Baggrund
Læsetid: 3 min.

Kritisk blik på mediemanden med magt, Simon Andersen

Nyt portræt tegner et kritisk billede af Simon Andersen, redaktionschef på dagbladet BT, som er og har været involveret i en række omstridte mediehistorier
Nyt portræt tegner et kritisk billede af Simon Andersen, redaktionschef på dagbladet BT, som er og har været involveret i en række omstridte mediehistorier

Torkil Adsersen

Kultur
3. juni 2013

Det krævede ikke mange skridt på denne avis’ redaktion at få fat i et telefonnummer til Simon Andersen, redaktionschef på BT. Blandt journalister er han almenkendt. Uden for mediearbejdspladserne er han næppe et emne, der optager mange frokostpauser.

Det har de journalistiske historier, han har haft en del af ansvaret for, uden tvivl gjort: Sagen om den kontroversielle bog Jæger – i krig med eliten, der blev oversat til arabisk af Forsvarskommandoen selv, sendt til og bragt af BT. Sagen om DR-dokumentaren Den Hemmelige Krig, som Simon Andersen medvirker til at kritisere i en artikelserie, hvorefter en uvildig undersøgelse kritiserer journalistikken i flere tilfælde.

Og så sagen om Helle Thorning-Schmidts private skatteforhold, der røg på forsiden af BT under folketingsvalgkampen, da hun var oppositionsleder. En sag, som nu er under behandling i en undersøgelseskommission.

Sagerne, og kritikken af det journalistiske grundlag for sagerne, er grunden til, at medievirksomheden Zetland har valgt at skrive et portræt af Simon Andersen i form af en såkaldt single, en digital artikel i en novelles længde.

»I pressen har der floreret historier om ham og hans journalistiske metoder i mange år, men de er sjovt nok aldrig blevet skrevet. Af den grund synes vi, at der er grund til at indvie en bredere offentlighed,« siger Lea Korsgaard, der er en del af chefredaktionen på Zetland.

Det store lærestykke

En af sagerne stammer fra 1999, da Simon Andersen arbejdede på Jyllands-Posten i starten af sin karriere.

Dengang skrev han en artikel sammen med en kollega om en betjent på Vesterbro i København, som ifølge en narkoprostitueret misbruger hende gentagne gange ved at udlevere narko til gengæld for sex. Men oplysningerne fra den prostituerede bliver ikke bekræftet fra andre kilder.

Senere bliver betjentens øgenavn, McCloud, nævnt i en artikel. Politiets rejsehold og statsadvokaten finder dog, ifølge portrættet, at der ikke er bund i sagen, mens den prostituerede bliver dømt for at have afgivet falsk forklaring. Mc-Cloud fik posttraumatisk stress på grund af anklagerne, og hans kone fik to blodpropper, som parrets døtre også mener skyldes sagen.

Simon Andersen har senere sagt, at det ville have været en rimelig reaktion, hvis sagen havde kostet ham jobbet, som han i portrættet omtaler som sit »helt store lærestykke«, der har gjort ham »ydmyg over for fagets alvor«.

Redaktøren og skattesagen

Redaktøren for det hele gengiver en række andre sager, hvor Simon Andersen har været en medspiller i journalistik, som blandt andet har fået kritik fra kilder, der selv har medvirket i artiklerne.

Men den største sag – hvor der stadig hersker stor uklarhed om BT’s og Simon Andersens rolle – er den såkaldte skattesag.

I sommeren 2010 skrev BT artikler, der satte spørgsmålstegn ved Stephen Kinnocks skatteforhold med overskrifter som »Helles nye løgn« og »Scorer kassen i skattely«.

Men SKAT København konkluderede derefter, at Stephen Kinnock ikke havde omgået nogen regler.

Under seneste folketingsvalgkamp genoptog BT sagen med en ny vinkel på forsiden, der nu var rettet mod den daværende oppositionsleder: »Ny bombe i Thornings skattesag: Fik uberettiget fradrag i seks år«.

Baggrunden var kendelsen fra SKAT København om parrets skatteforhold, som blev lækket til BT. Denne sag leder til en af de eneste spekulationer i portrættet:

»Måske er det mest bemærkelsesværdige ved BT’s rolle i skattesagen dette: At Simon Andersen og – ganske givet – en lille gruppe andre ansatte på BT hører til de journalister, der ved mest om, hvad der er op og ned i lækagesagen. Han ved med al sandsynlighed – med mindre lækket er givet anonymt – hvem der videregav de dybt private oplysninger om den nuværende statsminister til BT,« skriver forfatteren til singlen, Ida Nyegård Espersen.

Piber ikke

Information ville gerne have spurgt Simon Andersen, hvad han mener om portrættet i sin helhed, men da han endnu ikke har fået læst singlen, var det ikke muligt.

Han siger dog om Zetlands idé om at sætte kritisk lys på en magtperson i medieverdenen:

»Jeg tænker, at alle mennesker, der bestrider lederjob, ikke mindst på en tabloidavis, der ofte forsøger at udøve kritisk journalist mod andre, til enhver tid skal finde sig i, at andre kigger på en. Så det vil jeg ikke på nogen måde pibe over.«

Lars Fogt, der er tidligere journalist på BT og optræder i portrættet som Simon Andersens »lærling«, har i sinde at klage til Pressenævnet over singlen, da han mener, at den indeholder en lang række faktuelle fejl og overtrædelser af de presseetiske regler. Zetland har erkendt og rettet to af de fejl, som Lars Fogt har påpeget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lotte Jørgensen

Hvilken underlig ikke-anmeldelse. Singlen kan anbefales som et kig ind i et af medieverdens værksteder - og så håber jeg seriøst at der ikke ser sådan ud alle steder.

Steffen Gliese, Malan Helge, Ingrid Uma og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Mette Hansen

Han har levet fedt på at være bonkammerat med de borgerlige!!

Lene Christensen, Maja Skov, Steffen Gliese og Malan Helge anbefalede denne kommentar

et lille uddrag her, spændende og forfærdende læsning:

http://www.journalisten.dk/redaktoeren-det-hele

Henrik Darlie

Han ligner en flødhest.

Steffen Gliese

Hvis nogen undrer sig over Nynne Bjerre-Christensens eklektiske valg af borgerlige debattører på Deadline, kan forklaringen uden tvivl findes i det forhold, at hun danner par med Simon Andersen.

Malan Helge, Lene Christensen, Maja Skov og morten andersen anbefalede denne kommentar
Simon Olmo Larsen

"Jeg troede han var komiker på tv2 Zulu"

Peter Jensen

Om det fungerer som hos Simon og sligt sindede medieakrobater alle vegne er måske ikke helt så afgørende - af større betydning er vel at det accepteres at journalistik produceres på denne måde, og at denne accept udgår fra såvel branchen selv som brede skarer af den danske befolkning. Ingen vil gøre noget ved det - og alt viser at det er komplet naivt at håbe på at der findes good guys hist og pist som skulle kunne forandre på udviklingen. Karrieretænkningen, kommercialiseringen og kapitaliseringen af aktørernes etik er mest af alt strukturelt betinget, dvs. strukturelt dirigeret ... eller, faciliteret, som det jo nok ville hedde sig på moderne, politologisk leadership'sk.

Lene Christensen, Thomas Krogh og Maja Skov anbefalede denne kommentar