Læsetid: 13 min.

Fyr den kælling!

Peter Aalbæk Jensens ledelsesstil i Zentropa er præget af bizar personforfølgelse. Det dokumenteres af flere tidligere ansatte i den nye bog ’Zentropia’ om den lille udbrydervirksomhed, der blev til Nordens største filmselskab. Her følger et uddrag, hvor Sarah Cohr Lützen fortæller om Aalbæks grænseoverskridende adfærd og sin fyring, da hun en vinterdag ikke ville hoppe med i udendørspoolen
Zentropas Peter Aalbæk Jensen beskrives i Anne Mette Lundtoftes bog ’Zentropia’ som en lunefuld og hensynsløs chef.

Per Morten Abrahamsen

3. maj 2013

BOGUDDRAG – Da den 21-årige Sarah Cohr Lützen mødte op til sit praktikophold i Zentropas juridiske afdeling i sommeren 2010, fandt hun hurtigt ud af, at dette ikke var en helt almindelig arbejdsplads. Når hun sad og arbejdede ved sit skrivebord, kunne hendes chef, Peter Aalbæk, finde på at komme ind og ugle hendes hår eller stikke en finger i hendes øre. Firmaets anden chef, Lars von Trier, kom også dagligt forbi og sludrede på kontoret – den ene dag om torturinstrumenter, den næste dag om pædofili. Zentropa var i hvert fald ikke som nogen anden arbejdsplads, Lützen havde været på. Det føltes mere som en legeplads.

Om fredagen var der »Morgensang«. Der lå salmebøger på de opsatte stole, da Lützen ankom. På bordene stod tændte stearinlys. Lützen satte sig ned, da Aalbæk kom ind i lokalet. Han stillede sig op foran dem og åbnede en salmebog. De sang »Op al den ting, som Gud har gjort«, og da sangen var til ende, bredte Aalbæk armene ud, som om han ville omfavne dem alle:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Jessen
  • Karsten Aaen
  • Jens H. C. Andersen
  • Finn Årup Nielsen
Søren Jessen, Karsten Aaen, Jens H. C. Andersen og Finn Årup Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Psykopat.

Henriette Bøhne, Maria Jensen, Ole Hilby, Henrik Rude Hvid, John Vedsegaard, Bente Simonsen, Pia Nielsen, Henrik Klausen, Robert Ørsted-Jensen, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Carsten Mortensen, Mette Hansen, Peter Andersen, Torben Nielsen, Jesper Jensen, Michael Reves, Jette Abildgaard, Thomas Krogh og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

U p r o f e s s i o n e l t ! ! !

lars abildgaard, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen og Mathine Lotus Rasmussen anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Efter beskrivelse og det indtryk man får af manden, så har han helt ret, han er et dumt svin.

Ole Hilby, Henrik Rude Hvid, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen og Mathine Lotus Rasmussen anbefalede denne kommentar
Mathine Lotus Rasmussen

Han er jo ekstrem.
Ekstrem på den sindsyge måde.

Luk ham straks inde.

Jette Abildgaard

Er den ''gode'' Aalbaek mon et spejl af vort lille faedreland anno 2013???

Dan Jensen, Jens H. C. Andersen, Mads Kjærgård, Janus Agerbo, Nike Forsander Lorentsen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Men hvorfor i alverden tog hun ikke selv beslutningen om at 'skride' allerede efter: "Kan du lige stå frem og med høj og klar stemme fortælle os, hvad du hedder, hvor du kommer fra, og hvilken seksuel orientering du har."?

Både de ansatte, med deres accept af hans facon, og – ikke mindst – medierne, som bare ææælsker at skrive om "Ålen" og hans mange excesser, er vel medskyldige i, at den opførsel bliver accepteret, at den fortsætter, og at den fortsat bliver accepteret?

Claus Jørgensen, Kirsten Svejgaard, Anne Eriksen, Henrik Klausen, Robert Ørsted-Jensen, Torben Nielsen, lars abildgaard, Jens H. C. Andersen, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Simone Bærentzen, Flemming Andersen og Jette Abildgaard anbefalede denne kommentar
Christel Gruner-Olesen

virkeligheden overgår tit fantasien...

Henriette Bøhne, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Jette Abildgaard og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Tæk på at han lever af bistand. Ja - du læser rigtigt. Han har skabt sig en millionformue via filmstøtten. Uden den var han helt på røven! Mange chefer er psykopater, han er bare en af dem. Møder du en sådan, er det med at komme væk.
Kan da godt være han er den bog foruden.

Majbritt Nielsen, Claus Jørgensen, Per Torbensen, Christel Gruner-Olesen, Torben Nielsen, lars abildgaard, Jens H. C. Andersen, Karsten Aaen, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj, Mette Hansen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Jeg skal ikke forsvare Aalbæk, og det virker sandsynligt, at handlingsforløbet i store træk har været som beskrevet. Men de mange direkte citater får mig lidt til at stå af. For selvfølgelig er det ikke citater som sådan. Det er hentet fra hukommelsen, og hukommelsen kan spille mange puds. Og overdrivelse er et dramaturgisk kneb, som forfatteren naturligvis også er bevidst om.

Lise Lotte Rahbek, Henrik Klausen, Svend Erik Sokkelund, Soren Andersen, Jens H. C. Andersen, Vibeke Rasmussen, Heinrich R. Jørgensen, Benjamin Bach og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Finn Årup Nielsen

Det er interessant at Information vælger at trykke denne artikel når de i en anden artikel stiller spørgsmål om kildernes historier kan bekræftes. Har Information så bekræftet denne historie eller hvad?

Kristian Rikard, Soren Andersen, Jens H. C. Andersen, Flemming Andersen, Christian Pedersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Anders Feder

Finn Årup Nielsen: Øverst står der at det er et uddrag, så det skal ikke tages for pålydende som noget Information selv skriver.

Per Torbensen

Med de glitrende reklamer og snask samt flere nedladende artikler vedrørende 1 maj 2013,er bladet igang med en langsom transformation til a la Se og Hor ?

John Rohde Jensen

Det vil være så sjovt at se en fagforening give ham den store tur i det juridiske maskineri. Erstatningen vil blive så stor at han skal tigge på gaden bagefter.

John S. Hansen, Robert Ørsted-Jensen, Jens H. C. Andersen, Karsten Aaen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Her et par dage efter 1.maj er det godt at blive mindet om, hvorfor vi dog har brug for fagforeninger......netop er det for at gardere os mod psykopater og ledere som Peter Aalbæk Jensen. Det er ulovligt i Danmark at spørge ind til ansattes seksuelle orientering, seksuel chikane er også ulovligt....

Peter Aalbæk Jensen tror han kan tillade sig alting fordi han er CHEF og fordi en masse unge, kreative mennesker (piger måske især?) vil gøre næsten hvad som helst for at arbejde i film-industrien. (hvornår er der nogen i DK der begynder at tage dette seriøst....eller skal vi over ie n skandale a la Jimmy Saville fra BBC, se her:
http://www.bbc.co.uk/news/uk-21750548

Uanset hvad så bør der nu tages retslige skridt med Peter Aalbæk Jense, Lars Trier og Zentropa....(og nej, han hedder ikke von Trier...)

Kirsten Svejgaard, Ole Hilby, Bente Simonsen, Per Torbensen, John S. Hansen, Robert Ørsted-Jensen, Kim Houmøller, Jens H. C. Andersen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Jens H. C. Andersen

Desværre er min erfaring at det er toppen af isbjerget.
Hvad med alle de ledere som ikke er populære nok til at komme i medierne.

Iøvrigt, medarbejdere der bliver manipuleret, har svært ved at se det når de er i det.

Hvis chefer må spørge om referencer så må medarbejdere vil også!!!!

Peter Taitto

Man kan mene meget om Peter Aalbæk. Men denne form her tangerer sladderspaltejournalistik pakket ind i en boganmeldelse.

Maj-Britt Kent Hansen

Ved snart ikke, hvad der er værst?

Zentropa; at Lundtofte skriver bogen - eller at Information finder anledning til at bringe dette kapitel.

Hvad skal vi med det?

Soren Andersen

"Iøvrigt, medarbejdere der bliver manipuleret, har svært ved at se det når de er i det."

Jeg har det fint med mit arbejde og er glad og tilfreds - der må altså være noget galt!!! (Dette er et råb om hjælp)

Maj-Britt Kent Hansen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Aalbæk skal prise sig lykkelig over at han ikke bor og driver virksomhed i et angelsaxisk land. Han ville få fyresedlen selv i løbet af minutter for regningen for den opførsel ville koste ham privatboligen og al filmstøtte i flere år. Klient Triers usmarte bemærkng om nazisme og Hitler er for intet at regne i sammenligning. Det her ville edderødme blive dyrt, sexchikane af væsentlig mindre åbenlys art kostede for ikke længe sidenen topchef her i Australien adskillige millioner dollars oveni en øjeblikkelig fyring.

Kim Houmøller, Kirsten Svejgaard, Karsten Aaen, Per Torbensen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvorfor svarede du ikke bare på bossens spørgsmål - evt. med en hvid løgn - eller en fræk replik, fx: jeg er til det hele undtagen mindreårige og små selvfede direktører. I en opstartfase er alle nervøse og man nødt til at være lidt imødekommende. Bornert på Zentropa? Det duer selvfølgelig ikke, men det var et fint lille indblik, vi her fik. Tak for det. Måske skulle du blive forfatter?

olivier goulin

Den slags psykopater lever udelukkende af folks hunger efter de 'varer', de har monopol på. Deri ligger hele deres magt, og dermed også kimen til deres magtmisbrug.

Hvis blot folk satte deres værdighed og selvrespekt højere end en status som underbetalt Zentropa-medarbejder, eller noget andet 'ved musikken' - så kunne de give stodderen det modspil, som han retteligt fortjener, og dybest set også vill have bedst af.

Så længe folk på alle måder 'prostituerer' sig for at få disse statusjobs, vil det fodre de psykopater, der bestyrer dem. Dét er der intet nyt i. Filmproducere har til alle tider været berygtet for at seksuelt udnytte unge kønne skuespillerapiranter, og andre, der ville være 'noget ved filmen'.

Det ville nok være bedst for alle (også hams selv), hvis hun havde rejst sag for uberettiget fyring eller sexchikane, og få den prøvet.

Man kunne også bare tage fyresedlen, og så lige give ham en røvfuld inden man gik. Den slags kan også være godt mod egoet. Men måske nemmest som mand.

/O

Bent Skafte

...det er jo hvad man hele tiden har haft mistanke om, at manden er utilregnelig. Der er ikke noget at sige til, at han er bange for at være alene med sig selv. Trist at det skal gå ud over ungt menneske,

peter fonnesbech

Hvis man læser artikelen om Dogville i dagens Information, må den logiske følgeslutning her være at Hr. Aalbæk lider af et udtalt tilfælde af Dogville-syndromet.

Mette Olesen, Bente Simonsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Det er ulovligt i Danmark at spørge ind til ansattes seksuelle orientering …"

Det tror jeg faktisk ikke, at det er. Ved søgning har jeg i hvert fald kun kunnet finde frem til, at det frarådes at spørge ind til seksuel orientering, og f.eks. HK 'råder' blot sine medlemmer til ikke svare på det spørgsmål.

Flemming Andersen

Vibeke Rasmussen

Det lyder ret fantastisk, man må ikke håbe det forholder sig som du siger.

olivier goulin

Apropos sexchikane i showbiz:

http://politiken.dk/kultur/tvogradio/ECE1961556/bbc-er-plaget-af-sexchik...

Der er på en måde sårelogisk: Kombinationen af magtfulde mandelige chefer og unge håbefulde kvindelige wannabies, hvis drømme ligger i chefens hule hånd. Det er jo en ren invitation til den slags uvæsen.

Man ville blot ønske sig, at nogle flere af disse tøser gav de herrer et spark i n....., og skred.

/O

olivier goulin

@Vibeke,

Men det er helt sikkert forbudt at fyre folk for ikke at svare på spørgsmålet, og det burde Sarah have taget konsekvensen af.

/O

Tue Romanow

”Arbejdsgiver må ikke spørge om religiøs og politisk anskuelse, graviditet og planer om graviditet, seksuel orientering, etnisk oprindelse og visse helbredsoplysninger. Det står i Persondataloven.”

Vibeke Rasmussen

@ Olivier – og eventuelt andre

Jeg må indrømme, at jeg, helt undtagelsesvist, kun havde læst artiklen halvt, inden jeg kommenterede.

Nu har jeg så 'slæbt' mig igennem det hele og:
– fyringen havde ikke med spørgsmålet om seksuel orientering at gøre.
– det var først da Sarah Cohr Lützen nægtede at hoppe i 'poolen' med Peter Aalbæk, at hun blev truet med en fyring.
– hun blev, retmæssigt, fyret grundet vold. Som juristen citeres for: »Ja, vi fyrer dig i henhold til straffelovens paragraf 224, ’Mindre vold mod leder’.«

Jeg må tilstå, at jeg har endnu mindre til overs for hende, nu hvor jeg har læst det hele, end da jeg blot undrede mig over, at hun ikke havde valgt at gå, allerede efter det nærgående spørgsmål om seksuel orientering.

For andre, der (heller) ikke har orket at læse det hele, her er SCLs overvejelser om, hvordan hun kunne hævne sig på Peter Aalbæk efter fyringstruslen, og grunden til min nu helt forsvundne sympati for kvinden:

[Citat]Hele weekenden spekulerede Lützen på, hvordan hun skulle håndtere sit udestående med Aalbæk. Skulle hun leje en stripper, som kunne give Aalbæk en lap dance til Morgensang? Hun ringede til Forstanderinden, som fortalte, at det var der allerede én, som engang havde gjort, og at det var faldet helt til jorden. Senere overvejede Lützen at købe en Lolita-dukke, som hun kunne sætte på Aalbæks bil? Eller en forgyldt dildo?

Mandag morgen vågnede Lützen med en ide til, hvad den »kreative løsning« skulle være. På vej på arbejde gik hun ind i Fakta og købte en pakke lagkagebunde, flødeskum på dåse og en pose slik. Da hun forlod supermarkedet, begyndte hendes hjerte at pumpe hårdt. Hun havde det, som hun forestillede sig en selvmordsbomber havde det, når han fik bombevesten på.

Da Lützen ankom til Zentropa en halv time senere, lå Peter Aalbæk i en sofa og læste avis. Hun skyndte sig ind på sit kontor, hvor hun i hast rev plastikken af lagkagebundene. Hun tømte dåsen med flødeskum ud over. Slikket smed hun ovenpå. Så gik hun ud i fælleslokalet og styrede mod Aalbæk med lagkagen i hænderne og hjertet i halsen – og smed kagen i hovedet på ham. Bagefter løb hun ud gennem køkkenets bagdør.

Da Lützen igen turde bevæge sig ind i fælleslokalet, mødte hun Aalbæk foran kaffeautomaten:

»Nu skal lille Sarah jo ikke tro, at hun er kommet nærmere sin lønseddel af dén grund.«[Citat slut]

Det lyder, som om de to ellers havde fortjent hinanden. :-/

Bente Simonsen

Når man daglig er tilskuer til en sådan person, ved man, der bare er en betegnelse, som passer, nemlig PSYKOPAT. Og det er bedre at holde sig så langt borte fra ham/hende som mulig. - Desværre er der mange af dem.

Thomas Dyhr, Mette Olesen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Anders Feder

Den med "straffelovens paragraf 224, ’Mindre vold mod leder’" skal vist også tages med et gran salt. Straffelovens paragraf 224 drejer sig om voldtægt (anden kønslig omgang) og der findes ingen paragraffer omkring "vold mod leder".

Så enten prøver juristen der udtaler det at være vittig/friskfyr eller også tager forfatteren sig kunstneriske friheder.

Vold med lagkage er dog uomtvisteligt en gyldig fyringsgrund. Men forfatterens intention har vel været at illustrere et dilemma - hovedpersonen (autentisk eller ej) er blevet ansporet af Aalbæk til at tage grænseoverskridende ("kreative") skridt. Gør hun det ikke fortsætter han med at chikanere hende; gør hun det risikerer hun at at blive retmæssigt fyret.

Den slags dilemmaer tror jeg er ret udbredte på dårlige arbejdspladser. Det er en metode dårlige/psykotiske ledere og kolleger bruger til at tvinge andre ind i et hierarki under sig. Om det lige er som beskrevet på Zentropa er jeg mere skeptisk overfor.

Vibeke Rasmussen

Mon ikke juristen i virkeligheden havde refereret til paragraf 244?

"§ 244. Den, som øver vold mod eller på anden måde angriber en andens legeme, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år."

Erik Højer

Helt fra den spæde begyndelse har det for Peter Aalbæk handlet om at skabe sig et kontroversielt image, hvor al omtale er god omtale. Dette image har han formået at perfektionere i en grad, så han nu ikke en gang selv behøver at foretage sig noget som helst for at få omtale af sig selv og dermed Zentropa. Furore, forsmåelse, forargelse, misundelse, aggresion, hævnfølelse og alt hvad der normalt er negativt bliver indoptaget i myten omkring Aalbæk og Zentropa og omdannet til en integreret del af det totale psykoteater, som spreder sig som ringe i vandet omkring Lars Von Trier og hans film. Det er genialt.

randi christiansen

Klamme karl - han må levere svar på tiltale, ellers står bogens påstande til troende

Overgreb på de ansattes personlige integritet, fordi de er i lommen på arbejdsgiver?

Nogen der sagde kommunale nyttejob?

olivier goulin

Jeg tror, i stedet for lagkage, jeg ville have forsøgt mig med en blodtud.
Det havde han nok syntes var friskt.

/O

jasper bertrand

Ungdommen må uddannes bedre; så længe hun ikke fik det skriftligt, var det jo ikke en reel fyring.

Mads Nielsen

Søren Kristensen, hehe ja, det havde da været meget kækt, at svare igen på den måde. Det er dog ikke sikkert at en purung nybagt studine, som for allerførste gang, kommer ud på det rigtige arbejdsmarked, kender den slags lune humor. Hun er jo helt "grøn".
Det ændrer dog heller ikke på at det er ulovligt at spørge om folk seksuelle orientering.

Søren Kristensen

Så altså, det Ålen i virkeligheden spørger om den morgen er om praktikanten er så glad for sit nye job, at hun er villig til at se igennem fingrene med at han (når det passer ham) sætter sig ud over en loven, og hvem ved: det kunne jo være hans interesse var oprigtig og kærligt ment eller en serviceoplysning til andre kollegaer, som måske er interesseret i praktikanten (kan være hun ser godt ud, vi ved det ikke) på et mere personligt plan, så hvorfor spilde tiden? I hvert fald består hun ikke testen.Senere giver han hende en ny chance for at komme tilbage i klanen, denne gang på et helt lovligt grundlag. Det koster kun en tur i poolen. Da hun heller ikke er med på den, taber han hovedet og stiller en fyring i udsigt. Men som den lunefulde type han er, bliver han hurtigt god igen (gætter på hun ser godt ud) og hun får en tredje og sidste chance for underkaste sig tyranens vilje. Han lægger hele sagen over i hendes domæne og med lidt opfindsomhed og held kan hun vinde det hele tilbage. Det kræver bare at hun har is i maven og venter til situationen gør et comeback muligt, for som den psykolog Ålen også er ved han at alle får et svagt øjeblik før eller siden, inklusive ham selv. Men praktikanten er for grøn, utålmodig og hævntørsten og flopper totalt med lagkagestuntet, som ellers er godt tænkt (filmindustrien og lagkager går way back). Men kagen er kastet og spillet er ude. Three strikes and you´re out.
Hvad gik der galt?
Hun skulle selvfølgelig bare være blevet stående, med mod nok til at nyde sin hævn. Men hun flygter og viser dermed at hun altid vil være bange for ham. Det kan han selvfølgelig ikke have. Rigtige tyraner lever af uudtalt frygt og passende modspil.
Den var ellers tæt på at være i hus.

Karsten Aaen

NU er det så ikke persondatalove, men loven om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet, se evt. her: http://www.candportalen.dk/guide/pikante-sporgsmal-jobsamtalen

Og her dette så fra candportalen.dk dette:

"Loven om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. forbyder forskelsbehandling på grund af blandt andet race, religion, politisk anskuelse, seksuel orientering eller etnisk oprindelse. Det gælder både i forbindelse med ansættelse og i løbet af ansættelsen."

Også her http://www.lgbt.dk/75/ kan man læse dette:
"Der gøres opmærksom på Lov om forbud mod forskelbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Forskelsbehandlingsloven) kap. 2 § 4.: En arbejdsgiver må ikke i forbindelse med eller under ansættelsen af en lønmodtager anmode om, indhente eller modtage og gøre brug af oplysninger om dennes race, hudfarve, religion, politiske anskuelse, seksuelle orientering eller nationale, sociale eller etniske oprindelse."

Linket til loven:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=122522

Robert Ørsted-Jensen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar

Sider