Læsetid: 1 min.

Senatorer protesterer over bin Laden-film

Filmen ’Zero Dark Thirty’ antyder fejlagtigt, at CIA brugte tortur for at finde frem til Osama bin Laden. Derfor bør Sony Pictures ændre i filmen, mener tre senatorer
21. december 2012

Det sker sjældent, at Kongressen blander sig i klipningen af en Hollywood-film. Men tre senatorer – med den demokratiske Dianne Feinstein i spidsen – er i et brev til bestyrelsesformanden i Sony Pictures, Carl Levin, gået ind i debatten om den kontroversielle film Zero Dark Thirty. Det skriver The New York Times.

Zero Dark Thirty handler om tilfangetagelsen af Osama bin Laden, og de tre senatorer mener, at filmen giver det indtryk, at CIA brugte tortur, da man skulle opspore bin Laden.

Dianne Feinstein er leder af den gruppe, som netop har udarbejdet en 6.000 sider lang rapport om CIA’s aktiviteter efter den 11. september.

Rapporten er hemmelighedsstemplet, men Feinstein understreger, at informationer, som er fremkommet ved hjælp af tortur, ikke har haft nogen afgørende betydning i jagten på Osama bin Laden.

Derfor skriver hun i brevet til Sony Pictures, at filmen er »faktuel forkert«, og at »den kan forme den amerikanske befolknings holdning i en forstyrrende og misvisende retning«. Hun og de øvrige senatorer opfordrer derfor Sony Pictures til at »overveje at rette« misforståelserne i filmen.

Nej til hvidvasking

Zero Dark Thirty havde forpremiere i Californien i mandags og skal have premiere i amerikanske biografer i dag, og det fremgår ikke af senatorernes opfordring, hvordan det at ændre filmen skulle kunne lade sig gøre.

Filmens instruktør, Kathryn Bigelov, der vandt en Oscar for The Hurt Locker i 2009, og forfatter Mark Boal har sagt, at det ville være en hvidvaskning af historien at klippe torturscenerne ud af filmen, og at filmen i øvrigt gør det klart, at det afgørende spor i sagen ikke fremkom under tortur.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu