Nyhed
Læsetid: 3 min.

Krigen som eposets fundament

Danske forfattere er blevet kritiseret for ikke at turde skrive om krigen. I et indlæg i anledning af Danmarks tilbagetrækning fra Afghanistan skriver forfatter Thomas Boberg, at krig er en måde at opleve livet på
Kultur
6. august 2013

Dansk kunst har endnu ikke forsøgt at skabe en dybere forståelse af krigen i Afghanistan.

Sådan lød det i Politiken, få dage efter infanteristerne i de danske kampenheder havde forladt militærlejren Camp Price i Helmand-provinsen i Afghanistan. 12 års krig var officielt slut, men hvordan det rent politisk gik til, at Danmark gik med i krigen, er der endnu hverken skrevet romaner, teaterstykker eller filmmanuskripter om, hed det i dagbladet:

»Forfatterne har hidtil afstået fra at byde ind på en dybere forståelse af krigen, opgøret mellem islamister og vestlige magter og af det land og den kultur, krigen har udspillet sig i.«

Nu forsøger den danske forfatter Thomas Boberg i et essayistisk indlæg på blogkollektivet Promenaden netop at søge en dybere forståelse af krigen.

»Krig er en måde at opleve livet på, og det ved magten selvfølgelig, for det har den altid vidst,« indleder han indlægget med titlen: I anledning af Danmarks tilbagetrækning fra Afghanistan/eller den gode krig.

Ernst Jüngers I stålstormen er et forsvar for krigen krydret med æstetik. Et forsvar for den livsform eller livsstil, som krigen kaster af sig, skriver han.

»Krig er for Homer (...) selve eposets fundament. For Cormac McCarthy er krigen en målestok for den grad af interesse, intensitet eller ligefrem underholdningsværdi, som livet kan have, og som krigen åbenbart er i stand til at levere. Uden krig, har han sagt i et af de eneste interview, han har givet, ville livet være kedeligt.«

Den retfærdige krig

Thomas Boberg skriver, at efter hvilken som helst krig kommer eftertanken, hvor sårene skal slikkes, og man siger »aldrig mere«. Så går tiden, og den næste krig er aldrig den samme som før. Argumenterne og motiverne er anderledes, og selv om krigens essens er at slå ihjel, er der forskel. Man indfører regler.

»Man indfører ikke blot den retfærdige krig, men nu også den gode krig. Den retfærdige krig er en forsvarskrig, den gode krig er en angrebskrig mod et ondt land.«I et digt skriver T.S. Eliot, at gamle mænd burde gå på opdagelsesrejse. Gamle mænd burde gå i krig, skriver Boberg, men anfører, at gamle mænd bestemmer, at unge mænd skal gå i krig. De gamle mænd, som sidder på magten, husker, hvordan det var at være ung, og ved, hvordan man overtaler ungdommen til at melde sig til krigen. Ungdommen er enten fuld af trang til at gøre en forskel eller uden illusioner og fremtidsperspektiver.

»Det er altid unge mennesker, der skal sendes ud i krigen, fordi de ved endnu ikke, hvad det vil sige at vende hjem fra en krig, hvis man da ikke bliver hjemsendt i en kiste. De tror fortsat på, at det kan lade sig gøre, at slå en fjende ihjel, og have det fint med det, at det giver mening, at der er en idé med det hele,« skriver han.

Lev Tolstojs Krig og fred handler om Pierre, som vil opleve virkeligheden, og krigen er virkeligheden. Og det handler alle krige åbenbart om, skriver Thomas Boberg: Krigen, som skulle være anderledes, god og retfærdig, omsider en ærkegod krig, ender som tidligere med ufattelige lidelser, traumer, forbrydelser, forræderier, ødelæggelser, massemord, brændte mennesker, døde børn.

»Krigen er spændende, den er indbringende, den er nødvendig, den er en læreplads for det unge menneske, som virkelig ønsker at tage fat. Krigen findes, fordi den altid har eksisteret, den er ret sjov på film og i spil, den er en slags kærlighed til universet. Den er profit for de fede. Den er sammenhold og kammeratskab. Den er en smuk dannelseshistorie. Den er måske mindre sjov at vende tilbage fra, hvis det går så godt, og heller ikke skøn for dem der må lægge sind og krop og børn og jord og hus til. Krigen er det hele værd – eller næsten. Det dér næsten behøver vi heller ikke at snakke så meget om, det er jo tydeligt, at det ikke er så populært. For i virkeligheden handler krigen jo om, at fjenden bare skal dø, men hvor fanden er fjenden?«

Thomas Bobergs indlæg i sin fulde form finder du på Promenaden, hvor også andre forfattere supplerer med indlæg om krigen. www.prmndn.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her