Læsetid: 2 min.

Nummer sjok

Rolf Sørensen var den sidste af de store som hævdede at han var ren. Mandag sprang han ud og reddede jobbet som kommentator
Rolf var ikke ren. Det indrømmede den tidligere cykelrytter i går. Foto: Scanpix

Rolf var ikke ren. Det indrømmede den tidligere cykelrytter i går. Foto: Scanpix

Kultur
19. marts 2013

Rolf Sørensen er historiens mest vindende danske cykelrytter, elsket langt ud over landets grænser og fuld af løgn.

I hvert fald indtil i går.

Den blonde danske med kælenavnet "il Biondo" var dopet. Rolf var ikke ren. Rolf brugte epo og kortison som så mange af de andre i 90'ernes cykelelite.

Men han havde svært ved at få det sagt. Bjarne Riis indrømmede i 2007. Andre fulgte efter. Seks år senere også Rolf Sørensen.

»Det må vist være på tide, at også jeg - længe ventet - indrømmer, at have været en del af den epo-epoke, der var en del af cykelsporten i 90'erne,« lød det mandag aften fra Rolf Sørensen.

Nogle vil hævde, at mange dopingsyndere kun har indrømmet, fordi de var presset til det.

Var Bjarne Riis krøbet til korset, hvis ikke andre fra Telekom-toget havde pippet først?

Havde Michael Rasmussen indrømmet, hvis ikke antidopingmyndighederne havde haft ham på kornet?

Havde Rolf Sørensen gjort det, hvis ikke TV2 havde krævet, at han forholdt sig til doping, hvis han ville fortsætte som kommentator på kanalen?

Sportschef på TV2 Sporten, Frederik Lauesen, slog i hvert fald få minutter efter indrømmelsen fast, at Rolf Sørensen kan fortsætte som kommentator på TV2, og at Sørensen er mere værd for stationen efter sin indrømmelse.

Lauesen understreger, at det er vigtigt, Sørensen har bekendt kulør. Sådan i troværdighedens tegn i kølvandet på Lance Armstrongs fald og årets øvrige globale syndflod af anger, indrømmelser og bekendelser fra fortidens pedalkonger.

Rolf Sørensen skriver i sit statement, at han gjorde, hvad han følte sig tvunget til blandt ligesindede. Han undskylder, at han ikke har indrømmet tidligere. Men det var svært at sige det til familien og vennerne.

»Undskyldningen er ikke mindst rettet mod alle de gode folk, der på et fejlagtigt grundlag har forsøgt at forsvare mig,« skriver han.

Det seneste stykke tid har han set sig selv være genstand for satire og latterliggørelse i Rolf er ren-kampagnen. Næppe rart for den forfængelige mand.

Rolf Sørensen gør som de fleste andre fra dengang. Fortæller, at han selv tog de forbudte stoffer, snød og løj. Og vælger i samme åndedrag at undlade andre navne, at fortælle noget, der kan bidrage til kortlæggelsen af cykelsportens mest beskidte tid.

»Der kommer ikke nogle navne herfra. Ingen beskyldninger mod andre navngivne personer. Det er ikke min stil.«

Den beslutning ærgrer direktør i Anti Doping Danmark, Lone Hansen.

»Når det kun handler om ham selv, lægger det ikke så meget til,« siger Lone Hansen, der alligevel gerne vil høre Sørensens historie fra ham selv.

Lone Hansen understreger, at der er en forældelsesfrist på otte år, og da der er gået længere tid efter Rolf Sørensen stoppede sin karriere, får hans dopingtilståelse ingen konsekvenser for hans meritter.

Så klassiker-sejrene i Liege-Bastogne-Liege 1993, Flandern Rundt (1997) samt etapesejrene i Tour de France og Giro d'Italia får han lov at beholde. Akkurat som kommentatorjobbet.

Om kærligheden til "il Biondo" også overlever, det må tiden vise.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Birthe Juul Christensen

Ingen konsekvenser for undskyldningen, så hvad kan den i grunden bruges til?

Niels Engelsted

Birthe, den kan bruges til at slutte kapitlet for cykelsportens vedkommende. Vi ved nu, at alle top-atleter inden for cykelsporten har været og formentlig stadig er dopede.
Nu kan vi så åbne kapitlet for andre sportsgrene, som det vist for nyligt er sket med skisporten i Norge. Mon der er nogen top-idrætter, hvor der ikke dopes? Fodbold, f.eks.? Det ville være mærkeligt. Så her er stof nok til en masse nye kapitler, som vi kan glæde os til.

Anders Krog, Karsten Aaen og Ole Olsen anbefalede denne kommentar

Niels, jeg tror ikke, at det her slutter kapitlet for cyklesportens vedkommende.

Norske cykleryttere er blevet sindsygt gode, de senere år, efter aldrig tidligere at have præsteret noget som helst. Mon de har lært noget af norsk skisport?

Søren Geckler

Rolf er blevet hjernevasket! Truet! Dopet til at indrømme ikke-eksisterende doping! Rolf var ren!

Niels Engelsted

Søren, du gør dit hjerte ære, men kun dit hjerte.

Det ville være naivt at tro folk aldrig vil forsøge at snyde i fremtiden, så puritanismen kan godt pakkes væk.

Doping tilståelser fra de gamle er blevet en del af den professionelle cykelsport.
Det begynder at blive forudsigeligt og kedeligt.

Jeg ser frem til de kommende store løb hvor spændingen kan koncentreres om, hvem af de aktive cykelryttere der bliver taget for doping ]:-)

steen ingvard nielsen

Hatten af for Rolf Sørensen en af de få rigtige gentlemen, han havde ikke behøvet at stå frem og bekende kulør men gør det alligevel.

Om Norsk Cykelsport:
"Norske cykleryttere er blevet vanvittigt gode, de senere år, efter aldrig tidligere at have præsteret noget som helst. Mon de har lært noget af norsk skisport"

Svar: de er sikkert rasende gode de norske cykelryttere det har de jo længe været, men der er også en anden mulighed og det er at deres medicinalindustri er dygtig, måske skal vi til at have nogle større sejers skammeler i cykelsport og i andre sportsgrene.

Torben Knudsen

I gamle dage sagde man altid om tryllekunsteren: han har det oppe i ærmet!
Sport med doping er baseret på dumme tilskuere underholdt af dumme/involverede journalister, ansat ved mediesprøjter, der sælger tryllekunster, hvor ærmerne skal rulles op først, så sprøjten kan komme til som i gamle dage.
TV 2 cykler videre og tilskuer er der nok af.
Sprøjterne kom susende væltede alle husene, da de kom til Gammel Strand, var der slet ingen ildebrand.
Selv kuglestøderen er kommet til at se helt normal ud -udvendig.

Anders Sørensen

Sten Ingvard Nielsen, nu ved jeg ikke, om du er ironisk omkring Rolfs gentleman-status og hans ædle/manglende motiver for at stå frem, men i fald du ikke er, så vil jeg nok mene, at du fremstår en kende naiv i sammenhængen.

Men man må give Rolf, at han er underholdende. Som når han kommer med denne her: "Jeg var en festryger blandt narkomaner". Det er jo pissesjovt og en god metafor. Om det så er sandheden, er nok mere tvivlsomt.

Niels Engelsted

Det startede for mange år siden i Italiensk skisport, først bloddoping, senere EPO, osv, så skifolkene er nok de rigtige eksperter. Og her troede vi, at de stærkt bemandede laboratorier og værksteder, der altid følger de supersejrende norske skifolk, handlede om skismøringensmysterier.

God selvkritikken må finde vej til atletik og ikke mindst kuglestød meget snart.

Per Dørup Jensen

Det er egentlig mærkeligt, at doping-debatten hele tiden går på den enkelte rytters doping-misbrug i konkurrencen blandt ligestillede misbrugere, og uden hvilket det nok nærmest er umuligt at være med helt fremme. Men det øverste niveau bliver aldrig involveret i diskussionen om doping. Ja, det er sponsorerne vi taler om. Dem, der driver hele Tour de France forretningen, og som kræver at ryttene er med helt i front, uden hvilket de jo ikke få deres reklameværdi realiseret

Gid, ikke god.

ulrik mortensen

Doping i cykelsport er ligeså gammelt som Tour de France selv. Det startede med opiumsbaserede stoffer, heroin og morfin og senere stryknin. Efter krigen kom de anabolske steroider og i 1955 døde den første rytter i Touren pga. doping. I 1967 døde den engelske cykelrytter Tommy Simpson for åben skærm på Mont Ventoux pga. amfetamin misbrug. I 1987 fik Kim Andersen sin tredje dopingdom pga. testosteron. Osv osv. Man kan læse en god og kort artikel om dopingens historie i cykelsporten her:

http://www.dr.dk/nyheder/htm/baggrund/tema2000/Danskerl%C3%A6gen/29.htm

I de seneste år har man indført biologiske pas for at stoppe doping, men doping har altid eksisteret i cykelsport og vil altid gøre det .... get used to it ...