Læsetid: 5 min.

Ny bog udstiller Aalbæk Jensen

I en ny portrætbog om produktionsselskabet Zentropa fremstilles chefen, Peter Aalbæk Jensen, blandt andet som en uligevægtig og uprofessionel leder. Aalbæk er glad for portrættet, som han ikke selv har villet lade sig interviewe til – og som han i øvrigt heller ikke har tænkt sig at læse
Peter Aalbæk Jensen siger, at han ikke har tænkt sig at læse ’Zentropia’.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

3. maj 2013

Det er ikke småting, medarbejderne i Filmbyen i Avedøre gennem tiderne har stået model til. I aviserne har man kunnet læse om ansatte, der er blevet opfordret til at lade sig tatovere på ballen med et ’Z’ for Zentropa. De har serveret iklædt seksuelle kaninkostumer, skullet rengøre Lars von Triers autocamper-toilet og har badet nøgne med Peter Aalbæk Jensen.

I en ny bog, som Information i dag bringer et uddrag fra, beskriver forfatter og journalist Anne Mette Lundtofte produktionsselskabet Zentropa indefra. Hun har i tre år i og uden for Filmbyen interviewet mere end 20 tidligere og nuværende medarbejdere samt branchefolk og venner af Zentropa. Anne Mette Lundtofte er endda gået så langt som til selv at bade nøgen på en sommerhustur med firmaets administration. Zentropia, som bogen hedder, er ikke sandheden om Zentropa, for der er mange sandheder om Zentropa, skriver hun i bogen. Zentropia er hendes bud.

Der er talrige eksempler på hændelser, der må kategoriseres som farverige.

I et kapitel kalder Peter Aalbæk Jensen konsekvent den ivrige praktikant Anna for »L«, indtil hun efter et par måneder i firmaet nøgenbader med ham. Herefter kalder han hende »A«.

»A« står for Anna, »L« for Luder.

I et andet kapitel bliver medarbejderen Sarah Cohr Lützen, der arbejder på fuldtid i Zentropa til 15.000 kr. om måneden, en januardag spurgt af Peter Aalbæk Jensen, om hun vil med ham, Lars von Trier og en praktikant i swimmingpoolen. Hun takker nej.

»Lille Sarah, du bliver nødt til at hoppe i poolen med mig, ellers bliver jeg nødt til at fyre dig,« siger Peter Aalbæk Jensen.

Sarah Cohr Lützen er forkølet, siger hun, så hun kan ikke gå med i poolen, og så må Peter Aalbæk Jensen jo fyre hende.

»Udskriv en fyreseddel, FYR DEN KÆLLING,« brøler han gennem lokalet.

I de følgende dage fastholder Peter Aalbæk Jensen, at hun er blevet fyret, men hun vil så gerne blive, at hun finder på en »kreativ løsning«. Hun finder på at kaste en lagkage i hovedet på Peter Aalbæk Jensen, og han fyrer hende i henhold til straffelovens paragraf 224 om ’mindre vold mod leder’.

Andre skal komme til orde

Der er altså hårde anklager mod den kreative chef. Da Information ringer til Peter Aalbæk Jensen, siger han, at han ikke har læst bogen, men at han på ingen måde tager afstand fra projektet.

– Du har ikke ønsket at deltage i interview, skriver forfatteren i bogen. Hvorfor ikke?

»Jeg synes, det kunne være interessant, at det var spejlingen i omgivelserne, der blev reflekteret. Jeg har både fyldt og fortalt så rigeligt i offentligheden, og derfor synes jeg, at det skulle være alle mulige andre end mig, der skulle komme til orde.«

– Men har du tænkt dig at læse bogen?

»Nej. Jeg er jo ualmindelig selvoptaget – så selvoptaget, at jeg ikke kan læse noget om mig selv.«

– Vi bringer et kapitel, hvor du anklages for at fyre en medarbejder på baggrund af, at hun ikke vil nøgenbade med dig og Lars von Trier. Hvad mener du om de anklager?

»Alt, der bliver sagt og skrevet i bogen, står og er printet. Det kan folk så underholde sig over, forarge sig over, eller hvad de nu vil. Men det får ikke min kommentar med. Det er en masse udsagn om Zentropa og mig, og det har jeg ikke nogen som helst lyst til at kommentere.«

»Der er ikke nogen, jeg hverken er sur på eller tænker på at kritisere for noget som helst. Med hele projektet var det vigtigt, at det var alle mulige andre end mig selv, der kom til orde, og derfor ønsker jeg heller ikke at komme til orde på bagkant.«

– Men en anklage om at være blevet fyret, fordi man ikke ønskede at nøgenbade, er noget, der kan få et efterspil. Det er du vel nødt til at forholde dig til?

»Ikke medmindre en offentlig myndighed måtte tvinge mig til det.«

– Er beskrivelserne sandfærdige?

»Det har jeg ingen kommentar til. Som sagt har det været projektet fra start, at det var andres mulighed for at tale. Og så ville det være mærkeligt, hvis jeg pludselig skulle begynde at blande mig nu, hvor bogen er trykt. Det ville være unfair af mig og imod præmissen.«

’Giv den bare gas’

I bogen fremsættes flere steder påstande af én kilde, som umiddelbart kun er baseret på dennes hukommelse. En praksis, der naturligt skaber en vis journalistisk usikkerhed. Information har kontaktet Anne Mette Lundtofte for at spørge til hendes journalistiske metoder og overvejelser. Forfatteren har ikke ønsket at blive interviewet telefonisk, men hun har indvilliget i at besvare spørgsmål over mail.

Information har spurgt om, hvordan Anne Mette Lundtofte garderer sig imod, at kilderne husker forkert, om hun har forsøgt at få Peter Aalbæk Jensen til at bekræfte kildernes historier, og om hvorfor det ikke fremgår mere tydeligt, at visse kapitler er skrevet på baggrund af én kildes hukommelse, hvis det er tilfældet. Information har også spurgt, om andre kilder end Sarah Cohr Lützen har bekræftet, at Peter Aalbæk Jensen har »brølet gennem lokalet«, samt om bogen er blevet godkendt af jurister fra forlaget. Anne Mette Lundtofte skriver i en »samlet overordnet« mail:

»Som jeg nævner sidst i bogen, har hverken Lars von Trier eller Peter Aalbæk bedt om mulighed for at læse Zentropia, inden den blev trykt. Og jeg fortæller også, at Peter Aalbæk ikke har ønsket at udtale sig til bogen. Han mente, at han i de seneste 20 år har talt om sin virksomhed til hudløshed. Nu ville han høre, hvad andre havde at sige om den. Jeg har fra ham fået lov til at være med til alt i de tre år, jeg har arbejdet på arbejdspladsportrættet. For det er, hvad det er: Et portræt af en kreativ arbejdsplads.«

»Jeg har bestræbt mig på at skrive en fortællende journalistisk historie baseret på interview med en lang række navngivne kilder, som tilsammen tegner et nuanceret billede af Zentropa. Lars von Trier og Peter Aalbæk fik i mandags bogen tilsendt. Jeg nævnte desuden for Peter Aalbæk, da jeg var ved at være færdig, at ’det ser ud til at blive en hård bog’. Hvortil han svarede: ’Du giver den bare gas’.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Heinrich R. Jørgensen
Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu