Nyhed
Læsetid: 4 min.

Grineflip og flystyrt

Elsebeth Egholm-kavalkade af krimier, hidtil utrykte Hemingway-kapitler, fransk poesi i hverdagen, Suzanne Brøgger-roman om familien som paradoks. Alt det og mere til venter læserne i forårssæsonen
Elsebeth Egholm-kavalkade af krimier, hidtil utrykte Hemingway-kapitler, fransk poesi i hverdagen, Suzanne Brøgger-roman om familien som paradoks. Alt det og mere til venter læserne i forårssæsonen
Kultur
4. januar 2013

Mord og mad er stadig en stor del af sagen, når forlagene allerede i januar tager hul på det, de kalder forårssæsonen.

Men også familie og parforhold er igen og stadig et yndet tema for forfatterne. I år er det 40 år siden, Suzanne Brøgger gjorde sit fejende indtog i dansk litteratur med bogen Fri os fra kærligheden, et opgør med parforholdets konventioner. Det fejrer hun og Gyldendal med en ny bog, Til T, som på forhånd ligner et opgør med familien som institution, sådan som den fungerede eller ikke fungerede i 1950’erne. Familien er »et paradoks, en koncentrationslejr«, hedder det i forlagets foromtale.

I sit udgangspunkt er det en roman om en familie, der skal på skovtur, og som man sagde dengang: »Der er altid noget i vejen, når familien skal i skoven.«

Fra en anden af dansk litteraturs mastodonter, Svend Aage Madsen, kommer en ny samling noveller, Pigen i cementblanderen. Selvom det ikke er en krimi, er forbrydelser temaet, der vendes og drejes på forfatterens vanlige vis dvs. som en slags Pandoras æske Andre danske litterære forårsnyheder fra Gyldendal er bøger af Lars Frost, Niels Frank, Pablo Llambias, Nicolaj Stochholm, Simon Grotrian og Morten Søndergaard. Af oversat litteratur kan nævnes nyt fra Philip Roth, Gunnar Staalesen, Katarina Frostenson, Alice Munro og Ian McEwan.

Øjeblikkets evighed

Familien er også højt på dagsordenen hos Katrine Marie Guldager, der udkommer med Den ny tid, tredje bind af hendes krønike om en familie i Køge. Denne gang er vi i hippietiden, hvor værdier sættes på prøve. På forlaget Lindhardt og Ringhofs liste over forårsnyheder ses desuden nye essays af Jens Christian Grøndahl, nemlig Den sibiriske måne, hvori han retter sit fokus mod kultur og kunst. Både Guldager og Grøndahl udkommer desuden med børnebøger. Stig Dalager beskriver i Øjeblikkets evighed, hvordan han forestiller sig, at Søren Kierkegaards liv passerer revy, mens filosoffen ligger på hospitalet for at dø. Forlaget udgiver biografier om så forskellige personligheder som Mikhail Gorbatjov, Lars Lilholt, Pete Townshend og Wayne Rooney. Endelig er der gensyn med Scott Fitzgerald, og en revideret udgave af Hemingways Der er ingen ende på Paris rummer hidtil utrykte kapitler.

JP/Politikens Forlag holder formelig Elsebeth Egholm-kavalkade med genudgivelse af seks af den danske krimiforfatters ti romaner. Det sker, samtidig med at en tv-serie over bøgerne på ti afsnit vises på TV 2 med Iben Hjejle i hovedrollen. Anders Rønnow Klarlund, der også er kendt som filminstruktør, har arbejdet med en kriminalistisk handling i sin nye roman Hvorfor jeg forlod dig.

Mere ovre i den psykologiske thriller-genre er The uninvited af Liz Jensen, en international, britisk forfatterinde med bopæl i Danmark halvdelen af året. Her handler det også om familier, men på den mest grusomme måde: børn, der myrder familiemedlemmer. Kan vold smitte? Forlaget People’s Press har hentet en bestseller fra Frankrig af Françoise Héritiers, en professor emeritus med blik for »alle de små, vidunderlige ting, som giver tilværelsen dens poesi« lyder det lovende om Livets salt. Grineanfald nævnes som eksempel. Fra Sverige kommer den prisbelønnede Belejring af Hassan Loo Sattarvandi, som skrev manuskript til filmen Snabba Cash, for nylig vist i dansk tv. »Forbandede ungdom i Vollsmose, henlagt til en stockholmsk forstad«, lyder det i foromtalen. Martin Kongstad debuterer som romanforfatter med Fryser jeg, som skulle være et frontalangreb på parforholdet. Paula McLains Madame Hemingway er en romanbiografi om Hemingways hustru Hadley og årene i Paris blandt kunstens bohemer, hvor familie og monogami ikke er i højsædet. Ernest og Hadleys ægteskab holdt da heller ikke længe, skønt varmt beskrevet i førnævnte bog, Der er ingen ende på Paris. Tyngde må der være i Europa – en bristet illusion af den tidligere tjekkiske præsident Vaclav Klaus, en debatbog med skarp kritik af EU og eurokratiet. En anden bog, Da spin erobrede Danmark, tager fat på vores hjemlige andedam.

En bog om forlæggeren Snu Seidenfadens korte, men omtumlede liv er også på trapperne. Hun, som var søster til Tøger Seidenfaden, engagerede sig i portugisisk politik og omkom som 40-årig i et mystisk flystyrt.

People’s Press ville ikke være sig selv uden bøger, der giver indblik i sportens verden. I år kommer bøger om cykelhelten Eddy Merckx, fodboldtræneren Pep Guardiola og den britiske Premier League bag facaden.

Krigshistorie

Forlaget Rosinante har kigget mod nord og udgiver norske Gaute Heivolls Kongens hjerte, der handler om en fars kærlighed til sit barn i 1700-tallet. I Amalie Laulund Trudsøs Koordinater skiftes hjem og kærlighedsrelationer ud, med københavnske gader som en samlende kulisse.

Informations Forlag har haft succes med krigsbøger og fortsætter trenden med en bog om skæbner fra Anden Verdenskrig. En anden beskriver livet i Amsterdam 1940-45, og der er også udblik til den spanske borgerkrig, kampen om Stillehavet og – i en undervisningsbog – kampen om demokratiet i Afghanistan.

Niels Ivar Larsen har redigeret bogen Hatespeach – fra hadetale til hadesyn. Anders Haahr Rasmussen og Lisa Bartfai ser i antologien Mandens byrde på den hvide, heteroseksuelle middelklassemand, og en anden bog problematiserer det, der kaldes »vores pligt til sundhed«. Endelig bør nævnes, at den globale dansker Sven Burmester har skrevet erindringer fra et langt liv, der blandt andet omfatter mere end 25 års arbejde for Verdensbanken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her