Nyhed
Læsetid: 2 min.

’En kongelig affære’ forrest i Bodil-feltet

Danmarks Oscarkandidat fik dog hård konkurrence af både ’Kapringen’, ’You & Me Forever’ og ’Undskyld jeg forstyrrer’
Kultur
4. januar 2013

Nikolaj Arcels En kongelig affære blev nomineret til hele seks Bodilpriser, de fem af dem i skuespilkategorierne, da Filmmedarbejderforeningen – der udgøres af danske filmkritikere og -skribenter – i går mødtes for at pege på de bedste film og præstationer for filmåret 2012.

Det historiske drama, der blev en af 2012’s helt store billetsælgere, handler om kærlighedsforholdet mellem dronning Caroline Mathilde (Alicia Vikander) og kong Christian VII’s tyske livlæge, Struensee (Mads Mikkelsen). Vikander og Mikkelsen blev sammen med Mikkel Boe Følsgaard, som spiller kongen, Thomas Gabrielsson, der spiller adelsmanden Rantzau, og Trine Dyrholm, der spiller enkedronning Juliane Marie, nomineret for deres præstationer i filmen. Sidst, men ikke mindst blev filmen også nomineret som årets bedste.

Tobias Lindholms piratdrama Kapringen fik fire nomineringer: Bedste Film, Bedste Mandlige Hovedrolle til både Pilou Asbæk og Søren Malling og Bedste Mandlige Birolle til Roland Møller. Det samme gjorde Henrik Ruben Genz’ sorthumoristiske Erling Jepsen-filmatisering, Undskyld jeg forstyrrer: Bedste Danske Film, en hovedrollenominering til Sara Hjort Ditlevsen og birollenomineringer til Lotte Andersen og Nicolas Bro. Og Kaspar Munks You & Me Forever, der blev nomineret som Bedste Film, ligesom de tre unge skuespillerinder fra filmen fik nomineringer: Julie Brockhorst Andersen for sin hovedrolle og Frederikke Dahl Hansen og Emilia Claudius Krusen for deres biroller.

Endelig blev Mads Matthiesens stilfærdige 10 timer til Paradis nomineret to gange: Som Bedste Film og for Bedste Kvindelige Birolle til Elsebeth Steentoft.

Kun en enkelt nominering

En række film blev kun nomineret til en enkelt Bodil hver i skuespilkategorierne: Lars Mikkelsen blev nomineret for titelrollen i Katrine Wiedemanns kompromisløse og kontroversielle Viceværten, Trine Dyrholm fik sin anden Bodilnominering i år for hovedrollen i Susanne Biers storsælgende Den skaldede frisør, Bodil Jørgensen blev nomineret for rollen som kromutter og modstandskvinde i årets kioskbasker, Anne-Grethe Bjarup Riis’ Hvidsten gruppen, Tommy Kenter fik en nominering for rollen som advokat i Bille Augusts Marie Krøyer, og endelig blev Lars Bom nomineret for rollen som Max’ ustyrlige kendisnabo, Steen Kold, i Max Pinlig 3: På Roskilde.

Fem danske dokumentarfilm blev Bodilnomineret: Ballerina, Putins kys, Lej en familie A/S, Kidd Life og White Black Boy.

 

Bodilpriserne uddeles den 16. marts på Bremen Teater i København. Mikael Bertelsen er vært

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her