»Hvis du støtter Radio Syndikatet, er du med til at støtte nogen, der behandler radiomediet med respekt. Uanset om der er 10 lyttere. Eller 10.000 lyttere,« lyder det fra rapper Ali Sufi i den lille popfængende videoteaser på hjemmesiden for foreningen Radio Syndikatet. Fra januar begynder han og to andre en netradiokanal for alternativ musikformidling med tid til fordybelse.
Det bliver ikke 24 timers reklamespækket flow-radio a la kommercielle musikkanaler som NOVA fm. og Pop fm., bredt appellerende musik- og snakkeradio som P3 – eller ulovlig piratradio. Den fuldt ud selvfinansierede netradio vil tilbyde en række ekspertværtsstyrede nicheprogrammer, fordelt ud over ugen, om specialiserede hjørner af musikkulturen og med tid til fordybelse. På denne måde kan RadioSyndikatet i sin egen lille skala ses som en del af fremtidens danske musikformidling – og et bud på et selvstændigt alternativ til Danmarks dominerende alternative musikkanal, P6 Beat.
Smal formidling
Ali Sufis respekt for de »10 lyttere« lyder nemlig nærmest som en kommentar til seneste ugers kritik af den nye retning for P6 Beat. For som Information har beskrevet satser DR nu på at gøre musikgenkendeligheden større på kanalen. Fra januar skærer de en del af ekspertsnakken væk for at spille mere musik.
Allerede i sommer strømlinede kanalen deres playlister, så lyttere har kunnet høre flere af de populære mainstream-numre fra P3’s repertoire. Målet er at invitere en større skare af lyttere indenfor.
Faren, mener flere derimod, er, at kanalen svigter deres oprindelige alternative formidlingsambition og den primære målgruppe, som på P6 Beats hjemmeside defineres som »de nysgerrige, der gerne vil overraskes» og »dem, der gerne vil have mere at vide og gå med bagom musikken« . Radio24syv lancerede i august samtale-musikprogrammet ’Monogram’, som i løbet af fem timer, spredt over ugen, går i dybden med én musiker og brænder tre livenumre direkte ned på vinyl. Genreorganisationen SNYK har lanceret Snyk Radio, som lægger små udsendelser om eksperimenterende musik og lydkunst ud til streaming og download. Og så er Radio Syndikatet altså også et nyt bud på smal, fordybet formidling.
Altid Nørlund
Information mødtes med RadioSyndikatets tre hovedkræfter, rapper Ali Sufi, ’tba’ fra hiphop-bloggen SPOL OP! og jazzentusiast Mikkel ’Mister Flying Hips’ Dysted i Nørrebrohallens Le Café Rouge i København.
Oftest er klientellet her rødmossede fritidsmotionister, der drikker danskvand og slush ice efter træning på hallens klatrevægge og i gymnastiksalene. Men i aften har der været debat om politik og religions rolle i hverdagen. Sufi, der er rapper og uddannet i forvaltning på Roskilde Universitet, har som panelmedlem argumenteret for, at politik for ham »handler om at påvirke hinanden«. Og den form for selvskabt indflydelse falder godt i tråd med bevæggrunden for at starte en uafhængig musikradiokanal.
»Det danske musikmiljø er totalt indspist,« siger initiativtager tba efter arrangementet og uddyber:
»Hvis de for eksempel skal bruge en rapper i Radio24syv eller på P3, så hiver de evig og altid Suspekt eller Orgi-E ind. Der er ingen bredde, der er ingen interesse for, hvad der bevæger sig i undergrunden«.
Jazzmand Dysted mener, at det samme er gældende for Radio24syvs musikdækning:
»Det er de samme tre-fire musikere, de bruger, når der skal være noget independent. Det er altid Nikolaj Nørlund og det slæng, han er med i. Det er fint nok, men det er ikke særligt spændende,« mener Dysted. Blandt andet derfor vil de tre tilbyde et alternativ.
Alle tre har dagjob, der betaler huslejen, mens musikformidling er deres hjerteblod, som de ingen planer har om at leve af: »Alle udgifter er taget af vores egen lomme, så jeg tjener ikke penge på det, og jeg kommer aldrig til at tjene penge på det,« siger tba, der arbejder som støttepædagog i Børne- og Ungdomsforvaltningen.
»Men det er heller ikke det, der er formålet. Jeg ved også godt, at et program, der handler 99,9 procent om hiphop ikke kommer til at have særligt mange lyttere. Det er fint for mig. Hvis jeg kan gøre 50 mennesker, der har samme interesse som mig, glade, vil jeg synes, at det er det fedeste i hele verden,« siger han.
Sort kultur
»Min filosofi er, at der ikke er nogen, der gør det for dig, medmindre du gør det selv,« siger Sufi, der er kendt for sin Sorte Får-blog. Med inspiration fra den amerikanske radiostation, Black Entertainment Channel, kommer hans program ’Sorte Får’, med skiftende værter, til at fokusere på musik og subkulturer blandt danskere med anden etnisk baggrund – hvad han kalder ’sort kultur’. Udover ugens ’sorte liste’ med spritny hiphop og interview med folk, der ellers aldrig høres, håber han at udvikle en alternativ nyheds- og kulturdækning af »det sorte Danmark«.
»Om man vil det eller ej, så er Danmark opdelt. Vi vil åbne op og vise, hvad det er, der gemmer sig i de her parallelverdener. Den bedste måde at nedbryde opdelingerne på, er ved at synliggøre dem,« siger han.
Mikkel Schrøder Dysted, kaldet Mister Flying Hips, står for ’Jazzhatten’, der kommer til at nørde ned i jazzklassikere, eksponere undergrunden og gå i dybden med »den sindssygt høje jazzhat« på, som der står på hjemmesiden.
»Jeg vil gerne invitere nye uerfarne jazz-lyttere med, men også nørder som mig, der kan sidde og grave i det samme hul i tre timer i træk,« siger han. På dansk radio består jazzformidling for tiden af to sene aftentimer på P2 i hverdagene, en månedlig halvanden time på Universitetsradioen kaldet Jazzakademiet og så DAB-kanalen P8 Jazz, der blev lanceret sidste efterår. Men det er ikke nok, mener Dysted:
»P8 Jazz kan rigtigt mange fine ting, men jeg savner, at de kommer i dybden med al den æstetik og historik, der også er i jazz. Det bliver lidt en slags P3 for jazz med en fast play-liste.«
»Og ligesom der er noget, der hedder P8 Jazz, burde der også være noget, der hedder P10 Hiphop,« siger tba.
»Hiphop er en alt for stor musikkultur til ikke at blive repræsenteret ordentligt nogen steder. Den er lige så stor som jazz og faktisk en endnu større industri, og alle aspekter af samfundet er præget af hiphop-kultur», påpeger han. Oprindeligt ville han og Ali Sufi lave det samfundsrelaterede program Hiphop Land for Radio24Syv, men i sidste øjeblik trak den nye radiokanal, der lige nu blot har ét reelt musikprogram, sig ud af samarbejdet. Nu laver fyrene radioen selv.
Dyre lyttere
Det kan potentielt være dyrt for ikke-kommercielle radiokanaler at betale copyrightafgifter. Gennem KODA betales til komponister og tekstforfattere for at spille deres numre, mens man gennem Gramex betaler til musikere og producenter. Men copyright-registreringen er et klart princip for Radio Syndikatet:
»Det handler om respekt. Selvom nogle musikere måske kun får 13 øre fra KODA af at blive spillet af os, så ved vi, at det betyder enormt meget for dem», siger tba. Om det i længden bliver for dyrt at spille så meget musik som planlagt vil tiden vise. Men uanset hvad vil de holde radioen kørende, påpeger han:
»Om så det betyder, at vi spiller mindre musik og snakker mere eller finder alternative måder at synliggøre musikken på – uden at blive ruineret af KODA og Gramex.«
Og så er vi tilbage til lyttertallene. For som musikbranchen er skruet sammen, kan initiativer som Radio Syndikatet rende ind i et paradoks, der er helt modsat det, som P6 Beat er havnet i med deres nye lytter-kurtiserende, brede stil. tba skeler til diktafonen: »Vi betaler jo for hver lytter, vi har, så det ville faktisk ikke være så godt, hvis halvdelen af Danmark begyndte at lytte med …»
Fremtidens radio
Med nye platforme, støtteordninger, forskningsmuligheder og med en ny
generation af lyd- og radioentusiaster undergår radio og audiomediet en
rivende udvikling i disse år – også udenfor de to stridende public
service-stationer. Information går i den næste tid på jagt efter bud
på, hvordan fremtidens radio i ind- og udland kommer til at lyde: Hvordan skal reportage,
musikradio, historiefortælling og dokumentarer lyde? Og hvordan vi kommer
til at forske i dem, høre dem, lave dem og betale for dem?
Seneste artikler
’Det er lyden, der bærer historien’
5. januar 2013DR satser fortsat på deres både populære og kritiserede historiefortællende serieformat, mens nye forskningsinitiativer peger på, at friske kræfter står klar til at forny og udvide radiodramaetHvordan lyder fremtidens radio?
19. december 2012Radiolabs design har inspireret radioformidling i USA, men i Danmark er der også fornyet interesse for radio og lydkunst. Information ser på radiomediets varianter og dets platformeRadio, der kolliderer med kroppen
19. december 2012Det populærvidenskabelige radioprogram Radiolab har dannet fortrop for en vidensformidling, der klæber komplekse problemstillinger på lytterens hjerne gennem kropsnært lyddesign, dramatiseret og musikalsk fortælling og sokratisk værtssludren. Nu forskes der i den æstetik, der ses som en af fremtidens stærkeste bud på radio- og podcastformidling
God artikel om alle de hemmelige ting der sker som alternativt til DR.
Jeg synes ikke radio jazz skal glemmes. De tilbyder både meget snævert og nørdet jazz og mere bred, tilgengængelig jazz, ligesom alle genrer bliver spillet. Også såkaldt ung jazz.
check radiojazz.dk
Godt nytår
Nød lærer nøgen kvinde at spinde og tvinger radiofolk til at gå nye veje, og det er vel ikke så skidt endda. De 'smalle' musikprogrammer findes skam mange steder i lokalradio miljøet. Lad mig f.eks. i al beskedenhed pege på to programmer, jeg selv producerer for Radio Odsherred (sender i hele Nordvestsjælland og på nettet): Musiktaggen (progressiv/ekspressiv rock) og World Jazz Online (moderne jazz/verdensmusik). Dem har jeg nu lavet siden 2001, så nye er de vel ikke.