Nyhed
Læsetid: 4 min.

Forlagene bliver aldrig enige om priser på bøger

Mens de mindre forlag agiterer for karensperiode og faste priser, vil de store forlag, som selv driver e-boghandler, have frie priser på nye bøger. De når aldrig til enighed, og det kan få store konsekvenser, siger ekspert
Mens de mindre forlag agiterer for karensperiode og faste priser, vil de store forlag, som selv driver e-boghandler, have frie priser på nye bøger. De når aldrig til enighed, og det kan få store konsekvenser, siger ekspert
Kultur
29. december 2012

I 2012 lukkede 21 boghandler. Over fem pct. af alle boghandlere i Danmark. Mange er klemt på kassekreditten, og hvis ikke de har haft et godt bogsalg i julen, skal de til alvorlige samtaler med bankerne i det nye år. Det siger Bjarke Larsen, chefredaktør på branchebladet Bogmarkedet. Han frygter, at ’boghandlerdøden’ vil fortsætte i 2013.

»Mange forlag er klemt. Deres omsætning faldt med 12 pct. i første halvdel af 2012, og hvis ikke de får et forrygende julesalg, skal der skæres i titler og måske fyres folk,« siger han.

Samtidig bør de frygte den dag, amerikanske Amazon kommer ind på det danske marked. Bjarke Larsen forklarer, at virksomheden formentlig kommer til Sverige i løbet af næste år, og så er Danmark næste land på listen. Sker det, forsvinder flere boghandleret. Den eneste løsning, Bjarke Larsen kan forestille sig, er en lovgivning, som blandt andet Frankrig og Tyskland har.

»Faste priser i fire, fem eller seks måneder efter bogen er udkommet. Så kan både boghandler og forlag nå at tjene penge, og på den måde bliver der også mulighed for at tjene penge på bøger som Jussi Adler-Olsen og Anne Linnets. Bagefter kan man lave en anden runde til dem, der skal have dem billigere,« siger han.

Hans udmelding kommer efter Lars Boesgaard, direktør i Lindhardt og Ringhof, i går i et åbent brev til kulturminister Marianne Jelved (R) skrev, at bogbranchen og politikerne formentlig må genoverveje modellen med frie bogpriser, hvis de fysiske boghandlere skal overleve.

»Med en tre-fire måneders karensperiode med faste bogpriser på nye udgivelser vil boghandlerne have en fair mulighed for at sælge tilpas mange af de store bestsellere på lige vilkår med netboghandler og supermarkeder,« skriver han blandt andet i brevet, som blev offentliggjort i Berlingske.

Jakob Kvist, kreativ direktør i People’s Press, kalder en karensperiode »helt indlysende«, da den hverken vil komme til at koste noget på bredden eller omfanget af læsning, og den vil medvirke til at bevare boghandlerne i provinsen.

»Der har været tøven i lang tid, men det er klart, at man kan gøre meget godt ved at indføre en sådan periode. Det er et godt værktøj, som ikke koster staten en krone.«

Men både Bjarke Larsen og Jakob Kvist tvivler på, om en redningskrans overhovedet vil blive kastet.

»Politikerne har hele tiden meget forståeligt sagt, at de vil have en enig branche, før de eventuelt handler. Men det bliver svært at få en enig branche, for der er forskellige interesser i alle lejre. For eksempel har Politikens Forlag og Gyldendal hver deres internetboghandel, som de også satser meget voldsomt på,« siger Jakob Kvist.

Han støttes af Bjarke Larsen, der hævder, at forlagene »aldrig bliver enige«, fordi Politikens Forlag – som har øget sin andel i netboghandlen saxo.dk i løbet af det sidste år – og Gyldendal – som driver g.dk – satser på en helt anden strategi.

Hellere et valgfrit system

Administrerende direktør i Gyldendal, Stig Andersen, understreger, at boghandlerne er forlagets allerstørste kunde, og at han selvfølgelig lytter til dem, når de siger noget.

»De har meldt ud, at de går ind for en regulering, og det lytter vi til. Der er aftalt nogle drøftelser i Forlæggerforeningen, hvor jeg sidder i bestyrelsen, og derfor har jeg ikke nogen kommentarer, før drøftelserne er overstået i januar,« siger han.

»Men det er klart, at de er bekymrede, og når vores største kunder er bekymrede, bliver vi det også,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra redaktør på Politikens Forlag Karsten Blauert, som i øvrigt også er formand for Forlæggerforeningen. Men forlagets direktør, Lene Juel, kalder det »en rigtig god idé« at evaluere, om de frie priser har haft den effekt og dynamik, som man forventede, da de blev indført.

»Men man skal tage højde for, at vi står over for et nyt årti, hvor det digitale vil få større udbredelse hos forbrugerne. Når man ser fremad, skal man finde et ståsted, som ikke hindrer den digitale udbredelse af bøger,« siger direktøren.

Politikens Forlag ser hellere et valgfrit system, som da man indførte de vejledende priser, og hvor forlagene selv kan vælge 10 pct. af bøgerne, der skal have faste priser.

»Med et sådan system vil man undgå hindringer for det digitale marked og biblioteksmarkedet, men stadig også servicere supermarkederne.«

– Så I bakker ikke op om at indføre en karensperiode?

»Vi synes, man skal diskutere forskellige modeller, før man beslutter hvilken, man tager op af hatten. Vi vil ikke sætte os imod, men hvis man også skal skabe et attraktivt e-marked, må man drøfte, om karensperioden er god, eller om den valgfri ordning er bedre.«

»Det er klart, at liberaliseringen af bogmarkedet gør, at boghandlerne lukker, og det skaber et mere fattigt kultursamfund, at man ikke har boghandler i små byer. Men på den anden side er vi nødt til at sikre nye typer forhandlere, som er mere digitale, for det er jo også det, som fremtidens forbrugere foretrækker.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Svendsen

Jeg håber godt nok at politikerne stikker fingrene i ørerne. Selvfølgelig skal vi ikke tvinges til at finansiere urentable virksomheder. Hvis folk mener det har en værdi at opretholde deres lokale boghandel ved at betale en overpris for deres bøger, står det dem frit for. Men en branche skal ikke kunne presse politikere til at lave lovgivning til deres fordel og kundernes ulempe. Det er altså ikke USA det her.

Artiklen tegner et godt billede af den danske bogbranche og glimrer ved ikke at skelne mellem forlag og boghandlere. Bøger hører naturligvis til indenfor kulturområdet, og kan endda til tider betegnes som kunst, og kan som sådan have brug for tilskud - særligt faglitteratur og den smalle skønlitteratur. Forlagene tjener på gyngerne og sætter til på karussellerne: indtjening på fx krimier og meget ofte tab på eksperimenterende litteratur. Sidstnævnte vil altid have det svært på markedsvilkår, men er jo ikke uberettiget af den grund. Hvis man skal have en ordentligt diskussion af litteraturens forhold i DK, er det nok klogt at skelne mellem forlag og boghandlere. Heldigvis bor vi i et samfund, hvor vi har fantastiske offentlige biblioteker med udpræget service - også i lokalsamfundene. Men det ændrer jo ikke på, at nogen skal turde at udgive bøgerne. Hvis Bilkas boghylder skal sætte standarden, kan vi fremover se frem til alene krimier, husmorerotik og biografier om kendte. Og det en næppe en givtig udvikling medmindre man bekender sig til rindalismen.

Forlagene bliver aldrig enige om priser på bøger...

Det synes konkurrencestyrelsen er en god idé..

Mette Dalby.

Jeg følger dig næsten hele vejen til målet og dit indlæg er vel skrevet.

Jeg er nok den sidste rindalist i dette land som oprigtigt tror på at vi vil få en anden og bedre kunst, hvis den offentlige støtte var nul, nul.

Jeg tror også på at nogle vil tage chancen og udgive ny og spændende litteratur og der vil også være et marked - hvis du altså tror på markedsøkonomi.

På emnet vil jeg sige at hvis jeg havde en boghandel vil jeg nok overveje hvad jeg skulle have på mine hylder fysisk og så i øvrigt henvise boghandlere til at købe bøger i min webshop. Måske vil de smarteste være at eje en café hvor man kan hente sine bøger man har bestilt og få en kop kaffe og hygge sig på og læse de første linier - hvis man absolut skal have en fysisk forretning.
Sådan er udviklingen i markedsøkonomi. Jeg køber personligt aldrig nye bøger andre steder end på nettet. Men det er meget berigende at gå på antikvariater.

Martin Thorborg har en genial kommentar til det her monopol-komplot: http://www.youtube.com/watch?v=T0kbR-FLXMs

Karen von Sydow

Mage til griskhed skal man lede længe efter.

Bog- og forlagsbosserne har haft flere hundrede år med bizar monopoloverflod og kæmpekasser nord for København til følge. Det er heldigvis ved at være slut.

Tak for det.