Baggrund
Læsetid: 4 min.

’I New York handler det om produktet, ikke personen’

I det kreative kollektiv ’This Is Care Of’ på Broadway på Manhattan udnytter en kommerciel musikproducer, en sangskriver og en grafisk designer hver deres kompetencer til at sikre opgaver hos museer, tøjfirmaer, magasiner og virksomheder
Det New York-baserede danske kunstnerkollektiv, ’This is Care Of’, og bandet Hess Is More har i denne måned et stipendiat til at producere ny musik på det alternative Clocktower Gallery i Manhattan. Her ses musikproducer Rasmus Bille Bähncke (tv), musiker og sanger Mikkel Hess (midten) og visuel designer Jacob Wildschøitz (th.) læne sig op ad klokketårnet på taget.

Nina Mouritzen

Kultur
3. juni 2013

For nogle år siden havde Rasmus Bille Bähncke fået nok af sin kommercielle succes som partner med musikproduceren Adam Anders i New York. De havde lavet musik til succesrige serier på Fox TV som Glee og til High School Musical 3. Den danske musikproducer, sangskriver og keyboardpianist begyndte rastløst at søge efter mere kunstnerisk inspiration.

»At skrive popmusik for sangere ender nogle gange med, at man blot møder dem en enkel dag. Jeg havde stærkt behov for at lave nye sounds,« fortæller han.

Rasmus Bille Bähncke er en høj fyr med langt hår, fuldskæg og en stor, mild latter. Han bor sammen med sin kæreste, der er ansat i FN, og deres barn nær Wall Street på Manhattan.

Hvordan finder man så som dansk musikproducer noget nyt og inspirerende i New York?

Ved at møde nogle andre danskere, tyder noget på. En aften var Bille Bähncke taget på spillestedet Knitting Factory i Brooklyn for at lytte til to lesbiske danske musikere rappe.

»De hed Fagget Fairys og spillede progressive beats; virkeligt forfriskende,« husker han.

De to danske sangerinder blev inviteret til hans musikstudie på Manhattan. Resultatet blev paradoksalt nok en ny kommerciel succes – denne gang i Europa.

»Jeg ville væk fra poplokomotivet og ud på en kreativ ferie og lave noget, der ikke passede til hitlisterne – og så endte vi alligevel med lave et album, Feed The Horse, som indeholdt en af de fire mest populære sange i Europa i 2009,« husker Bille Bähncke.

Hess Is More

Som om det ikke var nok, besluttede produceren og de to kvindelige musikere – Carla Camilla Hjort og Elena Carli osovi – at tage til en koncert med den danske musiker Mikkel Hess og hans New York-band Hess Is More.

Inden længe havde de to musikere – Rasmus Bille Bähncke med den kommercielle baggrund og Mikkel Hess med den kunstneriske baggrund – slået pjalterne sammen. Den tredje i den danske trio i New York blev Mikkels gamle ven, designeren Jacob Wildschiødtz, med hvem han oprindeligt var kommet til New York i 2008. I dag driver de tre danskere et kunstnerisk kollektiv med adresse på Broadway under navnet This Is Care Of. Mikkel Hess er vokset op i en musikalsk familie og uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Begge brødre, Nikolaj og Emil, er musikere i deres egen ret. Hess er primært trommeslager og sanger. En søndag for nylig spillede hans band, Hess Is More, på klubben Bowery Electric midt på Manhattan. Det var sen aften, da Mikkel Hess på trommer og Rasmus Bille Bähncke på keyboard samt flere andre musikere begyndte deres gig, og gæsterne tog til dansegulvet.

Ryggen til publikum

Det visuelt mest bemærkelsesværdige ved bandet den aften var Hess, der sad forrest på scenen og spillede trommer med ryggen til publikum – selv når han sang ind i mikrofonen.

Den danske musiker afviser at blive kaldt bandleder. Han dirigerer ikke musikerne. Hans formelle titel er ’integrationsminister’.

»Newyorkerne er gode til at blande en hel masse kulturer sammen. Det er også, hvad jeg gør som integrationsminister i dette band,« forklarer Mikkel Hess.

Sagt på en anden måde: I dag er det ikke nok at være en sangskriver og musiker, hvis man skal bryde igennem lydmuren. Man skal være god til at producere musik, især den elektroniske art, og ferm til at sælge sig med attraktive visuelle effekter som placecovere og video.

I det kreative kollektiv på Broadway går musikproduceren Rasmus Bille Bähncke, designeren Jacob Wildschøitz og kunstneren Mikkel Hess derfor godt i spænd med hinanden.

De er økonomisk uafhængige af hinanden, idet hver driver sin egen forretning. Hess er ofte på koncertturné i USA eller i udlandet og lever delvist af legater fra Danmark, og Rasmus Bille Bähncke arbejder stadig sammen med sin partner Adam Anders, som valgte at følge den kommercielle musikbranche fra New York til Los Angeles.

»Adam driver et kæmpe musikhus i LA, som producerer for en hel masse kendte sangere og shows. Det har jeg ikke rigtig lyst til længere, men vi arbejder stadig sammen på specifikke projekter,« siger Bille Bähncke.

Wildschøitz, der går rundt med en sort hat på hovedet, laver grafisk design og branding for virksomheder som Brooks Brothers, Louis Vuitton, Diesel, Hennessy, diverse modeblade samt internationale institutioner.

»Fordelen ved New York er, at man bliver eksponeret over for mange flere projekter og mennesker end i København,« fortæller Jacob Wild-schøitz.

»Ingen spørger til, hvem man er, eller hvor man kommer fra. Det er produktet, der tæller.«

Navlestrengen

Udgivelsen af Hess Is More’s seneste album med den underfundige titel Creation Keeps the Devil Away er foregået i et tæt musikalsk samarbejde mellem Mikkel Hess og Rasmus Bille Bähncke. Jacob Wildschøitz har stået for pladecover, sceneshow, video og website.

Selv om alt foregår på engelsk – undtagen deres indbyrdes samtaler – vedkender de tre københavnere sig deres nære tilhørsforhold til det hjemlige miljø og netværk.

»Der er en emotionel navlestreng til Danmark,« siger Mikkel Hess og fortsætter: »Jeg bliver nødt til at være sammen med kreative mennesker i Danmark jævnligt. Det er en del af, hvordan jeg tænker og gør. Jeg kan ikke kun køre på amerikanere. Så bliver jeg sindssyg.«

Rasmus Bille Bähncke taler om frygten for at få klaustrofobi, hvis han en dag kappede båndene over til sit netværk i Danmark.

»Det er vigtigt at vide, at man altid kan komme tilbage. Så er man i New York, fordi man har valgt at være her og ikke føler sig tvunget til det. Det adskiller os fra andre indvandrere. Vi er sådan luksusimmigranter,« mener han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her