Læsetid: 4 min.

Jeg bestemmer selv, hvilke film jeg vil anmelde

Som amatøranmelder på nettet kan man være mere personlig, direkte og nicheorienteret i sin filmkritik, mener Bjarke Friis Kristensen. Han har skrevet hundredevis af filmanmeldelser på nettet – og har for nylig lavet sin egen filmhjemmeside
Bjarke Friis Kristensen anmelder film på internetsiden filmskribenten.dk og anslår, at han bruger en til to timer dagligt på sin anmeldergerning. Uden at tjene penge på det.

Tine Sletting

28. februar 2013

Bjarke Friis Kristensen driver en dagligt opdateret hjemmeside med filmnyheder og anmeldelser af aktuelle biograffilm og dvd’er. Han tjener ikke en krone på siden og arbejder kun på den i sin fritid:

»Det er helt og aldeles lystdrevet. Jeg kan godt lide at skrive om film – det er en sjov måde at bearbejde den oplevelse, jeg har i biografen, på,« fortæller han.

Han er en af de mange amatøranmeldere, som huserer på nettet, og som ifølge eksperter får stadig større indflydelse, når det kommer til at påvirke danskernes filmvaner. Selv tror Bjarke Friis Kristensen på en »fredelig sameksistens mellem de gratis og betalte skribenter på dagbladene«. Han fornemmer dog en stigende interesse for filmblogs og hjemmesider, der som hans egen side er drevet på frivillig basis:

»Der bliver jo skåret ned på filmstoffet i de fleste dagblade – og oplagstallene går i én retning, så det er helt logisk, at vi, der er på nettet, kommer mere til orde. Modebloggere har virkelig sat sig tungt på modeområdet, og jeg tror også, at filmbloggere med tiden vil fylde mere,« siger Bjarke Friis Kristensen, som foreløbig er oppe på 4-5.000 ugentlige hits på sin hjemmeside, filmskribenten.dk.

Ulønnet

Han læser kunsthistorie på Københavns Universitet og arbejder af og til i Filmhuset i København – desuden er han illustrator på freelancebasis.

De lønnede job »retfærdiggør« ifølge Bjarke Friis Kristensen, at han kan skrive på sin egen side uden at tjene penge på det. Før han åbnede siden for godt seks måneder siden, skrev han om film på blandt andet kultunaut.dk, onfilm.dk, mtv.dk, filmnet.dk og Ekko. De ulønnede filmkritikere på nettet kan noget, som de professionelle på dagbladene ikke kan, mener han:

»Man kan være mere direkte i sin formidling på nettet og spinde endnu mere på sin personlighed og subjektive holdning. Sådan gør de bedste filmskribenter på nettet – og det prøver jeg også selv at gøre,« siger han.

Desuden mener han, at man på nettet er mere ’lige på’:

»Generelt er man ikke så bange for at støde nogen fra sig. Man tør være direkte, grov humoristisk osv. Man er ikke bange for at bruge engelske fraser og lader være med at forklare, hvem den eller den instruktør eller birolleskuespiller er.«

Derfor er der også bedre plads til nichefilm på nettet, mener han:

»Man kan dyrke sine egne snævre præferencer. Jeg er selv glad for skrækfilm, og det lader jeg skinne igennem. Jeg er meget bevidst om at skrive om små, ukendte horrorfilm, så de får en opmærksomhed, de ikke får i det almindelige mediebillede,« siger Bjarke Friis Kristensen, som understreger, at han har en bred filmsmag og skriver om alle genrer:

»Men jeg bestemmer selv, hvilke film jeg vil anmelde. Jeg har for eksempel ikke anmeldt den nye Min Søsters Børn, for det gad jeg ikke, og jeg tror heller ikke, at de, der læser min side, er interesseret i den.«

Endelig har internettet den fordel, at man kan kommunikere direkte med brugerne:

»Der er direkte afregning. Læseren lærer skribenten at kende, og der opstår et venskabeligt forhold. Det er vigtigt, og det ved dagbladene i øvrigt også. Christian Monggaard (Informations filmredaktør, red.) tweeter jo også på livet løs for at have en direkte kontakt med Informations læsere.«

To timer om dagen

Bjarke Friis Kristensen bruger anslået en til to timer dagligt på filmskribenten.dk, og det er begrænsningen ved de gratis filmblogs og -hjemmesider, at der er grænser for, hvor meget arbejde der kan blive lagt i dem:

»Jeg forsøger selv at lægge noget nyt ud hver dag, men det er langt fra alle sider, der har nye uploads dagligt. Når man ikke får penge for det, kan man jo ikke bruge hele dagen på det. Det, mener jeg, er en klar bagside,« siger Bjarke Friis Kristensen.

En anden svaghed er, at man ikke har et dagblads autoritet i ryggen:

»De private blogs har ikke samme naturlige autoritet. Det har bare stadigvæk større tyngde, hvad et dagblad mener om en film.«

Det er som regel også dagbladenes anmeldere, der bliver citeret i annoncer for film, men det er dog ved at ændre sig, mener han: »Det bliver mere og mere almindeligt at citere bloggere. Det er ikke lige så udbredt i Danmark som i USA, men det er på vej frem.«

– Er det ikke kun, når en film har fået dårlige anmeldelser i dagbladene, at man gør det?

»Det kan der måske være noget om. Jeg anmeldte den nye Die Hard positivt, og det blevet citeret. Hvis Politiken havde givet den gode anmeldelser, havde de nok citeret Politiken. Men det siger noget om, at man ikke er bange for at gøre det,« siger Bjarke Friis Kristensen.

Den største udfordring for en privat filmskribent er derfor at få opbygget en autoritet, så man bliver taget seriøst. Og det gør man bedst ved at være troværdig og saglig, mener han:

»Hvis man er skinger, kan man måske godt blive citeret og snyde sig til mange læsere på kort sigt. Men hvis man vil tages seriøst i længden, er man nødt til at være lødig og saglig.«

– Men er det ikke netop internettets problem, at der er så mange usaglige, der kommer til orde?

»Jo, der er masser af skidt. Alle kan skrive en anmeldelse, men langt fra alle kan skrive en god anmeldelse. Så man skal lære at finde frem til de rigtige. Det er svært, men ikke umuligt. Der er i øvrigt også anmeldere på dagbladene, som jeg ikke synes er specielt gode. Dem sorterer jeg også fra, så det er i virkeligheden det samme,« siger han.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Krog
Anders Krog anbefalede denne artikel

Kommentarer