Læsetid: 7 min.

Hov ... Danmark er i EM-semifinalen i fodbold

I forholdsvis ubemærkethed har Danmark spillet sig i semifinalen ved fodbold-EM for kvinder i Sverige. Kampene er blevet sendt på sekundære kanaler, og der er stadig lang vej for den danske kvindefodboldliga, mener DR, der dog har købt aftenens semifinalekamp og håber på et folkeligt gennembrud
Det danske kvindelandshold i fodbold spiller i aften semifinale ved EM i Sverige. Det sker under en yderst beskeden mediebevågenhed fra den hjemlige presse. Niveauet er simpelthen for lavt, mener Joakim Frøsig fra DR Sporten. Andre mener, at kvinderne ikke tages seriøst nok. Øverst: landstræner Kenneth Heiner-Møller. I midten: Det danske kvindelandshold, der deltager i europamesterskaberne i Sverige i disse dage. Nederst: Nanna Christiansen og Sofie Junge. Foto: Anders Kjærbye

Det danske kvindelandshold i fodbold spiller i aften semifinale ved EM i Sverige. Det sker under en yderst beskeden mediebevågenhed fra den hjemlige presse. Niveauet er simpelthen for lavt, mener Joakim Frøsig fra DR Sporten. Andre mener, at kvinderne ikke tages seriøst nok. Øverst: landstræner Kenneth Heiner-Møller. I midten: Det danske kvindelandshold, der deltager i europamesterskaberne i Sverige i disse dage. Nederst: Nanna Christiansen og Sofie Junge. Foto: Anders Kjærbye

25. juli 2013

Historien gentager sig selv – første gang som succes, anden gang i ubemærkethed. For mens de danske fodboldherrer skabte masseeufori, dengang de deltog i og vandt EM-slutrunden i Sverige i 1992, har de danske kvinder ikke helt samme medietække. Der er ingen storskærm på Rådhuspladsen, ingen rød-hvid folkevandring over Øresund, og tv-seerne har skullet være i besiddelse af den store kanalpakke for at følge med: Kampene ved EM i kvindefodbold, der foregår lige nu i Sverige med Danmark som en meget succesrig deltager, er nemlig blevet sendt på sportskanalen Eurosport. Hverken DR, TV 2 eller de to kommercielle tv-udbydere Viasat og SBS har ønsket at købe rettighederne til slutrunden, hvor de danske kvinder i aften spiller semifinale mod Norge efter en overraskende sejr på straffespark mod Frankrig i mandags.

Lige indtil i går, hvor DR investerede licenskroner i rettighederne til aftenens semifinale. Alligevel ærgrer den manglende opmærksomhed den mangeårige kønsforsker og nuværende freelancejournalist Anette Dina Sørensen:

»Der er jo tårnhøj underholdningsværdi. Den kamp, de spillede mandag, var en gyser. Men det er slående, at de danske medier ikke er på. Hvis man vil se det, så må man på Eurosport eller svensk TV4,« siger Anette Dina Sørensen.

I de seneste mange år har kvindefodbold ellers været en sport i fremmarch: Ifølge tal fra Dansk Boldspil-Union (DBU) var der lige knap 22.273 fodboldspillende piger under 19 år i Danmark i 1988. I 2011 var antallet mere end fordoblet til godt 60.000.

Fremgangen er især sket siden 1997, hvor DBU satte gang i en målrettet satsning for at få flere piger til at spille fodbold. Særligt initiativet ’Pigeraketten’, hvor fodboldforbundet sammen med lokale fodboldklubber, skoler og fritidsinstitutioner har inviteret til bold, har hentet nye piger i folden.

Men selv om fodbold har været en kæmpe succes på breddeplan og blandt andet har overhalet håndbold som den foretrukne sport blandt unge piger, har elitesiden altså ikke formået at slå igennem i samme omfang.

Men det kan den nuværende slutrunde forhåbentlig være med til at ændre på, siger Anette Dina Sørensen: »Jeg tror og håber, at den her turnering danner grundlag for en ny måde at se på kvindefodbold på. Og det vil forhåbentlig smitte af på alle de kvinder og piger, der løber rundt på banerne hver eneste uge.«

Det samme håber tidligere ligestillingsminister for Venstre Lykke Friis, der ligesom Anette Dina Sørensen selv spillede fodbold i ungdomsårene og i dag er stor fan af blandt andet den tyske fodboldklub Bayern München.

Lykke Friis var selv i Sverige til den danske gruppekamp mod Italien, som endte med et dansk 2-1-nederlag, og hun hæfter sig også ved netop den svenske kvindefodbold. Her er ikke bare landsholdet, men også kampene i den bedste kvindelige fodboldrække en fast del af programmet på de landsdækkende tv-kanaler.

»I Sverige har kvindehold nogle gange ligefrem ligget nummer ét på listen over mest sete udsendelser. Og man har lavet komparative analyser, der viser, at de svenske tv-seere bliver hængende længere, når kampen er forbi, end når herrerne har spillet. De vil hellere høre Pia Sundhage udtale sig.«

Pudekamp og lodtrækning

Det er dog ikke kun på tv-siden, at de danske fodboldkvinder ikke har høj prioritet. Inden slutrunden blev også DBU kritiseret for ikke at tage kvinderne seriøst.

Op til slutrunden deltog spillerne blandt andet i en pudekamp i Vejle i et forsøg på at markedsføre holdet. Og da Ekstra Bladets traditionelle skolefodboldturnering kulminerede i de to finalekampe for henholdsvis drenge og piger på NRGi Arena i Aarhus, stod kvindelandsholdet for pauseunderholdningen i en showkamp mod 100 børn på en gang. Useriøs spild af tid, mente blandt andet Ekstra Bladet, der også kritiserede DBU for at være for nærig med bonusserne og i det hele taget behandle kvinderne som »andenrangsspillere«. Men det er en urimelig kritik, mener bestyrelsesmedlem og delegationsleder for det danske hold Mette Bach Kjær, da hun tager imod i foyeren på spillernes hotel i Linköping:

»Man kan selvfølgelig kritisere os for at gøre det forkerte, hvis man er uenig. Men det er ikke rigtigt, at vi ikke gør noget,« siger hun.

Mette Bach Kjær vil gerne anerkende, at man nok ikke havde set herrelandsholdet deltage i pudekampe og agere pauseunderholdning under en skoleturnering. På samme måde havde det nok også udløst et ramaskrig, hvis den endelige skæbne for det danske herrelandshold var blevet afgjort ved lodtrækning på grund af turneringsformatet, som det skete for kvinderne: De bedste hold fra hver af de tre grupper ved slutrunden gik videre til kvartfinalen sammen med de to hold, der høstede flest point blandt gruppernes tredjepladser. Og da både Danmark og Rusland havde hentet to point i deres tre gruppekampe, skulle der trækkes farvede bolde op af en gennemsigtig bowle, inden danskerne kunne gøre sig klar til kvartfinalen mod Frankrig.

Mette Bach Kjær mener dog, at der er tale om en parallelforskydning. Herrerne har også engang måttet kæmpe for profilering. Og der foregår også et arbejde for at få høstet af breddesuccesen på eliteniveau, fortæller hun: Fodboldforbundet har blandt andet vedtaget en 2020-plan, der afsætter godt 18 millioner kroner årligt til at støtte forskellige tiltag for klubberne i den bedste kvinderække, 3F-ligaen.

»Fremover bliver der blandt andet krav om, at man skal have licens for at spille i 3F-ligaen. Og når man så har fået en licens, får man også støtte fra DBU. Klubberne skal blandt andet ansætte en kommerciel leder, som har til opgave at fokusere på at skaffe sponsorater. På den måde skal de få deres egen klub til at blomstre,« forklarer Mette Bach Kjær.

Derudover er der mulighed for at få støtte til at ansætte en bredere trænerstab og en medicinsk sektor, så klubberne kan få øget professionaliseringen af kvindesiden.

Kvinder spiller anderledes

Netop den del af indsatsen, der fokuserer på at udvikle den hjem-lige kvindefodbold, er også påkrævet, hvis den bedste danske række skal nå igennem på landsdækkende tv. Her er niveauet nemlig fortsat alt for lavt, vurderer Joakim Frøsig, der er journalistisk chef for DR Sporten.

»Vi har små klip med i tv, når spændingen begynder at nærme sig i 3F-Ligaen, men ellers er ligaen bare ikke interessant nok. Der er to hold, der kan noget, og det er Hjørring og Brøndby. Til sammenligning slog Brøndby Skovbakken 8-0 i kampen om at komme i finalen, og vi kan se, at 15 af landsholdsspillerne kommer fra en af de to klubber, mens resten spiller i udlandet. Så ligaen er simpelthen stadig for tynd,« siger Joakim Frøsig.

Til gengæld har den nuværende succes i Sverige gjort indtryk i DR, der har haft en mand afsat til at dække kvindelandsholdet allerede inden slutrunden og har fortsat med blandt andet direkte radiotransmissioner fra kampene på P3.

Slutrunden har ifølge Joakim Frøsig virkelig været et gennembrud for holdet, og han kunne med egne ord godt forestille sig, at DR »ville byde ind« på rettighederne til den næste slutrunde, hvis kvinderne vel at mærke kvalificerer sig.

For der skal præsteres, hvis kvinderne skal kvalificere sig til tv-tid.

»Vi dækkede faktisk slutrunden i 1999, da der var VM i USA. Danmark spillede åbningskamp foran 80.000 mennesker, og det var kæmpestort. Havde de vundet bare én af de tre gruppekampe, havde de nok fået gennembrud dengang, hvor vi sendte på DR2. Men vi tabte alle tre kampe,« siger Joakim Frøsig.

Nu er der dog en ny mulighed, og DR har da også sikret sig rettighederne til aftenens semifinalekamp, som bliver vist på DR1. Men kvindefodbolden skal helst opleve en udvikling, der ligner den, som var i håndbolden i forbindelse med kvindelandsholdets succes i 1990’erne:

»Der skete der også noget i ligaen. Holdene blev bedre, fik sponsorater og udenlandske spillere, og niveauet blev højere, så der var spænding. Og man kan jo håbe, at det kan gå samme vej for fodbolden,« siger Joakim Frøsig.

Både Lykke Friis og Anette Dina Sørensen ser dog også klare paralleller i den udvikling, kvindehåndbolden gennemgik. Og udover at få styrket den kommercielle og professionelle side af sporten handler det også om, at folk skal lære at se fodbold som noget, der også kan spilles på en anden måde end mændene:

»Normen har været, at fodbold var defineret som en maskulin sportsgren. Kvinder kunne ikke udfolde sporten på samme måde, og derfor gjorde de det på en forkert måde og på en kedelig måde. Man kan også se det med håndbold: Da de blev gode, lavede de en platform for sig selv. Og jeg tror, at man vil se det samme inden for fodbold i løbet af de næste tre-fire år. Nu begynder der at danne sig nogle fortællinger om fodbold, som kvinder spiller det,« siger Anette Dina Sørensen og får opbakning fra Lykke Friis:

»Det er forkert at sige, at en kvindekamp skal være identisk med en herrekamp. Den kan stadig godt være god underholdning. Og den kamp, vi så i mandags, var drama på niveau med Champions League eller en landskamp hos herrerne. Det var den store internationale dyst.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Brockdorff

Det er faktisk slet ikke så kedeligt, at opleve kvinderne spille fodbold på højt niveau, selvom de måske ikke har den samme fysiske råstyrke og hurtighed på banen som mændene på grund af den naturlige forskel mellem testosteron og østrogen, men teknisk og taktisk er de generelt fuldt på højde med drengene, hvor de laver mange velspillede mål i forskellige kampe, som uden overdrivelse kan sammenlignes med det høje niveau hos de mandlige fodboldspillere.

Men under alle omstændigheder tjener det i sandhed DR Sporten til ære, at man efter kvindelandsholdets kvartfinalesejr over storfavoritterne Frankrig omgående købte rettighederne fra Eurosport til semifinalen og finalen, så alle seere herhjemme får mulighed for at se dem spille en forhåbentlig god, spændende, intensiv og dramatisk semifinale mod Norge i aften, og meget gerne også henter europamesterskabet hjem i finalen på søndag aften mod Tyskland, så vi danskere igen kan få en herlig stund med fællesskab og samhørighed og masser af dannebrogsflag på gaderne.

Pøj-pøj til kvindelandsholdet i aften.

Torben Nielsen, Karsten Aaen og Nicolai Nygaard Petersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Et lille PS. er det ikke bare den samme historie der gentager sig.
Ved de første uofficielle VM for kvindefoldboldt vandt Danmark de to første gange - men det var der og er der aldrig blevet megen omtale af.

lars abildgaard, Karsten Aaen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Vile Werneby

Sekundær kanal : BBC *utroligt* ... BBC dækker iøvrigt hele DK og som den eneste landsdækkende helt og aldeles gratis dækket vore kvinders landskampe samt alle de andre landskampe og ovenikøbet med kvalificerede kommentatorer.

Jeg kommer nok til at zappe imellem BBC3 og DR iaften, sandsynligvis udelukkende for at få genbekræftet hvor elendig og populistisk DR-sport har udviklet sig til..;-( OL 2012 så vi kun BBCs 25 OL-kanaler og fravalgte DR for at være alt for ringe )

Æhh er det ikke kun positivt at antallet af fodbold piger stiger uden at der er spildt professionel fodbold. Er det ikke netop en model der fortjener at blive kopieret?

Anders Sørensen

Sagen er den helt enkle, at piger ser latterligt amatørgtige ud, når de spiller fodbold. Derfor gider man ikke se dem spille.

Hvorfor ser de amatøragtige ud? Jo, det gør de, fordi de er mænd fysisk og teknisk underlegne.

De kan ikke sparke til bolden hårdt nok, de kan ikke løbe hurtigt nok, deres teknik er ringe, de ER bare ringe.

Jeg gider ikke se kvinder spille fodbold, og jeg ringeagter folk, der gider.

Søren Kristensen

Jeg vil kun se de bedste spille fodbold og så er jeg sådan set lige glad med om de er mænd eller kvinder. Indtil videre er de bedste tilfældigvis mænd.

jens peter hansen

Information og kvindefodbold, hykleriet længe leve. I gamle dage pralede jeg med at jeg kunne åbne en bajer med sportstillægget i Information. Det var dengang Per Høyer Hansen skrev så man blev henført hver fredag. I dag tror jeg ikke man ville kunne åbne en åben ladeport med Informations samlede artikler om kvindefodbold.

Carsten Hansen

Jeg har set en del af kampene. Eurosport, ZDF/ARD og Sverige 4 sender kampene.

I forhold til for 20-30 år siden, så har pigerne udviklet deres spil enormt. Mere fart, mere styrke, mere teknik, mere taktik; Men på niveau med mændene kommer de nok aldrig; Jo, hvad angår taktik.

Lise Lotte Rahbek

John Vedsegaard

Det er det næsten også.
Du kan bare se kommentarerne her, som går ud på at kvinder ikke er mænd og derfor bare pr definition ikke gode nok.
Det er helt som det plejer.
Sport er hovedsagelig for mænd.

lars abildgaard, Dorte Sørensen, Inger Sundsvald, Karsten Aaen, Josephine Lehaff og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det er okay med mig, at kvinder forsøger at spille fodbold. Men jeg gider ikke høre på, at de "teknisk er på højde med mændene". Det er helt enkelt usandt, eller decideret løgn. Det er i hvert fald hverken rigtigt eller sandt.

Og det har intet med sexisme at gøre. Jeg ville f.eks. aldrig modsætte mig påstanden om, at kvinder hækler bedre end mænd.

Hov var vist lidt for hurtig på tasterne før
Æhh er det ikke kun positivt at antallet af fodbold piger stiger uden at der er spildt penge på professionel fodbold. Er det ikke netop en model der fortjener at blive kopieret?

Karsten Aaen

Kampene er aldeles ikke blevet sendt på sekundære kanaler. De er alle blevet sent på svensk TV4....og Tysklands kampe er sendt på ZDF og ARD. Og norsk tv har sendt alle Norges kampe på NRK1. Kun DR har glimret ved sit fravær; en uge før EM's start i Sverige hørte jeg tilfældigt at DK var til EM i fodbold for kvinder i Sverige.

Og det passer jo ikke at herrerne, fodbold, har måttet kæmpe for profilering. Allerede da jeg var barn i 1970erne var der langt mere fokus på herrefodbold end på kvindefodbold - og hver gang landstrænenen udtalte sig eller en af spillerne gjorde det, stod alle og labbede det i sig. Man ser det samme i dag - hver gang Morten Olsen åbner munden, ja så er alle mandlige sportsjournalister henne omkring ham.....og hver gang Bendter foretager sig noget bliver det altså dissekeret i mindst 100 bidder...af de mandlige sportsjournalister.

Jo, sport er i DK kun noget mænd bør kun gå op i - og dyrke.

ps:
kampen i går mellem Sverige og Tyskland var altså fuldt på højde med en herrekamp...

Peter Jensen

Det er en noget underlig debat. TV dækningen afspejler intet andet end publikumsinteressen. Jeg ville personligt finde det helt fint, hvis kvindesport blev dækket lige så meget som mandesport, hvad det dog også gør i nogle sportsgrene. Men man kan jo ikke bare forlange at folk interesserer sig for noget. Og hvis man kunne, må dette falde helt tilbage på kvinderne selv. Det er jo det mandlige publikum som er kernen i den store interesse for herrefodbold, og følgelig burde det vel så være det kvindelige publikum som drev interessen frem omkring kvindefodbold. Men faktisk er det mit indtryk, når man læser aviskommentarer om kampe, at det mest er mænd der diskuterer resultater og taktik, også når det gælder kvindesport. Hvad enten det nu kvindefodbold eller f.eks. Wozniackis tennisresultater.

Noget andet er, at det danske kvindefodboldslandshold ikke rigtigt har leveret varen, og derfor ikke har banet vejen for en større interesse. I modsætning til håndboldkvinderne, der blev dyrket som nogle af de største sportsstjerner overhovedet herhjemme, dengang de vandt mesterskaber på stribe. Hvilket således ikke tyder på nogen diskrimination

Nikolaj Petersen

Det er en gentagelse af det legendariske år 92, bare med pigerne i stedet lige nu er de på vej i finalen Norge har absolut intet at byde på respekt til pigerne, lad os nu bare glæde os over noget andet end vejret

Karsten Aaen

Nej, Peter Jensen. Det handler aldeles ikke kun om seer-interesse og seertal. Og nej, Peter Jensen, håndboldkvinderne blev der knapt nok lagt mærke til for 20 år siden da de første gang vandt VM eller EM i håndbold. Først da de fandt guld ved OL i Atlana i 1996, begyndte pressen og medierne at tage de her damer der spillede håndbold seriøst. Og hvad har mændene indenfor fodbold opnået de sidste 10-12, er de kommet til en seminfinal siden 1992. (Ikke så vidt jeg kan huske, kvartfinalen, måske...). Og alligevel står medierne og beskæftiger sig med Laudrup, Bendtner, Olsen og Christofte.

Og Wozniacki er medierne jo kun interesseret fordi hun også ser godt ud, ikke sandt. Og resultater? Hvilke resultater? Har hun måske nogensinde vundet en Grand Slam finale? Nej, det har hun ikke.... Men medierne skrivber jo alligevel om hende, også selvom hun ryger ud i 1. eller 2. runde af tennisturnering.

Og som også skrevet før så har svensk TV altså sendt stort set alle kampe fra dette års EM i kvindefodbold i Sverige, BBC 3 åbenbart også, og NRK1 og ZDF/ARD har også sendt alle Tysklands kampe. Så andre tv-stationer kan altså godt finde ud af at sende EM i kvindefodbold i Sverige.

Og NRK 1 og NRK 2 kan altså godt finde ud af at sende VM i synkronsvømning, VM i udspring, og sikkert også VM i svømning, som starter i næste uge. Og SVT1 eller SVT2 sender jævnligt speedway. Og de sender også fra VM i dans, og fra VM. DR sender efterhånden kun håndbold og fodbold, ikke fra Wimbledon kan de finde ud af at sende fra længere. Og TV2 har sendt fra et eller andet ligegyldigt cykelløb i Frankrig hele sommeren. Og hvorfor? Fordi der er danskere med. For er det ikke det som det handler om her? Sålænge der er danskere med så sender TV2 og DR jo gerne - undtagen åbenbart, når vi taler om sport hvor kvinder deltager som f.eks, svømning. En gang imellem kan de også sende badminton, men det er jo sjældent efterhånden. Og hvor er basketball og volleyball henne i dansk TV? Ingen steder. Eller ishockey? Nej, DR og TV2 har bestemt at danskerne kun skal interessere sig rent sportsligt for fodbold, håndbold og cykling. Intet andet!

ps:
Der har været totalt udsolgt til stort set alle kampe ved EM i Sverige - over 200.000 mennesker har set de her kvinder spille fremragende fodbold: og på søndag er 50.000 mennesker på plads i Stockholm. Og cirka 300.000-400.000 mennesker har set det på tv. Der er altså tv-udsendelser som kun har 10.000 seere. eller kun har 60.000 seere.

Peter Jensen

Karsten Aaen
Håndboldkvinderne skulle som alle andre først levere resultater før de fik den store opmærksomhed. Men man kan da ikke benægte, at da de var på deres højeste var de nogle af de allermest feterede sportsstjerner herhjemme.

Angående Wozniacki, så har hun desværre ikke vundet nogen Grand Slam, og der er vist heller ikke udsigt til det foreløbig. Men det er lidt mærkeligt at tillægge interessen hendes udseende. Hun var verdens nummer ét i en meget lang periode, hvilket var et helt usædvanligt resultat for en dansker i tennis. Og når først medieinteressen for alvor er vækket, forsvinder den jo ikke lige med det samme igen.

I Norge og Sverige er interessen for kvindefodbold meget større, men der har landsholdene også leveret varen igennem årene. Så hvem skal man bebrejde at danskerne ikke interesserer sig så meget for kvindefodbold? Ganske vist leverer herrerne langt fra altid resultater heller, men man kan da ikke se bort fra at der pr. meget lang tradition er tale om den interessemæssigt set mest folkeligt funderede sport overhovedet. Det er ikke noget kvindefodbolden sådan lige kan opnå. Og hvis det skulle kunne lade sig gøre, ville det, som jeg skrev før, først fremmest skulle bæres frem af en meget stor interesse fra det kvindelige publikums side.

I øvrigt er jeg til en vis grad enig med dig. Jeg synes at det ville være helt fint, hvis kvindesporten kom til at udgøre en større andel af sportsdækningen på tv. Og gerne med en bredere sammensætning. Det skal dog helst være på bekostning af nogle af de sportsgrene som i øjeblikket får for megen opmærksomhed, så vi ikke drukner helt i sports-tv. Det kunne f.eks. meget gerne være på bekostning af den helt overdrevne fokusering der er på Tour de France. Dog kan man aldrig komme helt uden om, at det selvfølgelig altid styrker interessen væsentligt når der er danskere med, uanset kønnet.

jens peter hansen

Efter nederlaget må Information vise at man for fremtiden vil skrive om kvindefodbold og på den måde støtte de upåagtede. Men mon det går så galt ??

Torben Nielsen

Kongstad. Er håndbold feminint? Er spydkast, 1500 m løb, længdespring,..altså for fanden da.

Jeg hader fodbold pga massehysteri og pengegrisk professionalisme. Jeg så lidt af denne kamp og var som tilskuer ganske tilfreds.

Sören Tolsgaard

De danske kvinder spilede teknisk flot og fightede hele vejen, hvilket fremfor noget gør en fodboldkamp værd at følge med i. Synd de tabte på de allersidste marginaler, men de kunne absolut være indsatsen bekendt.

Mads Nielsen

"Kvinder spiller anderledes". Ja, men kedeligt.
Synes det er en gang hysteri fra ende til anden. Kvinder, angående fodbold, når ALDRIG på højde med mændene, simpelthen fordi de har naturen imod sig. De er bare ikke så gode, og sådan er det bare. Ikke noget at hyle op over.

Sören Tolsgaard

At påstå, at kvinderne "angående fodbold, når ALDRIG på højde med mændene, fordi de simpelthen har naturen imod sig", svarer til at erklære, at letvægtere aldrig når på højde med sværvægtere i adskillige sportsgrene, simpelthen fordi letvægterne har naturen imod sig: Sværvægtere kan simpelthen slå hårdere, løfte mere, kaste længere, osv.

Spinkle letvægtere er til gengæld simpelthen bedre til løb og kapgang, ligesom de langlemmede antiloper og geparder. Mange sportsgrene kræver en kombination af kraft, smidighed og udholdenhed, så virkeligheden rummer mange nuancer. Overvejende kraftprægede discipliner adskiller deltagerne efter vægt, idet de største ellers altid ville vinde. Jævnbyrdigt udrustede modstandere giver i alle tilfælde den mest fair og underholdende match, og op imod hinanden kan letvægtere levere ligeså flotte præstationer, som sværvægtere.

Når der ikke skelnes mellem forskellige vægtklasser (udover, hvad der ligger i kønnet), trækker sværvægtere de kombinerede sportsgrene i kraftpræget retning, som regel på bekostning af andre kvaliteter, så sportsgrenen i takt med reglernes opblødning og dommernes accept bevæger sig i mere rå og brutal retning.

Det kan man så synes om, opfatte som en kvalitet, eller ej. Det korte af det lange er, at kvinderne spiller fodbold af høj kvalitet, som er mindre præget af vold og brutalitet, men i højere grad beror sig på kombinationsspil og elegante finesser. At de desuden er kønnere at se på, er yderligere en kvalitet, om end ikke for sporten som sådan.

Forhåbentlig vil kvindefodbold ikke i samme grad som herrefodbold blive omklamret af storkapitalens fangarme. Det er i høj grad den opgejlede markedsføring, som underminerer spillernes, bagmændenes og supporternes opførsel, både på og udenfor banen. Den sunde sportsånd går simpelthen tabt i processen.