Elsker, elsker ikke: Birgithe Kosovic

På denne plads skriver en dansk forfatter lister over de ting, højt og lavt, som de særligt holder af og ikke holder af
Kultur
22. februar 2013
Birgithe Kosovic, forfatter. Foto: Jens Astrup

Birgithe Kosovic, forfatter. Foto: Jens Astrup

Elsker

At gå hjem en sen aften og vide det; hvordan det er at føle sig hjemme i en kjole; hvordan det er at ringe til kommunen og sige: »Jeg vil gerne bestille en skilsmisseblanket«; at ligge på en sofa og græde så længe, at det til sidst føles som at stå i støvregn og se en tåget sol bag skyerne; at se ud i en baggård en vindstille vinterdag, hvor sneen falder så mildt, at jeg må trække gardinerne for; at slette 100 sider og rejse mig; at stå krumbøjet på en klippe ved et azurblåt hav og koncentrere mig om hovedspringet så længe, at jeg bliver til grin over for den solbrune fyr med de grågrønne øjne; at ville frelse nogen fra dæmoner; gardiner, der løfter sig ind i rummet; at have elsket andre end ham, jeg lever sammen med; at han har elsket andre end mig. Elsker at gå hjem og se på mine fødder, mens jeg ved, at lige nu, da elsker jeg alt, hvad der er sket, og at jeg ved, hvordan det føles.

Elsker ikke

Når jeg ikke bare kan lade som om, og at netop dét forhindrer mig i at optræde som mig selv; når jeg ikke tør få blod på hænderne; når jeg opdager, at jeg gudhjælpemig står og vasker hænder; smukke, onde idealer og fornægtelsen af vilkår; troen på den hurtige gevinst; mange følelser ad gangen; alle følelser, der gør, at jeg selv kan bestemme, hvad jeg vil tænke på; følelser som argument for, at nogen skal tie; følelser som argument for noget som helst; tavse mænd og tavse kvinder, som straffer med stilhed og lider i bitterhed.

Elsker, elsker ikke

På denne plads skriver en dansk forfatter lister over de ting, højt og lavt, som de særligt holder af og ikke holder af.

Seneste artikler

 • Elsker, elsker ikke: Dea Sofie Kudsk

  18. marts 2017
  Min familie. At lugte af bål og drømme om at bygge hus i bjergene. Kaffe, arepas og stilhed. Murmalerier, farver og træer i byer. At gå. At fortsætte, at vende om, at tage af sted, at komme hjem. Blå himmel og bare fødder. Vesterhavet. Moder jord
 • Elsker, elsker ikke: Peter Nielsen

  11. marts 2017
  Kyster, ordbøger, bananer, bregner, forårsdage, inden det bliver rigtig varmt, Pierre Alechinsky, ting, man ikke vidste, man havde grund til at glæde sig til
 • Elsker, elsker ikke: Nanna Storr-Hansen

  4. marts 2017
  Vand, nus, at ligge i ske, min familie, Bach, at svømme, lange telefonsamtaler, mit andet år på Forfatterskolen, at læse noget af nogen, jeg kender godt, orgasmer, vandmelon
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

steen ingvard nielsen

Smukt!