Læsetid 4 min.

Var ungdomsoprørets superstjerne pædofil?

Gamle anklager om pædofile tendenser hjemsøger igen den tidligere europa-parlamentariker og studenteroprører Daniel Cohn-Bendit. Debatten om ’Røde Danny’ vidner om et skizofrent forhold til arven fra ’68, hævder tysk debattør
Vi var af den holdning, at alt skulle frem i lyset for at kunne blive diskuteret, siger Cohn-Bendit i dag om sin ungdoms forsvar for seksuelle relationer mellem børn og voksne. Arkivfoto

Vi var af den holdning, at alt skulle frem i lyset for at kunne blive diskuteret, siger Cohn-Bendit i dag om sin ungdoms forsvar for seksuelle relationer mellem børn og voksne. Arkivfoto

15. maj 2013

Anklager om at have pædofile tendenser og forsvare seksuelle relationer mellem voksne og børn bliver ved med at hjemsøge 68’er-ikonet Daniel Cohn-Bendit, en af hovedpersonerne i det franske og tyske ungdomsoprør og en af grundlæggerne af det tyske parti De Grønne.

I Tyskland er Cohn-Bendit atter havnet i en mediestorm, fordi han i sin ungdom gav udtryk for og skrev tekster om, at seksuelle relationer mellem børn og voksne kunne ses i et positivt lys. Og den debat har i Tyskland lynhurtigt antaget karakter af et opgør med hele arven fra ’68.

»Vi Grønne har aldrig taget et konsekvent opgør med denne tid«, siger den grønne politiker Marcus Bocklet til avisen TAZ.

I et længere interview i den aktuelle udgave af magasinet Spiegel lægger Cohn-Bendit på ny afstand til sine tidligere udsagn og peger på, at de skal ses i lyset af 68’ernes opgør med den undertrykte borgerlige seksualitet. Cohn-Bendit var inspireret af psykologen Wilhelm Reichs teorier om sammenhæng mellem undertrykt seksualitet og fascismens autoritære karakter. Nu lægger Cohn-Bendit vægt på, at der også var tale om dumme provokationer, som han i dag aldrig ville ytre i den form, han gjorde dengang.

Når de tyske medier igen diskuterer 68’ernes syn på pædofili, skyldes det, at den tyske forfatningsdommer Andreas Voßkuhle for nylig afviste at holde pristalen ved overrækkelsen af den tyske stats Theodor Heuss-pris til Cohn-Bendit. Tildelingen af Heuss-prisen til Cohn-Bendit blev mødt med protester fra både konservative politikere og det tyske forbund for ofre for pædofili, mens Voßkuhle begrundede afslaget med, at Cohn-Bendit tidligere har ytret sig »på en ikke uproblematisk måde om seksualitet mellem voksne og børn«.

Flirter med børn

At Cohn-Bendit i sine unge dage talte åbent for seksuelle relationer mellem børn og voksne er i første omgang ingen nyhed. Allerede i 2001 blev Cohn-Bendit centrum for en skandale på grund af passager i bogen Le Grand Bazard fra 1975, hvori han beskriver sine egne seksuelle oplevelser med børn – bl.a dem han fik gennem sit daværende arbejde som pædagog i en alternativ børnehave i Frankfurt:

»Min konstante flirt med alle børn antog snart erotiske træk. Jeg kunne rigtigt mærke, hvordan de små piger allerede fra femårsalderen havde lært at lægge an på mig […]. Det hændte flere gange, at nogle børn åbnede min lynlås og begyndte at kæle for mig«.

I dag udlægger Cohn-Bendit sin tekst som et forsøg på i fiktiv form at provokere den forstenende borgerlige seksualmoral.

I sluthalvfjerdserne trykte Cohn-Bendit som redaktør for tidsskriftet Pflasterstrand indtil flere tekster af forfattere med pædofile fantasier.

»Vi var af den holdning, at alt skulle frem i lyset for at kunne blive diskuteret«, siger Cohn-Bendit til Spiegel.

I en tv-debat i begyndelsen af 1980’erne udtalte han: »Når en lille fem-årig pige begynder at klæde sig af, er det fantastisk. Fantastisk fordi det er en leg, en vanvittigt erotisk leg.«

I dag siger Cohn-Bendit til Spiegel: »Hvis man tænker den provokatoriske logik i min tekst Le Grand Bazard til ende, kan den benyttes af pædofile til retfærdiggørelse. I den henseende er det, jeg skrev, uansvarligt.«

Er Cohn-Bendits forsvar for den pædofile fantasi et tegn på en gennemgående moralsk brist i ’68-generationen?

Nej, svarer den fremtrædende journalist og forfatter Jakob Augstein i en klumme i Spiegel og peger på vore dages delvist hykleriske forhold til 68’ernes kompromisløse opgør med det borgerlige samfunds seksualmoral. Stormen om Cohn-Bendit, skriver Augstein, er »et af de seneste tegn på, at vores omgang med denne revolutions arv er fej«.

»Ingen påstår, at Cohn-Bendit har udøvet vold mod børn. Der er – indtil videre – ingen ’ofre’ , der føler sig skadet af Cohn-Bendit på nogen måde. «, skriver Augstein og fortsætter: »Selv stenkastere og RAF-sympatisører kan håbe på nåde ved en tilsvarende bodsgang. Vi nutidige nyder gerne og i bogstavelig forstand frugterne af den seksuelle revolution. Men vi hidser os op over, at emneområdet dengang blev belyst helt ind i de dybeste afkroge.«

Men Augstein tager fejl, når han begrunder vore dages seksualmoral med revolutionære excesser, mener Albrecht von Lucke, forfatter til bogen 68 oder neues Biedermeier: Der Kampf um die Deutungsmacht (68 eller ny Biedermeier: Kampen om fortolkningsmagten).

»Man må også stille sig selv spørgsmålet: Hvad var godt ved den revolution. I mange af deres revolutionære anliggende skød dele af 68’erne langt over målet. Cohn-Bendit er et godt eksempel med hans metoder til at revolutionere det borgerlige samfund og befri den undertrykte seksualitet. På mange niveauer gik det ud over børnene. Det lukker Augstein øjnene for, når han anfører, at en revolution også nødvendigvis indebærer excesser«, siger von Lucke til Information.

Stormen om Cohn-Bendit har også afstedkommet fokus på den officielle holdning til pædofili i partiet De Grønne, som Cohn-Bendit efter arbejde i forudgående græsrodsgrupper officielt trådte ind i i 1984. Spiegel beretter, hvordan arbejdsgruppen Schwule, Päderasten und Transsexuelle i løbet af 1980’erne øvede væsentlig indflydelse på partiets seksualpolitik. Ifølge Spiegel har De Grønne »som ingen anden politisk kraft i Tyskland [..] arbejdet for interesserne hos mænd med pædofile tilbøjeligheder.« Ledende grønne politikere har allerede bebudet en officiel undersøgelse af partiets omgang med pædofile interesser.

Selv har Cohn-Bendit ved flere lejligheder understreget, at han aldrig selv har misbrugt børn seksuelt. »Kritisér mig for det, jeg har skrevet – indtil jeg er død og borte, men jag mig ikke for noget, jeg aldrig har gjort«, sagde han i sin takketale ved overrækkelsen af den tyske stats Theodor Heuss-pris.

 

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Henrik Jensen
Henrik Jensen

Se - det her er interessant. Nogle af jer ved, kan sikkert huske, at jeg faktisk har gjort opmærksom på Cohn-Bendits egne skriverier flere gange....her på sitet.

Jeg har citeret, hvad manden selv har skrevet og sagt, hans egne indrømmelser, af, at han tænkte på små børn..

Og det er blevet slettet!

Det her har været en offentlig hemmelighed på den tyske venstrefløj i årevis og nu kommer regningen for, at man - igen, igen - har holdt kæft, når man skulle have kæftet op.

Tro mig: FDP vil bruge den kommende valgkamp til at stille skarpt på børneknæpperne i de Grønne. Og det kunne have været undgået.

Brugerbillede for Henning Vinther Rasmusen
Henning Vinther Rasmusen

Kunne det tænkes at vi i dag måske har en holdning til pædofili og børns sexualitet der er en smule forkrampet?

Peter Ole Kvint, Anders Reinholdt, Hans Larsen, Ib Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Kasper Hviid
Kasper Hviid

Der skal åbenbart graves ret dybt for at finde noget at kritisere venstrefløjen for - tillad mig at gratulere den kompetente research!

Brugerbillede for Stephan Paul Schneeberger
Stephan Paul Schneeberger

Jeg vid gerne vide hvor "børnene" har fået skade af 1968'erne oprør ? Så vidt jeg ved var det dette oprør der det netop var begyndelse på at afskaffelsen af revselsesretten og en pædagogik i skolerne som direkte ignorerede børn behov.

Christel Gruner-Olesen og Roald Andersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Henrik Jensen
Henrik Jensen

Stephan - tja, bum, bum - du har et rigt materiale i de irske, tyske og amerikanske børn, som er blevet voldtaget af katolske præster.

Mange af dem er jo aldrig kommet sig ovenpå den voldsomme oplevelse.

Det samme har vi set i England nu, hvor en gruppe kendisser også er blevet taget med fingrene nede under lavlalderen....

De børn har heller ikke haft det for godt bagefter.

Der er INTET at relativere her.

Og jeg er gammel nok til at huske, at snakken om den seksuelle frigørelse handlede om, at vi kunne gøre hvad vi ville med hvem vi ville. SÅ LÆNGE BEGGE TO SAGDE JA OG VAR VOKSNE.

Brugerbillede for Robert Ørsted-Jensen
Robert Ørsted-Jensen

Aagaard - der var nu grunde til at det måske ikke var helt urimeligt at yde beskyttelse til Klein - uanset at det nok ikke var det rigtige
n.wikipedia.org/wiki/Hans-Joachim_Klein

Brugerbillede for Stephan Paul Schneeberger
Stephan Paul Schneeberger

Henrik Jensen jeg opponere imod et generalisering over en oprør som havde mange varianter og hvor af mange faktisk var vigtig og godt. At der er tosser i bland oprører det er jo intet nyt - og det kan ikke undskylde noget.

Med min egen erfaring fra Østrig og 2 år på katolske-kostskole i et genopdragelse i et ungdomsoprør huske dig på at uden 1960'erens oprør vil østrig stadigvæk være dybte katolske og fascistisk. Jeg tror uden 1960'erne og 1970'ernes debatter og provokationer, ligegyldigt hvor absurd disse opfattes i nutiden øjne, vil man overhoved på grund af autoritetstro, skamfuldhed og moralisme over af krop have så mange tabuisere at man ikke ville kun tale om overgreb af nogen art.

Christel Gruner-Olesen, Karsten Aaen og Roald Andersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Stephan Paul Schneeberger
Stephan Paul Schneeberger

Henrik Jensen - Jeg tror i øvrigt ikke Danmark har været ikke meget anderledes end Østrig feks. sprogø blev glemt bort der for samfundet i årene 1922-1961, og kvinder eneste fejl var at de fik børn uden for ægteskab og var fattig.
http://politiken.dk/kultur/boger/ECE90712/de-farlige-kvinders-oe/

Det var på grund af 1950' kulturradikale og 1960'ernes bevægelser at disse og lignende institutioner blev afskaffet.

Christel Gruner-Olesen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Kasper Hviid
Kasper Hviid

Da Information i sin tid skrev en ukritisk artikel om The Pirate Bay (TBP), reagerede jeg med at indsende en større gennemresearchet kronik hvor jeg blandt andet fortalte at TPB gennem længere tid havde det haft som deres officielle politik at acceptere børneporno, og at TPB forsat hostede torrents med åbentlyst erotisk materiale med fotos af børn, ifald det det lykkedes dette at smyge sig uden om lovgivningen. Min kronik blev afvist "grundet pladsmangel".

Min kronik var brandaktuel dengang. Nu hvor The Pirate Bay ikke længere er "fremme", syntes jeg min kronik ville virker lidt bedaget.

Det er det samme med denne artikel. Den handler om noget en tysker sagde engang for 30-40 år siden. Noget som journalisten ikke mener er konkret nok til andet end at lade det hænge i luften at tyskeren "måske" er pædofil. Hvis det handlede om en grundlæggende arkilleshæl hos venstrefløjen, noget som vi kunne bruge her og nu, ville det være noget andet. Men jeg syntes ikke rigtigt jeg kan bruge det til så meget.

Brugerbillede for Roald Andersen
Roald Andersen

Bag kritikken mod Daniel Cohn-Bendit ligger naturligvis et forsøg på for evigt at begrave en revolutionær venstrefløj og håbet om et bedre, grønt, ikke-kapitalistisk samfund med frie mennesker, der ikke er undertrykte af gamle normer. Men det skinner også tydeligt igennem at kritikkerne ikke mener, at man har ret til at blive klogere, og de er på ingen måde interesseret i en dialog.

Cohn-Bendit har altid forsøgt at provokere og på en meget stor del af den franske og tyske højrefløj virker han som en rød klud. Når han nu indrømmer at have taget fejl, at have været for langt ude, så er det ikke nok. Man vil lukke munden på ham for evigt.
Han er for tiden et meget aktivt medlem af Europa-Parlamentet for de franske Grønne. Cohn-Bendit er en formidabel samfundsdebatør og jeg har set snesevis af prominente tyske pressefolk og politikere blive sat til vægs af hans argumenter i diverse talkshows og debatter. Nu ser de en mulighed for revance.

Som andre kommentatorer har været inde på er det helt ubetinget ungdomsoprørets fortjeneste (med et nyt syn på opdragelse), at de slavelignende, og undertrykkende forhold som herskede på bl.a tyske børnehjem og ungdomsinstitutionerne fik en ende.
Helt op til starten af halvfjerdserne var vold, tvangsarbejde og ydmygelse dagligdagen for tusindvis af vesttyske børn og unge på institution (situationen var ikke meget anderledes i DDR). Først da de såkaldte 68'ere rykkede ind som pædagoger fik lidelserne en ende, og institutionslederne måtte gå eller blev fyret, da forholdene og forbrydelserne kom frem i lyset.
Adskillige tusinde tyskere lever eller kommer til at leve i alderdomsfattigdom fordi de (uden dom) har været spærret inde som billige arbejdsslaver hele deres ungdom, uden uddannelse, uden reel skolegang og mange af dem pryglet til lirekassemænd, fysisk og psykisk. Da de slap fri i løbet af 70'erne var de allerede kommet langt bagud. De havde derved ikke opsparet en rimelig arbejdsmarkedpensionsandel, som er nødvendigt for et tåleligt liv som tysk pensionist.

Det opgør som Tyskland burde tage med sin pædagogiske fortid har et helt andet ansigt end det som Cohn-Bendit anklages for. Men det er jo også meget lettere at trække pædofilikortet, for så hører al dialog op.

Robert Ørsted-Jensen, Jesper Wendt og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Søren Rehhoff
Søren Rehhoff

Cohn-Bendit er sikkert ikke pædofil, men hans skriverier nok mere et udtryk for nogle holdninger på dele af den tyske venstrefløj, hvor man havde nogle lidt alternative ideer om børns seksuelle opdragelse. Bl.a. oprettede man børnehaver hvor pædagogerne viste sig nøgne og læste porno samt opførte sexpantomimer for børnene, som et led i deres seksuelle opdragelse. Desuden arbejde man også at seksuelle minoriteter som pædofile skulle anerkendes og have rettigheder. Man kan læse om det her:

http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/the-sexual-revolution-and-...

Det er nok et eksempel på at 68ernes strategier for seksuel frigørelse ikke altid var helt gennemtænkte. Dem der var imod blev selvfølgelig også dæmoniseret som snerpede.

Brugerbillede for Karsten Aaen
Karsten Aaen

The Pirate Bay var og er såvidt jeg ved en søgemaskine? hvor man selv kan uploade filer, f.eks. filen fra Moster Annas fødselsdag eller en film man selv har lavet. Og ja, man kunne så også søge i TPB's database. Og man kunne hvis man ville finde det som Kasper Hviid taler om om. Og det kan man faktisk også via google.dk, via google chrome og via MS Internet Explorer......

Og lad os så endelig ikke glemme, at den tyske arbejdsgiverforening havde en formand i 1960erne som havde været tidligere nazist...

Brugerbillede for Søren Rehhoff
Søren Rehhoff

@ Karsten Aaen

"Og lad os så endelig ikke glemme, at den tyske arbejdsgiverforening havde en formand i 1960erne som havde været tidligere nazist..."

Hvordan kan vi nogensinde glemme det, men hvad har det med sagen at gøre?

Brugerbillede for Kasper Hviid
Kasper Hviid

Karsten Aaen: Der er en væsentlig forskel. The Pirate Bay er en site hvor der sker en vis redigering. For eksempel frasorterer de torrent-filer hvis brugerne der uploader torrenten ikke har givet det et sandfærdigt navn. (Det skete sandsynligvis da Anders ("anden") Matthesen uploadede en fake pirat-version af hans DVD "Anden på Coke", hvor han svinede beskueren til på himmelsk vis.)

Personligt fik jeg fjernet et torrent jeg uploadede fordi TPB mente at det var en falsk beskyldning, når jeg i titlen på torrenten skrev: "PLEASE_READ__The_Pirate_Bay_supports_pedophilia".
som de mailede til mig: "We might not delete stuff, but that is not supporting."

Når de fjernede min torrent fordi de mener det er en falsk beskyldning, kan man desværre ikke forklare det med at TPB blot er en søgemaskine.

Brugerbillede for Jens Overgaard Bjerre
Jens Overgaard Bjerre

Når man læser artiklen så slutter den med Cohn-Bendit's ord: »Kritisér mig for det, jeg har skrevet – indtil jeg er død og borte, men jag mig ikke for noget, jeg aldrig har gjort«, sagde han i sin takketale ved overrækkelsen af den tyske stats Theodor Heuss-pris:
http://de.wikipedia.org/wiki/Theodor-Heuss-Stiftung

Sådan, som jeg læser artiklen er det modstandere af selve ungdomoprøret, som bruger Cohn-Bendit's ord, til at svine hele ungdomoprøret til. Og jeg må tilstå, at jeg snart ikke ved hvad der er perverst. Men hvis man følger de konservative kristne katolikker, så er det mere perverst at tænke på erotik, der rager ud over familien og ikke er heteroseksuel, end at myrde. Jeg ved heller ikke i hvilken sammenhæng citaterne er taget fra. Men det er altså ikke fra ungdomsoprøret, de angelsaxiske katolske præster har fået ideen til at traumatisere især unge drenge, ved at voldtage dem.