Læsetid: 1 min.

Når skak minder om maratonløb

Copenhagen Chess Challenge blev vundet af den svenske mester, Jonny Hector
30. april 2013

Skakturneringen Copenhagen Chess Challenge, der hvert år spilles i bededagsferien, bærer ikke sit navn med urette. Det er noget af en udfordring at gennemføre de ni runder med fuld betænkningstid fra onsdag til søndag aften, og efterhånden som trætheden melder sig som følge af det intensive hjernearbejde, oplever man eksempler på det, man i jargonen kalder ’skakblindhed’. Som i det følgende parti, hvor den svenske stormester Jonny Hector har hvid mod en anden af turneringens profiler, Simon Bekker-Jensen fra skakforeningen Philidor:

1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 Sf6 4.Sc3 cxd4 5.Sxd4 a6 ...

Najdorf-varianten, som Simon har spillet, siden han trådte sine skaklige børnesko på N. Zahles Skole i København. Den rummer mange spændende muligheder, men er naturligvis ingen garanti for, at det ikke kan gå galt.

6.Lg5 Sbd7 7.f4 Dc7 8.De2 h6 9.Lxf6 Sxf6 10.e5 dxe5 11.fxe5 Lg4 12.De3 Sd7 13.h3 Le6 14.0–0–0 g6 15.Sxe6 fxe6 16.Ld3 Sxe5?

Ser naturligt ud, men den kan jo bare slås: 17.Dxe5! Dxe5 18.Lxg6+ og mat. Men Jonny ser det ikke:

17.Thf1? Lg7?

Og Simon ser det stadig ikke. Men nu vågner svenskeren op til dåd:

18.Dxe5!

Og nu blev det også tydeligt for Simon. Han opgav.

Et besynderligt parti, men stærkt medvirkende til, at Hector i det lange løb vandt turneringen med 7 af 9 point og en bedre korrektion end Henrik Danielsen (Island), der besatte andenpladsen.

Med 6,5 point var der fire spillere, der delte tredjepladsen: Stellan Brynell; Sverige, Vladimir Georgiev; Makedonien, Torsten Michael Haub; Tyskland samt Simon Bekker-Jensen; Danmark.

I næste uge indledes en af årets store turneringer, når første runde af Norway Chess i Sandnes indledes med et felt, der udover nordmændene Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer tæller Anand, Aronian, Radjabov, Karjakin, Topalov, Nakamura, Svidler og Wang Hao.

Carlsen og Anand får hermed lejlighed til at føle hinanden på tænderne inden VM-matchen i november – den skal spilles i Anands hjemby Chennay, tidligere kaldet Madras.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu