Interview
Læsetid: 3 min.

’Nazifilm er en del af vores kulturarv’

De danske nazister bliver ofte fremstillet som en flok kriminelle tosser, der var ekskluderet fra samfundet. To nyfundne nazifilm udfordrer vores fælles erindring og dæmoniseringen af DNSAP, mener filmhistoriker
Filmhistorikeren Lars-Martin Sørensen har fundet to danske, nazistiske propagandafilm, da han gennemgik danske og udenlandske arkiver

Filmhistorikeren Lars-Martin Sørensen har fundet to danske, nazistiske propagandafilm, da han gennemgik danske og udenlandske arkiver

Kultur
14. august 2013

Sideskilningen er skrap og sløjfen omhyggeligt bundet i det lyse, bølgede hår. Pigen smiler og misser med øjnene. Med en rask bevægelse hæver hun armen og heiler i retning mod kameraet.

Og sådan forsætter de. Børnefamilier, unge mænd og kvinder, der hygger og heiler i den danske sommersol.

Billederne stammer fra to nyfundne nazifilm, som filmhistoriker Lars-Martin Sørensen har gravet frem i forbindelse med, at have gennemgået både danske og udenlandske arkiver. De smilende ansigter udfordrer efterkrigstidens skildring af de danske nazister, mener han.

»Hidtil er de danske nazister blevet lagt for had og udstillet som tåber, psykopater og udskud. For eksempel i dokumentaren Danmark i lænker fra 1945, hvor Gunner Nu Hansen skildrer nazisterne som afskum fra de danske tosseanstalter og fængsler og kalder dem ’nazistiske fnatmider’. Vi har været meget hurtige til at dæmonisere og udstøde nazisterne fra det nationale os og på den måde bestyrke, at vi andre var gode nok,« siger Lars-Martin Sørensen.

De nyfundne nazifilm skal ifølge Lars-Martins Sørensen betragtes som en del af den danske kulturarv på lige fod med andre film om besættelsestiden. For eksempel Carl Th. Dreyers Vredens dag eller Bodil Ipsens mørke, realistiske film.

»Jeg har det sådan, at hvis vi vil lune os ved mesterværkerne og vedgå os kulturarven, så må vi også vedgå os kulturgælden. Og det er så den, vi har her. Med filmene har vi fået nogle billeder fra den danske nazismes historie, som fremstiller nazisterne på deres egne præmisser,« siger han.

Filmene er optaget i 1930’erne og skulle formodentlig have været brugt som propagandafilm.

»Mændene står og snakker og smågriner, mens de får sig en smøg eller en pibe tobak. De har ikke horn i panden, men er almindelige mennesker, som hyggesnakker, heiler og går med hagekorsbanner. Man skal huske, at dengang var hagekorssymbolet ikke ladet med fem millioner døde jøder,« påpeger han.

Eliten var med

Fordommen om, at det nazistiske parti var en flok uuddannede og åndsforladte tåber, bliver sat på prøve, når både den lokale præst og den senere folketingspolitiker Ejner Jørgensen dukker op i forsamlingen.

»Nazisterne var mennesker med et rigtigt menneskeliv, og de repræsenterede et bredt udsnit af den danske befolkning. Bryld-brødrene var højtuddannede københavnere og landsretssagførere, og dele af adelen trådte også ind i DNSAP (Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti, red.). Men i eftertiden har vi overbevist os selv om, at nazisterne var nogle landsbytosser og nogle krigsliderlige unge mænd. Selv om det var en meget mere broget forsamling, som lod sig lokke,« siger han.

De nazistiske stævner i Sønderjylland tiltrak også partiets øverste ledelse. Den københavnske spejderfører Cay Lembcke, der stiftede DNSAP allerede i 1930, hvor han kopierede Adolf Hitlers 25 punkts-program sammen med Fritz Clausen, som var læge og senere blev formand. De nazistiske frontløberes fremtoning på film tilføjer ifølge Lars-Martin Sørensen en vigtig nuance til historien.

»Der er vanvittig stor forskel på at læse om Fritz Clausens meritter og hans taler og så se ham stå og hygge sig med pastor Malling og ryge en smøg. Det giver et andet billede af ham, og det afdæmoniserer hans person, fordi man kan se, det er et helt almindeligt menneske, der står og hyggesnakker. På trods af, at det menneske bekendte sig til et af de mest modbydelige og blodige diktaturer i Europas historie,« siger han.

Han fremhæver, at troen på parlamentarismen ikke var lige så stor dengang som i dag, og diktaturet spredte beundring med sin orden og handlekraft.

»Mange af dem, der optræder på billederne, de menige, der trampede i geledderne, er formentlig senere trådt ud af nazistpartiet. De har måske været der af nysgerrighed. Det er almindelige mennesker, der går ind i noget, som er fascinerende, og som har nogle stærke symboler, og så ender nogle selvfølgelig, hvor det bliver strafbart og menneskeligt forkasteligt,« siger han og fortsætter:

»Men vi kan ikke fraskrive os, at hvis noget tilsvarende i en anden forklædning under lignende omstændigheder skete, hvad ville vi så gøre? Det er genkendeligheden i de her mennesker, der rejser spørgsmålet: Hvad fanden ville jeg gøre?«

Lars-Martin Sørensen viser sine film på Cinemateket i eftermiddag, og alle er velkomne. Arrangementet koster 40 kr. for Informations abonnenter og 65 kr. for ikke-abonnenter. Herudover vil filmene være tilgængelige på nettet i forbindelse med udstillingen ’Sculpting the Past’, der åbner den 23. august

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Jensen

"i eftertiden har vi overbevist os selv om, at nazisterne var nogle landsbytosser og nogle krigsliderlige unge mænd. ".

Et skole-eksempel på en retorisk stråmand.

Der er sgu ikke ret mange af dem, som har brugt bare få timer på at læse om perioden, der kan have siddet tilbage med en så tåbelig holdning til nazismens karakter...

Det er ikke mange uger siden vi - her på stedet - diskuterede Bryld-brødrenes gøren og laden. Det er heller ikke mange uger siden, jeg kørte forbi en herregård i Nordjylland - og fortalte mine unger om den daværende greves meget besynderlige balancegang...

Denne sommer har Henrik Skov Kristensens bog " Straffelejren. Fårhus, landssvigerne og retsopgøret," ligget på mit natbord....her er et længere afsnit om hjemmetyskernes ageren før og under besættelsen.

At hævde, at vi er oppe i "ryd forsiden"-kategorien...det er lige voldsk nok. Som vi siger nordenfjords.

Steffen Gliese, Niels Mosbak, Per Torbensen, Ib Hansen, Flemming Scheel Andersen, Mads Kjærgård og Thomas Larsen anbefalede denne kommentar
morten andersen

mener ikke Fritz Clausen var læge, men dyrlæge.

Henrik Jensen

"Der er sgu ikke ret mange af dem, som har brugt bare få timer på at læse om perioden, der kan have siddet tilbage med en så tåbelig holdning til nazismens karakter..."

Nej, det er rigtigt, men jeg tror desværre, der er rigtig mange, som netop IKKE har brugt bare få timer på emnet udenfor skolens "tvangsfodring". Og forståelsen er derefter!

Niels Mosbak, Peter Andersen, Robert Ørsted-Jensen, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Morten - Fritz Clausen var læge. Jens Møller, den hjemmetyske fører, var dyrlæge.

Men de var begge nogle svin....

Per Torbensen

Kan vi så også blive enige om,at filmen Danmark i lænker,hvor Gunnar NU som indtaler er en efterrationaliserings film,en skod film hvor en senere metode for manipulation og koldkrig danner mønstre.

Er vi enige om,at det sluttede med Auschwitz,men ikke begyndte dermed.

Er vi enige derom,at kun ganske få så et mønster fra starten,hvor Mann i 1934 udtalte de bevingede ord "Dem som brænder bøger ender med at brænde mennesker".

Er vi enige derom,at for at forstå den samtid vi diskuterer,skal vi være i øjenhøjde og stille os det simple spørgsmål med 1930 øjne,hvad kunne vi vide og forstå.

Er vi enige om,at forstå nazismen idag er utroligt lettere end damals-dengang og andre historiske perioder forøvrigt-men klog af skade er naturligvis ikke en hindring.

Robert Ørsted-Jensen, Karsten Aaen, Flemming Scheel Andersen og Ulf Timmermann anbefalede denne kommentar

Per,

nej, jeg er absolut ikke enig i "at det sluttede med Auschwitz"!
"Det" får næppe nogensinde helt ende så længe der findes mennesker.

Resten kan jeg godt tilslutte mig, men jeg mener faktisk, at en væsentlig del af læren er netop, at det IKKE var en unik hændelse med nazisterne osv.

Levi Jahnsen, Daniel Hansen, Robert Ørsted-Jensen, Flemming Scheel Andersen, Tom Paamand, Rasmus Kongshøj og Ulf Timmermann anbefalede denne kommentar
Ulf Timmermann

De tre faggrupper, der toppede med procentuel andel, som medlemmer af NSDAP (i Tyskland, altså), har jeg læst engang, var læger, dyrlæger og skolelærere (sidstnævnte faggruppes andel delvis tilskrevet Berufsverbot). Under alle omstændigheder, ikke nogen ynkelig forsamling.

Niels Mosbak, Ib Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Det er måske en del af den menneskelig natur, at lade sig hen- og forføre når vi ikke finder tilfredshed med "varerne i de gamle velkendte butikker".

Politisk se vi i dag billedet er helt det samme, og kalder det gerne(nedladende) valgflæsk hos det gamle partier op til et valg, og strømmen i stedet gerne til de tilbudte drømme hos nye unge partier i troen på deres "valgflæsk" er så meget bedre.

De tomme løfters paradis sælges lige så let som og lige så strækbart, som sælgeren af elastik i metermål kan præstere.

En dansk analogi findes såmænd også fra nyere tid, hvor løfterne om 40 % i skat til alt og alle fik allehånde "landsbytosser" frem og pengene hertil kom også på bordet fra nogle af disse "landsbytosser".

"Sangen om de 40 %" blev efterlignet fra irske politikere der lovede dette til vælgerne omkring år 2000, og fik regeringsmagten til at indføre de 40 % som de havde lovet vælgerne.
Det skal i den forbindelse erindres, at Irland fik 650 mia. i lån fra EURO-zonen, da man ingen penge havde i statskassen til at betale de løbende udgifter, men undgik således en bankerot.
Det de løfterige politikere ikke fortalte vælgerne var, at mankoen i statskassen, grundet den lave skat på 40 % til alt og alle, blev finansieret ved lånoptagning lånoptagning og atter lånoptagning indtil gælden voksede statskassen overhovedet.

Nu har vi i mange år lidt af en journalistisk sløvhed og salonfæhighed overfor vore politikere, og accepteret tomme udsagn om økonomiens sammenhæng mellem udgifter og de indtægter der skulle finansiere disse udgifter.
Tidligere journalister spurgte direkte til hvordan og hvor pengene til disse udgifter kom fra om hvor mange der kom, og lod sig ikke affeje med ordene; "det er krone for krone finansieret"!(!), der blot er et tomt udsagn.

Daniel Hansen, Morten Lind og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ikke noget nyt i, prøv at læse bogen "Forræderi på første klasse" eller find nogle danske bøger fra dengang om Nazityskland fx "En rejse gennem Det Tredje Rige" på Jespersen og Pios forlag. Beundringen for Hitler og co. er til at tage og føle på! Eller find nogle gamle avisartikler fra Politiken eller Berlingske! Ingen bliver efterladt med den tanke om andet end at Hitler var en statsmand man beundrede. Den anden historie som Gunnar Nu repræsenterer er blot verdens største løgn og ikke meget med virkeligheden at gøre, men det er den de lærer i skolen, selv den dag i dag.

Lars Dahl, Morten Lind, Flemming Scheel Andersen, Verner Nielsen, Ulf Timmermann og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Per Torbensen

Nic

Du mener at det industrielle massemord fortsatte i en grad efter 1945 ,hvor nazismens ikke er forskellig deraf eller derfra ?

At der har været massemord efter 1945 er evident.

Nej, netop.
Og de unge håbefulde universitetsstuderende, der fysisk stod for en stor del af bogafbrændningerne m.m. plus værre senere var heller ikke just underrepræsenterede!

Per
jeg kan ikke se, at metoderne skulle være særligt afgørende?
Massemord er vel nærmest mere modbydeligt, når det foregår med håndkraft uden mindste skrupler, som dog selv Himmler vedkendte sig?
Mig bekendt var de faktisk en del mere "effektive" i f.eks. Rwanda og Cambodja med haveredskaber end selv tyskerne med nok så megen industriel grundighed, sådan rent proportionalt.

Flemming Scheel Andersen, Palle Pendul og Thomas Krogh anbefalede denne kommentar
Per Torbensen

Ulf Timmermann.

Nazismen havde absolut allerede i 1934 absolut kontrol og flertal på samtlige universiteter i Tyskland.

Af 3 faggrupper Læger-jurister og ingenører lå organisations procenten allerede omkring 34-35 på 90 procent i medlems skabet af nazi partiet.

Ulf Timmermann, Flemming Scheel Andersen, Henrik Jensen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jo, nazismen var meget populær hos et bredt udsnit af befolkningerne i, og til dels også udenfor,Tyskland i slutningen af trediverne. Det er de fleste vel efterhånden klar over. Begejstringen ebbede som bekendt lige så stille ud da stanken fra kz-lejrene og senere de tyske byer begyndte at brede sig. Men i starten var det hele meget flot og nazisternes uniformer med deres hagekors og dødningehoveder skal nok have gjort en og anden raceren ungmø våd i trusserne. Dengang vidste de færreste hvor det ville ende. Men selvfølgelig burde flere især højtuddannede i tide have forudset hvor det bar hen. Men man kan ikke bebrejde dem at de ikke forudså holocaust. Der er grænser for den menneskelige fantasi, der som bekendt ikke kan hamle op med virkeligheden. Det altid nemt at være bagklog. I halvfjerdserne troede vi at spraglede skjorter med store flipper og DDR-brune bukser med høj talje og svaj ville være cool til evig tid. Tiderne skifter. Det gør moden og de politiske strømninger også. Nazismen var en strømning i tiden, som har bevist sit værd eller rettere mangel på samme. I dag er det kun kriminelle tosser der hopper på den galej. Måske er det bare sådan det hænger sammen.

Niels Engelsted

Men når Frihedsmuseet bliver gen- og nyopstillet vil der være nogle sale med disse mennesker udstillet, grever og baroner, skibsredere, redaktører, præster og digtere.

Per Torbensen, Daniel Hansen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

ja, og jord- og betonarbejdere.

...og svineavlere og servitricer m.fl.....!

Her får man lyst til at genlæse Scherfigs Frydenholm. Et bidende portræt af opportunister under anden verdenskrig - og til alle tider.

Henning Pedersen, Morten Lind, Christel Gruner-Olesen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Søren Kristensen

Når du skriver at "Dengang vidste de færreste hvor det ville ende." så er det om noget, en sandhed med modifikationer.
Jyllandposten har gennem tiderne ikke forsømt at dele sit jødehad med læserne, hvilket nærværende avis har begået en artikel om i forne tider.

http://www.information.dk/167948

samt yderligere et link fra Per Holm Knudsen

http://www.psyx.dk/kommentar/jp02.htm

Så det endte som man ønskede, lige indtil herrefolket tabte krigen, så lagde alle selvfølgelig afstand til det der var foregået. Man gider jo ikke være på tabernes side.

Hele ideen blev jo bredt omfavnet af de sædvanligt højreorienterede idioter - nærværende fotodokumentation understreger hvor lidt demokrater visse af tidens partier egentlig var...

http://www.befrielsen1945.dk/temaer/angrebdemokrati/demokratiopfattelse/...

http://www.befrielsen1945.dk/temaer/angrebdemokrati/demokratiopfattelse/...

Teksten i det sidste link fra det Konservative Studenterblad, er ganske oplysende da to stud.jur har været på studietur i 1933 til Det Nye Tyskland og endog besøgt en KZ-lejr (formentlig Dauchau) - hvilken mageløs beretning.
Så det var ikke således at datidens befolkning intet vidste om forholdene - de var såmænd nogenlunde lige så oplyste som vi er i dag - bare med lidt forsinkelse.

Lars Dahl, Daniel Hansen, Ulf Timmermann, Olav Bo Hessellund, Morten Lind, Steffen Nielsen, Per Torbensen, Henrik Darlie, Flemming Scheel Andersen, Verner Nielsen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Det er korrekt mht. til både JP og de konservative.
Men man skal nu heller ikke kigge for meget i f.eks. det gamle socialdemokratiske satireblad "Ravnen", som udkom godt op i 20érne, hvis man ikke er til jødehad.

Umberto Ecos roman "Kirkegården i Prag" er for resten god at læse, hvis man vil have lidt inspiration til videre studier udi den slags fra delvis uventet kant.
Der var nemlig i høj grad også venstreorienterede og andre idioter med!

jens peter hansen

»Hidtil er de danske nazister blevet lagt for had og udstillet som tåber, psykopater og udskud.

Ja i 1945, men der da sket ikke så lidt siden. I øvrigt var den gruppe der støttede nazisterne allermest i Tyskland, studenterne, som til alle tider må have være tiltrukket af stærke mænd som Hitler, Stalin og Mao. Forsøget på at fremstille nazister i Danmark som dummere end gennemsnittet blev jo allerede skudt ned ganske få år efter krigen af K. O. Christiansens undersøgelse af landssvigerne.
Derimod er det interessant at man vedblivende kan påstå at man nu skulle påstå at nazisterne bestod af landsbytosser. Det er der sgu ingen der har gjort i 60 år.

"Derimod er det interessant at man vedblivende kan påstå at man nu skulle påstå at nazisterne bestod af landsbytosser. Det er der sgu ingen der har gjort i 60 år."

Jo! Min skolelærer gjorde. Og Gunnar Nu-filmen var sgu del af undervisningsmaterialet. Og det er en del mindre end 60 år siden!

Hitler kaput!

Tja, folkeskolens undervisning i historie har jo bidraget en del til opfattelsen af Danmark, som nærmest var med de allierede lige fra starten.
Selv i Gyldendals Den Store Danske står der følgende:

" under 2. Verdenskrig omfattede begrebet også de med Tyskland allierede stater, Bulgarien, Rumænien, Slovakiet og Ungarn, der alle havde tilsluttet sig Antikominternpagten." (De har glemt Kroatien).

Danmark havde også tilsluttet sig Antikominternpagten - det forbigås bare fuldstændigt i teksten, og andre tekster lader forstå, at vi mente det slet ikke den gang i 1941 da Scavenius drog til Berlin og skrev under, som om det var med ført hånd. Danske studenter - et par hundrede af dem, startede demonstrationer i København, i anledning af underskrivelsen, og forsøgte at aflevere en resolution til Kong Christian X - men blev fjernet af politiet.

Så hvis man vil vide noget om Danmarks historie under 2. verdenskrig, er det næppe folkeskolens undervisningsbøger, der er det rette sted at starte.

Lars Dahl, Henning Pedersen, Morten Lind, Karsten Aaen, Christel Gruner-Olesen, Per Torbensen, Nic Pedersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Det er da rart, at alle er enige om at Lars-Martin Sørensens præmis er noget vås. Jeg har aldrig været udsat for det i min virkelighed. Skulle dyrlæger, oberster, skolelærere og godsejere være landsbytosser.

Nej, men nogle gange er landsbytosserne faktisk ikke de dummeste!

Per Torbensen

Er nu glad for dem der gjorde en forskel som Churchill gruppen-Hvidsten gruppen-BOPA-Holger Danske gruppen med flammen og citronen og med flere,de reddede lidt af Danmarks tabte ære.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg forstår slet ikke denne artikel og filmhistorikerens set-up. Som om "vi", dvs. hele den danske befolkning, skal belæres og sættes på plads om "vores" vildfarelser om nazisternes gøren og laden indenfor Danmarks grænser. Det hele ligner er salgstrick, som Information hopper med på. Men det er fup, for "danskerne" ved så aldeles udmærket godt, at der var disse tendenser, at der blev heilet og marcheret, at uniformer og optog var populære i 1930-erne, herunder KU´s og andre politiske ungdomsorganisationer. Der er ikke noget nyt, kun denne filmhistorikers kvalme forsøg på at udpege danskerne, "os", til fordummede ignoranter og indoktrinerede Gunnar Nu Hansen-disciple. Nej, hold nu op.

Frederik Kortbæk

Jeg troede at agurketiden var overstået.

Niels Engelsted

@Peter Larsen:
"Her får man lyst til at genlæse Scherfigs Frydenholm. Et bidende portræt af opportunister under anden verdenskrig - og til alle tider."

DET MÅ JEG ADVARE MOD!!! Frydenholm er hjertekærende.

Flemming Scheel Andersen og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Antikominternpagten, aftale indgået 25.11.1936 mellem det nazistiske Tyskland og Japan om bekæmpelse af Komintern (Kommunistisk Internationale) og Sovjetunionen.

I 1937 tiltrådte det fascistiske Italien Antikominternpagten, som yderligere blev udvidet i 1939 med Ungarn, Spanien og Manchukuo.

Da pagten blev fornyet i november 1941, underskrev også den kinesiske Nanjing-regering, der var venligt stemt over for Japan, samt Rumænien, Bulgarien, Kroatien, Slovakiet, Finland og efter stærkt tysk pres Danmark. Antikominternpagten blev opløst ved Aksemagternes sammenbrud i 1945.

Står der i den Store Danske Encyklopædi. Hvad er det der stikkes under stolen ??

Jo der er selvfølgelig altid nogle der mener at de andre er landsbytosser, og jeg kan forstå at Nic Pedersen har haft en lærer der mente sådan. Han kunne måske også have læst Frydenholm, hvor en af personerne jo netop er en landsbytosse, men det er da utroligt som myterne om myterne om Besættelsen bliver ved med at husere i en tid hvor der skrives den ene apologi efter den anden om samarbejdspolitikken, hvor dansk deltagelse på østfronten er blevet beskrevet, hvor retsopgøret er kritiseret og hvor sobotage og modstand er blevet nedvurderet i forhold til dansk kollaboration med besættelsesmagten.
Hvordan myten om myten om at Danmark hele tiden var allieret og kæmpede mod tyskerne kan blive ved med at sætte sig fast hos trådens deltagere er mig ubegribelig.
Langt de fleste er fuldkommen klar over at billedet er langt mere nuanceret.

Per Torbensen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Per Torbensen

Okay forstår heller ikke helt,hvor artiklen bærer hen,men så vil jeg tage udgangspunkt i selve overskriften.

Nazifilm er en del af vores kultur arv-ja og det er uden at sætte det i citat tegn.

Ja de er en del af vores kultur arv,ja ubetinget.

Tænker her på den ubetinget største nazi film instruktør LENI RIEFENSTAHL ,ja du var ud over det sædvanlige,dygtig og kompetent i dit håndværk ingen over eller ved din side.

Til Ditte Jensen ophavs kvinden til artiklen,er det der vi skal hen i debatten,for så har du helt sikkert ramt plet.

Per Torbensen

Undskyld:Lars Martin Sørensen.

Per Torbensen

Nå artiklen er skrevet af Ditte Jensen,lidt forvirrende.

Per,

ja, men lige Riefenstahl har heller aldrig været underkendt genial filmmager!?
Men du har ret. Der er meget, som været gemt væk.
"Nazifilm" kan jo også være flere ting.
Der var en stor tysk filmproduktion under Goebbels og UFA, som nu næsten er ukendt, selvom noget af den rent filmisk skulle have været af høj kvalitet.

Der er f.eks. en sent produceret storfilm fra ´40erne "Kolberg", som jeg vil have fundet.
Den skulle efter sigende være på niveau med nogle af Eisensteins og Bondarchuks storfilm. Og jeg kan godt lide genren, så bl.a. den skal ses.

""En rejse gennem Det Tredje Rige" på Jespersen og Pios forlag. Beundringen for Hitler og co. er til at tage og føle på! Eller find nogle gamle avisartikler fra Politiken eller Berlingske! Ingen bliver efterladt med den tanke om andet end at Hitler var en statsmand man beundrede. Den anden historie som Gunnar Nu repræsenterer er blot verdens største løgn og ikke meget med virkeligheden at gøre, men det er den de lærer i skolen, selv den dag i dag."

Super interessante bøger, som jeg ikke kan lade være at skænke en tanke, når man i dag, læser artikler af begejstrede danske journalister, der lige en hjemvendt fra Kina.

Same shit!.

Lars Dahl, Per Torbensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Per Torbensen:

"Er vi enige derom,at kun ganske få så et mønster fra starten,hvor Mann i 1934 udtalte de bevingede ord "Dem som brænder bøger ender med at brænde mennesker"."

Det var ikke Thomas Mann i 1934, det var Heinrich Heine som i skuespillet Almansor fra 1821 skrev "Dort, wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen".

Robert Ørsted-Jensen

Ja Sune og det var møntet på Koranafbrændingen i Spanien under den Spanske inkvisition sidst i 14-hundrede tallet

Peter Andersen

Mon ikke forfatteren hentyder til "almindelige" danskere som
fik psykopatdiagnosen og en dødsdom efter krigen. Se f.eks.
Frank Bøgh "De dødsdømte"

Per Torbensen

Sune Olsen.

Betvivler ikke at det var Heinrich Heine som udtalte de rammende bevingede ord,men det forhindrede vel ikke Thomas Mann i at gentage de bevingede ord,Thomas Mann har helt sikkert haft ham i sine tanker,når man forlader sit fædreland omkring 1933-34.

Robert Ørsted-Jensen

Når først noget klogt er sagt antager det så at sige sit eget liv og genopstår i forskellige former og situationer igen og igen hvergang der er brug for det. Mann citerede bare Heine - det er det hele - helt som masser af andre citere f.eks. Kejser Konstantin, Shakespeare, Kant, Paine eller George Orwell uden reference. Hvis de oprindelige forfattere og tænkere kunne de sammenhænge deres ord er blevet anvendt i eftertiden ville de blive absolut stumme af forbløffelse.

Morten Kjeldgaard

Jødiske flygtninge begyndte at strømme over grænserne i 30'erne, hvor en stor del af dem -- navnlig de kommunistiske af slagsen -- blev sendt tilbage til Tyskland, lige i favnen på nazisterne. Mange omkom efterfølgende i KZ-lejre. Selvfølgelig vidste danske nazister hvad der foregik, og man syntes det var fint og rigtigt. I Jyllands-Postens kunne mand læse hadske udfald mod jøder. Det hele er dokumenteret i Carl Madsens bog "Flygtning 33 -- et strejftog i Hitlers Danmark".

Per Torbensen, Niels Engelsted, Lars Dahl og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Morten Kjeldgaard, hvad nyt er det du vil fortælle ?

For det have så nyeligt regnet.... Desværre tillades Nazisme i Danmark. Desværre er det en kulturarv, som mange efterkommere af modstandsbevægelsen vil bekæmpe med næb og klør selv den dag i dag.

Jeg er overbevist om, at flertallet af borgerne i Danmark har den opfattelse, at Danmark i det sotre hele var på de allieredes side fra start til slut af 2. Verdenskrig. At nazisterne og de nazistiske tanker var marginalt tankegods, og at den danske folkesjæl - den lille gode driftige mand mod de store onde systemer herunder også nazismen; i store træk første os ubesmittede gennem også denne del af verdenshistorien.
Det er elitens privilegium at efterlæse gamle numre af JP og Ravnen osv.
Det er et fåtal af de seneste 20 års danske skolebørn, der har vandret gennem Bergen-Belsen eller noget lignende. De spiller tvætimod død og ødelæggelse på deres spillemaskiner. Og nøjes med at lægge et overfladisk øre til folkeskolens højsang om danerne, løverne og hjerterne - hvad de får med, hvis de tager et kig på nyhederne er den overdrevne selvbegejstring og selvindbildning om at Danmark er verdens smørhul, et vingeslag foran alt og alle - de varme lande er noget lort... osv.
DERFOR kan vi godt i vores tid komme til at opleve at den demokratiske krise brænder igennem, og samfundet polariseres i opløsning. Kan vi .. gud bedre det .. godt komme til at opleve.

Per Torbensen, Niels Mosbak, Niels Engelsted, Nic Pedersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Lars Dahl skulle alle danske elever virkelig gå gennem Bergen-Belsen ? Der er ingen elever i DK der ikke er blevet undervist i jødeforfølgelser, gasning og kremering.
75% af en årgang går på gymnasiet, lærer de da heller ingenting der ?
Selvfølgelig er der nogle der tror på at DK er et enestående rart land, men at unge mennesker spiller forskellige spil med død og ødelæggelse har da ikke noget at gøre med Besættelsen.
Hold nu op med den rædselsfulde myteskabende historie om at det kun er et fåtal der har forstået at forhold, holdninger og virkeligheden var anderledes end den historie der blev fortalt lige efter befrielsen.
Stop nu den mytedannelse.

Michael Kongstad Nielsen

Måske er der også en anden dagsorden, når nogle bliver ved med at påstå, at danskerne ikke har fattet deres egen kulturarv (eller kulturgæld, som filmhistorikeren her kalder det, for lige at præcisere hvad han selv mener), og det er, at disse mytemagere om myten har det dårligt med deres egne landsmænd generelt (også i dag?), og benytter lejligheden til at punke dem oven i hovedet med, at der var mange flere nazi-sympatisører, end de vil være ved, ja, Danmark flød med dem, og danskerne er næsten lige så dumme den dag i dag.

MKN

"at disse mytemagere om myten har det dårligt med deres egne landsmænd generelt (også i dag?), og benytter lejligheden til at punke dem oven i hovedet med, at der var mange flere nazi-sympatisører, end de vil være ved, ja, Danmark flød med dem, og danskerne er næsten lige så dumme den dag i dag.

Den beskrivelse vil jeg nu godt vedkende mig et langt stykke. Dog uden at ville acceptere etiketten "mytemager"!

Michael Kongstad Nielsen

Nå Nic, det er jo rene ord for pengene, jeg kan dog ikke forstå det, og sådan kan vi være så forskellige.

Njaah, man kan bare gå hen og blive lidt træt af skønmalerier og photoshopmodeller i både bogstavelig og overført betydning.

Sider