Læsetid: 2 min.

Orwells klarsyn

1930’ernes Moskvaprocesser er baggrund for George Orwells dystopi ’1984’
Partiet vil magten for magtens skyld, og jo stærkere det er, jo mindre tolerant bliver det, dets mål er den totale magt over individernes tanker og følelser i Orwells 1984. Foto: Wikimedia

Partiet vil magten for magtens skyld, og jo stærkere det er, jo mindre tolerant bliver det, dets mål er den totale magt over individernes tanker og følelser i Orwells 1984. Foto: Wikimedia

12. juli 2013

Midtvejs i 1984 snakker Orwells hovedperson, Winston Smith, og hans hemmelige kæreste Julia om den altomfattende magt, Tankepolitiet besidder.

»De kan få dig til at sige lige meget hvad, men dine følelser kan de ikke påvirke,« siger hun.

Og Winston svarer: »Hvis man føler, det er værd at holde fast ved det menneskelige, selv om man ikke opnår noget som helst ved det, har man vundet over dem.«

Hvorefter Orwell i romanens tredje del minutiøst skildrer, hvordan Winston Smith systematisk nedbrydes til det punkt, hvor det er Partiet, der har vundet over ham. Han svigter Julia, og han ender med at elske Big Brother. Da Julia, der også har været igennem torturen, og Winston mødes igen, konstaterer hun: »Man tænker kun på sig selv (...) Og bagefter føler man ikke længere det samme for (Winston).«

Det er deres fælles erfaring.

Selvbedrag

Romanen er skrevet med samme orwellske diktion som i hans essays fra 1940’erne, hvor han analyserer beslægtede emner: De kommunistiske fellow travellers i den britiske intelligentsia bærer således deres del af æren for Orwells opfindelse af begrebet ’dobbelttænkning’, ligesom der i romanen er et langt essay om, hvordan Big Brothers totalitære Oceanien fungerer. Partiet vil magten for magtens skyld, og jo stærkere det er, jo mindre tolerant bliver det, dets mål er den totale magt over individernes tanker og følelser, lyder det. Symboliseret også i skabelsen af Nysprog, der i modsætning til andre sprog får færre og færre ord år for år. I virkelighedens verden er det ikke mindst 1930’ernes Moskva-processer, der er den historiske baggrund, men Orwell går et skridt videre, idet han understreger, at de tilståelser, der blev lokket frem af Stalins tortur, var falske, mens de tilståelser, der falder i Oceaniens retssale, er ægte: Først når ofrene selv tror på deres forbrydelser og oprigtigt angrer, er Partiet tilfreds.

Det er den intelligente bøddel O’Briens profeti, der går i opfyldelse: »Aldrig mere vil du kunne nære normale, menneskelige følelser. Aldrig mere vil du kunne føle kærlighed eller venskab eller livsglæde eller nysgerrighed eller mod eller tilfredshed. Du vil være hul. Vi klemmer dig fuldstændig tom og fylder dig med vore tanker og ideer.«

Det er, hvad der sker, og det er den lære, Orwell, der i 1940 nærede forhåbninger om et demokratisk, socialistisk samfund, har draget af totalitarismen under Anden Verdenskrig.

Med O’Briens ord: »Der er ingen grænser for, hvor meget menneskene kan påvirkes og formes.«

George Orwell - '1984', 1949

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Robert Ørsted-Jensen
  • Kristian Rikard
Robert Ørsted-Jensen og Kristian Rikard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kasper Hviid

“You had to live—did live, from habit that became instinct—in the assumption that every sound you made was overheard, and, except in darkness, every movement scrutinized.”
— George Orwell, '1984'

“Even the Catholic Church of the Middle Ages was tolerant by modern standards. Part of the reason for this was that in the past no government had the power to keep its citizens under constant surveillance.”
— George Orwell, '1984'

“Big Brother is Watching You.”
— George Orwell, '1984'

Jørn Sonny Chabert, Janus Agerbo, Lone Christensen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

Man kan sige at den kolde krig med dens endeløse dikotomi mellem ”dem og os” skydes i gang indenfor litteraturen med denne bog. Orwell var ingen kapitalist lakaj, men en af de mange nyttige idioter for USA imperialismen og kapitalismen, som fik gevaldig vind i sejlene i disse år.
Jeg forstå ikke Karen Sybergs sludder om Moskva processerne som var i 1938. Orwells bog udkommer i 1948 og ind imellem har der været en verdens krig. Moskva processerne handlede netop om et opgør med 5. kolonne folk inden den truende krig begyndte. Ingen af de vestlige journalister og ambassade folk som overværede processerne registrerede nogen tegn på totur (Se f.eks.: Anna Louise Strong: ” The Stalin Era” & joseph E. Davies: ” Mission to Moscow” ). I bogen ”The Last Train from Berlin” skriver Howard K. Smith: ”Had Russia not liquidated a few thousand bureaucrats and officers, there is little doubt that the Red Army would have collapsed in tow months”.
Imidlertid kan man jo også vælge at læse Orwells bog som det litteratur den er & på denne made få en litterær oplevelse med både spænding og fantasi.

Michael Kongstad Nielsen

Orwell har også skrevet "Hyldest til Catalonien" (1937), efter at han deltog som frivillig i den spanske borgerkrig og blev hårdt såret. Hvor ligger Europas sjæl i Spanien? Dengang og nu?

Claus Oreskov

@ Michael Kongstad Nielsen. Europas sjæl i Spanien? Dengang og nu? – den samme udbytning og udsultning af befolkningen bare under andre paroler, under andre faner!

Michael Kongstad Nielsen

Ja så firkantet ville jeg nok ikke selv udtrykke det, men idéen i mit indlæg er at indlede en modsigelse af det ellers udmærkede oplæg, at fremhæve god europæisk litteratur fra 1945 og frem, idet forehavendet tydeligvis har en intention om at ville erindre læserne om en europæisk sjæl, der bare ikke findes.

jens peter hansen

Hvad med Animal Farm, et allegorisk mesterværk og et opgør med Sovjet og Nazityskland. Hyldest til Catalonien er jo også et råb for frihed og mod sovjetkommunismen.

Preben Haagensen, Steffen Gliese og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Paul D. Jensen

Kasper Hviid skriver : " at ens mobil registreres 50 gange i døgnet "
Ja, men det er kun hvis du har et stille-siddende arbejde .
Din telefon registreres hver eneste gang den logger på en ny mast !
Altså UD OVER at alle dine opkald,SMS'er, MMS'er og så videre og så videre registreres ..

Paul D. Jensen

Jeg finder det stærkt stødende at Stalinisten Claus Overskov kalder Orwell
'en nyttig idiot' ..

" Ingen af de vestlige journalister og ambassade folk som overværede processerne registrerede nogen tegn på totur "
Jesus Fucking Christ altså ....

Børge Rahbech Jensen

Personligt er jeg ret ligeglad med, hvor mange gange min mobiltelefon registreres på et døgn. Det er sjældent, jeg har den på mig, og ret ligegyldigt, om min mobiltelefon registreres som værende i min lejlighed, mens jeg selv er i byen.

I det danske samfund mangler nærmest kun en central "Big Brother", hvis det sammenlignes med Oceanien. Stræben mod koncensus har samme funktion, og en kronik på politiken.dk i dag mindede mig om, effekten støttes af et voksende antal psykiatriske diagnoser. Der er næppe behov for processer som de omtalte Moskva-processer i et samfund som vores, hvor afvigende adfærd kun accepteres, så længe den er uforpligtende og behagelig. I så fald overtages Big Brothers opgaver af befolkningen støttet af offentlige myndigheder, mennesker med afvigende adfærd kan henvises til.

Jørn Sonny Chabert, Dennis Berg, Peter Nielsen, Moh Abu Khassin , Søren 2 Jensen, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

George Orwell er god at have med i denne sammenhæng fordi han er fra England, som var sejrherre efter Anden Verdenskrig, og fordi han var født i Bengalen, en del af Englands kolonirige i Indien, så han har lært fra fødslen hvad undertrykkelse af de indfødte vil sige. Han var fra det bedre borgerskab, og det er jo i top 10 igen, men han tog dog afstand fra familiens idealer og værdier, han var et sort får, en udskilt yndling, han tog de små og de svages liv og tanker til sig, så jo, han er ok at have med i denne liste.

Robert Ørsted-Jensen

Stalinisterne og sovjetlakejerne var kapitalismens mest aktive 'nyttige' idioter. Ingen har gjort mere for at gravlægge enhver ide om et alternativ til kapitalismen

Claus Oreskov

Nu er det jo sådan Paul D. Jensen at holdninger ikke automatisk er lig med sandheder. Så vil du ikke være så elskværdig at lade være med at servere dine holdninger som sandheder. Vil du benægte mine postulater omkring Moskva processerne så gør det ud fra den dokumentation jeg fremlage. Den en af bøgerne er skrevet at USA's ambassadør i Moskva som var til stede ved samtlige retssager. For ham var der ingen tvivl om at de anklagede var skyldige i 5. kolonne virksomhed. På dette tidspunkt likviderede agenter fra Tyskland og Japan politiske kommissærer i Sovjetunionen og deres familier så anklagen var ganske alvorlig. Jeg selv mener at Joseph E. Davies har ret i sine vurderinger, men med visse forbehold. For der var også fejltagelser og fordrejninger af kendsgerningerne, så ja nogle uskyldige og delvis uskyldige røg med i farten. Er det aldrig sket i andre statssamfund? Læser man den anden bog jeg anbefalede af Anna Louise Strong (The Stalin Era) ser man hvordan afsløringerne af 5. kolonnevirksomheden i de højeste politiske kredse samt hos det hemmelige politi, affødte panik og paranoider. Hele befolkningen blev angrebet af paranoider og man angav hinanden i en slags panisk ængst. Hysteriet stoppede først da Stalin selv gik ud og stoppede det. Nogle historiker siger at han stoppede hvad han selv havde sag i gang, men dte er kun delvist sandt – historien er her som der mere kompleks.
PS: Det er sandelig interessant at samtidig med de store afsløringer, af USA efterretnings virksomhed og medfølgende undergravning af andre landes politiske systemer, så findes der mennesker som stædig TROR på samme USA's propaganda og hade historier om Sovjetunionen som blev fabrikerede hvert minut gennem alle unionens dage!

Steffen Gliese

Det er meget svært at tage alvorligt, hvad der er et forsvar for en fordømmelig i bund og grund fordømmelig retspraksis, Claus Oreskov.
Det er også meget svært at tro, at denne 5. kolonnevirksomhed skulle udfolde sig, da det ærlig talt er svært at se, hvem den skulle være til fordel for. Som bekendt var det Stalin, der forligede sig med andre totalitære systemer i en grad, så det i dag er svært at få mange unge mennesker til at forstå, at nazismen/fascismen i sin inderste karakter er småborgerlig. Men det er stalinismen jo afgjort også - men sin vægt på klassiske, småborgerlige dyder.

Robert Ørsted-Jensen

Oreskev
'ja nogle uskyldige og delvis uskyldige røg med i farten'

vorherrebevars

Det var sgu ikke muligt under Stalin for andet end magthaveren selv at være skyldig i noget som helst

alle var
uskyldige

dert var kun en skyldig og han døde som bekendt i 1953 - det eneste ærgerlige i den sag er at helvede desværre ikke eksisterer

Claus Oreskov

@ Peter Hansen. I samtlige koldkrigs scenarier er det klogt at indregne USA's propaganda og infiltrering. Man skal altid spørge hvor har jeg denne viden fra (især hvis det drejer sig om officielle meninger og holdninger – de er alle producerede til formålet af USA's propaganda apparat). Vesten og USA's viden om Moskva processerne kan for det meste føres tilbage til et skøn litterært værk ”Mørke midt på dagen” af Arthur Koestler og undskyld jeg siger det i en debat om litteratur – skønlitteratur er altså ikke lig med historiske sandheder. John V. Flemming har i bogen ”The Anti- Communist Manifestos” påvist hvordan 5. skønlitterære værker dannede grundlæget for vestens holdninger til Sovjetunionen under den kolde krig.Og sagt på forhånd John V. Flemming er hverken venstreorienterede eller kommunist, han virker snare som en neo- konservativ.

Claus Oreskov

@ Robert O Jensen. Tænkte du ville dukke op som trold af æske hvis jeg skrev nogle indslusende ord  & der var du så. Det hele er altså et set-up, så jeg kan fortælle, at jeg lave en grøn gren fra dig i en vase på Vysotskys grav. Se:
http://www.flickr.com/photos/98844297@N02/9280742033
PS: Man kan altid stole på os Stalinister 

Peter Andersen, Per Torbensen og Thomas Borghus anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Mange tak Oreskov - han var og er fantastisk - og nu er det jo ikke os alle beskåret at besøge de kanter. Det var smukt af dig - takker!

Nic Pedersen

Stalin og hans tid ganske rigtigt mere kompliceret end mange vil gøre den til.

Én ting er i hvert fald sikkert. Der var mere end en aktivt/passivt skyldig/ansvarlig for tidens hændelser og de døde absolut ikke alle i 1953!

Jeg kommer til at tænke på en meget kær gammel mand, der som en af de få var med på hele turen fra Moskva i ´41 til Berlin i ´45. Så han havde set og oplevet en del.
Han havde, som så mange gamle (og unge) russere af gode grunde et ambivalent forhold til Stalin selv.
Men bortset fra Stalin, så spurgte jeg ham en gang, om der var ting han fortrød i sit liv.

Han svarede, at der var i hvert fald to ting:
"at jeg ikke dræbte flere tyskere og at jeg og alle vi andre i den hær, som besejrede fascisterne, stod som får og gloede, når tjekisterne slæbte af med vores kammerater. Dem skulle vi også have skudt. Men det var vi alligevel ikke helte nok til".

Per Torbensen, Flemming Scheel Andersen, Claus Oreskov og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Søren 2 Jensen

Danmark anno 2013
Nysprog
Opfordring til anonyme anmeldelser
Propagandamedarbejdere (spindoktorer)
Ophævelsen af magtens tredeling (i sager om påstået socialt bedrageri)
Omvendt bevisførelse (i sager om påstået socialt bedrageri)
Mørklægning af politiske beslutningsprocesser
Centralisering af magten
Systematisk omfattende overvågning af befolkningen
Undertrykkelse af de arbejdsløse

Jens Kofoed, Peter Andersen, Helge Rasmussen, Thorbjørn Pedersen, Frans Røjkjær, Thomas Borghus, Lone Christensen, Peter Nielsen, Moh Abu Khassin og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

@Søren Jensen. Du mangler:
Præventive arrestationer &
Præventiv krig

Jens Kofoed, Helge Rasmussen, Thomas Borghus, Moh Abu Khassin og Søren 2 Jensen anbefalede denne kommentar
Søren 2 Jensen

Claus Oreskov
Tak for tilføjelserne.
Der er efterhånden så mange ligheder mellem Danmark og Oceanien at det kan være svært at få dem alle med, men Præventive arrestationer & Præventiv krig er naturligvis også nogle ligheder der bør nævnes.

Nic Pedersen

Ja, for nu at vende lidt tilbage til Orwell og hans værker, så kan jeg godt anerkende at "Animal Farm" nok var stærkt inspireret af USSR. Selvom jeg dog også læser denne som havende et mere alment budskab.

Men jeg har længe, om ikke altid haft problemer med at anskue 1984 som andet end en velovervejet advarsel mod Vestens egen mulige udvikling. Alene det tænkte samfunds navn "Oceanien" peger sgu ikke just på den "kommunistiske verden" anno 1948, vel?

I nutidens lys ligner Orwell mere og mere en sand profet (Kassandra?), hvilket måske også er grunden til, at "1984" vist også stryger op ad bestseller-listerne i bl.a. USA i denne tid?

Jørn Sonny Chabert, Lone Christensen, Claus Oreskov og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Nic Pedersen,
Jeg forstår ikke helt hvad du mener med det sidste i dit indlæg kl. 16.49, men ellers er jeg helt enig.

Nic Pedersen

Kristian Rikard,

jeg forstår så ikke helt, hvad man kan være i tvivl om der i lyset af den tiltagende (og tiltagende afslørede) overvågning af alt og alle i disse tider?
Hvis det er min parentes med Kassandra, du mener, så var hun en person i Homers Illiade, som havde den forbandelse, at hun så alle ulykkerne komme, men aldrig blev troet.
Men jeg forklarer selvfølgelig gerne, hvis jeg har været uklar. ;-)

Michael Kongstad Nielsen

Jeg har også altid mest set 1984 som en forudsigelse af vesten.

Peter Nielsen, Moh Abu Khassin , Lise Lotte Rahbek, Claus Oreskov og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Nic Pedersen,
Nej det er mere det med at tillægge Orwell næsten overmenneskelige evner. Som du selv anfører var han en fantastisk forfatter og essayist. Men at "1984" skulle være så meget bedre end Fagre nye Verden af Huxley f.eks. kan jeg ikke se. Huxley er som andre på den tid også interesseret i fremtiden, Og hans eksmepler med f.eks. medicinsk manipulation er da fuldt ud lige så skræmmende. :-)

Nic Pedersen

Kristian Rikard

det glæder mig at finde en "åndsfælle" her! :-)
Jeg har faktisk tit nævnt netop Huxley i samme åndedrag som Orwell (de supplerer hinanden så godt)!
Huxley er (desværre) bare ikke lige blevet nævnt i denne omgang.
De to var vitterlig begge visionære af næsten overmenneskelig klasse.
Men der bliver uddelt rigeligt med SOMA i nutidens virkelighed, ingen tvivl om det!

Niels Mosbak, Jan Weis og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar

Der er skam endnu flere åndsfæller, d'herrer ...

Aldous Huxleys bøger har hos mig personligt altid ligget lidt længere fremme på kakkelbordet – bevares, ”1984” er da en meget rammende parodi, også på vores tid – men på mange måder er Orwell bare en hurtig 2-er, der i England har haft vægtige forgængere …

I ”Fagre nye verden” kommer spotteren Huxley længere omkring i sin kritik af det bestående end Orwell, det er en filosofisk fortælling på linje med Voltaires Candide og den mest nådesløse samfundssatire siden Swift skrev Gullivers Rejser. Det er et knagende vittigt opgør med den kropslige livsdyrkelse og teknisk-politiske optimisme, hvormed en inderligt fortvivlet ung slægt søgte at komme over alle de kriser, som skyldtes Første Verdenskrig – vi taler her om 1930-erne ...

En rejse gennem USA havde indgydt Huxley ubehag – massecivilisation og surrogatkultur, teknisk komfort og åndsliv på transportbånd truer hele vor åndelige arv og alle etiske mål (sic!) – herefter regnede hans kalender kun med ”år efter Henry Ford” – hvad har egentlig ændret sig siden til det bedre …

Skulle man endelig rangere de to forfattere i f.t. til hinanden tror jeg nok Huxley – også som den mest produktive af de to – løber af med laurbærbladene …

Husker fra min gymnasietid, at vi gik rundt og drillede hinanden med taberstemplet – ”epsilon-minus” – hvor dælen kom det nu lige fra … :-)

Frit efter Morten Bredsdorf: ”Aldous Huxley”. En monografi, 1938.

Heinrich R. Jørgensen, Niels Mosbak, Robert Ørsted-Jensen, Claus Oreskov, Nic Pedersen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Nic Pedersen og Jan Weiss,
Hvis man tænker på hvorledes Huxley primært har beskæfiget sig med overklasses lette og formålsløse liv - og Orwell med det diamentralt modsatte så er det da tankevækkende.
PS: Jeg kan også godt lide Ewelyn Waugh.

Robert Ørsted-Jensen, Lise Lotte Rahbek, Jan Weis og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Nic Pedersen

Jan Weiss,

Orwell - en "hurtig 2-er"?

En bedre sådan er vidst så ikke set i England siden Robin Hood splittede pilen, der sad i skivens midte? (hvem skød for resten den?)

Orwell er jo ikke en gang spor abstrakt, når man læser ham nu. Det er dog trods alt både Huxley og Swift, uanset disses indiskutable kvaliteter.

Michael Kongstad Nielsen

Men før alt det, skulle det vestlige menneske først fødes, i form af Robinson Crusoe, roman af engelske Daniel Defoe, London i 1719

Nic Pedersen

MKN,

nej, ideen om "det vestlige menneske" fødtes snarere af Herodot eller hans kritiker Plutarch langt tidligere, om end ikke i (ren) romanform!

Herodot var dog langt fra blind for andre mennesker/kulturers kvaliteter.

Det er ganske interessant at se hvordan Snowdens afsløringer af den vestlige verdens Big Brother samfund, og debatten om de vestlige ulovlige krige, terrorlovene og tortur-procedurerne, fængslinger i strid med habitus corpus i Guantanamo og andre fængsler, vestlige mediernes afsporing af og bevidst fokusforskydning i debatterne, tillægges Sovjet under Stalin.

Per Torbensen, Niels Mosbak, Thomas Borghus, Lone Christensen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Paul D. Jensen

Claus Oreskov skriver :
14. juli, 2013 - 10:40 #
" Nu er det jo sådan Paul D. Jensen at holdninger ikke automatisk er lig med sandheder. Så vil du ikke være så elskværdig at lade være med at servere dine holdninger som sandheder. Vil du benægte mine postulater omkring Moskva processerne så gør det ud fra den dokumentation jeg fremlage. "

Nej tak du, jeg er pænt ligeglad med hvad Anna Louise Strong skrev, det er åbenlyst propaganda fra en 'believer', uanset om det er hendes lovprisninger af Sovjet-kommunismen eller af Kina-kommunismen .
"Jeg står her foran mig med en bog jeg selv har skrevet " - og den dokumenterer ....
Lige nøjagtig ingenting .

Jeg kunne også henvise til adskillige tykke bøger der alle påstår at nazierne ikke myrdede Jøder - Det gør det jo ikke sandt, vel ?

At kalde Orwell for 'en nyttig idiot' er et selvmål af dimensioner !

Paul D. Jensen

Hvad er det i øvrigt for nogle 'holdninger' jeg skulle have fremstillet som 'sandhed', altså udover at det vist er DIG der er idioten og ikke Orwell ?

Nic Pedersen

Bill

tillægges???

Selv Stalin kan gøres uret, hvilket jeg i al beskedenhed vist har påpeget et par gange uden at ville kaldes stalinist af den grund.
Det renvasker bare ikke Bush og Obama m.fl.!

Jeg kan ikke se, at nogen her gør mere end højst at drage paralleller mellem flere stærkt kritisable historiske hændelser og nutidens ditto.

Per Torbensen, Niels Mosbak, Bill Atkins og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

@Nic Pedersen. kløjs i ordbogen eller ikke – håber du beriger os andre når du få læst bogen – vor land er jo fattigt på litterære nuancer og facetter!

Kristian Rikard

Litteraten Peter P. Rohde placerede netop forfattere som Ronald Firbank, Aldous Huxley og - Evelyn Waugh - i samme skuffedarium – forfatterskaber, hvor bl.a. kynismen, seksualiteten og den åndrige konversation var nogle af ingredienserne …

Peter P. Rohde: ”Engelsk Litteratur, 1900-1947”, s.184. København, 1948.

Claus Oreskov

@Bill Atkins. Folk har levet så længe med den amerikanske løgn, at de mister sig selv, hvis de tager opgøret med denne løgn. Gennem vores passivitet til USA's forbrydelser er vi alle medskyldige og det er ikke nemt at erkende – folk er blevet bange for sig selv – derfor klamre de sig til hadebillederne af Sovjetunionen. Selv 20 år efter unionens opløsning kan de ikke frigøre sig for angsten for dette selvskabte spøgelse.

Per Torbensen, Thomas Borghus og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Naturligvis var der 50 ledende kommunister, der skulle elimineres som et led i en indre magtkamp da verdens stærkest og mest moderne hær rettede sin kanonløb mod de russiske storbyer Leningrad, Moskva og Stalingrad. Hitler stod for døren, for fanden.

Alene for at forklare den russiske befolkning at det her var alvor var en kæmpe opgave.

Narrøven Chamberlain, den engelske premiereminister, stod så sent som i 1938 efter at Hitler havde okkuperet Østrig og han og Chamberlain havde underskrevet München-aftalen og England havde solgt Sudeterland og hele Tjekkoslovakiet og råbte "Fred i vor tid".

Naiv var han sgu ikke ham Stalin.

Nic, Jeg vil give dig ret i at de to ting burde være adskilt, men denne artikel, og en masse andre afsporinger og bevidste fokusforskydninger i snart sagt alle slags artikler og medieindslag - måske lige bortset fra madprogrammer og -opskrifter - drager paralleller mellem Snowden og DDR eller Stalin. Forleden afsluttede en journalist i orientering P1 DR et indslag om NSA, med at fortælle om russisk bekendt, der var blevet sendt "langt væk" og han havde aldrig hørt fra ham siden - angiveligt fordi han havde anmeldt nogle komsomoller for at bryde ind på hans kollegieværelse.

Jeg spekulerer om den slags indslag giver pote ved kasse ét eller hva'

Nic Pedersen

Claus Oreskov

Jeg vil gøre mit bedste med Stalins gamle mor. Nu har "gud og hver mand" efterhånden omskrevet Volkogonovs Stalinbiografi tit nok, så nogle grundkilder vil være en god ting.

Hov Nic, nu bliver jeg i tvivl om din fremhævelse af ordet "tillægges"

Den danske ordbog:

1.c

pege på nogen som ophavsmand til noget eller som skyldig i noget

Nic Pedersen

Bill,

for min skyld må man bruge alle midler inkl. henvisninger til andre tiders onder for at bekæmpe vor tids onder!
Med henvisning til min gamle næstensvigerbedstefars ord ovenfor, så håber jeg ikke, at vi lader vor tids tjekister slippe afsted med deres gerning!

Michael Kongstad Nielsen

Tankepolitiet og dets modstykke, følelsen af at holde fast ved det menneskelige, findes og trives den dag i dag. Jeg mener, den vestlige verden er truet af tankepolitiet nu, så det er asynkront at blive ved med at snakke om Moskva-processerne og alt muligt gammelt snak - det er nutiden, det gælder.

Jørn Sonny Chabert, Nic Pedersen, Per Torbensen, Niels Mosbak, Rasmus Kongshøj, Lone Christensen, Moh Abu Khassin og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Sider