Læsetid: 7 min.

En dirrende fiber i dødens muskel

Forårets bøger omfatter en håndfuld markante uafrysteligheder, hvoraf et par er stilistisk rå, sanselige og sprogsprængende, men ellers er sæsonens fællestema at være ensom blandt mennesker og at føle sig udsat og udstødt
Forårets bøger omfatter en håndfuld markante uafrysteligheder, hvoraf et par er stilistisk rå, sanselige og sprogsprængende, men ellers er sæsonens fællestema at være ensom blandt mennesker og at føle sig udsat og udstødt

Ib Kjeldsmark

7. juni 2013

Hvorfor skal vi overhovedet læse litteratur?« spurgte den unge, entusiastiske førsteårsstuderende i dansk efter at have åbnet for mikrofonen for at lave det aftalte interview med mig til universitetets radio. Før jeg rigtig nåede at svare, gav han sig til at læse et af sine yndlingsdigte højt. Af Benny Andersen var det, fra Personlige papirer (1974), og hedder ’Livet er smalt og højt’. Heri står bl.a.:

Ord sendes ud.

Nogle få når frem til et øre

huskes muligvis en tid.

Målt på langs er livet kort

men lodret målt uendeligt

en dirrende fiber i dødens muskel

Dér kom allerede noget af svaret. Vi skal læse litteratur for at mærke øjeblikkets uendelighed. Vi skal læse poesi og prosa for at huske visse ord længere og bedre end andre. Og selv om vi glemmer det meste af det igen, er jeg sikker på, at det at læse litteratur kan få os til at tænke klogere, mere åbent, og tale varmere, mere kærligt, når vi bringes i situationer, der tematisk og strukturelt minder om noget, som vi har læst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu