Læsetid: 2 min.

Brændte mesterværker?

Meget tyder på, at en rumænsk kvinde har stukket ild til syv stjålne malerier, som var hundredvis af millioner kroner værd. Det har hun selv tidligere fortalt, men i denne uge nægtede hun over for en dommer
Et af de billeder, Radu Dogaru har indrømmet at have stjålet sidste år, er malet af Henri Matisse.

Robin Utrecht

24. juli 2013

Sidste år vendte den 29-årige Radu Dogaru hjem til sin mor, Olga, i Rumænien. Med sig havde han en kuffert fuld af malerier. Men ikke hvilke som helst malerier. Det var syv styks signeret af legenderne Picasso, Matisse, Monet, Gauguin, Lucian Freud og Meyer de Haan.

I januar blev Dogaru anholdt for at have orkestreret ’århundredets kunstrøveri’ en oktobernat i Rotterdam, hvor netop disse mesterværker forsvandt fra galleriet Kunsthal.

Dengang – i oktober – sagde hollandsk tv, at malerierne tilsammen havde en værdi på mellem 370 mio. kroner og 750 mio. kroner, men også at malerierne var så berømte, at de ville blive umulige at sælge. De skulle altså nok dukke op før eller siden.

Der var tale om det største kunsttyveri i Holland siden 1991, hvor 20 malerier blev stjålet fra Van Gogh-museet i Amsterdam.

I mellemtiden er den 50-årige mor, Olga Dogaru, blevet opsøgt af det lokale politi. Og til politiets overraskelse har hun forklaret, at hun har brændt de syv værker i en brændeovn i en sauna nær sit hjem i den lille landsby Carcalio.

Det rette at gøre

Hendes oplysning har rystet kunstverdenen, og mandag blev hun stillet for en domstol. Her nægtede hun imidlertid at have brændt værkerne.

Stående side om side med sin 29-årige søn (som har indrømmet, at han i oktober stjal malerierne) fortalte hun dommeren, at hendes hidtidige forklaring var falsk.

»Jeg har ikke brændt dem,« sagde hun med en ’blød stemme’ ifølge The New York Times’ reporter. Til gengæld havde hun opfundet historien. »Jeg tænkte, at det, jeg sagde dengang, var det klogeste i øjeblikket. At det var det rette at gøre.«

Ifølge den amerikanske avis’ udsendte begyndte Olga Dogarus at stamme, da hun blev spurgt til, hvor malerierne er nu. Herefter afviste hun, at nogen maleriafbrænding skulle have fundet sted.

Efter retsmødet understregede forsvareren, at hans klient havde opdigtet historien for at »beskytte sin søn« og efter «pres fra anklageren«, og at det er uklart, hvad der er blevet af de stjålne malerier.

»Måske finder vi aldrig ud af det,« sagde han. Frygten for, at hendes oprindelige historie kan være sand, blev i sidste uge styrket, da det nationalhistoriske museum i Bukarest bekendtgjorde, at kriminaltekniske undersøgere har fundet aske, der mindede om afbrændte malerier – herunder gamle kobberstifter og farvestof, som kunne se ud til at stamme fra de relevante perioder.

Olga Dogarus’ forsvarer understregede, at han ikke har set en endelig rapport fra kriminalteknikerne. Da han blev spurgt til sin klients oprindelige historie, svarede han:

»Hun løj. Det, hun sagde før, var 100 procent usandt.«

Forbrydelsen »ødelæggelse med meget alvorlige konsekvenser« giver efter rumænsk lovgivning en straf på tre til 10 års fængsel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu