Læsetid: 2 min.

’Catfish’ på MTV-dåse

Den opsigtsvækkende dokumentarfilm fra 2010, facebook-thrilleren ’Catfish’, var en fascinerende undersøgelse af selviscenesættelse på nettet. Nu har filmens hovedperson gjort det til følelsesporno i et reality-show på MTV
20. december 2012

Unge, blonde, solbrændte Sunny har i over otte måneder skrevet og snakket i telefon med en usædvanligt sød og meget fotogen fyr, Jamison, som hun tilfældigt kom i kontakt med på facebook. Sunny har aldrig mødt Jamison, eller talt med ham ansigt til ansigt på Skype. Men hun er forelsket. De to sender hjerter og »I love U«-beskeder til hinanden på sms, og hun fantaserer om deres bryllup. Men Jamison kryber altid udenom, når de taler om at mødes. Han har for travlt på grund af sit liv som omrejsende fotomodel, siger han. Til sidst bliver Sunny utålmodig og kontakter et reality-show på MTV, som skal hjælpe hende med den længe ventede kærlighedsforening.

Skabelonen for en af de mest interessante og omdiskuterede amerikanske dokumentarfilm fra 2010, Catfish, er blevet omdannet til et halvt fascinerende, men fuldt ud beregnende reality-show på amerikansk MTV.

Facebook-thriller

Det begyndte i 2009, da filminstruktør Ariel Schulmans bror, den charmerende og selvglade fotograf Nev, forelsket i Megan. Megan gik til ballet og skrev kærlighedssange på sin guitar. Nev blev forgabt i fantasien og i flirten. Men langsomt begyndte han også at fatte mistanke til de fantasifulde historier, som Megan og hendes familie fortalte ham på facebook og telefon. Og så drog han, med filmens instruktører, på roadtrip til Michigan for at konfrontere Megan. Den historie blev til Catfish: dokumentarfilmgenrens første, og indtil videre eneste, facebook-thriller.

Megan var ikke Megan, viste det sig. Og hendes søster og mor var heller ikke, hvem de udgav sig for at være. Og sandheden om dem alle var skræmmende, tankevækkende og rørende. Under filmens premiere på Sundance Film Festival var der efterfølgende store diskussioner om, hvorvidt hele Catfish var iscenesat og ren fiktion. Men uanset hvad blev historien og den tematisk underbyggende fortælleform med YouTube, Google Earth håndholdte kameraer og masser af facebook-billeder, en berygtet og anmelderrost dokumentation på det moderne menneskes liv på nettet.

Ekko af filmen

Selv om Nevs vilde oplevelse af facebook-forræderiet virkede utrolig, stod hans oplevelse på ingen måde alene. Sådan udlægger han det i hvert fald i indledningen til MTV-serien Catfish: The TV Show. Mens Catfish’s to instruktører, Ariel Schulman og Henry Joost, siden har instrueret de autenticitets-postulerende gysere Paranormal Activity 3 (2011) og Paranormal Activity 4 (2012), så har Nev forenet sig med MTV for at fortælle flere foruroligende historier om falske facebook-flirts. Nu med MTV’s seere som hovedpersoner.

Sunnys førnævnte mystiske facebook-kæreste, Jamison, viser sig i sæsonens første afsnit at være en overvægtig, ensom teenagepige på 18, Chelsea. Sunny flipper ud på hende. Foran kamera og Nev truer hun med at slå hende og kalder hende lebbe og skizofren. Nev får hende manet til ro. Og så snakker han med Chelsea, som fortæller sin triste historie. Hun bliver mobbet i skolen for at være lesbisk. Nu flygter hun fra virkeligheden og udlever sine fantasier om en pigekæreste gennem sin falske identitet. Til sidst tilgiver alle hinanden og krammer.

De amerikanske kritikere har mildest talt ikke været begejstrede over denne kalkulerede skabelon over samme historie som Catfish. New York Times’ Mike Hale kalder serieafsnittenes identiske dramatiske klimakser for et »ekko af filmversionens store afsløring«, mens Gawkers Louis Peitzman sammenligner showets sentimentale og dramatiserede tone med plat og udbyttende reality tv.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu