Elsker, elsker ikke: Iben Mondrup

På denne plads skriver en dansk forfatter lister over de ting, højt og lavt, som de særligt holder af og ikke holder af
De første snespurve på klippen, i sneen, og den enlige på stoleryggen i mit værelse når jeg har sovet med åbent vindue, min fars hæse latter, når jeg fortæller ham om fuglen; den var lydløs, siger jeg, udpustede mågeæg ...

Jakob Dall

Kultur
7. juni 2013

Elsker

De første snespurve på klippen, i sneen, og den enlige på stoleryggen i mit værelse når jeg har sovet med åbent vindue, min fars hæse latter, når jeg fortæller ham om fuglen; den var lydløs, siger jeg, udpustede mågeæg, gråblå med brune pletter, reder, de nederste dun på fjeren, dun i dyner, puder og i køkkenvasken når min mor plukker fugle, æg der klækker, hovedpuder, at løbe på klipper og lade kroppen finde vej under ravnens rå latter, dens skællede fødder, marieglas, granater, bristende is, åbne øjne der ser indad, mørket derinde, pletter af lys, søpindsvin, stenstrande, sten med huller i, tordenvejr, forladte sneglehuse, kammusslinger, eremitkrebs, fiskestimer, ord som sitren, dirren, bæven, duven, det lille plop når tejsten dykker, min far der sigter mod vandspejlet, fuglen der dukker op igen, og skud.

Elsker ikke

Døde fugles sorte øjne, hunde, hundeejere, børn der er bange, indeklemte og forvirrede, de flakser og søger som dyr, at bære nag, tunge tasker, at ville hævne, olieudslip, at være genstand for hævn, evighedsregn, uforståelige afvisninger, pludseligt ophør, ting der trækker i langdrag, trafikuheld, lystmord, hate crime, kød der bare forgår, vakuum, højder, brændemærker, angstanfald, det skambidte barn, noget der knaser under skoen, og som jeg ikke ved hvad er, at ville men ikke turde, tanken om lidelser, især andres, dyngen af dun under træet med duereden, skuffelsen i børnenes øjne, fars pludselige forfald, at føde, at falde, at foregive.

Elsker, elsker ikke

På denne plads skriver en dansk forfatter lister over de ting, højt og lavt, som de særligt holder af og ikke holder af.

Seneste artikler

 • Elsker, elsker ikke: Dea Sofie Kudsk

  18. marts 2017
  Min familie. At lugte af bål og drømme om at bygge hus i bjergene. Kaffe, arepas og stilhed. Murmalerier, farver og træer i byer. At gå. At fortsætte, at vende om, at tage af sted, at komme hjem. Blå himmel og bare fødder. Vesterhavet. Moder jord
 • Elsker, elsker ikke: Peter Nielsen

  11. marts 2017
  Kyster, ordbøger, bananer, bregner, forårsdage, inden det bliver rigtig varmt, Pierre Alechinsky, ting, man ikke vidste, man havde grund til at glæde sig til
 • Elsker, elsker ikke: Nanna Storr-Hansen

  4. marts 2017
  Vand, nus, at ligge i ske, min familie, Bach, at svømme, lange telefonsamtaler, mit andet år på Forfatterskolen, at læse noget af nogen, jeg kender godt, orgasmer, vandmelon
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her