Nyhed
Læsetid: 2 min.

Rørende roma-drama

Et dokudrama med et roma-par kan godt gå hen og blive præmieret, når Berlinalens Bjørne overrækkes i morgen aften
Kultur
15. februar 2013

Det er sjældent, at en af de stærkeste skuespilpræstationer i Berlinalens hovedkonkurrence bliver leveret af en mand, som mangler hver anden tand i munden. Det er også sjældent, at en af skuespillerne er en ægte helt. Men begge dele er tilfældet med Nazif Mujic, der spiller hovedrollen som sig selv i den bosniske film An Episode in the Life of an Iron Picker. Han har nemlig reddet sin kones liv. Det er den bosniske instruktør Danis Tanovic (som vandt en Oscar i 2001 for bedste udenlandske film med No Man’s Land), der har lavet denne 75 minutter korte, stærkt bevægende film.

Nazif og hans kone Seneda Alimanovic bor i et hus – eller nærmere et skur, i en lille roma-landsby i nærheden af Tuzla. De har to små døtre og klarer lige dagen og vejen ved, at Nazif samler gammelt jern, mens Senada tager sig af husarbejdet og de små piger. En dag får den gravide Seneda stærke mavesmerter, og på hospitalet konstaterer de, at fostret i hendes mave er dødt, og at hun skal opereres hurtigst muligt. Men Nazif og Seneda har ingen sygeforsikring, og lægerne vil kun behandle hende, hvis parret betaler cirka 500 euro, som de langt fra har. Gentagne bønfaldende besøg på hospitalet har ingen effekt, men til sidst lykkes det Nazif at finde en måde at omgå systemet. Senada bliver opereret. I sidste øjeblik.

Romaers hårde liv

Som tilskuer sidder man på kanten af stolen ved synet af denne hjerteskærende umenneskelighed, og bedre bliver det ikke af, at alt virkelig er sket for roma-parret for et par år siden. Tanovic læste om det i avisen og blev så rasende over, at noget sådant kunne ske i hans land, at han tog ud for at tale med parret. Instruktøren, der også laver film til 10 millioner dollars, besluttede sig for at lave en film, hvor historiens virkelige personer spiller sig selv. Kun de to læger bliver ikke spillet af de personer, der var med i den oprindelige historie – de spilles dog af to andre læger. Filmens budget er 17.000 euro, som en bosnisk fond har givet i støtte.

»Jeg opsøgte parret mere som et menneske end som en filminstruktør,« siger Tanovic.

»Pointen er at vise disse menneskers liv. En af mine venner sagde, at han aldrig mere ville se på romaer på samme måde efter at have set filmen,« siger instruktøren.

På spørgsmålet om, hvorfor Senada nærmest ingen følelser viser, da hun får at vide, at barnet i hendes mave er dødt, svarer han: »Disse menneskers liv er så hårdt. Sådan en begivenhed er bare én af mange, som de må over i deres liv. Nogle gange har man ikke tid til tårer.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her