Interview
Læsetid: 2 min.

Thomas Vinterberg: ’Når Mads’ briller duggede, så han sgu lidt pædofil ud’

’Jagten’ har allerede før premieren skabt fornyet debat om falske pædofilianklager. Instruktøren er glad for debatten, men understreger, at filmen også handler om menneskelighed, kærlighed, tilgivelse og tab af uskyld
Kultur
9. januar 2013

Hvad er konsekvenserne for den lille pige Clara, der i Thomas Vinterbergs nye film Jagten fortæller en uskyldig, men pludseligt uigendrivelig løgn om sin børnehavepædagogs stive tissemand?

»Der bliver for de børn skabt en perfekt illusion af, at de er ofre,« siger Vinterberg under en publikumssnak efter Informations forpremiere på Jagten i Grand Teatret i mandags.

Jagten er helt og holdent en fiktiv historie, men Vinterberg og medforfatter Lindholms har researchet på ind- og udenlandske sager om konsekvensen af pædofilianklager. Her er børnene altid de svageste.

»Deres far kommer op at slås. Deres mor græder. En børnehavepædagog eller onkel, som de måske virkelig godt kunne lide, bliver puttet i fængsel. De bliver sendt til gynækologiske undersøgelser. De får at vide, gang på gang, at de er ofre. Og det viser sig faktisk, at de så vokser op med tilsvarende mén som de børn, der rent faktisk er ofre.«

Jagtens tema om heksejagten på uskyldigt pædofilianklagede er Vinterbergs antitese til Festen (1998), der dramatiserede en sand incestanklage. Filmen har allerede før premieren sat gang i debatten om de fatale konsekvenser af falske anklager, og det er Vinterberg glad for.

»Men for os handler filmen dog også om menneskelighed og kærlighed og tilgivelse og tabet af uskyld.«

Ingen skurke

Med Jagten besluttede Vinterberg og Lindholm, at man fra start skulle vide, at Lucas, spillet af Mads Mikkelsen, var uskyldig.

Vinterberg var i tvivl, men blev snart overbevist.

»Det har reduceret afstanden mellem os og Lucas. Havde vi mistænkt ham, havde vi ikke kunnet være med ham.«

At fastholde Lucas’ uskyld viste sig at være en udfordring.

»Nogle gange, når kameraet var lidt undervinklet, og Mads’ briller duggede en lille smule, så han sgu jo lidt pædofil ud. Så måtte vi tage den om igen,« siger Vinterberg.

Lindholm insisterede fra start af på at fjerne mistanken.

»Det er meget fristende som plot-snedker at lave et twist til sidst, hvor hovedpersonen er sluppet fri, men så har gjort det alligevel. Men det er også virkelig uinteressant, fordi det kommer til at handle om noget helt andet end den verden, vi alle sammen befinder os i. Og når man skriver så stor en historie, så skal det meget gerne handle om os alle sammen,« siger han.

I den historie findes der ingen skurke, mener Lindholm. Heller ikke selvom Lucas efter at være blevet frikendt udstødes og blandt andet får brutale tæsk af slagteren i den lokale Super Brugsen.

»Det er en vigtigt pointe, at i hvert fald jeg kan identificere mig med hver eneste af menneskene,« svarer Lindholm.

»Hvis man sætter sig i deres sted og rent faktisk tror, at overgrebene har fundet sted, så har man jo ingen grund til at hade dem eller deres handlinger. Jeg ville formodentligt gøre det samme som dem – endda som slagteren. Men forhåbentligt vækkes vores følelser, når Lucas gøres uret, og vi ser, hvad han mister. Det er jo pointen. Det er en historie om den heksejagt, han er udsat for.«

 

Jagten har Danmarkspremiere i morgen.Hør hele interviewet på www.information.dk/321884

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her