Læsetid: 2 min.

Masser af mad

13. juni 2013

Det er nok ved at være nogle år siden, at en tv-klummist første gang skrev undrende om det stigende antal madprogrammer på de danske tv-kanaler, men uanset hvem det har været, tror jeg ikke vedkommende havde fantasi til at forestille sig, hvor vi ville være en tilfældig uge i juni 2013.

153 selvstændige programmer om mad løber i denne uge over den danske sendeflade, så uanset hvad klokken er nu, hvor du læser disse linjer, kan du næsten med garanti vælge se et madprogram. Det er kendte, der skal lære at lave lækker mad, kendte, der laver ulækker mad, tidligere kendte, der laver mad sammen for at blive kendte igen, og tidligere ukendte, der nu er kendte for at lave mad. Og så er der helt almindelige mennesker, der laver helt almindelig mad. Et forsigtigt bud vil være, at omkring 15 procent af landets befolkning har været på tv – 14 procent af dem for at lave mad.

En uge midt i juni for 20 år siden var der ingen madprogrammer på tv. Alt havde ligesom sin plads dengang, ting var lettere at placere. Mad var noget, man lavede i sit køkken, og hvis det en sjælden gang skete på tv, var det sådan set bare en levende opskrift, som man så kunne skrive ned eller slå op på tekst-tv bagefter. På samme vis var kendte kendte for det, de var kendte for. Hvis de var skuespillere, optrådte de i tv og på teatre, og hvis de var musikere, spillede de musik.

Men verden begyndte at skride med postmoderniteten – det lærte man allerede på gymnasierne i 1980’erne, oplevede i litteraturen og så på museerne, og det, der var en litterær filosofisk øvelse og teori fandt helt af sig selv over i hverdagen. Og på sådan en hel almindelig uge i juni kan man således pludselig blive overmandet af en følelse af at leve i en virkeliggørelse af en litterær og sociologisk teori. I en verden, der er i skred og uden faste holdepunkter. I et dadaistisk digt eller en tekst af Foucault. Alt sammen bare ved at opdage, at tv-stationerne frivilligt har valgt at sende 153 madprogrammer på en uge. Sådan en programoversigt kan være skræmmende læsning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Andersen
  • Simon Olmo Larsen
  • Steffen Gliese
Peter Andersen, Simon Olmo Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer