Læsetid: 3 min.

’Selvfølgelig har vi læst anmeldelsen’

Amatøranmeldelser af film på internettet vinder frem, men for biografgængerne i Grand Teatret i København er det stadig de klassiske dagbladsanmeldelser, der tæller. Helst dem fra Politiken
I Grand Teatret i København betyder avisernes anmeldelser stadig meget for, hvilke film folk vælger at købe billet til.

Finn Frandsen

2. marts 2013

Klokken er 11.30, og biografgæsterne til dagens første forestilling i Grand Teatret i København har efterhånden indfundet sig i den lille foyer.

»Selvfølgelig har vi læst anmeldelsen,« siger Annegrete Malling, en midaldrende kvinde, der sidder ved et af de små caféborde sammen med sin veninde.

Med anmeldelsen mener hun den i Politiken, som de begge holder. Selv kommer hun fra Lyngby, og veninden Nina Trolle bor i Køge, men de vælger næsten altid Grand Teatret, når de skal i biografen sammen:

»Her går de gode film. De smalle film går ikke altid i Lyngby og Køge – og så kan vi jo også mødes på halvvejen,« siger Annegrete Malling.

Imellem dem står to porcelænskopper med kaffe – og ved siden af Annegrete Malling ligger en pose med forsytia-grene. I dag skal de se den anmelderroste Lincoln. Den har fået fem stjerner i de fleste dagblade – og fire hjerter i Politiken. De positive anmeldelser har haft betydning for deres valg:

»Anmeldelserne er vigtige for mig – og så er jeg også historisk interesseret, så det var et nemt valg,« siger Nina Trolle.

Desuden har de allerede set flere af de andre film, som spiller klokken 12, blandt andet den østrigske Oscar-vinder Amour.

Booker hoteller

Information har i de seneste dage beskrevet, hvordan filmanmeldelsernes betydning er under forandring. Amatøranmeldelser på nettet får stadig mere at skulle have sagt – og i takt med at oplagstallene falder, får de professionelle anmeldelser i dagbladene mindre betydning, mener eksperter. I en reportage fra Cinemaxx på Fisketorvet fortalte flere biografgængere, at de læser brugeranmeldelserne på nettet, når de skal vælge film. Her i Grand Teatret er mønsteret et ganske andet:

»Det bruger jeg ikke,« siger Nina Trolle, og også Annegrete Malling ryster på hovedet, da Information spørger, om de læser anmeldelser på nettet:

»Det har kun været nogle enkelte gange, når man lige er kommet forbi,« siger Nina Trolle.

Går man en tur rundt i foyeren, får man samme besked overalt:

»Jeg har holdt Politiken i tusind år, så det er dér, jeg læser anmeldelser,« fortæller Anna Husted, som skal se Dustin Hoffmans Kvartetten og sidder og venter på sin veninde.

»Jeg bruger kun internettet, når jeg skal bestille hotelværelser,« siger Lotte Smedegaard, der er klædt i en postkasserød frakke og skal se Hitchcock sammen med Bente Pedersen.

De har købt billetter gennem Politiken Plus og fået dem til halv pris.

Vivi og Klaus Bøgelund skal se Amour:

»Den er meget rost i anmeldelserne, og så har den jo også fået en Oscar,« siger Klaus Bøgelund.

Han føler, at han efterhånden kender Politikens anmeldere. Det er Kim Skotte, der har givet Amour seks hjerter i Politiken:

»Det betyder da noget, når det er Kim Skotte, der anmelder den så positivt. Men man kan nu aldrig være sikker på, at fordi han siger, den er god, så kan man også selv lide den. Det er ikke objektivt, sådan noget,« siger han.

Den var glimrende

Klokken nærmer sig 12.00, hvor filmene starter. Information når lige at spørge et par, der drikker kaffe af takeaway-kopper og skiller sig ud ved at være blandt de få i foyeren, der er under 40 år. Her er svaret dog det samme:

»Jeg har læst anmeldelsen i Politiken – den trykte udgave endda,« fortæller Lene Thomsen Andino, inden hun med sin mandlige ledsager går ind i Sal 3 for at se Lincoln.

Mere end to en halv time senere kommer de to ud i foyeren igen – som de første, hvis man fraregner Informations udsendte.

Lene Thomsen Andino synes ikke helt, at Lincoln levede op til anmeldelserne:

»Den var for lang, og der var mange gentagelser,« siger hun.

Anderledes positiv er Annegrete Malling og Nina Trolle:

»Den var glimrende. Den havde et godt plot, og de spillede fornemt skuespil. Den skulle i hvert fald have haft fem hjerter,« siger Nina Trolle.

»Og så var det også interessant at se, hvor meget der er sket med ligestillingen siden dengang,« siger Annegrete Malling, som nu står med posen med forsytia-grenene i hånden.

De skal hjem til Lyngby og i en vase med vand, fortæller hun:

»Så foråret kan komme lidt tidligere,« som hun siger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu