Læsetid: 4 min.

Død hest til de fattige

Når nu markedet er oversvømmet af et produkt, som man ellers er enige om er madsvindel, lige til at smide ud, men som dog ikke er uspiseligt, hvorfor så ikke lade de fattige få glæde af det? Så de ikke dør af sult – hvilket naturligvis ville være det billigste
Når nu markedet er oversvømmet af et produkt, som man ellers er enige om er madsvindel, lige til at smide ud, men som dog ikke er uspiseligt, hvorfor så ikke lade de fattige få glæde af det? Så de ikke dør af sult – hvilket naturligvis ville være det billigste
1. marts 2013

En tysk politiker har fornylig foreslået, at man giver de mange pakker med hestelasagne til de fattige. Hvorfor ikke være lidt positiv? Dermed tilkendegiver den tyske politiker jo at han er helt med på, at de fattige skal have noget at spise. Og når nu markedet er oversvømmet af et produkt, som man ellers er enige om er madsvindel, lige til at smide ud, men som dog ikke er uspiseligt, hvorfor så ikke lade de fattige få glæde af det? Så de ikke dør af sult – hvilket naturligvis ville være det billigste. Jeg har skam selv smagt hestekød, nemlig da jeg var barn. Jeg kan ikke huske, hvordan det smager, for vi fik det ikke ret tit. Nu er jeg født på landet, så det var ikke fordi, folk ikke ville spise hestekød, de syntes ikke, det var synd for hestene. Når man alligevel ikke serverede det ret tit, var det nærmest af stilmæssige grunde. Så fattige er vi heller ikke, at vi behøver at spise gammel hest, var tankegangen, også blandt jævne folk. Det siges at være sundt, men det var der ingen, der vidste dengang. Heldigvis, er der kendere, der siger. De synes hest smager sødligt og vammelt.

Tilbudsjagt

Jeg talte engang med en god kollega om halvtredsernes og tressernes madvaner. Min kollega er vokset op i et velhavende, borgerligt miljø. Det er jeg ikke, men når vi gennemgik de menuer vores hjemmegående mødre serverede for familien, var de praktisk taget ens. Og ikke nok med det, folk dengang spiste tit nøjagtig det samme på de samme ugedage. På kåldage lugtede der af kål i såvel boligkarreer, villakvarterer som langt ude på landet. Det er absolut ikke tilfældet mere, der er meget stor forskel på overlægens og advokatens middagsbord og så den arbejdsløses eller kontanthjælpsmodtagerens. I samfundet top spiser man sundt og magert, i bunden spiser man usundt og fedt – fordi det er det billigste. Sådan en pakke med hakket svinekød, der kun er en lille uge ældre end udløbsdatoen, og så til fjorten kroner, den frister i bunden mens man holder sig for næsen i toppen. Det lille hyggelige spisested, hvor hr. og fru Overlæge indtager deres måltid, når de ikke selv gider lave mad og måske alligevel skal til noget kultur senere på aftenen, er lukket land for hr. og fru Overførselsindkomst. Regningen ville sluge det meste af månedens kostbudget – hvis ikke det hele. Den årlige Tivolitur med ungerne er det også sket med. Men så har de selvfølgelig andre muligheder. Og der er mange, der vil dem det godt. F.eks. Joachim B. Olsen, der gør opmærksom på at arbejdsløse jo har god tid til at afsøge supermarkederne for ugens tilbud. Så får de også samtidig motion. Og sådan noget som brød behøver de slet ikke købe. De har tid til at bage det selv. Igen: lad os da være lidt positive! Det er et vældig godt råd, Joachim B. Olsen der giver de fattige. Det er bare temmelig overflødigt, for det gør de allerede. De køber ugens tilbud og bager deres eget brød, selvfølgelig gør de det. Hvordan skulle de ellers få understøttelsen eller kontanthjælpen til at række? Hvis det skal være lidt festligt, køber de billige bajere fra Vestfyen (fås i Aldi) og papvin. Hvis de har den skrækkelige uvane at ryge, køber de de billigste cigaretter eller ruller selv smøgerne i hånden. Det har de gjort i årevis. Når Deres stjernemedarbejder på Dagbladet Information tænder sig en Prince Light i visse lavindkomstmiljøer, bliver der skulet til ham: hvad bestiller det overklasseløg her? tænkes der.

Rædsel!

28.000 kr. om måneden! Det er åbenbart et rædselens tal, det onde selv i cifferstørrelse. Det var formanden for Dansk Arbejdsgiverforening, der sagde det i Tv Avisen. 28.000 kr. om måneden er noget, vi ikke kan have, forstod man. 28.000 kr. om måneden, det er jo hele 28.000 ting, det går da virkelig ikke! Der var både frygt og rædsel i mandens øjne, da han nævnte beløbet og dets gruopvækkende størrelse, men også hellig forargelse og oprigtig vrede. 28.000 kr. om måneden er noget, der må stoppes! Det var selvfølgelig arbejdslønninger, han talte om. Så meget har erhvervslivet ikke råd til, det lod sig tydeligt aflæse af mandens mimik. Men der findes åbenbart forkælede lønmodtagere, der synes det er en rimelig betaling for at stille arbejdskraften til rådighed til DanPlast, Dan Catering, DanSkinker, DanKartoffelmos og DanOpirøven – og hvad de nu ellers hedder, alle de sunde, men også lønomkostningstyngede danske virksomheder, der pynter så vældigt i det danske landskab. Formanden for Dansk Arbejdsgiverforening gav indtryk af selv at være en dybt ansvarlig mand, så mon ikke hans egen løn andrager sådan noget som 27.999 kr. om måneden? – han er jo dog en slags chef. Med den løn kan man godt tillade sig at spise ude engang imellem, der er råd til lidt kultur, en god flaske rødvin også. Men selvfølgelig skal det ikke overdrives.

De fattige, derimod, de må tage til takke med venlige tyske politikere og Joachim B. Olsens gode, men overflødige råd. Og så ellers med hestelasagne og hjemmerullede cigaretter, papvin og billige bajere. Bil har de sjældent råd til, ellers kunne de køre ind på en af landets mange smukke rastepladser langs motorvejene, spise madpakken med hjemmebagt brød og Stryhns datooverskrevne leverpostej, og nyde synet af de mange vajende flag over driftige danske virksomheder.

For det kan vi vel trods alt blive enige om, høj som lav: Danmark er et smukt lille land.

Illustration: Ib Kjeldsmark

Serie

Seneste artikler

 • I skældsordenes rækker

  12. september 2014
  Jeg ser det for mig: ved lov forbydes det at udtrykke sig om andre mennesker, og i det hele taget, anonymt på nettet. Skriv hvad du vil, fascistiske møgsvin, men du har bare at lægge navn til
 • Morgenstemning i Nykøbing F

  5. september 2014
  Overgangen fra nat til dag i en mindre provinsby er lydlig. Lige pludselig, i løbet af få minutter, får byen lyd. Biler og fodgængere. Man kan høre skridt, selvom man skulle tro, det var løgn. Man kan høre stemmer. Derefter er der larm hele dagen
 • Gårdens dyr

  15. august 2014
  Når et får bræger, så bræger alle de andre også. Og de bliver ved og ved. Det lyder ikke så meget som politikere, det lyder mere som en vælgerbefolkning, der endnu en gang skælder ud på de politikere, de selv bliver ved med at stemme på
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jens Falkesgaard
 • Jan Nygaard
 • morten Hansen
 • Morten Lind
 • Vivi Rindom
 • Erik Jensen
 • randi christiansen
 • kim jensen
 • Mikkel Nielsen
 • Mona Jensen
 • Per Torbensen
 • Rasmus Kongshøj
 • Torben K L Jensen
 • Anders Krog
 • Jeppe Juul
 • Søren Roepstorff
 • Erik Karlsen
 • Anders Kristensen
 • Lise Lotte Rahbek
 • lars abildgaard
 • lone bording
 • Alan Strandbygaard
 • Benny Larsen
 • Rune Lund
 • Jørgen Rygaard
 • Michael Kongstad Nielsen
 • Simon Olmo Larsen
 • Niels Mosbak
 • Palle Pendul
 • Kirsten Andersen
 • odd bjertnes
 • Heinrich R. Jørgensen
Jens Falkesgaard, Jan Nygaard, morten Hansen, Morten Lind, Vivi Rindom, Erik Jensen , randi christiansen, kim jensen, Mikkel Nielsen, Mona Jensen, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Torben K L Jensen, Anders Krog, Jeppe Juul, Søren Roepstorff, Erik Karlsen, Anders Kristensen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, lone bording, Alan Strandbygaard, Benny Larsen, Rune Lund, Jørgen Rygaard, Michael Kongstad Nielsen, Simon Olmo Larsen, Niels Mosbak, Palle Pendul, Kirsten Andersen, odd bjertnes og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik L Nielsen

Usunde frosne bær, plastik, glas og andet affald i maden skrives der om en dag eller to. Men når der er uskadeligt og spiselig hest i køddet, så bliver det en skandale der skrives om gentagende gange dagligt igennem lang tid.
Helt ærligt, jeg forstår ikke hvorfor denne skandale er så stor i mediernes verden. Hestekød er spiseligt, mange steder i Europa spises det med stor fornøjelse. På nogle restauranter i Europa skriver de med småt at der på grund af problemer med at få oksekød nogen gange benyttes hestekød istedet for. Jeg har selv fået en steak af hestekød i en sådan situation. Det smagte fint, og havde jeg ikke fået det at vide, så havde jeg ikke opdaget det.

Jeg forstår udemærket problemet med at indholdsfortegnelsen på færdigretter naturligvis skal være korrekt. Men så stor en skandale er det jo altså ikke. Denne situation er jo ganske ufarlig sammenlignet med plastik, frosne bakteriefyldte hindbær osv. De farlige medicinrester man taler om er der jo knap nok fundet nogen af, og desuden så er det sjældent lige det aspekt af skandalen der drøftes.

Den rigtige skandale man her kunne tale om, er kvaliteten af det kød der benyttes i disse retter og pizzaer samt det "kød" der serveres rundt omkring i økonomisk pressede institutioner.

Jesper Bærentsen, Morten Lind, Heidi Nielsen, Mikkel Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg, John Bødker, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Heinrich R. Jørgensen, Morten Kjeldgaard, Henrik Klausen, Nic Pedersen, Steffen Gliese og Jørgen Rygaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Tegningen er også god. Flere avistegninger, tak.

Christian Harder, Dennis Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Henrik Klausen, Henrik Rude Hvid og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar

Heste til andre formål end føde er jo ikke kontrolregistreret for brug af medicin og homoner - kødet er ikke egnet til andet end føde for kamphunde...

Tja - for så vidt angår de i artiklen nævnte cigaretter og alkoholholdige varer, så er de afgiftsbelagte, og jeg mener ikke, at nogen i Folketinget har ment, at man burde undlade disse afgifter af hensyn til "de fattiges" beskedne pengepung.

Det er måske socialt skævt, at kun de vellønnede har råd til at ryge sig til en lungekræft ??? - afgifter vender altid den tunge ende nedad, og den mest "asociale afgift" er momsen på madvarer efterfulgt af bil-beskatningen ( har man ikke råd til en bil, så begrænses ens muligheder for at finde beskæftigelse uden for ens "nær-område" - det er navnlig surt, hvis man sidder fast i udkantsdanmark .)..

randi christiansen, Morten Lind, Jonathan Smith og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Astrid Baumann

@Kroll:

Afgifter på usunde ting er en god ide, fordi den begrænser forbruget hos de, der har færrest hæmninger.
Når den overlæge, der satiriseres over, ikke ryger, skyldes det ikke at han ikke vil betale for smøgerne - derimod kan han lade være, fordi han er ressourcestærk. Det kan bistandsmodtagerne ikke. Hvis vi skal undgå, at de ryger - og at børn og unge begynder med at ryge - skal vi derfor sætte priserne på tobaksprodukter op.

Solidaritet handler også om at tage hånd om de, der dårligst kan klare sig selv - og med hensyn til sundhedsadfærd gælder det altså en række kort- og uuddannede. Synes du, at vi bare skal lade dem segne i hobevis grundet deres dårlige sundhedsadfærd?

Jens Falkesgaard og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Når man læser artiklen kunne man godt få den tanke at der lige er blevet udbetalt offentlige ydelser, og at i hvert tilfælde nogen af dem var anvendt på produkter fra Vestfyns Bryggeri.

Jeg ved godt vi har været det her igennem før, men hvorfor fanden købe al det fede kød, når der er kanonbillige og gode grøntsager at få fx her:
http://www.norrebrobazar.dk/index_dansk.html

Jeg har lige været 3 uger i Indien, og der lever man aldeles udmærket uden at spise kød.

http://www.vegetarforening.dk/

randi christiansen, Christina Jensen, Mikkel Nielsen, Per Torbensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

"jørgen rygaard
01. marts, 2013 - 17:06 #
Alle heste har et pas hvor vaccinationer og medicinering indskrives."

Og så hidser vi os op over at SPISE kødet ?
Medens Spelt-segmentet drikker kaffe der er skidt ud af røven på en eller anden nuttet 'bjørn', til Mouton-Rothschild priser ?
De her Mennesker havde ikke brokket sig :
http://www.google.dk/search?num=100&hl=da&safe=off&as_qdr=all&q=leningra...

"Hvis vi skal undgå, at de ryger - og at børn og unge begynder med at ryge - skal vi derfor sætte priserne på tobaksprodukter op. "

Andreas, du kan sætte prisen på mine smøger op lisså tosset du vil :
Jeg ta'r bar' kuglerne fra Øko brokolli-budget .

Helt Ærligt : Hvad RAGER det dig ??

Jacob Knudsen, Rasmus Kongshøj, Holger Madsen, Jeppe Juul, Lise Lotte Rahbek, Henrik Klausen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kære Andreas Baumann (kl 17.38)

Den, der ryger mest i min omgangskreds, er faktisk læge.

Den med at ressourcestærke (veluddannede og rige) er ikke-rygere fordi de har mere "rygrad" end andre , tror jeg ikke rigtig på.

Det er jo det samme som at sige, at fattige er uden "rygrad" - og dermed siger man jo så indirekte også, at det er deres egen skyld, at de er fattige ??? Det er ikke nogen rar opfattelse at gå rundt med.

Vi er alle lige for afgiftslovene, og disse afgiftslove bør ikke gøre "mere ondt" på på de mindrebemidlede end på de ressourcestærke.

Jacob Knudsen, Christian Harder, Mikkel Nielsen, Rasmus Kongshøj, Gry Wagner, Andreas Prætorius og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg er vel at regne for fattig, og ryger, ja altså på røven, pga Thorning & Vestager fattigskabende politik!

Hest er en herlig spise, oksefars og hestefars blandet ca fifty fifty, giver nogle herlige bøffer, hvis begge farsér er fødeegnede!
Vil dog ikke anbefale hestepærer som dessert.

Andreas Prætorius

Jeg var lige nede i min lokale Lidl idag efter noget af mine yndlings billige frostretter, men nej. Det havde ikke bare fjernet de rette med hestekødet (i stedet for at smide et markat på med ord som "OBS: kan indeholde hestekød") de havde også fjernet alle de andre retter fra samme firma = Verden er blevet et fattigere sted

Alan Strandbygaard

Hestekød er helt fint. Det smager udmærket. Min farmor lavede af og til hestebøffer.

Det er ikke kødet, men moralen jeg er forarget over.

kim jensen, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Gry Wagner, Steffen Gliese, Morten Kjeldgaard, Henrik Klausen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar

Krøllen på hestehalen - overfloden af billigt hestekød er en del affaldet fra finanskrisen i Irland og Spanien hvor fallerede hesteejere lukkede hestene ud på gader og stræder da de ikke længere havde råd til foder - nubliver de så serveret i Aldis pizzaer

Altså, der er rimelig kontrol med danske dyr til slagtning, men jeg vil nærmest tro at kontrollen med hestekød fra Rumænien og andre lande i nabolaget er nærmest ikke-eksisterende.
Ikke at der ikke dyrlægekontrolleres efter slagtningen, men en stambog med vaccinationer findes næppe i disse lande.

Og eftersom hele møllen med hestekød kører fra Balkanlande via Cypern (mafia) til Frankrig og Holland og herefter ud i hele EU, er der ingen garanti for at hestene ikke er medicinbehandlede krikker, der har brækket et ben på den lokale travbane og derefter er sendt til slagtning.

Hvis der var nogen form for garanti på at kødet ikke er fra dopede krikker, ville man jo næppe have smuglet det ind i Ikea's kjøttbullar, eller i Findus lasagne, hvor man jo har udskiftet det med oksekød fordi man derved har tjent kassen, da det oprindelige oksekød er dobbelt så dyrt som hestekød. Kan man snyde på den måde har man sikkert også moral nok til at se stort på fra hvilke heste kødet stammer. Moral i denne forbindelse er i allerhøjeste grad en træningssag.

Jens Falkesgaard, randi christiansen, kim jensen, Kim Houmøller, Niels-Holger Nielsen, Martin Hansen , Alan Strandbygaard, Anders Krog, Nic Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Alan Strandbygaard, pudsigt, min farmor lavede også tit store, flotte, velsmagende hakkebøffer af hestekød. Som fattig studerende lavede jeg også selv bøffer og hakkebøffer af hestekød. God og billig mad. Nu hvor stort set alle slagtere er lukket, og man køber kød i supermarkedet, ser man aldrig hestekød længere, og derfor er det ej længere på menuen. Synd for de mange heste der må tåle en lang transport til Italien for at møde deres endeligt. Ved at spise hestekødet i Danmark kunne vi spare dyrene for den lidelse.

Mht. til lasagnen: sæt en mærkat på og lad folk spise det. Fuldstændigt uetisk hvis god og spiselig mad skal destrueres pga. hysteri.

Christian Harder, Vivi Rindom, Nic Pedersen, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen, Alan Strandbygaard, Jørgen Rygaard, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Morten Kjeldgaard

Nu skulle hestekødet jo ikke have været i burgerne fra Burger King, i Findus lasagne, i pizzaer osv., så det har jo en dunkel oprindelse.
Problemet er hvis hesten er behandlet med Phenylbutazone, hvilket ofte er tilfældet med heste til væddeløb, osv.
Brugen af Phenylbutazone i heste der skal anvendes til menneskeføde er ikke tilladt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Phenylbutazone

Så hvis vi skal lade tvivlen komme forbrugeren til gode og det mener jeg vi skal, er der kun destruktion af fødevarerne tilbage.
Når producenterne slækker på kvalitetskravene for at tjene ekstra penge, kan vi som forbrugere næppe stole på dem - heller ikke på hestene, eller æslernes oprindelse.

Jens Falkesgaard, randi christiansen, kim jensen, Anders Kristensen, Rasmus Kongshøj, Niels-Holger Nielsen, Anders Krog, Gry Wagner og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Mosbak

Nej, du har ret.
Mad med hest er en ting.
Mad med medicineret hest er noget andet og næppe nogen god ide.

Jens Falkesgaard, Niels Mosbak, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Anders Krog, Gry Wagner og Jørgen Rygaard anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Heste er ikke som husdyr opfostret til at skulle være menneskeføde. Men trækdyr, ridedyr, krigsdyr, politidyr osv. Først når hesteejeren ser sin gamle skimmel sygne hen efter mange års slid og trofast gerning, får han lyst til at få en sidste indtægt af dyret - som bøf for den fattige, for ingen andre gider spise det gamle øg. Hestebøffen kan ikke sælges uden at være hakket, og desuden smager det sødt og grimt. Men for den fattige er der proteiner i det. Fuglen og den fattige skal også være mæt.

Lise Lotte Rahbek

Michael Kongstad

Den anemone der - er den fra i år og 'clean' for anabolske steroider, drivhuse eller andet vækstpjat?

Det "rigtige" kød, som vi godt må spise er da om noget medicinfyldt ud over alle rimelighedens grænser. Jeg vil sgudde æde det lort, så dna-rester fra en rumænsk væddeløbshest (findes det?) gør hverken muh eller mæh....

Michael Kongstad Nielsen

Om man sætter pris på hestebøf eller ej er jo en smagssag og f.eks. røget hestefilet er for mig en delikatesse.
Jeg har ikke noget imod at spise hestekød selv om jeg har haft ridehest - jo flere klap jo mere mør.
Til gengæld vil jeg ikke betale for oksekød og få hest udleveret, fordi nogle grådige kødgrossister skal tjene kassen. Og det er hele denne forarbejdningsindustri af prefab-kødvarer, der er skurken i dette cirkus.
Så vidt jeg har kunne følge med, er det Rumænien, Polen, Irland, Holland og Frankrig, sammen med nogle mafiøse cyprioter der har stået for dette heste-cirkus, hvor hakket hest er blevet sendt frem og tilbage og undervejs er blevet til oksekød.
Men de store fødevarefirmaer som har opkøbt produkterne - Findus, Burger King, Lidl, Aldi, Tesco, osv. er helt klart ansvarlige for de produkter de sælger - og hammeren skal falde hårdt og tungt, hvis vi som forbrugere skal kunne stole på vores leverandører af fødevarer også leverer det de påstår. Og det har tilsyneladende stået på i mindst et år.
At der også er fundet rester af svinekød i nogle af produkterne gør jo ikke sagen bedre, der findes religiøse samfund hvor man ikke spiser grissebasser - jøder og muslimer f.eks.

randi christiansen, Nic Pedersen, kim jensen, Anders Kristensen, Per Torbensen, Niels-Holger Nielsen, Anders Krog og Gry Wagner anbefalede denne kommentar

Michael Kongstad Nielsen
Du vrøvler, vore køer og kalve er heller ikke lavet for at være menneskeføde, de er efterkommere af den stolte vilde urokse.
Du kender åbenbart intet til hestekød, en rigtig hestebøf (ikke hakkebøf) er mere mager, mere mør og smager bedre end en engelsk bøf. Den skal ikke være af et gammelt øg, det svarer til hvis du spiser en sej bøf fra en gammel udtjent malkeko.
En rigtig hestebøf fra et voksent, men ikke gammelt dyr, er en himmerigsmundfuld der smelter på tungen.
I oldtiden var det Odins dyr, som man ofrede og spiste ved de hedenske religiøse fester, da de kristne missionærer (præster) kom til Danmark for 1000 år siden, fortalte de folk, at det var syndigt at spise hestekød (for at de nyomvendte ikke skulle falde tilbage til hedenskabet, når de spiste hestekød) også selvom de selv, i middelhavslandene som mange kom fra, ofte spiste hestekød. I gennem mange århundrede glemte folk, hvorfor man ikke spiste hest, men de havde lært af deres forældre, at det ikke var en god spise.
Hvad angår medicinrester bør man undgå dem, men hvis lægen ordinerer antibiotika, kan man næsten bare spise et par svinekoteletter istedet.
Alvorligt sagt, hvis man køber hestekød her i landet, der er slagtet her, kan man være sikker på at få et førsteklasses produkt.

Lise Lotte Rahbek

Jørn Boye

Arj, ærlig talt, i 1960'erne til 70'ernes Danmark var det helt normalt at spise hestekød og der var masser af hesteslagtere. Der var sgutte nogen 1000 år gammel hestekødsfatwa kørende der, hvor familierne købte udmærket og billigt hestekød.
At det siden da er blevet glemt, fordi de fleste heste er blevet kæledyr, det skal Odin og det nordiske blót nu ikke have skylden for.
Kanin er heller ikke noget man kan købe i supermarkederne, og det ikke fordi det smager dårligt, men fordi man ikke kan få risikere at skræmme børnefamilierne væk fra køledisken overfor det grusomme faktum, at mange mennesker æder kød fra små og store mere eller mindre nuttede dyr. Hver dag.

kim jensen, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Niels-Holger Nielsen, Karsten Aaen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Lise Lotte Rahbek

Og her i det grusomme Grækenland, ligger de små nuttede kaniner med hoved med pels på ørerne og på bagpoterne, frit til skue i slagterens køledisk i børnehøjde.
Grunden til at der stadig er pels på så man kan identificere dyret er, at man ikke vil risikere at nogle slagtere sælger døde katte i stedet for kaniner.

Anders Kristensen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj, Niels-Holger Nielsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

For mange år siden var jeg på ferie i det daværende Jugoslavien.

Vi var blevet sultne efter en lang dag, og orkede ikke at vandre ud i byen. Det blev derfor den 'dyre' restaurant ved hotellet der fik vort besøg.

Jeg kigger kort på menuen og bestiller en 'mixed grill' som der næsten altid står.

Mæt og doven griber jeg bagefter menukortet. Jeg skal altid beskæftige min hjerne med et eller andet.
Jeg forsøger at se om jeg kan forstå de jugoslaviske ord ved at sammenligne med de tyske og engelske.
Under min 'mixed grill' ser jeg der står 'dog liver'. På tysk 'hunde leber'. Altså hundelever.

Jeg siger til min mor: "Jeg har lige spist hundelever."

Der blev dødstille omkring bordet.

Men det smagte godt.

Jørgen Rygaard og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Michael Kongstad Nielsen

Er dit nye kontrafej årstidsbetinget, eller er det en indrømmelse af Steen Sohns forrang til valmuer og roser?

Niels-Holger Nielsen

Tror I ikke, at de oppumper disse eksotiske nyheder for at aflede opmærksomheden fra, mere presserende spørgsmål, som fx. hvordan civilisationen skal overleve kapitalismens voldtægt?

Det tror jeg.

randi christiansen, Jeppe Juul, Michael Kongstad Nielsen, Mikkel Nielsen, Mona Jensen, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Hold dog tingene adskilt! Alle former for fusk er udbredt i hele samfundet. Bliver man taget skal det koste. Destruer dette hundefoder som er helt uegnet til menneskeføde.
Ingen kan jo stole på indholdet!

Jeg spiser hestekød med stor fornøjelse. En af de mest udsøgte retter man kan få er råt hestekød også kendt under navnet basashimi. Der er endda udviklet en særlig mælkehvid sakesort, der dyrkes i Yamagata i det nordlige Japan, som smager himmelsk sammen med råt hestekød. Bøf af hest er en regional spise i mange lande og er fuldt på højde med bøf af okse. Men bevares, hvis man kun kender til madvarer som sælges af McDonnalds, så kan hestekød måske virke skræmmende.

Lise Lotte Rahbek

Jvf. overskriften - "Død hest til de fattige".
Hvad i alverden skulle de fattige også stille op med en levende hest .. *host*

Handler denne artikel om hestekød?

Nej, den handler om det inhumane selvgode neoliberale tankesæt som snart er syret ind i alt hvad vi tænker og gør. Hestekød er symptomet, ikke problemet.

Anders Krog, Mikkel Nielsen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

En tysk politiker har fornylig foreslået, at man giver de mange pakker med hestelasagne til de fattige. Hvorfor ikke være lidt positiv? Dermed tilkendegiver den tyske politiker jo at han er helt med på, at de fattige skal have noget at spise. Og når nu markedet er oversvømmet af et produkt, som man ellers er enige om er madsvindel, lige til at smide ud, men som dog ikke er uspiseligt, hvorfor så ikke lade de fattige få glæde af det? Så de ikke dør af sult – hvilket naturligvis ville være det billigste.

De fattige.

EU landene kunne overveje, at afskrive lån, tidligere og nuværende diktatorer har optaget for, at fremme EU landenes interesser i diktator styret lande, er det ikke er på tide at eftergive de lån nu, hvor nogen har fået nyt styre og andre sikkert får det de kommende år, EU kunne gå foran i den proces, inden det bliver alt for pinligt, så får landene selv råd til, at købe eller producere deres egne heste.

At tage fra de fattige og give til de rige, har altid været på mode, også blandt tidligere og nuværende socialister, lad os lave det om nu.

Mikkel Nielsen

Mona Jensen

Nej den handler ikke om hestekød, men det tror jeg de fleste har fattet.

Det absurde i den nuværende samfundsdebat, er at den normale måde at anskue tingene på, efterhånden er vendt fuldstændig på hovedet. Nu er det ikke længere overklassen der skal være solidariske og vise mådehold men derimod underklassen.

Det giver jo slet ikke nogen mening, som forfatteren siger behøver JBO ikke sige hvad en kontanthjælpsmodtagere bør gøre, det har de rigeligt styr på. De ved godt hvordan de skal forbruge deres lille råderum mest optimalt, når det kommer til stykket er de nok væsentligt bedre til at strække pengene, end dem som er i arbejde. Det er hvad jeg selv har kunne se.

De går målrettet efter sidste salgsdato og tilbudsvare, de handler med garanti ikke i Irma, hvor den eksakt samme vare snildt koster 50% mere. De har formentligt aldrig sat deres ben i Mad & Vin eller i Sallings delikatesse supermarked, der koster den samme vare også gerne 200%, mælk er også noget der koster en 10,- mindst.

De ville jo ryste på hovedet og fortælle folk at de kan skaffe varerne billiger i Aldi, jovist det er ikke øko men, det syntes underdanmark også er noget være fis.

randi christiansen, Nic Pedersen, Mona Jensen, Niels Mosbak og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Når Deres stjernemedarbejder på Dagbladet Information tænder sig en Prince Light i visse lavindkomstmiljøer, bliver der skulet til ham: hvad bestiller det overklasseløg her? tænkes der."

Sætningen er en elegant konstruktion; så elegant udført at læseren fuldstændig accepterer illusionsnummeret som den skinbarlige virkelighed; jeg læste det jo med mine egne øjne!

Men hvem er det der skuler og blev der virkeligt skulet?
Og hvem er overklasseløg og hvem stiller spørgsmålet?
Og hvem tænker og blev der overhovedet tænkt?

Elisabeth Andersen

Når hr Joachim B. Olsen ved så meget om hvad fattige bør gøre og ikke gøre, var det måske bedre om det var ham, der var mindrebemidlet, frem for de småkårsfolk, der ikke er nær så dygtige til det.

Niels Østergård

Hvis de varer, som kan indeholde hestekød, skal spises, skal de først kontrolleres i fornødent omfang og forsynes med retvisende mærkning ("kan indeholde hestekød"), Derefter kan man enten bruge det som nødhjælp, eller sælger det til markedspris og bruge indtægten - ubeskåret - til nødhjælp.

@Mikkel Serup

Jeg er med på, at de allerfleste her i debatten har fattet, at det ikke handler om hestekød. Min bemærkning var møntet på en kommentar som stod (!) et par over min, men som nu er slettet (!?), hvor der blev givet udtryk for, at der var debattører herinde, som altid kunne få drejet tingene i retning af kommunistiske konspirationsteorier eller noget i den dur, når nu – ifølge den forsvundne debattør – snakken her alene handlede om hestekød. Derfor ;-)

Mona Jensen
Jeg ved ikke hvad der er blevet af mit indlæg, men uanset folks politiske overbevisning, skal varemærkedeklarationen være iorden, man kan ikke bare skyde skylden på kapitalismen.
"De drog hende fra kanalen, plaskvåd viklet ind i tang, hun var død for hun har syndet, men hun rejste sig og sang: Sådan er kapitalismen, utak er de armes lod, det er de riges paradis, men jeg syn´s fanme det er synd".

Grethe Preisler

Den oprindelige (og i og for sig ganske sympatiske) tanke bag dannelsen af først Den europæiske Kul- og Stålunion og senere Det europæiske Fællesmarked efter to ødelæggende krige på det europæiske kontinent, var at når toldmure og andre hindringer for fri bevægelighed af varer, kapital, arbejdskraft og andet godt medlemsstaterne imellem blev sløjfet, ville disse goder nærmest af sig selv finde hen, hvor behovet var størst inden for fællesmarkedets skærmende ringmur mod resten af den gamle griske og krigeriske verden.

Nu, hvor vi er vågnet op med tømmermænd efter den store europæiske fætter-kusinefest med frit valg på alle hylder i smørhullet Danmark, begynder det så småt at dæmre for de fleste, at det ikke nytter stort at pansre sig, hvis man har fjenden med bag panseret.

Den såkaldte hestekød-skandale er kun den seneste top på det bjerg af uvidenhed, dumhed, griskhed og korruption, vi så småt begynder at ane konturerne af. Og jævne folk og vælgere i Grækenland, Portugal, Italien eller for den sags skyld Rumænien er hverken mere eller mindre ansvarlige for bobleøkonomiens kollaps, end jævne folk i Danmark er.

At kuglestøderen Joachim B. ikke har opfundet den dybe tallerken, behøver man ikke at ligefrem være professor i nationaløkonomi for at konstatere. Men at give ham og de andre genier i LA skylden for, at terrinen er slået stykker og suppen er havnet på gulvet svarer nærmest til at sparke til en død hest i håb om at den så vil vågne op og galopere hen hvor peberet gror.

randi christiansen, Kim Houmøller og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jeg forstår stadig ikke dem, der mener, at heste avles med henblik på kød til menneskeføde. Det gør de ikke, og man slagter ikke en god hingst på under to år for at sælge den som mør hestebøf hos den lokale slagter.

Med hensyn til kaniner og hvad der ellers bliver nævnt, kan man godt købe kaniner og ged og alskens mærkelige stykker fjerkræ i vores lokale Irma. Det meste af det er fransk import: "Lapin", "chévre", "caille" (det sidste fås tilberedt som: "..en sarcophage", jf. Babettes gæstebud). Men det er nok med disse madvarer som med fisk, vi foretrækker de kendte og traditionelle arter, det som man er vandt til. Hvem køber f. eks. malle, kulmule eller fjæsingfilét, når vi er hos fiskehandleren.

Og en lille personlig meddelelse til Lise-Lotte og Niels-Holger: Ja, valmuen var optaget, fik jeg pænt at vide af Steen Sohn, så jeg måtte ty til det næstbedste, anemonen. Den er ikke fra i år, selvfølgelig, selvom de første små forårsblomster titter frem (erantis, der er lige så gul som Lise Lottes bade-and). Mens vi venter på Godot, nej anemonen om en månedstid eller så, kan man jo godt glæde sig over billedet sålænge.

Sider