Læsetid: 14 min.

Forsonet i passionen for den magiske magister

De var hovedpersoner i en af nyere tids mest indædte og langstrakte litterære fejder – om de videnskabelige principper bag biografien ’SAK’. I otte år har Joakim Garff og Peter Tudvad ikke talt sammen. Men i denne uge mødtes de to passionerede Kierkegaard-forskere for at lægge fortiden bag sig og – i anledning af Søren Kierkegaards 200-års fødselsdagsfejring – at forsones i deres fælles passion for den afdøde filosof
»Jeg kan næsten ikke forestille mig et bedre samarbejde. Det var jo også derfor, at det gjorde så ondt,« siger Joakim Garff om bruddet med kollegaen Peter Tudvad.
	 

»Jeg kan næsten ikke forestille mig et bedre samarbejde. Det var jo også derfor, at det gjorde så ondt,« siger Joakim Garff om bruddet med kollegaen Peter Tudvad.
 

Jakob Dall

3. maj 2013

Den er ikke mere end halvanden kvadratmeter stor, Informations gamle træelevator, der forbinder foyeren i stueetagen med fjerdesalen oppe under tagskægget. Et lille metalskilt på elevatordøren meddeler, at det vertikale transportmiddel er ‘beregnet til tre personer’. Joakim Garff kigger skeptisk på sin tidligere kollega Peter Tudvad. Så siger han med et speget smil på læben: »Tror du, den er stor nok til at rumme vores egoer?«

Spørgsmålet er relevant. Ikke siden 2005 har de to navnkundige Kierkegaard-forskere og tidligere så gode kolleger på Søren Kierkegaard Forskningscenteret i København opholdt sig i samme rum. I godt otte år har de ikke haft kontakt med hinanden, ikke talt sammen, ikke udvekslet et blik.

De kalder selv dagens møde for »et forsoningsinterview« – og de forsøger at gøre sig umage: De lytter interesseret , smiler, udveksler kvikke bemærkninger og har begge medbragt signerede eksemplarer af hver deres nye bog. De gør tilnærmelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kenneth Sebastian Mølholt
  • Inger Sundsvald
Kenneth Sebastian Mølholt og Inger Sundsvald anbefalede denne artikel

Kommentarer

Inger Sundsvald

Dejligt med forsoning, og udmærket at der ikke er absolut enighed. Det er værdifuldt med flere vinkler og fortolkninger.
Begge d’herrers bøger glæder jeg mig til at læse. De er bestilt hos boghandleren.

Steffen Gliese

Interessant, at det egentlig er hhv. filosoffens og teologens faglige traditioner, der oprindeligt udløste konflikten.

Kris Nielsen

Den kuriøse litterære fejde er endelig løst. Hvor dejligt. Efter så mange år. Alligevel sidder jeg med fornemmelsen af skuffelse over den redaktionelle dispostion - hele forsiden bliver taget i brug til at forkynde det store fredsmøde.
Man kan jo ikke andet end glæde sig over forsoningen, men at den skal ske ved Information's mellemkomst og på et tidspunkt hvor de herrer Tudvad og Garf, tilfældigvis netop er kommet på gaden med en ny bog, som ligesom ethvert andet produkt kræver markedsføring, gør det en smule ærgeligt og utroværdigt. For hvorfor kan to voksne mænd, hvis store litterære lidenskab tilmed knytter sig til netop eksistentialismen, mon ikke af egen drift mobilisere mandsmod og karakter nok til at klare den sag helt privat. Hvorfor skal det foregå på forsiden af Information og i forbindelse med endnu en bogudgivelse. Det er vist PR og spin mere end det er to mennesker der af et ærligt hjerte finder anledning til forsoning. At Information vælger at benytte forsiden til at reklamere for det noget joviale og tandløse interview der annoncerer afslutningen på den litterære fejde, er vist en redaktionel skævert som ikke klæder bladet.

Karsten Aaen

Ang. det at være kristen er og hart Kierkegaard altså aldrig været luthers kristen. I luthers kristendom er det nemlig nok at være døbt (og konfirmeret) for at være kristen. ved troen og guds ord alene, hedder det hos Luther.

Hos Kierkegaard skal man gøre sig fortjent til Guds nåde, det skal man altså ikke hos den lutherske kristendom. Her er det nok at tro - da troen er en gave fra Gud. Ikke en opgave.

Steffen Gliese

Som jeg forstår udlægningen i dag, Karsten Aaen, er Kierkegaard luthersk kristen på den måde, at det er al Kirkens galla, han opponerer imod - hvorimod netop troen er det eneste, det kommer an på. Det er ikke gerningsretfærdighed, Kierkegaard prædiker, nærmest tværtimod.