Klumme
Læsetid: 2 min.

Forkert medicin

Kultur
15. marts 2013

Bogbranchen var nået til en enestående enighed, da fire foreninger – forlæggernes, boghandlernes og de to forfatterforeninger – mandag præsenterede et forslag til ny boglov for kulturminister Marianne Jelved og Folketingets kulturudvalg. Hurra, for enighed i den branche er hele forudsætningen for, at der er noget at forhandle med kulturministeren om. Men suk, når man ser på, hvad de kloge bogfolk er blevet enige om, nemlig forslag om en boglov med faste priser i en begrænset periode på nye bøger, suppleret med sortimentsforpligtelser og abonnementsmodeller samt andre initiativer, som synliggør bogen og sætter fokus på læsning.

Er genindførelse af faste bogpriser, ganske vist i en begrænset periode, virkelig den rette medicin i dag? Det bliver prisen for de nye bøger kun højere af. Hvor er logikken henne, når branchens egne undersøgelse f.eks. viser, at bogsalget falder (med 14 procent over 10 år), når der ikke er kommet flere bogkøbere til, når danskerne bruger færre penge på bøger, og når kulturvaneundersøgelsen viser, at antallet af danskere over 15 år som aldrig læser bøger fra 2004 til 2012 er steget fra 10 til 18 procent?

Ja, så er der ikke nogen logik. Tværtimod.

Som om man tror, at ved at holde prisen kunstigt oppe på de nye bøger så skal det alt sammen nok blive bedre. Den medicin er forældet. Den hjælper sikkert på kort sigt de trængte boghandler i kampen mod bogsalg i supermarkederne og på internettet, som så ikke længere har den fordel, som de hidtil har haft. Men det løser jo ikke kernen i problemet: at der bliver færre læsere. Et nyt system med faste priser har jo ingen reel effekt i forhold til at give folk lyst til at købe flere bøger og lokke helt nye læsere til, ligesom det heller ikke skaber bedre betingelser for de klemte såkaldte mellemforfattere og folks lyst til at købe deres bøger.

Bogbranchens udspil er præget af gammeldags tænkning, og det løser ikke de udfordringer, branchen står over for, fordi det ikke direkte angriber, at problemet er, at bøger er for dyre, og det vigtigste er at kunne tiltrække nye læsere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her