Nyhed
Læsetid: 7 min.

Frit spillerum for jødehad i Ungarn

Med en nationalkonservativ regering, der lefler for de samme vælgergrupper som den ekstreme højrefløj – Europas stærkeste og mest militante – har hele Ungarns politiske spektrum rykket sig markant mod højre
Demonstranter fra det højreekstreme Jobbik i det berygtede Avas-boligkvarter i byen Miskolc

Demonstranter fra det højreekstreme Jobbik i det berygtede Avas-boligkvarter i byen Miskolc

Bernadett Szabo

Kultur
14. januar 2013

Med sit gråsorte jakkesæt med matchende slips og hvid skjorte er Márton Gyöngyösi som de fleste af sine kammerater i Jobbik en velklædt mand, og har et afslappet, nærmest skælmsk udtryk, da han afslutter et af sine indlæg i det ungarske parlament med disse ord: »Tiden må nu være inde til at udarbejde lister over de borgere i dette land, der har jødisk baggrund – især hvis de sidder i parlamentet eller regeringen – som kan udgøre en national sikkerhedsrisiko.«

Forslaget fremsættes ikke hvor som helst. Knap 200 meter bag ved Gyöngyösi og den smukke ungarske parlamentsbygning med dens mange spir og tårne, langs med Donau-flodens bred, stillede ungarske Pilekors-nazister i Anden Verdenskrigs slutfase i hundredvis af ungarske jøder op på række og dræbte dem derpå med nakkeskud. Et dusin mindeplader i messing skal erindre om disse ofre og om de over 400.000 ungarske jøder, som Ungarn under ledelse af admiral Horthy udleverede til Hitlertyskland og gaskamrene i Auschwitz.

Udvælgelsen af, hvem der skulle leve og dø, skete netop ud fra den type lister, som Gyöngyösi efterlyste den 26. november 2012. 70 år efter det tilintetgørende folkemord på seks millioner af Europas jøder er Jobbik ikke bare Europas største højreekstreme parti. Det er også et af de mest aggressive og militante.

Den paramilitære organisation ’Den Ungarske Garde’ blev grundlagt af Jobbiks partileder, Gábor Vona, i 2007 og spredte skræk og rædsel blandt de ungarske romaer i de byer og samfund, som de med jævne mellemrum insisterede på at marchere igennem, indtil garden blev forbudt i 2009. Og Jobbik har fortsat tætte bånd til flere af de militante ’borgergarder’, som bliver ved med at chikanere og angribe landets romaer efter gardens formelle opløsning.

Gyöngyösis retorik er ikke nogen undtagelse. EU-parlamentariker og præsidentkandidat for partiet i 2010 Krisztina Morvai har f.eks. kaldt israelske jøder for »beskidte lusebefængte mordere« og truet Ungarns jøder med, at »jeres tid er snart omme«. Og Jobbik vender sig ikke bare imod landets romaer og jøder, de angriber f.eks. også homoseksualitet, som de betegner som en perversitet, der bør kriminaliseres.

Der findes xenofobe partier i mange af Europas lande. Det, som gør situationen i Ungarn speciel – og farlig – er, at Viktor Orbáns nationalkonservative Fidesz-regering ikke ser ud til at ville tage truslen fra det yderste højre alvorligt. Det mener i al fald de 50 amerikanske kongresmedlemmer, som i juni 2012 i et åbent brev til Orbán udtrykte deres »dybe bekymring« over Jobbiks »antisemitiske og homofobe« anskuelser og tilskyndede Ungarns premierminister til at skride ind imod dem.

Og de amerikanske politikere står langtfra alene med deres kritik. Journalisten og eksperten i højreekstremisme Gábor Czene mener, at en af hovedårsagerne til Jobbiks fremgang er, at partiet har kunnet opbygge sin egen base uden nævneværdig modstand. I stedet for at tage afstand fra Jobbik, har Fidesz snarere været tilbøjelig til at bejle til de samme vælgergrupper.

’Vi ungarere ...’

»Ved at gennemføre dele af Jobbiks forslag og få dem til at fremstå som sine egne har Fidesz forestillet sig at kunne lukrere på højreekstremisternes fremdrift. Fidesz har måske nok vundet tilslutning på sin taktik, men samtidig har strategien været til stor skade for hele Ungarn, hvor hele det politiske spektrum er rykket langt til højre.«

Det kunne dog se ud til, at Gyöngyösis udspil, skønt han senere hævdede, at han var blevet misforstået, var den dråbe, som fik bægeret til at flyde over for mange. Selv de Fidesz-tro aviser fordømte ’jødelisterne’, og ugen efter forsamledes næsten 50.000 mennesker i en af de største antiracistiske demonstrationer i Ungarns historie. Og for en gangs skyld i det politisk så splittede land stod repræsentanter for såvel opposition som regeringspartiet Fidesz på samme talerstol med det samme budskab: Samarbejde med racister for at nå magten er udelukket. »Det var et brud med den hidtidige kurs, at Fidesz så tydeligt tog afstand fra Jobbik,« siger sociologen Mária Vásárhelyi, der samtidig understreger, at der lige så vel kan være tale om spil for galleriet. Orbán valgte ikke selv at deltage i demonstrationen, og da han omsider tog til orde, lagde han – ganske som Jobbik – vægt på at inddele landets medborgere i ungarere – og jøder. »Vi ungarere er fast besluttede på at forsvare vores jødiske landsmænd.«

»Han vidste præcis, hvad han sagde. Orbán siger aldrig noget uoverlagt,« konstaterer Vásárhelyi, som mener, at Orbán optrådte, præcis som han plejer: Ved at trække en klar skillelinje mellem jøder og ungarere forsøgte han at appellere både til den store gruppe – måske op imod hver tredje ungarer – som nærer antisemitiske holdninger, og de, som ikke gør det.

Højreekstremismen i Ungarn er ikke ligefrem et nyt fænomen. Fredsaftalen i Trianon fra 1920, hvor Ungarn mistede to tredjedele af sit territorium, førte til stærke nationalistiske stemninger og senere til en tilnærmelse til Nazityskland. Ungarn var også blandt de første lande i Europa til at indføre en decideret antijødisk lovgivning: I kraft af den såkaldte numerus clausus-lov, som blev vedtaget i 1920, blev antallet af jødiske studerende begrænset. Lovgivningen mod jøder blev forstærket yderligere mellem 1938 og 1941, hvor ungarske jøder blandt andet blev frataget stemmeretten og fik forbud mod at have statslige embeder, samtidig med at seksuel omgang mellem jøder og ikkejøder blev forbudt – alt sammen med det erklærede mål at skabe ’en raceren ungarsk nation’. Ungarn havde kurs mod Auschwitz allerede længe inden Nazityskland besatte landet i foråret 1944.

Fremgang i krisetid

Efter Berlinmurens fald forsøgte ungarske højreekstremister at genoptage deres fordums rolle, men med partiets forældede ledelse, der ikke formåede at reagere adækvat på tidens politiske spørgsmål, fik de aldrig held til at vinde større vælgeropbakning. I Jobbik voksede der imidlertid en ny generation af højreekstremister frem. Flere af de personer, der tegnede partiet, herunder partilederen Vona, var udbrydere fra Fidesz, og de stod for både ungdommelig entusiasme og nye arbejdsmetoder.

»De opbyggede deres egne alternative medier, frem for alt på nettet, men også aviser og tidsskrifter. Det lykkedes dem også at få direkte kontakt med vælgerne ved at arrangere et stort antal offentlige debatmøder. Uanset hvad man mener om indholdet af deres propaganda, må man erkende, at de er dygtige til at udbrede den,« siger Gábor Czene.

Fra blot at få 2,2 pct. af stemmerne ved valget i 2006 ottedoblede Jobbik sin støtte til tæt på 17 procent ved valget i 2010. Jobbiks fremgang faldt sammen med en dyb økonomisk krise, men de dybereliggende sociale årsager til vælgerfremgangen skal snarere findes i omvæltningerne efter Murens Fald, mener forfatteren Lajos Parti Nagy.

»Hvad ingen af os forstod dengang, var, hvor mange samfundstabere de forcerede økonomiske reformer skabte. Hundredtusindvis af mennesker havnede i et fattigdommens ingenmandsland, hvor alt, hvad de til sidst havde tilbage, var følelsen af, at ’jeg er i det mindste ungarer’. Dermed blev de et let bytte for det ekstreme højres propaganda.«

For mange i de fattige samfund i landdistrikterne i det socialt og økonomisk klasseopdelte Ungarn repræsenterede f.eks. Den Ungarske Gardes uniformsklædte mænd den sikkerhed, som staten efter deres mening ikke var i stand til at give dem, snarere end en trussel imod demokratiet. »Paradoksalt nok blev det netop Garden, som gav Jobbik den afgørende fremgang. Det var det fattige Ungarn, som i første række stemte på partiet,« siger Parti Nagy.

Traditionernes teater

Jobbik har satset en stor del af sin parlamentariske indflydelse på at påvirke kulturpolitikken i en mere ’national’ retning. Partiet har bl.a. ført en hadefuld kampagne mod den kunstneriske leder for Nationalteateret, den internationalt anerkendte og ansete eksperimentelle skuespiller og instruktør Robert Alföldi. I demonstrationer har Jobbik-tilhængere krævet, at »bøssen«, »jøden« og »landsforræderen« Alföldi må fjernes fra sin post.

Og partiet har fået stor fremgang. »Fidesz har gennemført flere af Jobbiks tidligere krav, bl.a. er antisemitiske forfattere blevet en del af pensum i skoleundervisningen, og statuer af venstreorienterede historiske skikkelser er blevet revet ned, mens man har rejst nye af Horthy for bare at nævne nogle eksempler«, siger Czene.

Men Jobbik er langtfra tilfreds. Da jeg møder Elöd Novák, partiets næstformand, udstøder han et dybt suk: »Det er ikke engang lykkedes os at få afsat Robert Alföldi, hvilket ellers har været vores mest fundamentale og velmotiverede krav.«

Nováks utilfredshed er et sikkert tegn på, at Europas ekstreme højre ikke har tænkt sig at lade sig spise af med sporadiske kødben fra magthaverne, uanset hvor saftige de er. For et parti som Jobbik handler det snarere om at forandre samfundet fra bunden.

Fire dage efter vores samtale, den 17. december 2012, meddeler den ungarske regering, at man har besluttet sig for ikke at forlænge Robert Alföldis ansættelse som kunstnerisk leder af Nationalteateret. Som ny chef udpeges Attila Vidnyánszky, som bebuder, at han vil omstrukturere teatret fundamentalt. I stedet for eksperimentelt og grænseoverskridende teater skal repertoiret fremover afspejle en dyrkelse af »traditioner, hvor den ungarske sjæl og tanker om Ungarn skal føles nærværende«.

© Gellert Tamas og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Serie

Det ekstreme Ungarn

Seneste artikler

  • Romaer udsættes konstant for vold og chikane

    16. januar 2013
    To ud af tre ungarere mener, at ’kriminalitet ligger i romaernes blod’ – reportage fra et land, hvis romabefolkning svigtes af myndighederne og udsættes for diskrimination og overgreb fra uniformerede ’borgerværn’
  • Ungarns kultur er under angreb

    15. januar 2013
    Den national-konservative ungarske regering er gået i krig mod kunsten, demokratiet og medierne
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tobias Haahr Lorenzen

Se nu... Nu glemte vi Europæere at tjekke os selv, og canceren er løbet løbsk.

Morten Lange, Jette Abildgaard, Alan Strandbygaard, Claus Oreskov, Torben Nielsen, Gert Romme og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
John S. Hansen

Spiren ligger i alle lande i Europa. Så skal der bare tilsættes rigeligt med fattigdom og socialt armod...... så har vi balladen!

Hanne Ribens, Erik Jensen , Lilli Wendt, Ervin Lazar, Magnus Pranov, Per Torbensen, Alan Strandbygaard, Claus Oreskov, Torben Nielsen, christel gruner-olesen, Sabine Behrmann, Ferenc Kovacs, Jette Abildgaard og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Jette Abildgaard

Fy for helvede!!

Morten Lange, Per Torbensen, Alan Strandbygaard, Claus Oreskov og Julie Bangsgaard anbefalede denne kommentar

Bl.a. derfor skal vi arbejde på at få indført et nyt økonomisk system, som ikke har indbyggede kriser. Økonomiske kriser og andet bras, der truer befolkningen på deres livsfornødenheder, kalder altid det værste frem i mennesket.

Lilli Wendt, Rune Lund, Ervin Lazar, Magnus Pranov, Alan Strandbygaard, Claus Oreskov, Reza Wali, John S. Hansen og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Man lærte en gang på den hårde måde, at nedskæringer som svar på en økonomisk krise fører til arbejdsløshed, social utryghed og nød, og at arbejdsløshed, social utryghed og nød fører til fascisme.

Nu skal man åbenbart lære det igen.

Peter Andersen, Martin Hansen , Torben Bruhn Andersen, Lilli Wendt, Rune Lund, Ervin Lazar, Magnus Pranov, Stig Ryhl, Niels-Holger Nielsen, Henrik Jensen, Mona Jensen, Alan Strandbygaard, Claus Oreskov, Torben Nielsen, christel gruner-olesen, Reza Wali, Jette Abildgaard, John S. Hansen, Torben Kjeldsen, Per Torbensen, Niels Mosbak, Benjamin Bach, John Vedsegaard og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Beskæftigelse

Hvis man gav skattelettelser, til folk der ingen penge har, i stedet for til folk der har råd til at sparre op, så vil forbruget stige.

Carsten Hansen

Og så er der stadig folk der mener at danskere er specielt racistiske !

Godt at vi oplyses om hvordan det står til i det store udland.

Christian Harder, Stig Rasmussen og Morten Lange anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Det er utroligt folk stadig er lige dumme, går det dårligt må vi da finde nogle nemme ofre, lige som i Danmark hvor de er kontanthjælpsmodtagere der står for skud.
Havde vi ikke arbejdsløshed, skulle der nok blive fundet nogle andre ofre, som så kunne være Jøderne, Muslimerne, eller Venstre-folk.
I den sidste ende opstår den slags problemer i grådighed af forskellig art.

Per Torbensen

Egentlig glad for nedkæmpelsen af Ungarnsopstandelsen i 1956-det var de samme lede fascister som idag-tak til den røde hær.Spasiba.

Hanne Ribens, Claus Oreskov, Palle Yndal-Olsen, Bill Atkins og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

@John S. Hansen:
Fattigdom og sociale forhold er ikke de eneste parametre. Der findes også racisme og zenofobi i overklassen og blandt veluddannede, ligesom der findes masser af oplyste og åbne arbejdere.
Det er derimod det personlige ansvar, man skal kigge på. Man vælger selv, om man er racist. Man vælger selv, om man vil lukke magthavernes propaganda ind, eller om man vil tænke selv.

Eller skal vi ligefrem snakke om genetisk disponering for selvstændig tankegang? Og kan man i så fald snakke om genetiske overmennesker, som besidder højere reflektionsevne og moral end "undermenneskerne"?

Viggo Okholm, Per Torbensen, Claus Oreskov og Jette Abildgaard anbefalede denne kommentar
Emil Vejby Thorndahl

Hvis det går som Niels Engelsted fremstiller det, så håber og tror jeg denne gang - i modsætningen til 30'erne - på socialistisk modstand mod højrefløjens fascister.

Henrik Stæhr, Per Torbensen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Jeg nægter at tro at ungarerne er så latterlige...

Ervin Lazar, Alan Strandbygaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Nicolai Perjesi

@Per Torbensen
Egentlig glad for nedkæmpelsen af Ungarnsopstandelsen i 1956-det var de samme lede fascister som idag-tak til den røde hær.Spasiba.

O.K. Som søn af en ungarnsk flygtning fra 1956 kan den slags kommentarer virke lige så deprimerende som artiklen.

Søren Peter Langkjær Bojsen, Peter Andersen, Slettet Bruger, Christian Harder, Robert Ørsted-Jensen, Stig Rasmussen, Ervin Lazar, Kristian Rikard, Peter Poulsen, Niels-Holger Nielsen, Philip B. Johnsen, christel gruner-olesen, Per Torbensen, Morten Pedersen og Ferenc Kovacs anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Nød og elendighed har altid bragt, det bedste og det værste frem i mennesket, men læren af fortidens eksempler viser, at hvis mennesker beslutter ikke, at tænke på sig selv, men opfatter sig, som ansvarlige for hinanden, så kan vi løkkes.

Robert Ørsted-Jensen, Per Torbensen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Curt Sørensen

Ret beset er det jo det samme mønster vi ser i Danmark blot meget mere ekstremt trukket op -og derfor også mere klart synligt- i Ungarn end her. Men alligevel: Vi har et højrepopulistisk parti som gennem de sidste 10 år har hetzet løs mod de anderledes værende og de anderledes tænkende og som har fået en alt for stor indflydelse fordi de bestående borgerlige partier har overtaget en stor del af dets værdipolitik og fordi V og K trak det ind i varmen og ophøjede det til en del af deres regeringsstøtte.

Martin Hansen , Erik Jensen , Torben Bruhn Andersen, Rune Lund, Ervin Lazar, Stig Ryhl, Niels-Holger Nielsen, Henrik Stæhr, Mathias Rølle, Per Torbensen, Claus Oreskov, Niels Mosbak og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar

@Philip B. Johnsen:
Det er jo der, at spanierne - med besættelse af godsejernes landbrugsjord og butiksstorme - adskiller sig fra ungarerne og grækerne. De viser vejen; de må være det gode eksempel på når krisen får det bedste frem i folk.
Ja, de besætter sgu godsejernes jord - år 2013! Jeg håber virkelig, at folket i de andre lande, lærer af spaniernes eksempel!
Hvis alt går vel, så er det kun et spørgsmål om måneder, før at den første folkekommune oprettes.
Måske de kan få ånden fra 1930'erne frem igen.

Ervin Lazar, Henrik Stæhr, Markus Lund, Frans Røjkjær Christensen, Claus Oreskov, Per Torbensen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Jeg skal se Horisont i aften på DR1, kl 22:05.
Fra programoversigten:
"Hvad gør man, når man har mistet alt? 36 spanske familier blev sat på gaden - og besatte en hel beboelsesejendom uden el og vand. Arbejdsløse bønder er trængt ind på et gods for at dyrke deres egen mad. Og i Sevilla har de opfundet deres egne penge - for ingen har euro."

Se, det kan give selv en misantrop som mig fornyet tro på fremtiden og menneskeheden.

Martin Hansen , Erik Jensen , Ervin Lazar, Henrik Stæhr, Bill Atkins, Philip B. Johnsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Emil
"Hvis det går som Niels Engelsted fremstiller det, så håber og tror jeg denne gang - i modsætningen til 30'erne - på socialistisk modstand mod højrefløjens fascister."

Faktisk var der i 30'erne en meget stærk socialistisk modstand mod højrefløjens fascister over alt i Europa, stærkere end nogensinde siden. Problemet var bare, at man tabte. Venstresiden var splittet, og den korrekte enhedsstrategi--Folkefronten--kom for sent.

Det vi skal håbe, er at venstresiden kan mobiliseres igen og i tide finde en form, der kan vinde.

Martin Hansen , Lilli Wendt, Robert Ørsted-Jensen, Rune Lund, Niels-Holger Nielsen, Henrik Stæhr, Alan Strandbygaard, Bill Atkins, Claus Oreskov, Jens Thaarup Nyberg og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Dennis Baggers Laursen

Det har alle dage været sådan, at dem man ikke giver en charge, de tager selv når nok er nok. Man kunne håbe, at der er nogen der selv finder vejen til at dele, men ellers er det, hvad det ender med intet nyt under solen.

Ferenc Kovacs

For mig som barn af ungarsk flygtning fra 56 føles læsning af artiklen som at møde sit barn i fængslet dømt for grusom forbrydelse. En forbrydelse jeg moralsk forkaster, som jeg ikke forstår han kunne begå, alt imens dukker billeder op i min erindring om hans opvækst, om alt det jeg har elsket ham for. Det er smertefuldt at læse artiklen.
Det er sikkert mange forklaringer på hvorfor det er gået så galt og jeg kan kun håbe at
udviklingen vender. Jeg kan kun håbe at der er tale om et højt råbende mindretal der aldrig vil får magt.

Viggo Okholm, Torben Bruhn Andersen, Christian Harder, Ervin Lazar, Olaf Tehrani, Niels Engelsted, Philip B. Johnsen, Per Torbensen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Emil Vejby Thorndahl

Ok Niels - lad mig udtrykke mig på en anden måde:
Hvis det går som Niels Engelsted fremstiller det, så håber og tror jeg denne gang - i modsætningen til 30'erne - på socialistisk modstand mod højrefløjens fascister, uden indblanding fra en stalinistisk fløj der skærer venstrefløjen over på midten ved at erklære socialdemokratiet som værende "social-fascister", og udrense alt hvad der tilnærmelsesvis ligner "trotskistisk-fascistisk" spionage

Jens Thaarup Nyberg, Robert Ørsted-Jensen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Emil Vejby Thorndahl

Der skulle have stået "udrenser"

Claus Oreskov

Dejlig at se de mange skarpe indlæg, og den store bevidsthed om den reale fare! Jeg vil lige supplere med et enkelt bidrag til forståelse af hvorfor nazismen blomster, op i de tidligere østlande. Nemlig vestens ukritiske støtte (økonomisk, politisk, moralsk) til de sorteste politiske kræfter i disse lande. Vi har støttet nazismen for at tilsvine kommunismen ås meget som muligt og står indne længe med et enormt farligt problem – vores egen gøgeunge! Se også:
http://kilaasi.blogspot.dk/2011/01/hjrefljens-ulidelige-nivellering.html

Niels Mosbak, Ervin Lazar, Bill Atkins og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Emil, enig, men det er også nødvendigt, at socialdemokrater (og anarkister) stopper med at skære venstrefløjen over på midten, og her kan du jo selv begynde.

Rune Lund, Bill Atkins, Niels-Holger Nielsen, Per Torbensen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar

Vi kan diskutere historie, organisationer, splittelse og nye strategier ligeså længe vi vil. Det ændrer ikke på at den demokratiske kapitilisme, nyliberalismen og i sidste instans fascismen sidder med trumfen når gulvet forsvinder undet et folk.

På den ene side har vi solidaritet - på den anden selvopretholdelse ved ekslusion. Gerne voldelig. Det er da også symptomatisk for de socialistiske projekter vi har set realiseret gennem det 20 århundreder at de har måtte forlade sig på det sidste for at realisere sig selv.

Hvem tænkes der mon mest på når lokummet brænder? En Selv? Ens nærmeste? Ham nede på hjørnet?

Ja, undskyld jeg siger det :o

Iøvrigt er det symptomatisk for den danske dækning af historien - og den europæsike racismediskurs generelt - at romaerne (det får vi trods alt at vide) har været prygelknarper i årevis - men nu er det altså alvor fordi også jøderne står for skud.

Jeg er for så vidt enig – men har romaerne ikke altid (også før Fidesz og Jobbik) været prygelknabe i Ungarn? Desværre er det også en grund til at ingen bemærker hetzen mod dem. Når antisemitismen så også stikker hovedet frem, ved alle at det står rigtig, rigtig skidt til. Men selvfølgelig spiller det også ind, at der er indflydelsesrige mennesker med jødisk baggrund uden for Ungarn, som kan gøre opmærksomme på den triste situation. Der er nemlig ikke nogen indflydelsesflydelsesrige romaer noget sted.

Søren Peter Langkjær Bojsen, christel gruner-olesen, Per Torbensen, Rune Lund, Stig Ryhl og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

Antisemitismen har nu alle dage været stærk i Ungarn, og reproducerede sig selv gennem ikke mindst sociale diskurser og processer. Som jeg skrev tidligere, er det jo disse mørke kræfter, der gennem mere ind 70 år har fået støtte fra vesten! Sammenlignet med problemets omfang, så har der faktisk været grumme ledt om emnet i medierne. Politikere og medierne over hele Europa og USA, er stædig beskæftiget med at svine Sovjetunionen til (20 år efter Sovjetunionens opløsning) og den truende fare fra nazismen ser de ikke!

Erik Jensen , Per Torbensen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

@Hans Hüttel. Du skriver: ” Men selvfølgelig spiller det også ind, at der er indflydelsesrige mennesker med jødisk baggrund uden for Ungarn, som kan gøre opmærksomme på den triste situation” men sådan kan man ikke dele verden op i totale grupperinger. Der findes altså masser af jødiske aktivister, der også kæmper for romaernes rettigheder, ligesom der findes romaer der gør hvad de kan for at bekæmpe jødehadet. Den totalt etniske delte verden – det er jo nazisternes drøm!
Omvendt findes der da også mange velartikulerede romaer som sagtens kan tale deres egen sag. Ser ud som om du læner dig lovlig meget op af etniske stereotyper.

@Niels Engelsted
Det er forkert, når du påstår at folkefrontsstrategien var vejen frem i Spanien under borgerkrigen i 30'erne. Det var netop folkefronten, der vendte sig mod anarkisterne og knuste oprøret, fordi anarkisternes modstand mod fascismen blev på de borgerliges præmisser: et forsvar for republikken. Kommunisterne dolkede deres egne i ryggen og bekæmpede anarkisterne, da man indså, at de var blevet en reel magtfaktor som kunne true den ikke-fascistiske stat som politisk projekt.

Kim Øllgaard

God artikel.
Nu mangler vi så, at Inf. beskæftiger sig med jødeforfølgelserne i DK - f.eks. på Nørrebro.

For lige at uddybe min oneliner 18:29, så er den mere alvorligt ment end det umiddelbart fremgår. Jeg kan se at af kommentarerne at fokus hurtigt ender ved situationen i 30'erne. Jeg tror man begår en stor fejl hvis man tror at Ungarns historie, 1945 - 1989, ikke har sat sig spor i ungarernes bevidsthed. Godt nok var Ungarn underlagt 'Ondskabens imperium', men husk at vi har kun fortællingerne fra 'Løgnens imperium' at støtte os til for så vidt angår tiden 45-89. Jeg nægter at tro at ungarerne - med 45 års klassebevidsthed - er så latterlige at de efterligner 30'ernes nazisme... der stikker noget andet og mere under den politiske udvikling i dagens Ungarn. Husk Ungarn var også et offer for Det store tyveri i 90'erne.

Ti år for demokratiet
http://www.information.dk/42194

Ferenc Kovacs, Per Torbensen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Emil Vejby Thorndahl

@Niels Engelsted
Jeg er hverken anarkist eller socialdemokrat.

Et forhold der ikke kan undgå at påvirke udviklingen i Ungarn er at i 2008 var arbejdsløsheden i Tyskland og Ungarn ca 8 pct. idag er Tysklands arbejdsløshed 5,5 pct. og Ungarns arbejdsløshed 11,5 ... og det uden mørketal. 'Det store tyveri' har gjort sin virkning.

Stig Rasmussen

Per Torbensen: At kalde 1956 besættelsen af Ungarn for en god begivenhed er at spytte både socialister og demokrater i hovedet.

Søren Peter Langkjær Bojsen, Ervin Lazar, Ferenc Kovacs, Christian Harder og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar

Nej nej, jeg ved godt at der er jødiske aktivister, der også arbejder for romaernes rettigheder. Min kommentar var ikke ment som en kritik, men som en konstatering af at romaerne næsten ingen stemme har.

Niels Engelsted

Markus,
ja, Spanien er nok ikke det bedste eksempel, men det jeg tænkte på var folkefronten i Frankrig, som den danske kommunist Ib Nørlund overværede på nærmeste hold og brugte som inspiration til folkestrejken i Odense 1943, der indledte Danmarks brud med Nazi-Tyskland, og som han igen brugte som model, da han var med til at skabe Folkebevægelsen mod EF, der igen formentlig er en slags model for Enhedslisten. Og du må indrømme, at Enhedslisten har været en overraskende succes selv om den omspænder venstrefløjsgrupperinger, der historisk set ikke har kunnet døje hinanden. Den har tilmed været så organisatorisk sammenhængende og målsat, at den modsat nu fordampede Occupy Wall Street har formået at udgøre en politisk kraft.

Niels Engelsted

I fortsættelse af Bill Atkins forsøg på at afbalancere historien om Østeuropa 1945-89 vil nedenstående anmeldelse af Anne Applebaums nye bog Iron Curtain måske være af interesse.
http://www.globalresearch.ca/the-iron-curtain-the-crushing-of-eastern-eu...

Per Torbensen, Jens Thaarup Nyberg og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

@Markus Lund:
Var det ikke stalinisterne, der brød folkefronten, og skød skylden på (primært) trotskisterne?
For mig at se, så er der mange ting der tyder på, at Stalin og Franco var uofficielle allierede. Stalins opgave var at splitte folkefronten, så Franco kunne hive sejren hjem, mens folkefronten lå og skød på hinanden. Og det var hverken være første eller sidste gang, at Stalin samarbejdede med fascister og nazister (det lå heller ikke så langt fra ham). Stalin samarbejdede også med Hitler om den imperialistiske besættelse af Polen i 1939.
Hvis du ikke allerede har set Ken Loachs film "Land and Freedom", så vil jeg klart anbefale denne, både til dig, og til alle der i det hele taget er historisk og politisk interesseret i almindelighed, og interesseret i den spanske borgerkrig samt forholdende omkring denne i særdeleshed.

Robert Ørsted-Jensen

Føj for helvede

Det er skræmmende at tænke på, hvordan fascistiske tendenser på grund af fattigdom og nød breder sig i Europa, og dybt bekymrende - også i relation til Grækenland og de mange indvandrere.

Endnu mere skræmmende er det, at EU bare sidder på hænderne, og lader tingene ske.

Claus Oreskov, Niels Mosbak, Robert Ørsted-Jensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Ungarn deltog i 2. verdenskrig på aksemagternes side og erklærede krig mod Sovjetunionen 27. juni 1941. I slutningen af 1941 oplevede de ungarske tropper succes på Østfronten i slaget ved Uman. I 1943 led den ungarske anden armé store tab ved slaget om Stalingrad. 35. til 40.000 tvangsarbejdere, for det meste jøder eller af jødisk oprindelse, gjorde tjeneste i den ungarske anden hær, som kæmpede i USSR. Mellem 15. maj og 9. juli 1944 deporterede medlemmer af Pilekorspartiet og det ungarske politi 437.402 jøder blandt andet til Auschwitz

@Stig Rasmussen m.fl.

Skulle Sovjet lade alt være forladt? - 10 år efter udåden. Føj for den l...

Claus Oreskov, Palle Yndal-Olsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Uden sammenhæng til den nuværende tråd, Frit spillerum for jødehad i Ungarn, men hvis du vil have et svar, så lyder det sådan her, man kæmper slag i krig og vinder freden ved forsoning, ingen kan besætte et folk og regne med det godtages, så ja, der var ikke mere at slås for sejren var USSR´s også ansvaret for forsoningen.

Ferenc Kovacs

Bill Atkins
Undskyld min uvidenhed, men hvad mener du med " Det store tyveri i 90' erne" ?

Ét folk!? Det er der vist kun ganske få - måske kun én - der historisk har betragtet som en politisk mulighed.

De antifacistiske kræfter i Ungarn der havde påtaget sig at omforme Ungarn, ønskede ikke at den elitære vestdikterede opstand skulle udvikle sig borgerkrig og revancisme.

Privatiseringen af den fælles ejendom i Østeuropa.

Første kommentar er til Philip, anden kommentar er til Ferenc.

Sovjet holdt ikke kun Østeuropa i kort snor af politiske og krigsskademæssige årsager, men i allerhøjeste grad også som en militær stødpude mod Nato som konstant bevægede sig på grænsen af krig.

Lilli Wendt, måske er det ikke fascistiske tendenser der breder sig men derimod antikapitalistiske tendenser....

Stig Rasmussen

Bill Atkins: Er du fascist? - mener du vitterligt at USSR havde al ret til at smadre et folkeoprør mod et undertrykkende system , hvor ønskerne var frie valg og skiftet despoten Rakosi ud med Imre Nagy? Så kan du da umuligt være imod USAs utallige regimeskift hvis du ikke er en hykler...

Ervin Lazar, Christian Harder og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar

Sider