Læsetid: 4 min.

’Forandringerne på P6 Beat er absurde’

De nye ændringer på P6 Beat bunder i en ’fuldstændig absurd’ sammenblanding af popularitetskriterier og den smalle kanals succeskriterier, lyder det fra musiker og radiovært Kristian Leth, der var vært på P6-programmet ’Album’
De nye ændringer på P6 Beat bunder i en ’fuldstændig absurd’ sammenblanding af popularitetskriterier og den smalle kanals succeskriterier, lyder det fra musiker og radiovært Kristian Leth, der var vært på P6-programmet ’Album’
10. december 2012

To forskellige opfattelser af musikformidling er grundlæggende på spil i debatten om radiokanalen P6 Beat. Den ene abonnerer på tankegangen om, at DR skal udbrede noget, som har en samlende karakter. En bred karakter, som kan samle så mange som muligt. Den anden opfattelse ønsker at udbrede noget, som udpeges som noget særligt eller forfinet. Noget, som har en kulturel værdi, som er så stor, at DR har pligt til at underbygge det.

Sådan siger musiker og vært på radioprogrammet Album, Kristian Leth. Han kalder kanalen P6 Beat, som indtil i juli husede programmet, et »klokkeklart eksempel« på det sidste – i hvert fald i sin tanke.

»Ideen var at lave en kanal, som turde fokusere på det, som ikke var bredt. Derfor er det en fuldstændig absurd idé at putte popularitetskriterier ind i kanalens succeskriterier. Det er grundlæggende forkert, og det er en sammenblanding af to forskellige ting, som ikke bør finde sted.«

I sidste uge skrev Information, at kanalen de seneste måneder har undergået justeringer, fordi den har haft færre lyttere end forventet. Derfor udvides magten til de playlisteansvarlige, og færre forskellige numre sættes i rotation, så sangene i det store hele er genkendelige. Beslutninger, der undrer Kristian Leth.

»P6 Beat var et forsøg på for en gangs skyld at lave en anden form for musikjournalistik på DR, end der er plads til andre steder. P6 skulle stå for nysgerrighed, eventyrlyst og musikalsk udfordring uden at være en genre-kanal. Ideen om at begrænse de numre, der kan spilles, er den diametrale modsætning til ideen om P6.«

Skal ikke være P3-lillebror

Tidligere talte man om, at DR’s (monopol på) kulturformidling kunne blive for ’langhåret’, og for at undgå anklager om elitisme har man de seneste årtier kæmpet for at flytte kulturen ud til masserne. Lytter- og seertal har fået større betydning, men det er ikke på dette område, at DR skal tage kampen, mener Kristian Leth.

»Det er en kamp, der skal kæmpes med programmer som X Factor, hvor DR jo faktisk har enormt stor succes,« siger han.

– Men er der ikke god ræson i at foretage ændringer på en radiokanal?

»Jo, i høj grad. Og P6 har virkelig brug for forandring. Jeg skal være den første til at sige, at jeg har været meget skuffet over lyttertallene, og jeg forstår heller ikke, hvorfor vi har så få lyttere. Men programmerne med flest lyttere er jo dem, hvor værterne har størst personlig frihed, og det understreger jo bare den mærkelige, bizarre logik.«

– Til gengæld er lyttertallene steget, efter der er sket ændringer. Og hvis man får flere lyttere til at samle sig om den gode musik, så opprioriterer man vel netop det smalle?

»Nej, så laver man en smal ensformighed. Så bliver projektet at lave en lillebror til P3, som spiller lidt mere outreret musik, men det spændende ved P6 fra begyndelsen var, at det var en helt ny måde at tænke musikformidling på.«

Det tager tid

– Kan du ikke følge argumentet om, at hvis man strømliner musikken med playlister, kan man indkapsle flere lyttere til det unikke P6 Beat-univers, som så stadig holder fast i sine kerneværdier?

»Det kommer an på, hvad formålet med P6 er. Hvis formålet er at lave en ’P3 med god smag’, er det noget af det mest forlorne. Og hvis man vil lave en klub for folk, der kan lide den samme slags musik, er det en underlig sammenblanding af præmisserne. Så laver man en lille ø, hvor folk kan sidde og være enige og høre det samme musik, og det er heller ikke meningen.«

– Hvad mener du, formålet er?

»At turde vægte musikformidling. En kanal for dem, der er interesserede i musikformidling. Det er ikke en klub for nogle, som går i noget bestemt tøj, en slags hipster-P3, det kan jeg ikke forestille mig noget værre end.«

»Det interessante er at lave et nyt bud på en succesfuld musikformidling. Der er mulighed for, at det bliver for en mindre skare, men hvis man er vedholdende, så finder de mennesker, der gerne vil lytte, frem til den. Jeg tror, at en af grundene til P6’s dårlige lyttertal har været, at de, som selv opsøger den musik, de gerne vil lytte til, lige skal vænne sig til ideen om at tænde for en radio.«

Der er ikke planlagt nye Album-udsendelser, selv om programmet både har været en succes på lyttertal og et program, der har skabt omtale. Som Kristian Leth siger, har han aldrig prøvet at få så megen respons for et radioprogram, som tilfældet har været med Album.

»Jeg har ikke været udsat for kærlighedserklæringer på den her måde før, og jeg tror ikke, det er fordi vi har været geniale. Jeg tror bare, det er fordi ingen andre har lavet sådan noget her.«

Vært på programmet BAS, Pelle Peter Jensen, har på sin åbne Facebook-profil forsvaret P6 Beat. Information har forsøgt at få fat på værten, men det har ikke været muligt, da han er i Grønland. På sin profil skrev han blandt andet:

»P6 Beat er stadig ved at finde sine fødder (og sin skostørrelse), men det ser altså ikke så slemt ud, synes jeg helt personligt. Fakta er, at kun to programmer lukkes – elskelige Klik og Weekend med. Kanalens lyttertal (og dermed eksponeringen af en masse interessant musik) er kun gået fremad siden sommerens justeringer. I BAS har jeg stadig 100 procent redaktionel frihed. (…) Jeg synes netop, at DR opprioriterer det smalle ved at sørge for, at det får flere lyttere. Og det er det hele værd, hvis kompromiset er et par ældre hits i ny og næ.«

Læs også P6-redaktør Gustav Lützhøfts svar på kritikken: P6 Beat er fortsat kanalen for alternativ musik

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg hører aldrig dansk radio for musikkens skyld. Mage til musik-propaganda skal man lede længe efter.

Man burde få radio-tillæg ved lov, på arbejdspladser hvor man ikke kan slippe for P3, the Voice, osv. Det er rendyrket hjernevask.

Findes dette concepts publikum som musikradiolyttere i dag ?
Aner det ikke ... har ikke hørt den slags i 30 år.
playlister killed the radio star og må hellere få kigget på det her spotify ...
....
bobbob -
ingen king crimson mmmmm..beatles ... hhmmm
........

alligevel : jeg tror vitterligt svaret er nej, og John Peel er død.

Var meget vild med P6 Beat i starten....endeligt noget fra DR radio jeg gad høre....har sjælent tjekket så meget musik ud og dernæst købt det på cd. Er begyndt at slukke selv for deres morgenflade.som er blevet en gang ensartet lydmasse. Torsdag ville værten ikke spille et 12 min.langt nummer fra Animals med Pink Floyd. For langt..så et nummer fra The Wall på 4 min blev spillet i stedet.For nogle måneder var det ikke sket. Trist trist udvikling...

Hej Ernst.

Først og fremmest tak fordi du (stadig) lytter på P6 Beat. Det sætter jeg svært meget pris på.

Mht. det pågældende Pink Floyd nummer, så må jeg dog korrigerer, at jeg aldrig ville have spillet noget fra Animals albummet i Morgenbeatet. Hverken før eller nu - og jeg har været vært på Morgenbeatet (eller været en del af det) i hele kanalens levetid.

Grundet til fravalget er, at Animals albummet er meget instrumentalt og jeg går meget op i, at jeg gerne vil spille rytmisk morgenmusik, med gode beats, en fed tekst eller lign. Jeg elsker Pink Floyd og jeg elsker Animals albummet, men jeg syntes ikke, at det passer ind i en morgenflade.

Og det fravalg er helt 100% mit eget, ligesom det var mit helt eget valg overhovedet at spille Pink Floyd. Den frihed har jeg. Den benytter jeg mig af og det vil jeg forsætte med - altid! :-)

VH
Anders

Peter Andreas Ebbesen

Bare det at man bruger ordet "Album" Det siger jo alt!!!!!

Det hedder altså en plade, eller en CD og ikke et album...
Et album er sådan et man har mønter, frimærker eller fotos i, ikke en plade.

TAK!!!!!!!!
hvorfor kan man ikke spille numre fra Animals på Pe6 Beat.
Jeg savner de gode gamle dage, hvor man kunne hører lange numre med 10CC, Pink Floyd, YES, Zappa og andet guf på P3, det var tider...

Vi har fået en generation af studieværter, der ikke aner en skid om hvad musik er og hvad den skal bruges til.
Musik er oftest noget der vare længere end 3 minutter.
Sørgeligt det er blevet sådan.
Intet under, at mange mennesker i dag har glemt hvad det vil sige og sætte sig ned og lytte til en plade.
OG vel at mærke en vinyl-skive på et ordentligt anlæg.
Glem alt om DAB, det kan man kun bruge til husmorradio alla Giro 413, og så måske en radioavis i ny og næ.
Montagen har DR jo dræbt for nogle år til bage.

Tak til Kristian Leth

for at tage kampen op og sætte ord på. Håber I lytter på DR, for her er en mand, der er værd at lytte til.

"At turde vægte musikformidling" - det er godt set og skarpt formuleret. Som mange andre musikelskere, var også jeg ved at få kaffen galt i halsen af åbenbaring og hurraråb, da jeg opdagede P6 Beat (og ikke mindst programmet "Album").

"Yes!", her er ENDELIG nogen, der tør det helt enkle, dét som radioen er som skabt til: En musikelsker eller to, der både kan tænke, lytte, føle og tale, i selskab med deres yndlingsplader og en mikrofon. There's "god musikformidling" for you!

Kristian Leth rammer lige ned i den enkle sandhed, at den bedste musikformidling er drevet af begejstring og personlig passion. Hvilket er noget ganske andet end en nok så sindrig kalkule om en bestemt målgruppes bestemte smag. "P3 med god smag", som Leth indsigtsfuldt formulerer det, er ganske rigtigt en blindgyde

Jeg er ansat på en musikskole, hvor ledelsen giver os lærere frihed til at undervise i den musik, vi brænder mest for. Eleverne fordeler sig selv efter interesse. Glade lærere giver god musikformidling - og det giver glade elever og et godt musikmiljø.

Ledelsen forstår, at dens fornemmeste opgave er at skabe rammerne for, at formidlernes begejstring og personlige passion kan folde sig helt ud. Nøgleordet er tillid, tillid til formidlerne og tillid til, at det rent faktisk virker bedst at lade folk formidle det, de går mest op i.

Det KAN være så latterligt enkelt at formidle musik, især fordi musik er så taknemmelig en elsker (for ikke at sige en villig luder, men det er en anden historie...). Spil et par toner du mener, og der er skabt kontakt. They can feel it all over, som Stevie Wonder synger.

Det var dét, der fra starten løftede P6 Beat langt op over, hvad vi er vant til af musikradio i Danmark. Den dér personlige konneks til musikken, som går lige i kødet på lytteren, som giver oplevelsen tyngde, men som samtidig er så skrøbelig en størrelse, at den nemt går tabt i det moderne markedsanalyse-målgruppe-playliste-orienterede perspektiv, der længe har domineret formidlingen af rytmisk musik i Danmark. Og som vi er så vant til, at det at vende tilbage til noget så grundlæggende som Mand Kan Lide Plade - Mand Fortæller Om Plade - Mand Spiller Plade ironisk nok opleves som "et nyt bud på en succesfuld musikformidling".

Musik udbuddet er idag, så meget større end da beatles var på toppen. Men alligevel vil DR satse på mainstream.
Det eneste det gør er at skubbe alle der ikke hører mainstream længere væk.

Stammesamfundet vinder og vi har hver vores musik niche som vi følger på netkanaler eller hører på LP.
Vi begrænser os ikke af landegrænser, men spejder efter den musikkultur som vi føler giver mening.

Det store fællesskab er på alle punkter ved at smuldre. Om DR kan ændrer det, tvivler jeg på.

Alt imens radioen pumper videre med de samme pop toner dag ind og dag ud...

The future is now

Mathias Vang Vestergaard

Jeg er ked af jeg ikke kan være anonym her, da jeg repræsentere nogle af de små musikerer derude, som kæmper med at komme igennem til radioen - vil ikke beskyldes for at pleje egne interesser, men P6 er for mig vores eneste mulighed for at komme igennem til det forjættede land "radioen". Enhver musiker ved, at hvis han eller hun vil noget med musikken, så skal de have airplay. I mange år har P3 været den eneste kanal til at breake ny dansk musik, med det til følge, at meget få kom igennem på trods af gode anmeldeser, blog- og andet medieomtale. Lidt mavesur, måske, men P3 breaker ikke musik længere, hvis du ikke har navnet i forvejen, har været igennem Karrierekanons møllen, kender nogen som kender nogen eller har været stor i udlandet først. Det var her P6 var en lysende stjerne på himlen for os små, "indie" som i "Independent", musikerer. Kender både folk som er blevet breaket på P6 og andre som nu efterhånden har rigtig svært ved at komme igennem selv der. Nu bliver vi henvist til P3's playlist-udvalg for at få plugg'et musikken til P6. De fleste kender godt historien om hvem der bestemmer der - en ærgerlig udvikling.

Til sidst -

* tak Kristian for et af de bedste programmer jeg nogensinde har hørt. Dit afsnit i "album" om The Knife's "Silent shout" kan jeg stadig huske som var det igår - genialt, dybdegående og passioneret.

* @Peter Andreas - det heder et "album" fordi det er et album. Det har det altid hedet - CD er det fysiske format det bliver udgivet på - en plade er et fysisk objekt, deraf tilnavnet. "album" er ligesom dine frimærker en "en samling" bare af sange/værker.

Det er bemærkelsesværdigt så meget hate en person som Kristian Leth får lov at sprede over den radiokanal, han er blevet fjernet fra. Han får bare frit talerum, til at profilere sig selv og sin egen iscenesættelse. Faktum er, at hans eget musik ALDRIG ville kunne blive spillet på det P6 han selv ønsker sig, da han laver popmusik, og ærlig talt, så virker han som en lettere bitter person, som er sur over, at Album ikke fortsætter. Og hvad med at faktatjekke om Album rent faktisk havde "mange" lyttere, som Leth får lov til at sige umodsagt - jeg tvivler.

Enhver musiker der ikke lader sig selv falde ned til populær-musik-stadiet, ved at han ligeså godt kan opgive dansk radio på forhånd. Der sidder en håndfuld diktatorer, der fodrer befolkningen med deres personlige musiksmag. De bestemmer hvad der skal boykottes, og hvad der er "in". Til helvede med dét pis. Med mindre du er parat til at sutte seriøs røv inklusiv modificere din musik, så kan du ligeså godt gå andre veje med det samme.

Ak ja, så kan jeg forstå at P6 Beat får samme tur som P3 fik for nogle år siden. Erindrer tydeligt at der dengang sagtens kunne blive spillet "Touch Me" med The Doors og "The Wall Street Shuffle". Det var netop DERFOR jeg altid hørte skulle høre P3 på vej hjem fra arbejde om eftermiddagen, fordi det ikke kun var aktuel pop eller mainstream, men også gamle sange, der blev spillet.
Mht lange numre, har jeg aldrig hørt noget til. I må bare have været svineheldige, lige at sidde ved radioen.:)
Det længste nummer jeg har hørt var November Rain med GNR. Og det var endda kortet ned........