 kr.
Advarsel du kan komme grueligt galt af sted, sig det venligst videre, på forhånd tak.