Læsetid: 4 min.

Tjekkiske forfattere i kamp mod diktaturregimer

Tidligere tjekkiske dissidentforfattere hjælper i dag forfattere i lande med totalitære regimer med at smugle deres manuskripter ud derfra. ’Vi har en gæld at betale,’ siger formanden for tjekkisk PEN, Jiri Dedecek
Dramatikeren Vaclav Havel kunne i 1968 rejse frit til New Yorks Public Theater og sætte sit stykke ’The Memorandum’ op, men senere blev styrets greb strammet om ham, og han blev fængslet i årevis og fik udgivet sine bøger via udsmuglede manuskripter i Vesten. En praksis tjekkiske forfattere bruger i dag.

Sam Falk

21. maj 2013

Det hele begyndte ved et tilfælde i 2007. Formanden for tjekkisk Pen, forfatter, digter og musiker Jiri Dedecek, var i Cuba. Hans opgave var at opsøge nogle cubanske forfattere og overrække dem penge og bærbare computere, så de kunne fortsætte deres litterære arbejde.

Her mødtes han blandt andet med den cubanske forfatter Jorge Olivera, som netop var blevet løsladt fra fængslet og boede under kummerlige forhold i den forfaldne gamle bydel i Havana. Han havde skrevet en bog i fængslet, som han mente aldrig vil kunne blive udgivet officielt.

»Jeg tænkte mig ikke rigtigt om og lovede ham at udgive hans bog i Tjekkiet,« fortæller Jiri Dedecek.

»Vi har en gæld at betale tilbage. Mange af os var selv forbudte under kommunisterne og fik udgivet vores litterære værker i udlandet på samme måde. Vi ved, hvad det handler om. Honoraret var som regel enten minimalt eller intet, men det var en symbolsk anerkendelse,« siger Jiri Dedecek.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu