Klumme
Læsetid: 2 min.

Det Nye DR2

Kultur
7. marts 2013

Det er forskellige ting, vi ser på tv, men det er også det samme. Alle er optaget af magtspil og realiteter, men det er forskellige magtspil og forskellige realiteter.

De unge og Underdanmark ser Paradise Hotel, som expliciterer de sociale kampe om at være inde eller ude, der ellers fungerer efter implicitte koder. Meget af de unges liv handler om at komme med ind i varmen eller blive lukket ude i kulden. Det kan gå hurtigt, og det kommer uden forklaringer. Men i de unges reality-formater bliver deltagerne tvunget til at begrunde, hvorfor de vælger én frem for en anden og hvilke kriterier, de lægger til grund for deres hierarkier. Det kan være forfærdeligt at se på, men programmerne afdækker reglerne i det sociale livs kampe.

De lidt ældre og middelklassen ser Borgen. Det er magtspil og journalistisk realisme i et andet terræn: Vi følger politikernes kamp om selv at komme ind og lukke de andre ude. Begrundelserne er mere mondæne, men også her bliver implicitte regler for det sociale livs kampe ekspliciterede. Børnene har så på DR Ultra fået et reality-show uden magtkampe, hvor ingen stemmes hjem, men alle hjælpes ad. Det er public services forsøg på ophæve magtspillet og genopfinde samarbejdet.

Den økonomiske overklasse får på deres ledelseskurser facitlister for, hvordan man udøver magt, og de forkæler sig med den dejlige sladderklumme fra erhvervslivet i Børsen, hvor man beundrer de dygtige magtspillere. Den kulturelle overklasse har Michel Foucaults analyser af magtspillet, som kan forklare alt fra Paradise Hotel over Borgen til Børsen så godt, at det er blevet management-pensum.

Og sådan er også det nye DR2: Det er virkeligheden som underholdning og magtspillet som oplysning. Den nye drama-serie foregår på en nyhedsredaktion, og den gode fortælling er en dokumentarfilm om en kinesisk toppolitiker. Satiren handler om sort arbejde og slør, hammeren på arbejdsmarkedet og humoren i værdipolitikken. En forhenværende minister er studievært og en forhenværende studievært fra DR2 er blevet minister.

Det er pol-øk-samf uden kulturmagasiner, det er journalistisk djøf, og det er virkeligheden, som vi kender den fra TV 2 news og TVAvisen. Den eneste virkelighed.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Rune Lykkeberg tænker og skriver stadigt skarpere.

Lise Lotte Rahbek, Pia Nielsen, Holger Madsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg tænkte, at Orientering havde fået en TV-kanal.

Troels H. Poulsen

Alene det, at Lykkeberg udsætter sig selv for realityshows o.l. som en laboratorierotte i den sociologiske analyses tjeneste, bør gøre, at vi andre bøjer hovedet i ærefrygt og taknemmelighed over for denne opofrelse, som muliggør vores kendskab til eksistensen af Den Eneste Virkelighed, som vi ellers ville leve i lykkelig uvidenhed om.

Niels Engelsted

Emnet fortjener noget dybere end dette, selv om udtrykket journalistisk djøf er velvalgt. Hvis der er et indtryk, som det nye DR2 efterlader, så er det nemlig management af seeren, og at man forsøger at gøre det poppet med overenergiske værter og hele svineriet, gør det ikke mindre nedladende.

Det første jeg så på det nye DR2 var en udsendelse ved navn Bag Borgen. Den var fantastisk god og venligt kritisk mod de herskende politisk-økonomiske forhold. Jeg troede derfor, at TV2News havde fået et værdigt modspil. Ak, det var en enlig svale. Nu ser jeg igen TV2News. Det er mere afslappende. I det mindste gør TV2News ikke en hemmelighed af det ærinde, kanalen er skabt til at tjene.

Søren Kramer

Hvad så med os der kun ser TV gennem Rune analyser?

Vi er fuldstændigt kørt ud på et sidespor af mellemlederen her og fatter efterhånden ikke en brik af hvad der foregår i den store virkelighed :)

Lone Wienberg Hansen

Hvis man holder sig til overskriften. skallen og tom sutter jeg lidt paa min morgen frugt, der er er en stegetomat, siger man i denne størrelse i så henseende. Kan også ernæres rå, for eksempel med en rå æggeblomme til, direkte fra skallen. og holder skindet fra næsen, der ustandseligt er i kog. Tuder lidt for næste hug. Hvad er der at foreslå. At vælge en sammen hæng dag for dag. Sjæls foretrækker jeg en pæn ost. Surt opstød, kedelig og gråt mod ultraviolet, at samle slagets kraft. Mod kuglestød. Skvattes der med kniv at smører brødet, og lægge en skive spegepølse paa. Ikke at glemme en løg skive, påstås der, skal vejrer den rette komplet.

Steffen Gliese

DR2s morgenflade er stærk med Anja Bo som en næsten inkvisitorisk udspørger af magthavere og mikrofonholder for underhundene - det er en fornøjelse! Også med Camilla Thorning, der virkelig kommer til sin ret som nyhedsvært. Og redigeringen beskrives med stor åbenhed.