Baggrund
Læsetid: 8 min.

Byen uden boghandel

Siden 2008 har hver sjette danske boghandel måttet lukke på grund af stigende konkurrence fra supermarkeder, kiosker og internet. Udviklingen betyder, at flere mellemstore danske byer ikke længere har en fysisk boghandel. I Korsør har man siden 2010 måttet gå i Føtex efter bøger. Men betyder det overhovedet noget? Information tog til byen uden boghandel for finde svar
I Korsør skal borgerne i Føtex eller på biblioteket, når der skal læses nye bøger. Medmindre bøgerne bliver købt på nettet. Karina Klode (øverst til venstre) er skeptisk over for Føtex’ rolle som byens litteraturformidler

I Korsør skal borgerne i Føtex eller på biblioteket, når der skal læses nye bøger. Medmindre bøgerne bliver købt på nettet. Karina Klode (øverst til venstre) er skeptisk over for Føtex’ rolle som byens litteraturformidler

Kultur
25. januar 2013

Tirsdag formiddag i Føtex i Korsør: Et ældre ægtepar diskuterer middagsplaner over frysedisken, teenagepiger fniser indforstået i parfumeafdelingen, småbørnsforældre vælter bevidstløst varer ned i indkøbsvognen – og i et hjørne af supermarkedet, lidt for sig selv, tusser boginteresserede rundt imellem stabler af børnebøger, populærromaner, krimier, kogebøger og biografier.

Indtil kort før årtusindskiftet var der hele to boghandler i Korsør, men den sidste lukkede i 2010, og siden har byens knap 15.000 indbyggere været henvist til hylderne i Føtex.

»Men det er heller ikke så dumt endda,« siger Egon Valdemar, en 62-årig læreruddannet korsoraner, der har taget opstilling foran en salgsø med billigbøger af spændingsforfatteren Leif G.W. Persson. »Selvfølgelig kan enhver by bruge en boghandel, men når det nu skal være, så får man egentlig en udmærket service her i Føtex – og udvalget er rimelig fremmeligt,« siger han.

Folk savner ikke boghandlen

Foran bogreolen lidt derfra står Karina Klode, en 32-årig forskningskonsulent i Region Sjælland, med frosne rösti og et sovende barn i indkøbsvognen.

»Hvis man vil inspireres til at læse noget, man ikke kender i forvejen, så er det ikke her, man skal lede,« siger Karina Klode, der er mere skeptisk over for varehusets rolle som litteraturformidler.

»Det er mest bestsellere, de har – Sara Blædel og den slags. Men egentlig tror jeg ikke, folk rigtig savner den gamle boghandel. De kom der ikke i forvejen – det var jo derfor, den måtte lukke.«

Siden 2008 er mere end hver sjette fysiske boghandel forsvundet fra det litterære landkort, og alene i 2012 måtte 21 butikker dreje nøglen om. Udviklingen betyder, at der i flere mellemstore provinsbyer – eksempelvis Ebeltoft og Korsør – ikke længere findes en fysisk boghandel, og efter alt at dømme vil samme skæbne overgå flere andre byer de kommende år. Årsagen er især den stigende konkurrence fra landets supermarkeder, kiosker og internetboghandler, som siden liberaliseringen af bogmarkedet og indførelsen af frie priser, har gjort stadig større indhug i boghandlernes indtjening. Til eksempel stod supermarkeder og kiosker ved årtusindeskiftet for fire procent af det samlede danske bogsalg, mens tallet i 2012 var steget til hele 21 procent.

»Bogsalget er blevet rigtigt stort for os inden for de seneste år – det er en af vores helt store varegrupper,« bekræfter varehuschef for Føtex i Korsør Steffen Bech. Han vil ikke ud med, hvor mange bøger der hvert år ryger gennem kasseapparaterne i supermarkedet, men »der er tale om voldsomt store tal,« siger han.

»De frie priser har givet os mulighed for at sælge vores bøger meget billigt, og det er noget, kunderne kan forstå. De er meget prisbevidste,« siger han.

Som med alle andre varegrupper er også bogsortimentet i supermarkedet bestilt via en fælles indkøbsordning. Er man ikke tilfreds med dét, har man for tiden tre alternativer: Man kan køre til Bog & Idé i Slagelse, købe bøgerne på nettet eller prøve lykken på det lokale bibliotek. Steffen Bech erkender, at udvalget i butikken ikke kan matche en velassorteret boghandel, »men til gengæld er vi ofte billigere,« siger han. I øjeblikket sælges Jussi Adler-Olsens seneste bestsellerbog, Marco effekten, for bare 169 kroner, mens resten af forfatterens bagkatalog kan købes for godt 70 kroner stykket. Til de priser kan en lille lokal boghandel ikke være med. »Men jeg mener ikke, det er os, der har lukket boghandlen. For kunderne vælger jo selv, hvor de vil handle,« siger Steffen Bech, der mener, han tværtimod har fået flere i Korsør til at læse – for som han siger: »Det er jo ikke alle, der vil give flere hundrede kroner for en bog – men med vores priser kan alle være med.«

Retræteposten forsvandt

Godt fem kilometers kørsel fra Føtex, i et lille nedlagt landbrug på Korsør Landevej 692, sidder Bjarne Vedel i sin stue med ild i pejsen og udsigt ud over sneklædte marker. Efter i årevis at have drevet sin egen møbelforretning, åbnede han i 2008 en mindre boghandel i Nygade 11 til erstatning for den over 100 år gamle Zachariassens Boghandel, der var lukket nogle år tidligere.

»Jeg havde tænkt, den skulle være min retrætepost,« forklarer Bjarne Vedel fra sin plads i kurvestolen, hvor han sidder med korslagte ben: »Jeg mente, det måtte være nemmere at sætte bøger på plads end at flytte sofaer rundt – og desuden har jeg altid holdt meget af at læse.«

De første mange måneder gik salget fornuftigt, men så begyndte omsætningen at svigte, overskuddet udeblev, og det hele blev lidt for surt til at være sjovt. Selv er Bjarne Vedel ikke i tvivl om, hvad der rev grundlaget væk under hans forretning. Små uafhængige boghandler som hans egen kan ganske enkelt ikke klare sig på et stadig mere liberaliseret bogmarked, hvor alle bekriger og udsulter hinanden, siger han og lægger sig dermed i samme spor som Gyldendals bestyrelsesformand, Poul Erik Tøjner, og administrerende direktør, Stig Andersen, der med en kronik i Politiken tidligere på ugen bar nyt ved til den ophedede debat om frie bogpriser.

»De små boghandlere har svært ved at være med, når de skal konkurrere på bestsellerpriser med supermarkeder og internetfirmaer,« siger Bjarne Vedel. »Det betyder, at de har svært ved at holde omsætningen, og i værste fald, at de må lukke. Det kan man synes er fint nok. Men man kan ikke løbe fra, at det går ud over variationen i bogudvalget, så vi til sidst efterlades med det ramasjang, som de sælger nede i vores lokale kulturcenter – Føtex.«

I Bjarne Vedels boghandel udgjorde litteraturen 80 procent af salget, mens kontor- og gaveartikler stod for de sidste 20. Det gjorde ham ekstra sårbar i den benhårde priskonkurrence, forklarer han.

»Jeg kunne måske have gjort ligesom boghandleren nede i Skælskør, der også sælger legetøj og alt muligt andet – så kunne jeg måske have fået det til at løbe rundt. Men det var ikke det, jeg havde lyst til. Jeg ville være boghandler,« siger Bjarne Vedel, der afhændede sin forretning i 2010 og siden har »gået derhjemme« og hygget sig med sine gamle traktorer og motorcykler – og så selvfølgelig med det parti bøger, der blev tilovers, da butikken gik ind. Selv er han gået på efterløn i en alder af 60 år.

Hele vejen til Slagelse

»Klinik for fodterapi« står der på skiltet foran Bjarne Vedels gamle butikslokaler i Nygade 11 i Korsør. Indenfor bag skranken sidder Sarah Ahlmann Olesen og skriver en kundeaftale ind i ordrebogen. Dem har der været mange af, kunder, siden hun åbnede i 2011. Behovet for fodmassage er tilsyneladende større end efterspørgslen på litteratur – og det er selvfølgelig godt, hvis man er fodterapeut, men som lokal korsoraner ærgrer det hende stadig, at byen ikke længere har sin egen boghandel.

»Ikke mindst fordi det er blevet mere besværligt, når man skal købe bøger. Da jeg op mod jul skulle købe nogle til min far om Anden Verdenskrig, måtte jeg hele vejen til Slagelse for at finde dem,« siger Sarah Ahlmann Olesen, der ikke er i tvivl om, hvorfor boghandlen – og ikke bare boghandlen, men flere af byens andre små specialbutikker – de senere år har måttet kapitulere.

»Korsør er blevet for lille, og Føtex er blevet for stor. Det er sådan, jeg ser på det,« siger hun.

På den anden side af broen, nede ved havnen, ligger byens bibliotek. Her har Preben Erck siddet bag skranken i mere end tyve år og fulgt den gradvise udfasning af Korsør som bogby: Han kom til byen i 1981, dengang Korsør stadig kunne mønstre hele to bogbutikker – en på Korsør-siden og en på Halskov-siden. I dag skal man som sagt til Slagelse for at finde den nærmeste, en Bog & Idé.

»Og det er ikke, fordi de har et meget større udvalg end i Føtex,« siger Preben Erck, der afkræfter den nærliggende tanke, at de sidste to års status som boghandlerløs by, skulle have ført til en mærkbar stigning i udlånet på biblioteket. Som han siger: »Det er ikke noget, vi for alvor har mærket til.«

Ved et af de grønne borde på Café Lime i Algade, skråt over for kirken, har Jesper D. Jensen i mellemtiden taget plads. Siden den tidligere professionelle topbokser stoppede sin aktive karriere, har han været dybt engageret i lokalpolitik. De sidste 11 år har han siddet i byrådet for Venstre og for nylig blev han udnævnt til ny formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Slagelse Storkommune. Den drevne lokalpolitiker mener ikke, man bør stille sig i vejen for markedskræfterne – heller ikke i kulturelle spørgsmål som dette.

»Det er udviklingen. Det er ligesom med gårdene – de bliver også større og større. Jeg forstår godt, hvis nogle synes, det er et tab for byen. Men hvis folk hellere vil købe billige bøger i Føtex, så er det deres egen skyld, hvis boghandlerne lukker,« siger han og illustrerer sin pointe med et billede fra sin egen nære virkelighed: »Ved siden af mit job som lokalpolitiker, arbejder jeg som konsulent i Tulip, hvor vi hver dag kører rundt til tankstationer, der sælger vores pølser, brød og kager. Jeg er sikker på, at vi i årenes løb også har været med til at lukke nogle bagere og nogle pølsevogne rundtomkring. Men som sagt: det er vilkårene i ethvert liberalt miljø,« siger Jesper D. Jensen.

– Hvor køber du selv dine bøger?

»Jeg køber ikke selv bøger ... Jo, jeg købte faktisk en bog i lufthavnen for nylig. Hvad var det den hed? Den var med ham der John Grisham ... men ... nej, ellers bliver det mest til film og fjernsyn.«

Tilbage i Føtex står Karina Klode stadig foran bogreolen og overvejer, om der skal en enkelt knaldroman med ned i indkøbsvognen til de frosne rösti. Det hænder – men ellers køber hun efterhånden de fleste af sine bøger på nettet.

»Men det er bare ikke alle, der kan finde ud af det. Tag for eksempel mine svigerforældre. De synes stadig, det er for besværligt at gå på nettet, så for dem betyder udviklingen, at de ofte hellere undværer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Nielsen

Jeg synes Danmark og især danske provinsbyer bliver stadig mere kedelige. Pølser på tanken og en bestseller i Bilka. Gab en trist kultur vi har os.

Rasmus Kongshøj, Morten Lind, Mette Eskelund, Lone Christensen, Per Torbensen, Alan Strandbygaard, Dana Hansen, Claus Oreskov, Anders Kristensen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Danmark har snart en af verdens mest liberale og deregulerede lukkelove til glæde for kæder og ikke mindst storspillerne på markedet.
Resultatet er så lidt lavere priser, på kort sigt, indtil udrensningerne er overstået.
Så stiger priserne igen til mere end før og lokalsamfundene er blevet fattigere både i indtjening og kolorit, til skade for alle andre end storspillerne.
Det ser ud som om vi ikke evner at indrette og regulere et samfund på selv det simpleste områder.

Tja, overgangen til internet-alderen rammer ikke kun musikforlagene. Også bøger kan sølges elektronisk. Bare se Amazon og deres Kindle.

Felix Zelda Xavier

Jeg forstår ikke helt problemet. På bibliotek.dk har man adgang til alle landets biblioteker, og kan få det hele leveret gratis hjem til ens lokale bibliotek, og hvis man vil købe, så er alverdens boghandlere og antikvariater online. Det jeg kan savne er at bibliotekerne har andet end den nyeste litteratur stående fremme. På Bornholms Centralbibliotek var der i hvert fald tidligere offentlig adgang til magasinet. Det var fedt. Jeg fandt blandt andet Dr. Vimmers bog om degenerede børn.

Rasmus Kongshøj, Hans Jørn Storgaard Andersen, Tue Fredholm, Morten Lind, Anders Reinholdt, Christian Harder, Bo Carlsen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Uffe Palludan

Er Information nu også blevet spændt for Gyldendals vogn? Er der intet internet i Korsør? Hvor stort var udbuddet af snæver litteratur i Korsørs boglader? Korsør ligger 15 km fra Slagelse. Det moderne menneske er mobilt. På motorvejen køres med 120 km/t, dvs. 2 km/min. Slagelse ligger 7 1/2 minut fra Korsør.

Tue Fredholm, Morten Lind, Christian Pedersen, Anders Reinholdt, Christian Harder, Steffen Gliese og Felix Zelda Xavier anbefalede denne kommentar

Uffe: Der er ingen huller i arrogancen, vel?

Der findes husstande i dagens Danmark, der ikke har bil. Faktisk en hel del. Derudover er den nærmeste 'Bog og Ide' ikke en boghandel. Det er en forhandler af kiosklitteratur og lidt papirvarer. Deres udvalg afviger ikke stort fra supermarkedets.

Som korsoraner kan jeg sige, at der faktisk var et ganske hæderligt udbud af smallere litteratur i de to boglader. Selv skønlitteratur på udenlandsk var til at fremskaffe. Lyrik. Og var det der ikke, kunne det skaffes.

Nu om stunder nethandler jeg efter bøger. Jeg gør. Men ældre bysbørn enten kan ikke eller vil ikke benytte denne mulighed. De yngre læser meget lidt, så vidt jeg kan se - vi er i alt fald den samme kreds af stamkunder, der bruger biblioteket.

Liberalistens drøm. Det uoplyste folk, som er til fals for enhver spindoktor på grund af manglende viden ...

Rasmus Kongshøj, Morten Lind, Per Torbensen, Lone Christensen, Henrik Jensen, Flemming Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Torben Knudsen

Jeg savner noget substans i historien om bogens problemer og boghandlernes ditto.
Hvormange bøger totalt sælges, der i Danmark, 2012,2011 o.s.v. efter at prisene og markedet er givet fri?
Hvor mange bøger låntes, der på bibliotekerne i 2012,2011 etc.
Den lidt udebladsagtige artikel savner fact, men er rig på 'jamen det synes jeg også'
Hvis der er og det tror jeg et markant fald i bogudgivelsr og salg og lån på biblioteker og det er totalerne og ikke et par indbyggere i Korsør, hvad er så årsagen og er den 'samfundstruende'
Hvis forbruget af TV er omkring 6 timer i snit per dansker (voksen) ja så læses der ikke bøger i den tid. TV's kvaliteter eller mangel på samme ufortalt.
Hvis børn fra 0-18 med og uden forældres hjælp er gået mere eller mindre over til elektroniske fornøjelsr, Disney Junior og hvad ved jeg, så læses, der ikke eller højtlæses der ikke fra bøger.
Hvis det sidste er tilfældet så har vi et samfundsmæssigt problem ved at bøgerne er forsvundet som sprogdannere igennem læsetræning.
For både de unge og de voksne har vi et samfundsmæssigt problem hvis bogen er forsvundet til vedligeholdelse af sproget og til udbygning af fantasien, TV skærmen i eget hoved.
De to udviklinger er en kendsgerning og hvem vil købe en bog, når det hele serveres elektronisk i en fordummelsesprocess, der er tilrettelagt professionelt og statsstøttet.
Fravalget af bogen i skolen og i fritiden gør at flere og flere og senere mange vil tale et sms sprog en forlængelse af det Hugo startede- Hva så du, hvor ska' du hen du-hva har du gang i du og Mogens af I.P Jacobsen og alt det andet ligger på Rigsarkivet.
Her kunne man have den naive tanke at den materielle udvikling ville skabe grundlag for udvikling af mennesket mentale liv.
Det sker ikke, for ganske mange vi er ved at blive åndelige zombier-der 'lever' livet elektronisk incl. dating.

Uffe Palludan

Til Dana

Du har helt ret. Der findes mennesker, der ikke har bil. Men der er 2,2 millioner biler i Danmark. Og så dårlig er den kollektive trafik heller ikke.

Men min egentlige pointe er en anden: Gyldendal fører sig frem som de små boghandleres forsvarer ved at ønske fastprissystemet genindført. I virkeligheden er det deres egne monopolpriser de kæmper for.

Det er et system, hvor en stor og dominerende monopolvirksomhed beskytter små virksomheder ved at give dem andele i monopolgevinsten, som gør de overlever og derigennem legitimerer tingenes tilstand, dvs. den store virksomheds indtægter..

Alan Strandbygaard

Hvor mange fornuftige bøger/værker vil der udkomme i det øjeblik forlagene må lukke?

De skal jo have en indtægt de kan eksistere for og fastholde produktionen med.

Steffen Gliese

Alan Strandbygaard, der er aldrig udkommet så mange bøger i Danmark som nu - og det er måske snarere der, problemet skal findes.

Rasmus Kongshøj, Morten Lind, Anders Reinholdt, Alan Strandbygaard, Christian Harder og Felix Zelda Xavier anbefalede denne kommentar
Felix Zelda Xavier

@Alan Strandbygaard,

ville det sige, at fornuftige værker kun kan fremstilles, hvis forfatteren har et forlag til at holde sig i ørerne?

Du har i et tidligere indlæg begrædt, at bøger ikke længere bliver værdsat. I den forbindelse kan jeg i kkke lade være med at tænke på, at blandt de udgivelser fra de sidste 50 år, der bliver handlet til de højste priser antikvarisk er Dan Turells bøger/blade fra omkring 1970. De kom vist til verden i noget, der mindede om anarki og uden indblanding af noget etablereret forlag. Men fornuftige, det var de nok ikke.

Øh, der er altså også en boghandel i Nyborg, se her: http://www.krak.dk/Boghandel/Nyborg/s%C3%B8g.cs?AW_AT=KrakFyn&s_kwcid=TC|21492|boghandel%20i%20nyborg||S|e|15610909195 - hvis den altså ikke er lukket i mellemtiden....

Og der går altså toge, mange faktisk, fra Korsør til Nyborg....

Og ja, Bog & Ide sælger også andet end bøger. F.eks. ting som har relation til bøger, printerpapir, opslagstavler, skoletasker mv. skriveredskaber, osv. og mv. I Bog & Ide i min by kan man faktisk få en del kvalitetslitteratur på engelsk, nogle gange også på tysk og fransk!, og hvis man bestiller bøger skaffer boghandleren dem gerne hjem. Jeg køber også bøger på nettet, mest engelske bøger, som jeg vurderer tager for lang tid for min boghandler at skaffe. Men det der med at sælge andre ting end bøger i en boghandel, ja det er altså en nødvendig i dag.....hvis en boghandel skal overleve i konkurrencen.

Og kan det virkelig være korrekt og rigtigt, at end ikke USA har helt frie bogpriser....?

Ift. smal litteratur er der den mulighed at man kan gå internettet, f.eks. gyldendals hjemmeside og bestille den bog, man gerne vil have. Så printer de den til dig.......print on demand hedder det...

Ift. at Føtex nu sælger bøger - det har jeg ingen problemer med. Her kommer de kunder som måske ikke før kom i en boghandel og køber måske den første bog eller de første bøger.......og bliver måske på dne måde motiveret for at læse...

Christian Pedersen og Christian Harder anbefalede denne kommentar
Anders Kristensen

Ved profetens skæg, jeg er glad for at være kommet væk fra den småborgelige ignorante by de kalder korsør!"!!!

Per Torbensen

Fakta er,at en god gammeldags boghandler ved mere om bøger end en brugsuddeler som sælger fødevarer.

Men hvis forbrugerne vil køre med på laveste fælles nævner så værsgo.

Men forstår egentlig godt årsagen-den laveste fællesnævner.

Folkeskolen har spillet fallit-gymnasiet hvis det overhovedet kan benævnes med dette navn,har spillet fallit.

Universitetet som den højeste læreanstalt for lærdom og viden,har sænket bommen i markedsøkonomiens mest primitive form-2kg.medister for 100.kr. eller en bog til dette samme.

Forstår virkeligt godt hvorfor Danmark snart er kaput-laveste fællesnævner på alle planer.

Rasmus Kongshøj, Dana Hansen, Torben Nielsen, Morten Lind, Alan Strandbygaard og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Det har aldrig været lettere at erhverve litteratur end nu. Trådløst leveret på en e-læser, sendt med posten fra en e-handler, eller reserveret på det lokale bibliotek.

Boghandlernes nød er ligeså tung som skrivemaskineproducenternes nød. En boghandel kan kun eksistere hvis den tilbyder sine kunder noget af værdi. Bedre service, større viden, den personlige fortælling, whatever.

Hvis FØTEX kan levere bøger og få folk til at købe dem, er de til mere gavn end boghandlen.

Med venlig hilsen
Lennart

Palle Pendul, Tue Fredholm og Christian Pedersen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Felix Zelda Xavier:

Jeg kan kun tale ud fra mit virke som antikvarboghandler.

Nej, Felix, det betyder at forlag forsøger at fremme kvalitetsværker. De vælger de bøger ud som de mener har et indhold der ikke synker under lavmålet. De prøver at borge for kvalitet. Det er en selvfølgelighed, da de jo skal skabe sig et ry de skal

leve af.

Forlag har en evne til at promovere gode og nye bøger med et godt indhold. Det kan et supermarked ikke gøre. Eller rettere: Den har ikke interessen i det. Den skal bare have hurtige skillinger i kassen.
Ny tanker vil drukne i supermarkederne, og med stor sandsynlighed ikke blive købt da de for manges vedkommende ikke repræsenterer en nem og hurtig fornøjelse. Jeg har sjældent set nogen stå og kigge ret længe på bøgerne i Føtex.

Atmosfæren er der ganske simpelt ikke. Og som regel heller ikke tiden.

Men nu hvor vi er ved det, så kan jeg af erfaring fortælle dig, at de bøger der sælger bedst enten er de der har et dybere indhold, eller de der slet ikke har det. Det er enten eller. Nogle dage ønsker man at erfare nyt, andre dage bare at blive

bekræftet eller underholdt.

Med dybere indhold mener jeg bøger der præsenterer nogle værdier, eller tankerækker, der ikke er ligegyldige for os. Hvorfor bliver en bog en klassiker?

Man kan altid diskutere hvad der er vigtigst, for faktum er at Julia, Daisy, Tiffany og alle de andre pocketbøger har solgt fantastisk godt. Emnerne er næsten identiske. Der er ingen større nytænkning eller bredere vinkler i dem. Er det underlødig eller ligegyldig litteratur? Hvis efterspørgslen er der, og de læses i stor stil, så er det vel ikke?

Følelser er ikke ligegyldige. Men det skal ikke gerne ende dér hvor det udelukkende er denne type der sælges. Bøger har en evne til at formidle tanker. Men de skal også opdages. Og det bliver de ikke på samme måde når de flyder rundt i det

virvar den stressede atmosfære der er i et supermarked. Det drejer sig jo om at få mennesker til at læse. Nogle gange skal der mere til for at få mennesker til at læse et værk end at den bare står på en hylde.

Forlag forsøger at fremme bøger der ikke umiddelbart giver lyst til at læse. De eksperimenterer og gør os opmærksomme på specielle ting. De forsøger at få os til at blive interesserede.

Det der med stor sandsynlighed vil ske hen over årene er at de forfattere der forsøger at komme frem med deres nye tænkning og vinkler vil drukne i supermarkederne. Følgen vil blive ret målrettettede og ensartede produkter.

Skal bøger ikke overraske os?
Skal de bare servere det vi allerede kender?

Hvorfor læser vi Information, og ikke BT?

Rasmus Kongshøj, Dana Hansen, Hans Jørn Storgaard Andersen, Torben Nielsen, Per Torbensen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
jasper bertrand

@Alan
Svar på dit sidste spørgmål: for at blive bekæftet i jeres fordomme

jasper bertrand

bekræftet

Flemming Andersen

Jeg har ladet mig fortælle at konkurrence lovgivningen i USA pålægger alle at kunne bevise en fortjeneste på en given vare på mindst 2%.
Dette for at beskytte små næringsdrivende imod store kapitalstærke spillere, der hurtigt kan kvæle de mindre, for derefter selv af bestemme prisen.

Om det passer ved jeg ikke, men tanken finder jeg sympatisk og vil gerne efterlyse nogen der har hørt eller set nogen form for tiltag af regulering, til gavn for vore byers udvikling eller lokalsamfunds bevarelse??

Det kunne jo være dejligt om vore politikere havde en vision mere end markedskræfterne

Alan Strandbygaard

jasper bertrand:

Det tror jeg næppe er hele sandheden.

Vel er der mange der hælder til de samme holdninger her på Information, men jeg tror ikke det er det afgørende. Det er variationen, især indfaldsvinklerne, og de artikler ingen andre trykker.

Ville vi alene hyle med i koret, så valgte vi nok helt andre medier.

Information flytter noget.

Steffen Gliese, Torben Nielsen, Per Torbensen, Flemming Andersen og Christian Pedersen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

http://www.youtube.com/watch?v=T0kbR-FLXMs&list=UUXO1Jek4OpvGTaaUw-q1_LQ...

Hør Martin Thorborg grille forlagenes ønske om faste bogpriser. Han ridser kort op hvorfor det er en dårlig ide.

Med venlig hilsen
Lennart

Frank Klevenhaus

Jo, Martin Thorborg er den helt rette til at kommentere andres problemer med at opretholde monopoler.

http://www.computerworld.dk/art/69188/portaler-ved-en-korsvej

Lennart Kampmann

Lyt til hvad han siger, frem for at bedømme hans adfærd.

Med venlig hilsen
Lennart

Dan Johannesson

Lennart, action speaks louder than words..

Lennart Kampmann

@ Dna,

jeps - folk køber jo bøger i Føtex...
med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

ups @ Dan , beklager

Hans Jørn Storgaard Andersen

Det er vel "bare" den lille købmand, grønthandler, slagter - og nu boghandler, der bukker under for stordriftsfordelene?
En bog er blevet til en kønsneutral vare, der bedst kan formidles via det butikssystem, der er det økonomisk optimale i tiden.

Det er synd og skam - trods nettets mange muligheder - så mangler det menneskelige element. Som har en mulighed for kvalitet. En boghandler, der kan sin metier, kan sælge dig den bog, du har ledt efter - men ikke søge efter på nettet, for hvad får du, hvis du søger på en: "God bog"?

Min mor blev erstattet af et supermarked, der solgte grøntsager i cellofan og i kuldediske, som snuppede al smagen og sikkert også vitaminerne. Men det vigtigste var, at hun havde et varekundskab fra den friske auktion kl. 04:00 om morgenen - fra producenterne til andre grønthandlere - og det formidlede hun videre til sine kunder.

Det er pist borte med den lille købmand osv. Og er indtil nu ikke blevet erstattet af en bedre viden - varekundskab eller lign. i supermarkeder. Desværre lukker bibliotekerne også - så der er der heller ikke nogen trøst at hente.

Rasmus Kongshøj, Alan Strandbygaard og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar

Hans Jørn Storgaard Andersen:

"Det er synd og skam - trods nettets mange muligheder - så mangler det menneskelige element. Som har en mulighed for kvalitet. En boghandler, der kan sin metier, kan sælge dig den bog, du har ledt efter - men ikke søge efter på nettet, for hvad får du, hvis du søger på en: "God bog"?"

Det tog er desværre kørt for mange mange år siden. Det er årtier siden at du kunne få eksperthjælp i en boghandel, med undtagelse af antikvariaterne og de enmands- eller ægtefælleforetagender som i stor stil for længst er bukket under for aldersgrænsen. Alle andre er og har i lang tid været drevet af ungarbejdere og papirsælgere, hvis ekspertviden ikke træder udenfor de snævre grænser som forlagenes bestsellerlister udgør.

Din eksperthjælp omkring gode bøger må du nutildags finde andre steder, anmeldelser, venner, bogmesser, læseklubber, internetdisskusionssider og ja internetboghandlere. Mange netboghandlere har en "Hvis du kan lide denne bog, kan du måske også lide denne" funktion, og i nogle tilfælde er den faktisk ikke helt ved siden af.

Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj og Dana Hansen anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

@Sune: Årtider er måske så meget sagt, da jeg har en søn, der blev uddannet som boghandler og nåede at fungere som en "rigtig" sådan, indtil han måtte indstille sit arbejde og søge over i en anden boldgade.
Og han - og hans kolleger kunne deres stof - kendte til de bøger, deres kunder efterspurgte.
Men du har selvfølgelig ret i, at det skrumper gevaldigt i mængden af udlærte boghandlere.
Hvad angår "gode råd", så er der vel kun bibliotekerne tilbage + nogle få aviser, der stadig skriver anmeldelser. De "anmeldelser", som man f.eks. ser på Amazon, dem er jeg ikke begejstret for - det er noget med autencitet.

Mikael Sørensen

Jeg spurgte engang i en boghandel, om de havde noget, der mindede om Hemingway. Ekspedienten, der lignede én, som lige var gået ud af handelsskolen, svarede: "Var han ikke amerikaner?" - og så kom han tilbage med en bog af Dan Brown!
Når man derimod går på amazon og søger på en forfatter, så kommer søgerobotten frem med eksempler på bøger, som andre kunder, der har købt fx Hemingway - også har købt. Og det kan nogen gange give ny inspiration.
Min pointe er, at internetbutikkens upersonlige søgerobot i dette tilfælde gav mig en langt bedre service end handelsskoledrengen hos boghandleren.
Hvis de fysiske butikker vil klare sig i kampen mod internettet, må de oppe sig og ansætte nogle medarbejdere, der har forstand på det, de arbejder med.

Tue Fredholm, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lige nu hører jeg Skønlitteratur på P1, det er n stor inspiration; men jeg kan faktisk ikke pege på, hvordan jeg ellers finder bøger, jeg har lyst til at læse og måske ligefrem købe! Det sker bare.
En meget stor del af forlagenes selvundergravende virksomhed skyldes for mig det enorme sats på krimilitteratur i det seneste årti! Det var der ingen ben i at finde på egen hånd, men først og fremmest på biblioteket.